Csíkszeredai szociológus hallgatók vettek részt a VIII. Szociológus Hallgatói Találkozón

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
Csíkszeredai szociológus hallgatók vettek részt a VIII. Szociológus Hallgatói Találkozón
Csíkszeredai szociológus hallgatók vettek részt a VIII. Szociológus Hallgatói Találkozón
Csíkszeredai szociológus hallgatók vettek részt a VIII. Szociológus Hallgatói Találkozón
2018. április 11.

2018. április 5-8. között került megrendezésre, immár nyolcadik alkalommal, a Szociológus Hallgatói Találkozó, amelynek idén a budapesti Károli Gáspár Református Egyetem szociológus hallgatói voltak a házigazdái. 

A rendezvény célja, hogy a magyar nyelvű szociológiai képzésben résztvevő hallgatók időről időre összegyűljenek és kicseréljék egymással az ismereteiket és a tapasztalataikat.

A Sapientia EMTE Csíkszerdai Karát négy szociológus hallgató képviselte, akiket drTelegdy Balázs, egyetemi adjunktus, szakkoordinátor kísért.

A program már a hagyományosnak tekinthető forgatókönyvet követte: csütörtökön került sor a szociológus képzést biztosító intézmények bemutatásra. A lista teljesnek mondható, hisz jelen voltak a Károli Gáspár Református Egyetem, a Partiumi Keresztény Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Sapientia EMTE, a Pécsi Tudományegyetem, a Babes-Bolyai Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, valamint a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatói.

Pénteken a tudományé volt a főszerep, ugyanis reggeltől majdnem vacsoráig folyamatosan zajlott a tudományos szekció, ahol a különböző képzési helyszínek hallgatói mutatták be a tudományos eredményeiket.

Szombaton délelőtt egy kerekasztal-beszélgetés zárta a találkozót, ahol a hallgatók megpróbáltak – és sikeresen is vették az akadályt – szociológusként reflektálni az akkor még közelgő magyarországi választásokra.

A következőkben átadom a szót a Sapientia EMTE résztvevőinek, hogy osszák meg benyomásaikat a találkozóról.

Barcza Bettina:

Idén vettem először részt a SzoHaTa-n, és kíváncsian vártam, hogy milyen is lesz, hiszen eddig csak jót hallottam mindenkitől, aki volt már. Sajnos az első napon nem tudtam részt venni, azonban így is sok pozitív élménnyel tértem haza. A szakmai előadások napja nagyon tetszett, hiszen sokféle témában hallhattunk kutatásokat, ilyenkor látszik, hogy mennyi érdekes kutatási terület van, milyen tág is ez az egész szociológia. A szombati nap már nyugisan zajlott, délután „szabad kezet” kaptunk, így a búcsúzkodás után nyakunkba vettük a várost, és egy kis shoppingolással egybekötött városnézést tartottunk. Összességében elröpült ez a pár nap, a hangulat végig nagyon jó volt, sok élménnyel gazdagodtunk, és megismerkedtünk jónéhány hallgatóval, akik közül néhánnyal már meg is beszéltük, hogy tartani fogjuk a kapcsolatot és várjuk a következő találkozást.

Incze Izabella

Az egyetemek bemutatása során alkalmunk volt megismerni a határon inneni és határon túli szociológia oktatás tanmenetét, és betekintést nyertem a magyarországi mesterképzés kínálataiból. A szakmai előadások változók voltak, jó volt végig hallgatni és keresni a kiemelkedő érdekes részeket, vagy akár a hibákat, amennyiben voltak. Meglepődötten hallgattam végig számtalan témát, és elmondhatom, hogy voltak olyan témák, amelyekről nem is gondoltam volna, hogy lehetne szociológiai kutatást készíteni, vagyis jó inspirációkat gyűjthettem. Nagyon jó volt ezt a pár napot eltölteni olyan személyek társaságában, akiknek hasonló az érdeklődésük, és hasznos eszmecseréket folytattunk. Nagyon feltöltő érzésekkel jöttem el, és ami még nagyon fontos, hogy jó pár embert megismerhettem. Boldogan elmondhatom, hogy markáns élményekkel gazdagodtam e pár nap alatt és köszönöm a lehetőséget, hogy részt vethetem.

Prázsmári Tímea:

Igen tanulságos hétvégét tudhatok magam mögött, hisz a szakmai előadásokat hallgatva egyre jobban megfogalmazódott bennem a következő TDK, illetve államvizsga dolgozat témája, valamint olyan témákról is információt szereztem, amik eddig kevésbé foglalkoztattak. Új emberekkel ismerkedhettem meg, akikkel remélem tartani is fogjuk a kapcsolatot. „Andersen meséi” nevű programon a versírás egy új fajtáját ismerhettem meg, illetve bővebb betekintést nyerhettem más egyetemek mindennapjaiba, valamint az ottani diákéletbe. Bízom benne, hogy a közeljövőben a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara is otthon ad majd a rendezvénynek. Mindent egybevetve emlékezetes, tanulságos, vidám hangulatban búcsúztam SzoHaTa-tól.

Sebő Csongor: 

A VIII. Szociológus hallgatók találkozóján való részvétel számomra hatalmas élmény volt. Remek társaság gyűlt össze, akik a szélrózsa minden irányából érkeztek neves egyetemekről. Sok kedves és érdekes emberrel ismerkedhettem meg, néhányukkal sikerült össze is barátkozni, jókat beszélgetni mind szakmai mind egyéb témákról. A változatos programok és a színvonalas szakmai előadások remek szórakozást biztosítottak minden résztvevő számára, soha egy percig sem unatkoztunk.

Bár az út hosszú és fáradságos volt, az élmények teljes mértékben kárpótoltak, örülök, hogy ott lehettem.

Hírek
2024-04-17
2024-04-16
2024-04-16
2024-04-15



Tagek

Pályázati felhívás: Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogram, 2018/19-es tanév
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet hallgatók számára a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogramban való részvételre, a 2018/2019-es tanév első és második félévében. Jelentkezni a kari Erasmus koordinátoroknál lehet. Jelentkezési határidő: 2018. április 23. hétfő, 16:00 óra.

Álláshirdetés: titkár, ERASMUS-koordinátor
A Sapientia EMTE Kolozsvári Kara titkárt, Erasmus-koordinátort keres Munkaidő: napi 8 óra Munkavégzés helyszíne: Kolozsvár, Tordai út 4 sz.

Két díjat is kapott Búzási Gyopár filmje az ÚTON Online Filmfesztiválon
A fesztiválon három kategóriában szavazhatott a közönség: a legjobb film, rendező és operatőr kaphatott díjat. A szavazás március 31-én zárult, Búzási Gyopár elsőéves mesteris hallgatónk Babuka a fűben című animációja két díjat kapott, a legjobb film és a legjobb rendező kategóriák nyertese lett.

XIX. Erdélyi Műszaki Tudományos Diákköri Konferencia
A Temesvári Magyar Diákszervezet (TMD) és a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának Hallgatói Önkormányzata (msHÖK) ezúton meghirdeti a XIX. Erdélyi Műszaki Tudományos Diákköri Konferenciát (MTDK 2018).

Jogász szakkollégium alakul Kolozsváron
Az Erdélyi Református Egyházkerület és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara együttműködésben indít jogász szakkollégiumot Collegium Iuridicum elnevezéssel.

Egyetemi állásbörze – felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára
2018. április 12-én, csütörtökön, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara egyetemi állásbörzét szervez a Hallgatói Önkormányzattal és a Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségével közösen.

Erdély első magyar nyelvű HR konferenciája
Első körben szervezi meg 2018. április 20-án az eHRdély nevű HR konferenciát a Siegel Eastern Europe képzőcég, illetve a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara. A Toborzási innovációk témájú rendezvénynek az udvarhelyi Küküllő Hotel ad otthont.

Dísznövény 2018 - Nemzetközi kertészeti kiállítás és vásár
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Kara a székelyudvarhelyi és a kézdivásárhelyi dísznövény kiállításokat szervező magyarországi ASSA-DiVi Kft-vel közösen nemzetközi kertészeti rendezvényt szervez 2018. május 4-6. között az egyetem koronkai székhelyén.

Nyílt Napok a Sapientia EMTE Kolozsvári Karán
2018. április 12–14. között újra megnyitjuk kapuinkat a középiskolások előtt. Szeretettel várunk minden érdeklődőt, aki szeretné kipróbálni, milyen sapientiásnak lenni! A program megközelítőleg 2 órás. Ezalatt a diákok ismertetőt kapnak az egyetemünkről, oktatási kínálatunkról, majd egy épületlátogatással körbejárjuk Tordai úti épületünket.

KKI–Sapientia: előadásokkal kezdődött meg az együttműködés
A Külügyi és Külgazdasági Intézet igazgatója az Egyetemi Esték című programsorozat keretében tartott előadást, ahol a Nyugat-Balkánról beszélt, majd a magyar külpolitikáról, illetve Donald Trump amerikai elnök tevékenységéről esett szó a Nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok szakos hallgatóinknak tartott előadáson.

Dr. Magyarics Tamás: Az ír–észak-ír kapcsolatok alakulása a BREXIT fényében
Március 28-án, szerdán 18 órától könyvbemutatóval egybekötött előadást szervez a Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Tanszék a Kolozsvári Karon. Az esemény folyamán sor kerül az Amerikai konzervatív gondolkodók című könyv bemutatójára, melynek szerkesztője dr. Magyarics Tamás nagykövet, egyetemi tanár.

Maros Dezső-díjjal tüntették ki hallgatóinkat Kolozsváron
Ferenc Katalin és Márton Loránd a Marosvásárhelyi Kar hallgatói a Fiatal Műszakiak Nemzetközi Tudományos Ülésszakán vehették át a kitüntetéseket.

A Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetéssel ismerték el a Marosvásárhelyi Kar oktatójának munkásságát
A magyar nemzeti ünnep alkalmából Weszely Tibor magyarság érdekében kifejtett munkáját ismerték el és jutalmazták a rangos magyar állami kitüntetéssel. Az Áder János köztársasági elnök által adományozott kitüntetésta csíkszeredai Lázár-házban adták át.

Kisfilmmel népszerűsít az Élelmiszeripari mérnök szak
Az élelmiszeripari mérnöki szakterületen az országban kizárólag a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán folyik magyar nyelven az oktatás. Ezért az élelmiszeripari mérnök szakos hallgatóink, volt diákjaink elmesélik, hogy mivel is foglalkoznak itt az egyetemen.

Elsevier Scopus és ScienceDirect képzés a Kolozsvári Karon
2018. március 22-én 10 órától Elsevier Scopus és ScienceDirect képzést tart dr. Kocsis Dénes, az Elseier megbízott oktatója. A tréning a Dékáni Hivatal tanácstermében lesz (B203-as terem), és várható időtartama 1,5 óra.

Sikeresen zárult a VIII. Laborkukac diákvetélkedő
Sikeresen zárult 2018. március 16-án, pénteken a nyolcadik alkalommal megszervezett Laborkukac Diákvetélkedő a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán.

Schőberl Márton nagykövet: Puskaporos hordó a kertek alatt – perspektívák a Nyugat-Balkánon
Az Egyetemi Esték előadás-sorozat újabb állomásának meghívottja Schőberl Márton nagykövet, a Külügyi és Külgazdasági Intézet főigazgatója, aki március 22-én 18 órától tart előadást a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának B301-es termében.

Két sapientiás államvizsgafilm a Mediawave fesztivál online versenyében
Buzási Gyopár: Babuka a fűben és Bán József: Az év lagzija c. filmjére március 31-ig lehet szavazni az online fesztiválon.

Több mint 200 diák vett részt az ERASMUS+ OPEN DOORS tájékoztatókon
Az Erasmus+ program iránti érdeklődés minden karon felülmúlta a tavalyit. Idén a Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központban is tartottak tájékoztatót a Sapientia EMTE Erasmus koordinátorai, így a négy helyszínen összesen 206 diák volt jelen az előadásokon.

2018. évi Domus pályázati felhívások
A legkorábbi, tavaszi pályázat leadásának határideje 2018. március 23., míg az őszi pályázatot 2018. október 12-ig lehet benyújtani. Ezek mellett szülőföldi ösztöndíjra, konferencia- és kiadványtámogatásra, valamint nemzetközi konferencia-részvételre is lehet pályázni.

Így teltek a Csíkszeredai Karon a nyílt napok
A Légy egy napra egyetemista! elnevezésű, 2018. március 9-10-én tartott rendezvényünkön több mint 380 diák vett részt. Folytatjuk még március 23-án, a részletekkel hamarosan jelentkezünk. Bejelentkezni ITT tudsz!

Gábor Áron-díjat kapott dr. Dávid László
A Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága 2017-ben döntött arról, hogy Gábor Áron-díjat adományoz a Sapientia EMTE rektorának. A kitüntetést a Székely Szabadság Napján adták át Marosvásárhelyen.

Újra várja a jelentkezőket a Közigazgatás-tudományi Doktori Iskola
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Sapientia EMTE Kolozsvári Kara pályázatot hirdet a Közigazgatás-tudományi Doktori Iskola keretében elvégzendő doktori képzésre a 2018 szeptemberétől kezdődő tanulmányi időszakra.

Felhívás: Művészeti alkotások szekció a VIII. Kari TDK-n
2018-ban először kerül megszervezésre a Kolozsvári Kar Tudományos Diákköri Konferenciája keretében a Művészeti alkotások szekció, amelyre a sík- és térbeli művészet, az időbeli művészet, zeneművészet, színművészet, táncművészet és az irodalom terén alkotók munkáit várják.

Pályázati felhívás: Bethlen Gábor Kutatói Ösztöndíj
A Bethlen Gábor Alapítvány, valamint a Lakiteleki Népfőiskola 2018-ban pályázatot hirdet a Bethlen Gábor Kutatói Ösztöndíjra olyan fiatal Kárpát-medencei magyar főiskolai, egyetemi hallgatók számára, akik a bölcsészet-, vagy egyéb társadalomtudomány valamely szakágával, vagy művészettörténettel foglalkoznak.

Könyvbemutató Kolozsváron: Erdély jogtörténete
A kötethez kapcsolódó kutatói és szakmai munkát Dr. Veress Emőd, a kötet szerkesztője és társszerzője, a Sapientia EMTE Jogtudományi Intézetének igazgatója ismerteti. A könyvbemutató helyszíne és időpontja: Sapientia EMTE, Bocskai ház, Óváry terem, 2018. március 16-a, 17.00 óra.

Sulibörze – diákszemmel? - kreatív kommunikációs verseny
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Társadalomtudományi Tanszéke, a Romániai Magyar Pedagógus Szövetséggel közösen második alkalommal szervezi meg a Sulibörze – diákszemmel? nevű kreatív kommunikációs versenyt.

Science Espresso: Funkcionális élelmiszerek az egészséges táplálkozásért
2018. március 6-án, kedden délután tartja dr. Albert Csilla, egyetemi adjunktus a hatodik Science Espresso előadást, amelynek témája a funkcionális élelmiszerek.

Mindent a mobilitásról: Erasmus+ Open Doors tájékoztató és beszélgetés
Kíváncsi vagy, hogy milyen lehet az Erasmus+ programban részt venni, külföldön tanulni ösztöndíjjal? Pályáznál, de vannak kérdéseid? Most megismerheted a programot, valamint azok tapasztalatait, akik már részt vettek mobilitáson, és intézményünk Erasmus+ koordinátorai válaszolnak kérdéseidre!

Erasmus+ hallgatói pályázati felhívás
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet hallgatók számára Erasmus+ szakmai gyakorlat mobilitási programban való részvételre 2018 nyarán, és tanulmányi mobilitási programban való részvételre a 2018/2019-as tanévben.

XXVIII. Herman Ottó Kárpát-medencei Biológia Verseny
A verseny a magyarul tanuló VII–VIII. osztályos biológiakedvelő iskolásoknak szól Felvidéktől Erdélyig, Vajdaságtól Kárpátaljáig. Az erdélyi fordulójának programja a hírben található. Megkérünk minden résztvevőt, hogy időben érkezzen a regisztrációra, ahol e-mail cím és telefonszám megadására is szükség lesz!

VIII. Laborkukac diákvetélkedő
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának keretein belül működő Biomérnöki- és Élelmiszertudományi Tanszékek nyolcadik alkalommal hirdetik meg a Laborkukac Diákvetélkedőt a romániai magyar általános- és középiskolások számára.

Mesemozi a XXVI. Kolozsvári Mátyás Napokon
Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara, továbbá a Filmtett Egyesület és a Magyar Nemzeti Filmarchívum együttműködésében 2018-ban is folytatódik a magyar rajzfilmeket havi rendszerességgel bemutató rendezvénysorozat Kolozsváron.

Sapientiás oktató tanulmányát közölte a Scientific Data
A Nature című brit tudományos szaklap portfóliójába tartozó Scientific Data folyóirat publikálta Dr. Balog Adalbert és munkatársai cikkét. A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának oktatója és a társszerzők négyféle géntechnológiával módosított kukoricahibridekben, valamint azok kontrolljában vizsgálták a hasznos ízeltlábú szervezeteket.

VIII. Kiss Elemér Programozói tábor
A Kiss Elemér Szakkollégium Matematika Informatika Műhelye idén is megszervezi az immár VIII. Kiss Elemér Programozói Tábort 2018. március 9-11. között a Sapientia EMTE diákjainak. A tábor mindazoknak szól, akik szeretnek programozni, és izgalmas feladatokat megoldani.

Együttműködési megállapodást kötött a Sapientia EMTE és az Eszterházy Károly Egyetem
Együttműködési keretmegállapodást írt alá dr. Dávid László, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora és dr. Liptai Kálmán, az Eszterházy Károly Egyetem rektora Kolozsváron.

Hunyadi Mátyás díszterem avatóünnepsége
A Sapientia EMTE Kolozsvári Karán Hunyadi Mátyás díszteremmé avatják az eddigi aulát. A XXVI. Kolozsvári Mátyás Napok részét képező rendezvény 2018. február 23-án, pénteken 18 órakor kezdődik. Szeretettel várunk minden érdeklődőt a teremavató ünnepségére!

14th Annual International Conference on Economics and Business
REGISTRATION AND ABSTRACT SUBMISSION DEADLINE EXTENDED! NEW DEADLINE: 19TH MARCH Sapientia Hungarian University of Transylvania, Faculty of Economics, Socio-Human Sciences and Engineering Miercurea Ciuc invite you to the 14th Annual International Conference on Economics and Business CHALLENGES IN THE CARPATHIAN BASIN which takes place in Csíkszereda/Miercurea Ciuc (Romania), 10-12th MAY, 2018.

Pénteken érkezik a Bocskai-zarándoklat Kolozsvárra
Immár tizenkettedik alkalommal kerül sor a Bocskai-zarándoklatra, melynek során 2018. február 16–17. között egy magyarországi küldöttség tagjai a fejedelem életéhez kötődő helyszínekre látogatnak el. Már hagyomány, hogy Kolozsváron is állomásoznak a látogatók, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara látja vendégül őket.

Székelyudvarhelyi győzelemmel ért véget a Sapitour vetélkedő
2018. február 9-én került sor a Sapitour 3.0 középiskolás vetélkedő második fordulójára, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán. A vetélkedő szervezői, a Turisztikai mérnök-menedzser szak hallgatói és oktatói azt tűzték ki célul, hogy a gasztronómia sokszínűségét és a turizmusban betöltött szerepét, arcát megismertessék a középiskolás diákokkal.

Ehető-e a hó? Világszerte beszámoltak a Sapientia EMTE mikrobiológiai kutatásáról
Közel húsz hazai és nemzetközi sajtóorgánum számolt be a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara ökológiai mérnök szakos hallgatóinak kutatásáról. Maxem Emese és Akácsos Beáta Emese, Dr. Máthé István vezetésével azt vizsgálták, hogy a frissen lehullott, illetve a több napos hóban előfordulnak-e mikroorganizmusok, és ha igen, milyen mennyiségben?

Mikrobiológusaink vizsgálták: ehető-e a hó?
Télen egy nagyobb havazás alkalmával gyerekekben, de felnőttekben is gyakran nagy a késztetés arra, hogy megkóstolják a havat, vagy akár fagyit készítsenek belőle a nagyi lekvárjával összekeverve. De mennyire egészséges a hóevés mikrobiológiai szempontból?

Meghosszabbított jelentkezési határidő a hangmester felnőttképzésünkre
Február 19-ig lehet jelentkezni a felnőttképzésre. Az egyéves képzés helyszíne Kolozsvár, és magyar nyelven zajlik. Az államilag akkreditált felnőttképzés típusa: egyéni és csoportos képzés.

Ilyen volt az idei CSI:Sapientia verseny
2018. február 1-3. között került megrendezésre a CSI: Sapientia döntője, a Sapientia EMTE Biomérnöki Tanszékének szervezésében. A középiskolások számára januárban meghirdetett első fordulóra számos csapat jelentkezett az ország különböző városaiból (Sepsiszentgyörgy, Déva, Gyergyószentmiklós, Marosvásárhely)

Ők jutottak tovább az idei Sapitour második fordulójába
Kedves diákok, köszönjük az ügyes válaszokat. Voltak nehéz kérdések is, amikre csupán 6 csapat adott helyes választ, de sok könnyű kérdés volt, amelyekre mindenki jó választ adott.

Border Crossings ‒ International Conference 2018 Call for Papers
The Intercultural Confluences Research Centre of the Department of Humanities, Faculty of Economics, Socio-Human Sciences and Engineering, Miercurea Ciuc, Sapientia Hungarian University of Transylvania, Romania, organizes the English language International Conference Border Crossings in the Miercurea Ciuc campus of the university on 20-21 April, 2018. Extended deadline for submissions: 10 February 2018

Science Espresso: Prebiotikumok és probiotikumok a táplálkozásban
2018. február 6-án, kedden délután kerül sor a harmadik Science Espresso előadásra, amelynek vendége dr. Laslo Éva, egyetemi adjunktus lesz.

Sapientiás vizsgafilmeket is vetítenek a 4. Magyar Filmhéten
Február 7–11. közt zajlik a negyedik Filmhét a budapesti Corvin moziban, a kisjátékfilmes blokkba két sapientiás vizsgafilm is bekerült.

Légy egy napra egyetemista!
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara Légy egy napra egyetemista! névvel nyílt napokat szervez, melynek keretén belül az érdeklődők, nemcsak nézelődhetnek, hanem meg is tapasztalhatják, hogy milyen a hangulat az egyetemen.

IN MEMORIAM Márton László-Ferencz
Isten akaratát elfogadva, ám mégis nehéz lélekkel vettük tudomásul Dr. Márton László-Ferencz egyetemi tanár evilágból való távozását. Döbbenten állunk, és bizony nem kevés idő kell, míg el tudjuk fogadni, hogy nincs velünk. Jelenlegi és volt munkatársai nevében is megrendülten búcsúzunk Márton Laci barátunktól.

A Neptun rendszer karbantartás miatt szünetel
2018. január 27-én, szombaton Neptun karbantartásra kerül sor, ezért a rendszer működése 09 és 21 óra között szünetelni fog. Köszönjük a megértést!

Ott voltunk Magyarország legnagyobb oktatási szakkiállításán
Véget ért a 18. EDUCATIO Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás, amelyen 2018-ban is képviseltette magát a Sapientia EMTE. A budapesti seregszemlén több mint 160 kiállítói pavilon várta az érdeklődőket. Az Educatio célja, hogy választ adjon az érdeklődőknek minden továbbtanulással kapcsolatos kérdésre, összekapcsolja a felsőoktatás szereplőit és a diákokat.

Sapiohile: Mi így ünnepeljük a magyar kultúra napját
A Sapiophile vlogunk következő részében dr. Prohászka-Rád Boróka, egyetemi adjunktus egy meghívottat kapott maga mellé. André Ferenc, a slam mozgalom képviselője és oktatónk együtt mutatják be, amit a slam költészetről tudni kell.

Pályázati felhívás: Kortárs hangon '18
A pályázat az elmúlt tizenkét év tapasztalataira építve továbbra is biztosítani kívánja a tehetséggondozás fórumát az önkifejezés, véleményformálás irodalmi igényű megfogalmazására. Ezzel a gondolattal a Kárpát-medence magyar nyelven tanuló egyetemistáinak anyanyelvápoló fórumot kívánnak biztosítani. A pályaművek leadási határideje: 2018. február 5.

Laboron kívül - csináld magad tudományos forradalom
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara 29 európai intézménnyel partnerségben részt vesz a Horizon 2020 program által támogatott Sparks nevű projektben, amelynek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy ők is a tudomány és az innováció alakítói lehetnek.

Ezüst Akadémia: Dr. Szép Sándor - A kálcium-karbonát szerepe a modern civilizációban
2018. január 9-11. között dr. Szép Sándor, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának professzora A kálcium-karbonát szerepe a modern civilizációban címmel tart előadást az Ezüst Akadémia Oktatási Program hallgatói számára.

A Sapientia EMTE is jelen lesz a 18. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon
2018. január 18-20. között várunk minden érdeklődőt Budapesten a 18. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon a Hungexpo "G" csarnokában! Standunk az AK03-as jelzésű helyet foglalja el.

Felvételit hirdetünk a 2018-as hangmester felnőttképzésre
Immár harmadik alkalommal indít államilag akkreditált hangmesteri felnőttképzést a Sapientia EMTE Kolozsvári Kara. Jelentkezni január 28-ig lehet.

2018-ban is folytatódik az ingyenes mesemozi Kolozsváron
Az év első vetítése január 13-án, szombaton 10 órától kezdődik, a Vili, a veréb lesz megtekinthető a Kolozsvári Kar Hunyadi Mátyás termében.

Sapiophile: A változó női szerepek
Folyamatosan zajos a média a nők és a férfiak közötti társadalmi szerepektől, ezért Gergely Orsolya az utolsó 2017-es #Sapiophile részben megmutatja, hogyan változtak a női karakterek az elmúlt száz évben.

Csíkszeredában tartják a XXI. Agrártudományi ETDK-t
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Tehetséggondozó Bizottsága és Hallgatói Önkormányzata a 2017/2018-as tanév tavaszi félévére meghirdeti a XXI. Agrártudományi Erdélyi Tudományos Diákköri Konferenciát (ETDK).

Meghirdették a Kari Tudományos Diákköri Konferenciákat
A Csíkszeredai Karon 2018. április 25-én, a Kolozsvári Karon 2018. április 25-26-án, míg a Marosvásárhelyi Karon 2018. április 13-14-én lesz a TDK. Minden információ egy helyen!

Lélektani krimi lesz Felméri Cecília első nagyjátékfilmje
A Sapientia EMTE Kolozsvári Kara adjunktusának első moziját a román Országos Filmközpont és a Magyar Nemzeti Filmalap is támogatja. A forgatás jövő februárban indulhat.

Hangulatvideó készült a Sapientia EMTE karairól
A videókból kiderül, milyen egyetemistának lenni a Sapientián, milyen a hangulat az egyetemen, és hogy miért tartják egy nagy, összetartó családnak az egyetemi közösséget.

Kihirdették a 2017-2018-as Collegium Talentum program nyerteseit
A Sapientia Hungariae Alapítvány kuratóriuma az ösztöndíjbizottsági tagjaik javaslatát figyelembe véve közzétette a 2017-2018-as tanév CT program nyerteseinek névsorát.

PÁLYÁZAT nemzetközi tudományos konferenciákon való részvétel támogatására - 2018
A Kutatási Programok Intézete (KPI) pályázatot hirdet a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE), valamint a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) főállású oktatói és kutatói számára nemzetközi konferenciákon való részvétel támogatására.

Oktatóink által mentorált középiskolás diákokat díjaztak a XVI. TUDEK-en
Oktatóink mentorálásával középiskolás diákok II. és III. díjat és egy különdíjat érdemeltek ki a XVI. TUDEK-en (Tudományos Diákkörök Erdélyi Konferenciáján). A diákok dolgozataikhoz szükséges laborkutatásokat a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán végezték.

Karácsonyi könyvbemutató a Jogtudományi Tanszéknél
December 14-én, csütörtökön 18 órától könyvbemutatót szervez a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának Jogtudományi Tanszéke.

Beszámoló a IX. „Gúzsba kötve táncolni” fordítói verseny döntőjéről
2017. december 9-én, szombaton rendezték az idei „Gúzsba kötve táncolni” fordítói verseny döntőjét, amelyre Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely, Barót és Segesvár középiskoláiból érkeztek diákok, és a fordítandó szövegek prózai alkotások, alkotásrészletek voltak.

Miniszeri Kiválósági Díjban részesült a CEEPUS Bioanalitika hálózat
Miniszteri Kiválósági Díjat kapott a CEEPUS Bioanalitika Tanítása és Tanulása CIII-RO-0010 számú hálózat, amelynek egyik partnere a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Biomérnöki tanszéke. A miniszteri díjat a hálózat keretében zajló értékes kutatási és oktatási tevékenységekért érdemelte ki a csapat.

Közép-Európa Kutatásáért Díjjal tüntették ki dr. Murádin János Kristófot
A Kolozsvári Kar adjunktusa az Erdélyi Párt 1940 és 1944 közötti történetének feltárásában és az 1944 őszén a Szovjetunióba hurcolt erdélyi magyar civilek sorsának kutatásában kifejtett történészi munkássága elismeréseként vehette át a díjat.

Álláshirdetés: Egyetemi titkári pozíció
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Rektori Hivatala pályázatot hirdet egyetemi titkári munkakör betöltésére.

Ők jutottak tovább a fordítói verseny második fordulójába
A Sapientia EMTE csíkszeredai Humántudományok Tanszéke kilencedik alkalommal hirdette meg a „Gúzsba kötve táncolni” fordítóversenyt középiskolák 11–12. osztálya számára. Idén 45 tanuló 53 fordítást küldöttfelhívásunkra, a jelentkezők közül idén is voltak olyanok, akik több kategóriában is indultak.

Online is lapozható a Sapientia EMTE 2018-as felvételi tájékoztató füzete
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem minden évben kiadja felvételi tájékoztató füzetét, mellyel a pályaválasztás előtt állókat szeretné segíteni. A külsőleg is megújult kiadványban megtalálhatjátok a számotokra legjobban tetsző szakot!

A Magyar Tudomány Napja Erdélyben
Az Erdélyi Múzeum-Egyesület Műszaki Tudományok Szakosztálya és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Kara az idén tizennyolcadik alkalommal szervez tudományos ülésszakot, a Magyar Tudomány Napja Erdélyben rendezvénysorozat keretében.

Újabb Pénzidomárok mérettek meg
2017. november 17-19. között tartották a Csíkszeredai Karon az idei Pénzidomár pénzügyi és gazdasági vetélkedőt középiskolások számára. Az idei döntőbe a hagyományokhoz híven 16 csapat jutott tovább.

Az OTDT Arany Kitűző kitüntetésében részesült Dr. Tonk Márton egyetemi tanár
A kitüntetés átadására 2017. november 20-án a Magyar Tudományos Akadémián szervezett XXXIII. OTDK Záróünnepség keretében került sor.

A Marosvásárhelyi Karon tart bemutatót a Continental
2017. november 23-án, 10 órától tart bemutatót a 230-as teremben a Continental cég a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karán.

Sapiophile: így ünnepeljük a magyar nyelv napját
Ma, azaz november 13-án ünnepeljük a magyar nyelvet. Tökéletes ez a nap egy kis nyelvészkedéshez, ezért a Sapiophile mai részében dr. Prohászka-Rád Borókával megnézhetjük, hogy a 2017-es trendek alapján milyen megnyerő tulajdonságai vannak a magyar nyelvnek.

A 2018 júniusáig érvényes nemzetközi és romániai impakt faktoros folyóiratok listája
Alábbiakban a 2018 júniusáig érvényes nemzetközi és romániai impakt faktoros folyóiratok listája található, a Web of Science (WoS) bibliográfiai adatbázisa alapján.

Az egyetem 2017-ben is házhoz jön!
2017. november 13-24. között ismét megszervezzük a már hagyománnyá vált egyetemnépszerűsítő körutat Erdély középiskolásai számára. A két hét alatt 56 település 108 középiskolájába látogatunk el. A 2018/2019-es tanévre 30 alapképzést és 12 mesterképzést indítunk az egyetemen.

CALL FOR APPLICATION: ALBERT SZENT-GYÖRGYI YOUNG INVESTIGATOR AWARD
The New York Hungarian Scientific Society, a non-for-profit charitable 501 (c)(3) organization, is accepting applications for the Albert Szent-Györgyi Young Investigator Award supporting original research by Hungarian scientists living in Hungary or in neighboring countries.

Megvannak az idei Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedő nyertesei
2017. november 4-én, szombaton, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának a Társadalomtudományi Tanszéke immár ötödik alkalommal rendezte meg a Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedőt.

Herman Ottó Kárpát-medencei Biológia Verseny
A verseny a magyarul tanuló VII–VIII. osztályos biológiakedvelő iskolásoknak szól Felvidéktől Erdélyig, Vajdaságtól Kárpátaljáig.

Erasmus+ pályázati felhívás Ukrajnában megvalósuló oktatási és képzési célú mobilitásra (STA, STT) a 2017/2018-as tanév II. félévében (KA107)
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet felsőoktatási munkatársak számára partnerországban megvalósuló oktatási és képzési célú Erasmus+ mobilitási támogatás elnyerésére a 2017/2018-as tanév második félévében.

Egy éves lett a Csíkszeredai Kar Sapiophile videósorozata
Nemrég ünnepeltük a Sapiophile első szülinapját, amiről videót is készítettünk nektek. Boldog sapiophilenapot kívánunk dr. Mara Gyöngyvérnek, dr. Prohászka-Rád Borókának, dr. Gergely Orsolyának és Tánczos Levente-Józsefnek.

MÁRTON ÁRON KUTATÓI PROGRAM 2017/2018
A Külgazdasági és Külügyminisztérium pályázatot hirdet a 2017/2018-as tanévben a magyarországi és szülőföldi felsőoktatási intézményekben tanulmányokat folytató határon túli magyar hallgatók és vezetőtanáraik (tutoraik) részére a Márton Áron Kutatói Programban való részvételre.

November 6-ig lehet jelentkezni a Pénzidomár pénzügyi és gazdasági vetélkedőre
A Csíkszeredai Kar által október 16-án elindított, magyar nyelven zajló Pénzidomár - pénzügyi és gazdasági vetélkedőre négyfős középiskolás csapatok jelentkezését várják. Egy iskolából tetszés szerinti számú csapat indulhat, és a csapatokon belül is lehetnek különböző évfolyamokhoz tartozó diákok.

IX. „Gúzsba kötve táncolni” fordítói verseny középiskolásoknak
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának Humántudományok Tanszéke idén kilencedik alkalommal hirdeti meg fordítói versenyét a középiskolák 11–12. osztályos tanulói számára négy kategóriában.

Együttműködést kötött a Sapientia EMTE Kolozsvári Kara és a Mathias Corvinus Collegium
Az együttműködést dr. Tonk Márton, a kar dékánja és Lánczi Péter, a Mathias Corvinus Collegium ügyvezetőigazgató-helyettese írta alá.

A Magyar Tudomány Ünnepe Kolozsváron
A Kolozsvári Akadémiai Bizottság a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából konferenciát szervez Kolozsváron. A 2017. november 2-4. között tartandó rendezvény előadói olyan erdélyi származású kutatók, szakemberek, akik a világ nagy egyetemein és kutatóközpontjaiban végzik munkájukat.

3rd World Congress on Civil, Structural, and Environmental Engineering (Csee'18)
CSEE'18 is composed of 5 conferences, while each conference consists of an individual and separate theme, they share considerable overlap, which prompted the organization of this congress.

Magyar Tudomány Napja Erdélyben: Erdély, mint jogtörténeti tér
A Magyar Tudomány Napja alkalmából az Erdélyi Múzeum Egyesület és a Sapientia EMTE Jogtudományi Intézete konferenciát szervez a Kolozsvári Karon, 2017. október 27-én, pénteken.

Álláshirdetés - Gazdasági titkárt keresünk!
Jelentkezni személyesen lehet, a Mátyás király utca 4. szám alatt, az egyetemi titkárnál. Pályakezdők jelentkezése is elfogadott.Határidő: 2017. október 30., 13 óra.

Növényvirológiai és növénybiotechnológiai előadások a Marosvásárhelyi Karon
Vírusdiagnosztikáról és korszerű biotechnológiai eljárásokról lesz szó 2017. október 17-én, 14 órától a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karán.

Sapientiás oktató kapja a Filmtett idei Sárga Csikó Díját
A 2017-es díj kitüntetettje dr. Pethő Ágnes egyetemi tanár, a Kolozsvári Kar Média Tanszékének tanszékvezetője.

Pályázati felhívás: Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogram, 2017/18-as tanév, II. félév
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet hallgatók számára a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogramban való részvételre, a 2017/2018-as tanév második félévében.

A Marosvásárhelyi Karon ünnepeltük az Egyetem Napját
A bentlakás új épületszárnyának felavatásával és az ehhez tartozó kápolna felszentelésével egybekötve zajlott 2017. október 3-án az Egyetem Napja ünnepség a Marosvásárhelyi Karon, ahol átadták az egyetemi díjakat és kitüntetéseket.

A Sapientiára látogatott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
A kolozsvári látogatás során lezajlott beszélgetésen a tárcavezető átfogó tájékoztatást kapott egyetemünk és az erdélyi magyar felsőoktatás jelenlegi helyzetéről, valamint szó esett a Diplomácia és Nemzetközi kapcsolatok képzéseknek a magyarországi külügyminisztérium részéről történő szakmai támogatásáról is.

Pályázati felhívás: Erasmus+ hallgatói tanulmányi mobilitás a 2017/18-as tanév II. félévében
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet hallgatók számára az Erasmus+ tanulmányi mobilitási programban való részvételre a 2017/2018-as tanév második félévében.

Sapientia.ro
Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Rektori Hivatal

400112 Cluj-Napoca (Kolozsvár) str. Matei Corvin (Mátyás király u.) nr. 4

Tel.: +40 723 614 525, fax: +40 264 593 688
E-mail: officesapientia.ro

 

btz webdesign