Centrul de cercetare PedPsi - Centrul de Cercetare al Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic al Universității Sapientia
Centrul de Cercetare PedPsi, înființat în 2022 în cadrul Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic (DPPD), este cel mai tânăr dintre centrele de cercetare ale Universității, funcționarea lui fiind reglementată prin Decizia nr. 2596/2022 a Senatului. Centrul urmărește să realizeze activități științifice cu caracter interdisciplinar în domeniile psihologiei, pedagogiei și didacticii specialității. Scopul principal al activităților este acela de a analiza problemele pregnante ale învățământului preuniversitar și universitar din Transilvania, și de a le plasa în context transcarpatic. Conform concluziilor Consiliului European privind politica educațională, discursurile pedagogice – educația inovatoare, pregătirea personalului didactic sau formarea continuă a cadrelor didactice – ar trebui să se bazeze pe o cercetare pedagogică echitabilă. Prin urmare, un alt obiectiv declarat al Centrului de cercetare este acela de a transmite rezultatele cercetării către experți, factori de decizie și instituții profesionale din învățământul public de limbă maghiară din România, de a implica actorii și instituțiile vizate în activitățile Centrului, concentrându-se astfel pe dimensiunea practică a problemelor de cercetare.
Conducerea:
Președinte: dr. HARANGUS Katalin, conferențiar universitar
Director: dr. TÓDOR Imre, lector universitar
Membru al consiliului director: dr. TÓDOR Erika-Mária, profesor universitar
Membri de onoare:
Membrii consiliului consultativ:
Membrii fondatori ai Centrului de cercetare sunt:
Centrul de cercetare organizează lunar seria de conferințe on-line intitulată Academia Profesorilor, precum și o conferință anuală. Membrii Centrului de cercetare sunt implicați în diverse proiecte de cercetare individuale și de grup, și beneficiază de contracte de cercetare în calitate de directori de proiect sau membri.
Universitatea „Sapientia” este o instituție autonomă a maghiarilor din România, care și-a definit principala menire în a-i asigura acestei comunităţi naţionale o educaţie şi o viaţă ştiinţifică la un nivel profesional recunoscut.
Rectorat