Együttműködési megállapodást kötött a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara a Caola Zrt.-vel

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
Együttműködési megállapodást kötött a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara a Caola Zrt.-vel
Együttműködési megállapodást kötött a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara a Caola Zrt.-vel
Együttműködési megállapodást kötött a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara a Caola Zrt.-vel
2021. augusztus 30.

Magyarország egyik legrégebbi vállalata, a Caola Zrt. zöldmezős beruházásra készül Csíkszeredában, egy gyáregységet szeretnének létrehozni. Ennek érdekében a beruházó, Csíkszereda önkormányzata és a Sapientia egyetem együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá.

A beruházás és együttműködés szándékát bejelentő pénteki sajtótájékoztatón Korodi Attila polgármester emlékeztetett, egyik legfontosabb prioritása a városnak a gazdaságfejlesztés, és ehhez partnereket kell találni, munkahelyeket létrehozva a közösség erősítésére. Ezt többszereplős kihívásnak nevezte, ahol az önkormányzat olyan szerepet vállal, amit eddig nem tett meg. Az együttműködés során Csíkszereda közigazgatási eszközeit felhasználva, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem pedig a képzésben, a tudományos munkában segíti a Caola Zrt.-t azért, hogy a városban egy gyárat hozzon létre – ismertette, úttörő lépésnek nevezve ezt az önkormányzat részéről a fejlesztésben.

Bándi Imre, a Caola Kozmetikai és Háztartás Vegyipari Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója, akit Rapcsák Ferenc országgyűlési képviselő is elkísért, arról beszélt, hogy az 1831-ben alapított magyar tulajdonú gazdasági társaság, amely a múlt században vált igazán ismertté, az elmúlt időszakban lejtmenetbe került, ezért múlt évben megvásárolták, elkezdve az újjászervezését. Ennek során Martonvásáron építenek egy nagy üzemcsarnokot, ahol elsősorban fertőtlenítőszereket fognak gyártani az egészségügyi, közoktatási és más intézmények számára. Mivel a Caola márkát Erdélyben és Romániában is jól ismerik, arról döntöttek, hogy itt is építenek egy gyáregységet, ehhez találtak partnert az önkormányzatban és a Sapientia egyetemben, így a helyi munkaerőre, tudásra tudnak alapozni.

Lázár Ede, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának dékánja szerint világszerte a jó egyetemek jellemzője, hogy együttműködnek a helyi intézményekkel, önkormányzatokkal, a vállalati szférával, a Sapientia is ezt a célt tűzte ki maga elé. Eddigi példaként a Csíki Sör és a Csíki Csipsz gyárakat említette, ahol kollégáik, volt tanítványaik számos területen segítik a munkát. Ez a lehetőség számunkra szerves folytatása és kiteljesedése a társadalmi felelősségvállalásnak, örülünk ennek a felkérésnek – mondta a dékán, hozzátéve igyekeznek a szükséges humán erőforrást biztosítani. Ezért hajlandók úgy szervezni, fejlesztetni a tananyagot, a képzést, hogy az igényeknek megfeleljen a termelési tevékenységtől az innováción át a különböző laboratóriumi szolgáltatásokig.

Farkas Balázs konzul, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa képviseletében úgy értékelte, számos olyan célkitűzést egyesít ez a beruházás, ami a magyar kormány célja, külgazdasági és nemzetpolitikai célokat is, mivel itteni magyar embereknek biztosít munkát. Külön örömnek nevezte, hogy a magyar kormány által fenntartott Sapientia egyetem Székelyföldön képezhet ki felsőfokú végzettségű szakembereket, akik helyben tudnak elhelyezkedni.

A csíkszeredai üzem 4000 négyzetméteres alapterületen épül, és az ehhez szükséges raktárfelületek 2–3000 négyzetmétert foglalnak el. Várhatóan első lépésben 50-60 személy foglalkoztatására lesz lehetőség, viszont egy moduláris szerkezetű gyáregység lesz, amely ha nagyobb kapacitásra van szükség, tovább bővíthető.

Fotó: Veres Nándor (székelyhon.ro)

Hírek
2024-06-07
2024-06-06
2024-06-06
2024-06-06Tagek

Könyvadomány érkezett a Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központba
A Romániában egyedülálló erdészmérnöki felsőfokú képzés szakkönyvtárának fejlesztését karolta fel a magyarországi Országos Erdészeti Egyesület (OEE).

Őszi felvételi a Sapientia Erdélyi Magyar Tudoményegyetemen – tandíjmentes helyekkel is várjuk az érdeklődőket
Ha lemaradtál a nyári iratkozásról, szeptember elején még elcsípheted az alap- és mesterképzéseinken megmaradt helyek egyikét.

Augusztus 28-án lesz dr. Hantz András vegyészprofesszor temetése
Életének 86. évében, 2021. január 15-én hunyt el dr. Hantz András vegyészprofesszor, kémikus, vegyészeti szakíró, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának társult professzora.

Húszéves a Sapientia EMTE – programpontjaink a 12. Kolozsvári Magyar Napokon
Idén is izgalmas programokkal várjuk a résztvevőket: számos filmvetítést, könyvbemutatókat, kerekasztal-beszélgetéseket és fotókiállításokat szervezünk augusztus 17–20. között.

Újra sapientiás hallgató nyerte el a TIFF helyi filmes versenyének fődíját
Farkas Ágnes Anna filmművészet, fotóművészet, média szakos hallgató Játsszuk tovább államvizsgafilmje immár a 11. sapientiás alkotás, ami a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál helyi versenyének fődíját kapta.

Sapientiás hallgatók és oktató filmje a 2021-es TIFF programjában
A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál idei kiadásának keretében 3 hallgatónk filmje versenyez a legjobb helyi film díjáért, illetve Felméri Cecília oktatónk Spiráljának a romániai premierje is a fesztivál keretében lesz.

Megjelent a Hunyadi János ösztöndíj 2021/2022-es tanév őszi szemeszterére vonatkozó felhívása
Pályázni teljes szemeszteres részképzésre, valamint részképzős tanulmányútra lehet elektronikus úton 2021. augusztus 8., 23:59-ig (magyarországi idő szerint).

Moldvai tanulmányúton voltak az agrármérnöki szakos hallgatóink
Szakspecifikus hagyományokhoz igazodva a Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központban tanuló agrármérnöki szakos hallgatók az idén is tanulmányúton vehettek részt július 12–16. között, közel 1300 km-es távot beutazva a Moldva-térségben.

Egy vérből vagyunk – jótékonysági futás érintette a kolozsvári Sapientiát
A jubileumi 20. évét ünneplő Sapientia EMTE is bekapcsolódott társszervezőként az Egy vérből vagyunk nevet viselő, az intézmény Kolozsvári Karát július 18-án érintő jótékonysági futásba.

Így zajlott az elveszett Drakula film újraforgatásának második felvonása egyetemünk Kolozsvári Karán
A kolozsvári Média Tanszék együttműködésével 2018-ban indult Drakula halála celluloidfilmes workshop a járványhelyzetben sem szünetelt.

Online iratkozás, offline órák – elindult az iratkozás a Sapientia EMTE-n
Újra a felveteli.sapientia.ro online platformon iratkozhatnak júliusban a Sapientia EMTE-re azok az érdeklődők, akik 2021 őszétől nálunk szeretnék megkezdeni tanulmányaikat.

A Kolozsvári Akadémiai Bizottság 2021. II. félévére szóló pályázati felhívása
Tudományos rendezvények, illetve tudományos kiadványok (nemzetközi lapban publikálás, könyvkiadás, tudományos folyóirat megjelentetése) költségeire lehet pályázni.

Szakmai terepgyakorlaton voltak a csíkszeredai turisztikai mérnök-menedzser szak hallgatói az Egyeskőnél
2021 júliusának első hetében látogattak a Nagyhagymás-hegységbe az első-, másod-, illetve harmadéves hallgatók.

Online Final Multiplier Event of ifempower – ERASMUS+ projektben partner a Csíkszeredai Kar
Nyár végén zárul az ifempower, melynek keretében osztrák, izlandi, magyar, német, portugál és spanyol partnerek mellett a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara képviselte Romániát.

Festőművész és szobrászművész szak indul ősztől Sepsiszentgyörgyön
A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara és a Sapientia EMTE Kolozsvár Kara együttműködésével induló képzésekre július 18. éjfélig lehet jelentkezni.

First Cut IV – bemutatják munkáikat a kolozsvári Média Tanszék idén végzett hallgatói
Július 9-én és 10-én fotókiállításokkal, installációkkal és az államvizsgafilmek vetítésével várják az érdeklődőket a Kolozsvári Karon.

Sapviz – a 2021-es képességvizsga-eredményekről készítettek
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának hallgatói dr. Jánosi-Rancz Katalin Tünde vezetésével vizualizálták, hogyan teljesített az ország a képességi vizsgán.

Gratulálunk volt hallgatónknak, Kacsó-Doboly Izabella-Máriának az ifjúsági államtitkári kinevezéséhez
A frissen kinevezett államtitkár 2010-ben szerzett diplomát a kolozsvári nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok alapképzésünkön.

Visszatér az élet a Sapientia épületeibe – jelenléti oktatással indítjuk az új tanévet
2021. június 25-ei ülésén egyetemünk Szenátus elhatározta, hogy a 2021/2022-es tanévben jelenléti oktatással folytatódik az egyetem tevékenysége.

Nyitott kapuk Kolozsváron – Nyitott kapuk a Sapientián
Kolozsvári magyar civilszervezetek szerveznek szabadidős programokat nyáron 12–18 éves tinédzsereknek. Egyetemünk Kolozsvári Kara a Film-fotó udvar programját szolgáltatja.

Lakatos Róberttel közölt interjút a Variety készülő filmje kapcsán
A kolozsvári Média Tanszékünk oktatója részletesen mesél a Ki kutyája vagyok én? című, román-magyar koprodukcióban készülő egész estés dokumentumfilmjének témaválasztásáról.

Az MTA Domus kiadvány- és nemzetközi publikációs pályázati felhívásai
Az MTA új típusú Domus pályázatokat hirdet tudományos könyvek kiadására (határidő: augusztus 31.) és nemzetközi publikációk (határidő: szeptember 30.) megjelentetésére.

Professor emeritus címet adtunk át dr. Csapó János nyugalmazott egyetemi tanárunknak
Ünnepi szenátusi ülés keretében adtuk át dr. Csapó János egyetemi tanárnak a professor emeritus címet a kolozsvári Bocskai-házban 2021. június 25-én, pénteken.

Pályázati felhívás: Collegium Talentum program (2021/2022-es tanév)
Mesterisek, doktorisok, figyelem! Megjelent a Collegium Talentum pályázati kiírása, 2021. július 19., hétfőn 23:59-ig (magyarországi idő szerint) lehet jelentkezni online.

Perui díjat nyert Felméri Cecília sapientiás oktató Spirál című filmje
Május 26. és június 18. között rendezték meg Peruban a 12. Al Este filmfesztivált, ahol a kolozsvári Média Tanszékünk oktatójának első nagyjátékfilmje kapta meg a legjobb film díját.

Az Acta Univeristatis Sapientiae egyetemi folyóirat Mathematica és Philologica sorozatai a 2020-as évre SCImago Q3 besorolást kaptak
A SCImago tudományos mutatók alapján jelzi, melyik negyedbe esik egy folyóirat a szakterületi rangsorban.

21. századi társadalmi kérdésekkel foglalkozó könyvek kiadására hirdet nyílt pályázatot a Scientia Kiadó
Olyan kéziratok beérkezését várjuk, amelyek az erdélyi léthelyzettel összefüggő sajátos problémákat vetnek fel és tárgyalnak.

A Sapientia Alapítvány pályázatot hirdet ügyintézői állás betöltésére
A teljes munkaidős állásra 2021. június 25., pénteken 14 óráig lehet jelentkezni, a szükséges iratokat személyesen kell benyújtani a Sapientia Alapítványhoz.

Sapientiás oktatók a 10. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten – díjátvétel és könyvbemutató is volt
Felméri Cecíliát a Magyar Kortárs Kultúráért Díjjal tüntették ki, Blos-Jáni Melinda pedig társszerzőként egy könyvbemutató meghívottja volt.

Elsőéves közegészségügy szakos hallgatóink tudományos pályán bontogatják szárnyaikat
A Marosvsárhelyi Kar hallgatói három szaktanulmányt jegyeznek a Debreceni Egyetem gondozásában megjelent Diáktudomány 6. – Fejlesztő tudomány online kötetetben.

Ballagási ünnepség a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karán
Egyetemünk Marosvásárhelyi Kara háromnapos ünnepségre készül: 2021. június 28–30. között, hétfőn, kedden és szerdán búcsúztatják a végzős hallgatókat szakok szerinti csoportokra osztva.

Megjelentek a Román Kutatási és Innovációs Alap pályázati kiírásai
Az UEFISCDI posztdoktori, fiatal kutatói, illetve komplex kutatási projekteket támogató kiírásaira 2021. július 7-én 16:00-ig lehet pályázni az online platformjukon, további részletek a kiírásokban olvashatók.

Magyar állami kitüntetést vett át Kató Béla, a Sapientia Alapítvány elnöke
Megtartották a járvány miatt elmaradt Magyar Érdemrendek átadását június 3-án Budapesten. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes adta át a kitüntetéseket.

Három sapientiás rendező a Magyar Mozgókép Díjak jelöltjei között
A díjra a Média Tanszék három volt hallgatóját jelölték: Felméri Cecília a legjobb elsőfilmes, illetve a legjobb rendezői, Visky Ábel a dokumentumfilm, Buzási Gyopár pedig animációs film kategóriában versenyez.

Ballagási ünnepség a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán
2021. június 4–5. között kerül sor a ballagási ünnepségre a Csíkszeredai Karon, a hagyományokhoz híven kétnapos rendezvénnyel ünnepelnek a végzős egyetemi hallgatók.

OTDK-eredményekben gazdag tavasz a Sapientián
Összesen 21 díjat szereztek hallgatóink műszaki, informatika, agrártudomány, biológia, társadalomtudomány, közgazdaság, művészet, tanulás- és tanításmódszertan, illetve jogtudomány területén.

„Visszaállítjuk” a rég elveszett Bocskai-táblát
A 20. évfordulónk első jubileumi eseményére készülünk: május 21-én, pénteken 11 órától szimbolikusan visszaállítjuk a Bocskai-házban a 115 éve készült Bocskai-táblát. Az ünnepséget online lehet követni Facebookon.

Pályázati felhívás: Sapientia Maximus Hallgatói Díj 2021
A legkiemelkedőbb hallgatói tudományos munka elismeréseként odaítélt díj oklevélből és pénzjutalomból áll, melynek átadására a kari évzáró ünnepségek alkalmával kerül sor.

Dr. Bagdy Emőke tart plenáris előadást a XVIII. Online Csíkszeredai Kari TDK keretében
A 2021. május 11-én szervezett online tudományos diákköri konferencia meghívottja Teendőink és megtartó erőink a pandémia idején címmel tart előadást a megnyitót követően.

HR Szakmai Napokat szervez a Csíkszeredai Kar
A 2021. május 14–15. között megszervezett online esemény célja, hogy előadások és interaktív gyakorlatok segítségével ismerkedjünk a humánerőforrás szakma (HR) néhány témájával, fontosabb kihívásával.

Arany János-éremben részesítette a Magyar Tudományos Akadémia egyetemünk emeritus professzorát, dr. Kása Zoltánt
A külhoni magyar tudósok, kutatók kitüntetésére szolgáló érmet 2021-ben rektori tanácsosunk, dr. Kása Zoltán is elnyerte.

Online Nyílt Napokat szervez a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara is 2021-ben
A kar május 10–14. között 16 órától kezdődő tematikus délutánok keretében mutatja be középiskolások számára a marosvásárhelyi és sepsiszentgyörgyi szakkínálatát.

Elhunyt Hámori József akadémikus, a Sapientia Hungariae Alapítvány első elnöke
Életének 89. évében, 2021. május 1-jén elhunyt Hámori József Széchenyi-díjas biológus, aki jelentős szerepet vállalt a Sapientia EMTE létrehozásának előkészítésében és az intézmény fejlődésének támogatásában.

Tájépítész szakos hallgatók munkáiból készül kiállítás egyetemünk Marosvásárhelyi Karán
Az online kiállításmegnyitóra 2021. május 7-én, pénteken fog sor kerülni 11 órától, a Google Meet felületén csatlakozhatnak az érdeklődők.

Idén is online szervezi felvételi előkészítőjét a kolozsvári Média Tanszék
2021. május 7–8-án (péntek-szombat) tartanak online felvételi előkészítőt a Filmművészet, fotóművészet, média szakra. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Egy év a COVID-dal: mit tanultunk belőle? – dr. Albert Beáta oktatónk online előadása a Kolozsvári Akadémiai Bizottság szervezésében
Az előadás azt mutatja be közérthetően, mit tanultunk a Sars-CoV-2 kapcsán immunrendszerünkről.

„Új lehetőségek, új távlatok” – a Sapientia székelyföldi oktatási stratégiájának tekintetében is
A székelyföldi elképzelésekről dr. Tonk Márton rektor beszélt a hasonló című rendezvényen elhangzott üdvözletében 2021. április 23-án.

Regionalitás és fenntarthatóság konferencia – online
Egyetemünk is társszervezője a Debreceni Akadémiai Bizottság és az Erdélyi Múzeum-Egyesület által április 29-én szervezett konferenciának, melyen több oktatónk előadása is meghallgatható.

A Föld Napja alkalmából az ásványvízforrások világába kalauzol egyetemünk Kolozsvári Karának oktatója
A Környezettudomány Tanszék adjunktusa, dr. Zsigmond Andrea egy rövid előadásban mesél a tanszéken zajló kutatások egy szeletéről.

Pályázati kiírások a Communitas Alapítványnál és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél – oktatóink figyelmébe
Május közepéig lehet pályázni a különböző támogatásokra, a pályázati felhívások linkjeit hírünkben gyűjtöttük össze.

Egyetemünk Csíkszeredai Kara volt az Ifempower Spring School virtuális házigazdája
Április 7–13. között zajlott az egyetemista diáklányok számára rendezett vállalkozói képzés, mely során kommunikációs workshop és plenáris előadások fogadták az érdeklődőket.

Egyetemistának lenni a Sapientia EMTE Kolozsvári Karán (járványidőben is) – Virtuális Nyílt Napok 2021
Laborgyakorlattól táncórán át a virtuális stúdiótúráig: ismét online szervez Nyílt Napokat a Kolozsvári Kar április 26–30. között.

Válság, változás, perspektívák címmel szervez konferenciát a Csíkszeredai Kar
A Humántudományok Tanszék Kultúraközi Kölcsönhatások Kutatóközpontja és a Kolozsvári Akadémiai Bizottság háromnyelvű online konferenciát szervez április 16‒17. között.

Magyar állami kitüntetést vett át Kelemen András egyetemi adjunktus, a Marosvásárhelyi Kar volt dékánja
A kitüntetés átadására szűk körben, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karán került sor 2021. április 13-án, kedden.

Elindult a regisztráció a marosvásárhelyi Kertészmérnöki Tanszék Erdélyi Kertész és Tájépítész Konferenciájára
A Marosvásárhelyi Kar hatodjára megszervezett konferenciájára online kerül sor, 2021. május 28–29. között.

Online szervezünk nyílt napokat mindenik helyszínünkön 2021 tavaszán
Tudjuk, hogy ebben a járványos időszakban nehéz tájékozódni a szakok között, megismerni a terepet, ezért virtuálisan nyitjuk meg kapuinkat a középiskolások előtt idén tavasszal.

A Kolozsvári Karunk táncművészet szakának két oktatója is EMKE-díjban részesül
Április 10-én, szombaton délután 2 órától adja át az EMKE a díjakat Kolozsváron, az Alsóvárosi Református Egyházközség templomában (Kétágú templom).

Online Nyílt Napok a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán – 2021
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara tematikus napokra bontott online szervez nyílt napokat 2021. április 12–15. között, hogy a középiskolások megismerkedhessenek a képzési kínálatukkal.

Az autoritáshoz való viszony és a resztoratív szemlélet Kelet-Európában/Romániában – nemzetközi konferencia
A konferenciát a Csíkszeredai Kara, a Hargita Megyei Nevelési és Erőforrás Központ és az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza szervezi 2021. szeptember 2–4. között.

Virtuálisan átvettük a szervezői stafétát: lezajlott a XXXV. OTDK Informatikatudományi Szekciója
Az online záróünnepségen dr. Balog Adalbert rektorhelyettes, az Egyetemi Tehetséggondozási és Diákköri Tanács elnöke képviselte intézményünket.

Önálló fotókiállítása nyílt Mira Marincașnak, a Kolozsvári Kar oktatójának Szatmárnémetiben
Fotográfus oktatónk Fragmentarium című kiállítása április másodikától látogatható a szatmárnémeti Szépművészeti Múzeumban.

Gyászjelentés – elhunyt dr. Orosz Ferenc, egyetemünk Marosvásárhelyi Karának oktatója
Fájó szívvel tudatjuk, hogy dr. Orosz Ferenc adjunktus, a Kertészmérnöki Tanszék oktatója 2021. április 1-jén elhunyt.

Nagyszabású fejlesztések egyetemünk sepsiszentgyörgyi oktatási helyszínén
A tervekről sajtótájékoztató keretében beszélt rektorunk, dr. Tonk Márton, Kató Béla, a Sapientia Alapítvány elnöke és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

Két sapientiás oktatót tüntetett ki az Erdélyi Múzeum-Egyesület
A Marosvásárhelyi Kar adjunktusát, dr. Bíró Boróka-Júliát Gr. Mikó Imre-emléklappal tüntették ki, a Csíkszeredai Kar professzorát, dr. Tapodi Zsuzsát pedig tiszteleti taggá választották.

Elérhetők elektronikusan a Scientia Kiadó legújabb kiadványai az MTA Könyvtár Repozitóriumának oldalán
Mindhárom frissen megjelent kiadvány megvásárolható a Scientia Kiadó székhelyén, illetve megrendelhetők a webáruházunkon keresztül is.

Mely borvízforrások fogyaszthatók Szentegyháza környékén
Dr. Máthé István, a csíkszeredai Biomérnöki Tanszék docense „Baktériumok és ásványi anyagok a forrásvízben – mikor fogyasztható?”címmel tartott előadást március 25-én a Gábor Áron Művelődési Házban.

Online könyvbemutatót szervez a Marosvásárhelyi Kar: Anyanyelvoktatás. Érdekegyeztetés és együttműködés közoktatás és tanárképzés között
A Google Meeten lehet csatlakozni 2021. március 25-én, csütörtökön 17 órától.

Kutatási Programok Intézete – az első húsz év
2001. március 23-án bejegyzésre kerül a Sapientia Alapítvány – Kutatási Programok Intézete (KPI), a 20. évfordulóra összesítőt készítettünk az Intézet eddigi tudománytámogatási tevékenységéről.

Együttműködési megállapodást kötött a Sapientia EMTE és a Csutak Vilmos Pedagógusok Háza
A köz- és felsőoktatás terén kifejtendő együttműködési megállapodást írt alá a két intézmény vezetője március 18-án Sepsiszentgyörgyön.

Erasmus+ hallgatói pályázati felhívás – 2021
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem pályázatot hirdet hallgatók számára Erasmus+ szakmai gyakorlat mobilitási programban való részvételre 2021 nyarán és tanulmányi mobilitási programban való részvételre a 2021/2022-es tanévben.

Három sapientiás kitüntetett a magyar állami elismerésben részesülők listáján
Kató Béla püspök úr, a Sapientia Alapítvány elnöke, illetve a Marosvásárhelyi Karról dr. Kelemen András adjunktus, volt dékán és dr. Tar Gyöngyi adjunktus részesült Magyar Érdemrend kitüntetésben.

Új Sapiophile-videót készített egyetemünk Csíkszeredai Kara március 15-re
A március 15-ei menü: Kossuth kifli, Deák-kuglóf, Széchenyi lepény – dr. Tamás Melindától, az Élelmiszertudományi Tanszék adjunktusától azt is megtudjuk, hogy mi baja volt Petőfinek a barna kenyérrel.

Együttműködési megállapodást kötött a Csíkszeredai Kar a gyergyóremetei tejporgyárral
Egymás kölcsönös támogatásáról írt alá megállapodást a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara a gyárat újjáépítő Batlas Holding vállalkozással.

Az Erasmus megy tovább! Lezajlott az Open Doors, de új konzultációs lehetőség nyílik!
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen 2021. március 11-én, csütörtökön tartottuk online formában a hagyományos Erasmus Open Doors tájékoztató és beszélgetés rendezvényt.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem is csatlakozik a Zöld Péntek környezetvédelmi kezdeményezéshez
Mi is arra szeretnénk biztatni mindenkit, hogy minden pénteken hagyjuk otthon az autót, és válasszunk alternatív közlekedési formát.

Elhunyt dr. Rédey Ákos, a Pannon Egyetem volt rektora
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem akadémiai közössége együttérzését és őszinte részvétét fejezi ki a gyászoló családnak és a Pannon Egyetem munkatársainak, oktatóinak és diákjainak.

Az MTA Domus pályázati felhívása szülőföldi ösztöndíjak elnyerésére –2021
A Domus ösztöndíjprogram senior és csoportos ösztöndíjakkal segíti a magyar nyelvű és tárgyú kutatásokat, a Kárpát-medencei magyar kutatók együttműködését.

A kisérettségi példájára versenyezhettek a diákok a XXXI. Herman Ottó Kárpát-medencei Biológia Versenyen
Március 6-án, szombaton zajlott a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának társszervezésében a biológiaverseny erdélyi fordulója.

Volt sapientiás filmesek is részt vettek az idei Berlinale egyik versenyfilmjének munkálataiban
Nagy Dénes rendezői díjat nyert a Természetes fény című nagyjátékfilmmel, melynek készítésén volt sapientiás hallgatók is dolgoztak.

Erasmus Open Doors online tájékoztató és beszélgetés 2021
Az Erasmus megy tovább! Március 11-én, csütörtökön 18:30-tól online tájékoztatót tartunk, ahol Erasmus+ koordinátoraink és mobilitáson részt vett hallgatók mesélnek a programról.

Miért jó sapientiásnak lenni? – dr. Tonk Márton egyetemi tanár a Nézőpontban
Egyetemünk rektora többek között célkitűzéseiről, a magyar oktatás fontosságáról és a sapientiás életérzésről is beszélgetett Rostás Szabolccsal.

Hatodik alkalommal startolt hangmester felnőttképzés a Kolozsvári Karon
Megtartották a tizenkét résztvevővel induló képzés évnyitóját a kar aulájában, a járványhelyzetre való tekintettel természetesen a korlátozások betartásával.

Az élelmiszer-pazarlásról készített Sapiophile-videót a Csíkszeredai Kar
Dr. Mara Gyöngyvér az élelmiszer-pazarlás anyagi és környezeti hatásainak bemutatása mellett tippeket is ad élelmiszer-felhasználásunk ökológiai lábnyomának csökkentésére.

Filmvetítés és online kerekasztal-beszélgetés a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából
A Sapientia EMTE Kolozsvári Kara is társszervezője a Főkonzulátus Youtube-csatornáján élőben közvetített eseménynek.

Érettségi kvízjátékot szervez a Csíkszeredai Kar a Messengeren: Román nyelv és irodalom
A Csíkszeredai Kar chatbotasszisztense kvízjátékra hívja az idén érettségizőket, az első téma kérdéseire a hétből február 28. éjfélig lehet válaszolni.

Találkozásra került sor a Sapientia EMTE rektora és Vincze Loránt európai parlamenti képviselő között
A február 19-ei beszélgetésen dr. Tonk Márton rektor úr és a képviselő úr az egyetemi oktatási kínálat bővítéséről és közös rendezvényekről egyeztetett.

Szorosabbra fűzi kapcsolatait a Hargita megyei Apáczai Csere János Pedagógusok Háza és a Sapientia EMTE
Együttműködési megállapodást írt alá február 18-án Ferencz-Salamon Alpár, a pedagógusok házának igazgatója és dr. Tonk Márton, egyetemünk rektora.

Megjelent a Sapientia Podcast 2. része – A koronavírus-válság gazdasági következményei és hatásai
A Csíkszeredai Kar szakértői a koronavírus-válság tőkepiacra, tőzsdére és általában a gazdaságra gyakorolt hatását elemzik.

Dr. Lányi Szabolcs professzor úr 75. születésnapja – tudományos ülésszakkal egybekötött köszöntés
Hibrid formában köszöntötte 75. születésnapján, 2021. február 18-án az alapító dékánt a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának munkaközössége.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem szervezi 2023-ban az OTDK Informatikatudományi Szekcióját
Első ízben kerül sor a szekcióra Magyarország határain kívül, házigazdája egyetemünk Marosvásárhelyi Kara lesz.

PÁLYÁZAT nemzetközi tudományos konferenciákon, művészeti fesztiválokon és kiállításokon való részvétel támogatására – 2021
A Kutatási Programok Intézete (KPI) pályázatot hirdet főállású oktatóink számára.

A Magyar Tudományos Akadémia nyílt pályázatot hirdet a Bolyai János Kutatási Ösztöndíjra
Az ösztöndíj olyan PhD-val rendelkező, 45 év alatti magyar kutatóknak szól, akik magyarországi tudományos intézményben kívánják kutatásukat végezni.

Második helyezést nyertek egyetemünk Csíkszeredai Karának hallgatói a XIX. Országos Pénzügyi Esettanulmányi Versenyen
Ezúton is gratulálunk az Enigma csapat tagjainak és felkészítő tanáruknak az eredményhez!

Sapientia Podcast – Koronavírus tudományosan
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara saját gyártású Podcast csatornát indított, ahol az oktatók rendszeresen jelentkeznek majd, változatos tartalmakkal, témákkal, kérdésekkel, vitákkal.

Kétévessé vált a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának hangmester felnőttképzése
Az államilag akkreditált felnőttképzésre idén online lehet iratkozni 2021. február 12-éig, a következő évfolyamot pedig 2023-ban indítják.

Jelentős jogi könyvadománnyal gazdagodott a Sapientia
Mile Lajos, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának főkonzulja adta át a MOKK és dr. Rokolya Gábor könyvadományát egyetemünk rektorának, dr. Tonk Mártonnak.

Magyar filmtörténeti vetítéssorozatot indít a Kolozsvári Kar
A Nemzeti Filmintézet, a Nemzeti Filmarchívum és Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának támogatásával megvalósuló sorozat első vetítése 2021. január 29-én lesz.

Tündérvár ösztöndíj nagycsaládban élő diákok részére
Az ösztöndíjra olyan székelyföldi nagycsaládból származó diákok jelentkezhetnek 2021. január 31-ig, akik Romániában, nappali tagozaton tanulnak lakhelyüktől különböző településen.

ÚJ JÖVŐKÉP MNB tanulmányi verseny
A járványhelyzet társadalmi és gazdasági hatásaival foglalkozó tanulmányi versenyt hirdet Kárpát-medencei magyar egyetemi hallgatóknak a Magyar Nemzeti Bank és az MNB Oktatási Klub. A legkiemelkedőbb pályaművek szerzői akár nettó 600.000 Ft összegű pénznyereményben is részesülhetnek.

Pályázati felhívás!
A Külgazdasági és Külügyminisztérium ösztöndíjpályázatot hirdet a 2020/2021-es tanévben magyarországi, szülőföldi és csehországi felsőoktatási intézményekben tanulmányokat folytató határon túli magyar hallgatók és vezetőtanáraik részére.

Sapientia.ro
Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Rektori Hivatal

400112 Cluj-Napoca (Kolozsvár) str. Matei Corvin (Mátyás király u.) nr. 4

Tel.: +40 723 614 525, fax: +40 264 593 688
E-mail: officesapientia.ro

 

btz webdesign