Jelen voltunk az Óbudai Egyetem pedagógusnapi ünnepségén

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
Jelen voltunk az Óbudai Egyetem pedagógusnapi ünnepségén
Jelen voltunk az Óbudai Egyetem pedagógusnapi ünnepségén
Jelen voltunk az Óbudai Egyetem pedagógusnapi ünnepségén

A 2024. június 7-ei eseményen egyetemünket dr. Farkas Csaba rektorhelyettes képviselte.

A Sapientia EMTE és az Óbudai Egyetem öt éve írt alá együttműködési megállapodást a Sapientia EMTE által szervezett Egyetem Napján Kolozsváron, a két intézmény azóta is szorosan ápolja a kapcsolatot. A pedagógusnapi esemény keretében az Óbudai Egyetem különböző kitüntetései is átadásra kerültek, a rendezvényen részt vett dr. Varga-Bajusz Veronika felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár és Pölöskei Gáborné, szakképzésért felelős helyettes államtitkár.

 

Hírek
2024-06-07
2024-06-06
2024-06-06
2024-06-06Tagek

Összefoglaló film készült a felújított Melody/Központi Szállóról
A filmet az M5-ön lehet megnézni június 7-én, pénteken 20 órától, ismétlésre szombaton kerül sor 11:55-től a Duna Worldön.

Nagyváthy János díjat kapott dr. Nyárádi Imre-István
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karán működő Kertészmérnöki Tanszék oktatója áldozatos iskolateremtő tevékenységéért, oktatói és publikációs munkájáért, különösen a növénytermesztés fejlesztése terén elért eredményeiért vehette át az elismerést.

Különdíjat nyertek tájépítész hallgatóink a West Side Flower Festen Bukarestben
A Sapientia EMTE tájépítészmérnöki szakának oktatói és hallgatói részvételével sikeresen lezajlott a West Side Flower Fest szakmai-egyetemi rendezvény, amelyre Bukarestben, a fővárosi hatodik kerület önkormányzata szervezésében került sor.

Ajánlatkérő felhívás a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi campusának kivitelezésére

KáVéPONT Sapientia: Tanulmányút a hatalom központjában
A podcast harmadik évadának hetedik részében négy Nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok szakos hallgató mesél budapesti tanulmányútjukról.

Molnár Beáta-díj: Eredményhirdetés
A zsűri döntése alapján a Molnár Beáta-díjat idén Korodi Boglárka (Tájépítészet, 4. év) és Lévai-Bakő Kamilla (Kommunikáció és közkapcsolatok, 1. év) megosztva kapják.

A Kolozsvári Városnapokon vetítik diákjaink záróvizsgafilmjeit
Május 31-én 14:00 órától a Dacia moziban, június 1-én 12:00 órától a Mărăști moziban tekinthető meg néhány jelenlegi és volt hallgatónk rövidfilmje.

Kimagasló eredmények a budapesti Protokoll Versenyen
A Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Tanszék idén is képviseltette magát az Egyetemi Nemzetközi Kommunikációs Viselkedéskultúra és Protokoll Versenyen, ahonnan számos díjjal térhetett haza.

Megújította együttműködési megállapodását a Pannon Egyetem és a Sapientia EMTE
A veszprémi intézmény rektora, dr. Gelencsér András 2024. május 28-án látogatott Kolozsvárra, ahol előadást is tart.

Sapientia Podcast: Kulisszatitkaink - hogyan készül a Sapientia Podcast?
Negyedik évadunkat egy extra résszel zárjuk, amelyben bepillantást nyújtunk a csíkszeredai Sapientia Podcast gyártási folyamatába.

Egyetemi Esték a globális fenntarthatóságról: Gelencsér András tart előadást Kolozsváron
A Pannon Egyetem rektora Ábrándos szép napok… – őszintén a globális fenntarthatóságról címmel tart előadást május 28-án, kedden 18:00 órától a Kolozsvári Kar B301-es termében.

Elismerésben részesültek oktatóink a 25. Műszaki Tudományos Diákköri Konferencián
Dr. Dávid László, egyetemünk oktatója és Szenátusának elnöke, valamint dr. Domokos József, a Marosvásárhelyi Kar dékánja, a romániai műszaki TDK mozgalom érdekében végzett kimagasló szakmai munkájukért vehettek át elismerő oklevélet.

TANÁROK AKADÉMIÁJA: Innovatív iskolák – Tanuló szakmai közösségek
Dr. habil. Lénárd Sándor egyetemi docens nyílt, online előadásának időpontja 2024. május 27., 18:00 óra.

Hazai győzelem a Sapientiás Esettanulmány Versenyen
2024. május 11-én, szombaton szervezte meg a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán belül működő Bölöni Farkas Sándor Szakkollégium a Sapientiás Esettanulmány Versenyt.

Részt vettünk a Kárpát-medencei Rektori Konferencián
A 2024. május 9-én Budapesten megszervezett konferencián dr. Tonk Márton rektor képviselte a Sapientia EMTE-t, aki az erdélyi felsőoktatás helyzetéről számolt be a rendezvényen.

A METU Kopp! pályázatán díjazták hallgatóinkat
A díjazottak munkái 2024. május 10–18. között megtekinthetőek Budapesten, a METU Galériában, az Infopark I. épületében.

VII. Éves Doktorandusz Fórumot zártunk
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Biomérnöki Tanszéke és a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház 2024. május 3-án, pénteken szervezte meg hetedik alkalommal az Éves Doktorandusz Fórumot.

Sapientia Podcast: Mérhetetlen boldogság?
Milyen faktorok mentén mérhetjük a boldogságot? Mit tehetünk egyéni és társadalmi szinten a boldogságunk eléréséért? Mennyire boldog országunk? A kérdésekre dr. Nistor Laura egyetemi docens válaszol.

Két hallgatónk is bekerült a Méhes György Tehetségkutató Pályázat díjazottjai közé
Dicséretet kapott senior próza kategóriában Ferencz Arnold (Világ- és összehasonlító irodalom – angol nyelv és irodalom szak), vers kategóriában pedig Szélyes-Pál Dániel (filmművészet, fotóművészet, média szak).

Rektorválasztás módját meghatározó referendum eredményei
Lezárult a rektorválasztás módját meghatározó egyetemi referendum. A választási névjegyzéken 235 választójoggal rendelkező személy szerepelt, közülük 158-an adták le szavazatukat, ami 67,23%-os részvételt jelent, így a referendum érvényes.

A Magyar Tudományos Akadémia tüntette ki dr. Veress Emődöt, a Jogtudományi Tanszékünk vezetőjét
A Magyar Tudományos Akadémia 197. közgyűlésének ünnepi ülésén Akadémiai Díjjal jutalmazták dr. habil. Veress Emőd egyetemi tanárt, a Jogtudományi Tanszék vezetőjét kiemelkedő tudományos munkássága elismeréseképpen. A díjat Freund Tamás, az MTA elnöke adta át, a következő indoklással:

Kiváló egyetemi mutató: SCIMAGO-rangsorba került a Sapientia EMTE
A romániai intézményeknek csupán egyharmadát rangsorolták, ebből 30. helyre került a Sapientia EMTE.

Pályázati felhívás oktatási és képzési célú mobilitási támogatás elnyerésére a 2024-2025-ös tanévben
A pályázatok 2024. május 22. szerdával bezárólag nyújthatók be.

Sapientiások a Hack4Cure egészségügyi innovációs ötletversenyen
A rendezvény célja, hogy a diákcsapatok ötleteikkel hozzájáruljanak az egészségügy jövőjének átformálásához, széles körben tudatosítva a betegségmegelőzés fontosságát.

Három volt hallgatónk is dolgozott az egyik rövidfilmen, amely bekerült Cannes-i Filmfesztivál diákfilmes versenyébe
Méder Tamás operatőrként, Dunai László vágóként, Jeszenszky Tamás pedig hangmesterként dolgozott az It'll Pass (Praeis) című kisjátékfilmen.

Részt vettünk a XXIX. Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Versenyen
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara két csapattal (SaPioneers és SapIO) vett részt a versenyen, ahol 25 csapat mérte össze tudását.

I. Szociológus Napok a Sapientián
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara 2024. május 8-9-én tartja az I. Szociológus Napokat, amelynek keretében lehetőségetek lesz megismerkedni olyan sikeres szociológusokkal, akik pályájuk során kiemelkedő eredményeket értek el.

Állásbörze 2024 a Marosvásárhelyi Karon
Széles körű palettáról hívtunk olyan cégeket, melyeket diákjaink megismerhettek, illetve egy közös munkakapcsolat reményében kérdéseiket feltehették azok képviselőinek.

EMTEr 2024: Matematika, informatika és fizika verseny – Eredmények
A kimagasló eredményeket elért versenyzők 10-es jeggyel felvételt nyertek a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának bármelyik reál szakára.

Volt hallgatónk nyerte a 2024-es Év Junior Tájépítésze díjat
Dani Eszter volt tájépítész szakos hallgatónk nyerte Az Év Junior Tájépítésze díjat.

Pályázati felhívás: Sapientia Maximus Hallgatói Díj 2024
A Sapientia EMTE Tehetséggondozási és Tudományos Diákköri Tanácsa pályázatot hirdet a SAPIENTIA MAXIMUS HALLGATÓI DÍJRA, a legkiemelkedőbb hallgatói tudományos munka elismeréseként. A díj oklevélből és pénzjutalomból áll, annak átadására a kari évzáró ünnepségek alkalmával kerül sor. Határidő: 2024. május 31.

Pro Urbe-díjban részesült Kató Béla püspök
A Sapientia Alapítvány kuratóriumának elnöke a városnapok zárónapján, vasárnap vette át a kitüntetést a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla termében.

Együttműködési megállapodást kötöttünk a Maros Megyei Pedagógusok Házával
A köz- és felsőoktatás terét érintő szakmai együttműködési megállapodást írt alá 2024. április 26-án Fodor József, a Maros Megyei Pedagógusok Házának igazgatója és dr. Tonk Márton professzor, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora.

Kiváló TDK Szervező Díjakat és ügyvezetői megbízóleveleket vettünk át az OTDT ülésén
Kiváló TDK Szervező Díjat vehetett át dr. Domokos József egyetemi docens, a Marosvásárhelyi Kar dékánja, valamint Hauer Melinda egyetemi főtitkár. A 37. OTDK Agrártudományi Szekció ügyvezetői megbízóleveleit a szervező Csíkszeredai Kar vette át.

Egyetemi választások 2024: nyilvános a választói lista
Nyilvánosan elérhető a rektorválasztási referendumon szavazati joggal rendelkező oktatók és hallgatók jegyzéke: az egyetemi jegyzék online ITT érhető el, a kari hirdetőtáblákon pedig közzétették az adott választási körzet szavazóit tartalmazó listákat.

METUSCOPE 2024 - a budapesti Corvin Moziban vetítik a Média Tanszéken készült záróvizsgafilmek legjobbjait
A Budapesti Metropolitan Egyetem április 26–27-án első alkalommal rendezi meg élőben a METUSCOPE filmszemlét, melynek a Corvin Mozi ad otthont.

Új szolgáltatásokkal segíti a sapientiás hallgatókat az egyetem KarrierKözpontja
Online elérhető a CV-ellenőrzés és állásinterjú-szimuláció.

Sapientia Podcast: Infláció - a szegények adója?
Kik a vesztesei és kik a nyertesei az inflációnak? Melyik társadalmi réteget érinti az infláció leginkább? Hogyan tudunk védekezni az infláció ellen? Ezekre és hasonló kérdésekre válaszol Csata Andrea egyetemi oktató és dr. Varga József egyetemi docens.

Átadtuk a felújított Melody/Központi Szállót Kolozsváron
A Sapientia Alapítvány 2020 őszén vette meg a kincses város kultikus helyét, melyet a kiterjedt felújítási munkálatot követően 2024. április 19-én, pénteken díszünnepség keretében átadott a Sapientia Alapítvány, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, valamint az Erdélyi Hagyományok Háza. Az esemény díszmeghívottja dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes volt, felléptek a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának táncművészet szakos hallgatói, valamint Pál István Szalonna és a Tokos Zenekar.

TANÁROK AKADÉMIÁJA: A fenntarthatóságra nevelés pedagógiai dilemmái – Varga Attila előadása
A nyílt, online előadás időpontja 2024. április 25., 18:00 óra.

Padovában jártak joghallgatóink az Erasmus BIP program keretében
A szakmai találkozó a munkajog témája köré szerveződött, „Digitization. Economic and social impacts: challenges in labour rules and industrial relations” címmel.

A tusnádi ásványvíztöltődénél voltak szakmai látogatáson a biomérnök mesterisek
A Fenntartható biotechnológiák mesteri szak I. éves hallgatói a Tusnád Ásványvíz RT töltődéjét keresték fel.

Ismét ott voltak a sapisok a WizzAir Maratonon
Népes csapattal vettünk részt az idén is a Kolozsváron megszervezett XIII. WizzAir maratonon 2024. április 14-én.

Hogyan készítsünk Z-generációs tananyagot?
Március 22-én került sor az INDEHEP-projekt disszeminációs konferenciájára, melynek célja, hogy a Covid-helyzet miatti kihívások által felgyorsított, innovatív oktatási folyamatok beépülhessenek az egészségtudományok tématerület tananyagfejlesztéseibe és oktatásába.

Sapientia Podcast: HR - A káderestől az élményszerű munkáig
Hol van a helye egy HR menedzsernek a cégünkben? Mi a legfontosabb tulajdonsága egy HR szakembernek? Milyen trendek vannak terítéken? Dr. Gergely Orsolya egyetemi adjunktus kérdéseire Gál Enescu Enikő HR vezető válaszol.

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki dr. Tamási Zsolt-Józsefet
A Sapientia Alapítvány kurátora, egyetemünk Marosvásárhelyi Karának óraadó oktatója 2024. április 5-én, a II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemmé iktatásának 317. évfordulója alkalmából bemutatott katolikus szentmisén vehette át a kitüntetést Tóth László főkonzultól Marosvásárhelyen.

Partnerséget kötöttünk a Sepsi OSK-val
Az együttműködési szerződést dr. Náhlik András, a Sapientia Sepsiszentgyörgyi Karának dékánja, és Diószegi László, a Sepsi OSK elnöke írta alá.

Charta módosítás közvitája
Az akadémiai közösség tagjai 2024. április 26-ig fejezhetik ki véleményüket írásban, az adott szövegrészekre vonatkozó konkrét módosító javaslatok megfogalmazásával.

A lakiteleki Sára Sándor Filmes Műhelyben terepgyakorlatoztak a Média Tanszék elsőéves hallgatói
A műhelyt a Dunaversitas Egyesület szervezte február végén.

Először jelentkezik román nyelvű epizóddal a KáVéPONT Sapientia Podcast
A Kolozsvári Kar podcastjénak legutóbbi meghívottja, dr. Eugen Gheorghe Crișan egy joghallgató pályájának lehetséges alakulásairól mesél.

Tejfeldolgozóban és húsüzemben voltak szakmai látogatáson élelmiszeripari mérnök szakos hallgatóink
A székelyszentléleki Gordon Prod SRL tejfeldolgozóba és a gyergyószentmiklósi Arterimpex SRL hústermékeket gyártó üzemébe látogattak a Csíkszeredai Kar élelmiszeripari mérnök hallgatói.

Választások 2024: tájékoztató a referendum időpontjáról, témájáról és lebonyolításának módjáról
Az Egyetemi Választási Bizottság 2024. április 8-án a referendum időpontjáról, témájáról és lebonyolításának módjáról szóló tájékoztató üléseket szervez minden karon.

60 Plusz Akadémia néven indít időseknek szóló ingyenes előadás-sorozatot a Sapientia EMTE Sepiszentgyörgyi Kara
A program keretében számos érdekes és hasznos témát érintenek egészségtől kertészeten át egészen akár a művészetig, az első kiadásra április 9-én kerül sor.

A Sapientia EMTE közreműködésével jön létre Románia egyik legnagyobb szakoktatási központja Csíkszeredában
Csíkszeredában épül fel Székelyföld és Románia egyik legnagyobb és legmodernebb szakoktatási központja, melynek köszönhetően duális képzés indul Hargita megyében négy csíkszeredai szakközépiskola, valamint a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem közreműködésével.

Megszervezte a mentortanárok találkozóját a Tanárképző Intézet
Március 22-én, pénteken 14:30-tól került sor a Sapientia EMTE Tanárképző Intézetének évente megszervezett mentortanárok találkozójára. Az idei találkozón a három helyszín (Csíkszereda, Kolozsvár, Marosvásárhely) mentortanárai, egyetemi oktatók és meghívottak voltak jelen, valamint az INDEHEP nemzetközi projekt képviselői.

Áldott húsvéti ünnepeket!
Áldott húsvéti ünnepeket kívánunk mindenkinek!

Oktatóinkat díjazták a Fiatal Műszakiak Tudományos Ülésszakán
A Marosvásárhelyi Kar adjunktusa, dr. Egyed-Faluvégi Erzsébet kiemelkedő kutatási tevékenysége, dr. Lányi Szabolcs emeritus professzor pedig az erdélyi magyar műszaki tudományosság fejlesztésében és ápolásában kifejtett kiemelkedő munkássága elismeréséül kapott díjat.

Ismét hallgatóink segítették a Forradalom utca 48. verseny résztvevőit
A március 15-i ünnepség alkalmából megszervezett műsorban kerekasztal beszélgetések és középiskolások által készített videók voltak láthatók, amelyeket Média Tanszékünk hallgatói mentoráltak.

A Csíkszeredai Karon zajlott a Pénzmágus 2024-es regionális döntője
2024. március 16-án Csíkszeredában a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán került sor a verseny első regionális döntőjére, melybe Hargita, Kovászna és Maros megye csapatai kvalifikálhatták magukat.

A Tűzoltótoronyban nyitotta meg kiállítását két Erasmus+ hallgatónk
Bogumila Zukowska Okienka című kiállítása és Igor Dabrowski In between című kiállítása a kolozsvári Tűzoltótoronyban tekinthető meg április 7-ig.

Sapientia Podcast: Szóváltás - román-magyar nyelvi hatások
Miért használjuk a magyar nyelvben a #buletin és #árdé szavakat? Hogyan is történik a tükörfordítás? Miként befolyásolta a két nyelv egymást az évszázadok folyamán?

Encounters in/among Language, Literature, and Arts - konferencia
2024. március 22-23-án kerül sor a csíkszeredai Humántudományok Tanszék Kultúraközi Kölcsönhatások Kutatóközpontjának angol nyelvű nemzetközi konferenciájára Encounters in/among Language, Literature, and Arts címmel.

A Sapientia és az „örök TDK” képviseletében voltunk ott a római maratonon
Ötvenegyedik születésnapjának „ajándékaként” vett részt Tonk Márton rektor úr a római maratonon, melyet 4 óra 22 perc alatt teljesített.

Sára Sándor-díjban részesült Püsök Botond
A nemzeti identitás erősödését elősegítő kiemelkedő teljesítménye elismeréseként díjazták volt hallgatónkat. Gratulálunk!

Felhívás a 2024. évi Szép magyar beszéd verseny országos döntőjére
A szövegmondó versenyek megrendezésével arra kívánják ösztönözni a résztvevőket, hogy növekedjék a magyar nyelv kiejtési szabályait figyelembe vevő, kifejező beszéd iránti igényesség.

XXIX. Fiatal Műszakiak Tudományos Ülésszaka
A rendezvény huszonkilencedik kiadására 2024. március 21–22. között kerül sor Kolozsváron, a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának, az EME Műszaki Tudományok Szakosztályának és az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karának közös szervezésében.

Beszámoló a XXXIV. Herman Ottó Kárpát-medencei Biológia Verseny erdélyi fordulójáról
2024. március 9-én nyolcadik alkalommal került sor a Herman Ottó Kárpát-medencei Biológia Verseny erdélyi fordulójára a Magyar Természettudományi Társulat és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara együttműködése révén.

TDK 2024 – tudományos diákköri konferenciák a Sapientián
A Sapientia EMTE idén is minden karon megszervezi a Kari Tudományos Diákköri Konferenciát, melynek célja, hogy az egyetemisták és oktatóik megismerhessék a hallgatók tudományos tevékenységének eredményeit, és ezekhez kapcsolódóan szakmai vitákat folytathassanak.

Beszámoló a XV. „Gúzsba kötve táncolni” fordítói versenyről
A Csíkszeredai Karon 15. alkalommal szerveztük meg a versenyt középiskolák 11-12. osztálya számára.

Tarolt a Sapientia csapata a Kárpát-medencei Egyetemek Kupáján: futsalkupa és legjobb kapus
15. alkalommal került megrendezésre a Kárpát-medencei Egyetemek Kupája, a 2024. február 29-én kezdődő sporteseményen 5 országból és 50 egyetemről 110 csapat 1900 sportolója vett részt. Az idei rekordszámú résztvevő között ért el kiemelkedő eredményt a Sapientia EMTE csapata.

Sapientia Podcast: Szemtől szemben - Románia és Magyarország gazdasága
Miben hasonlít és különbözik Románia és Magyarország gazdasági szerkezete? Hogyan is állnak foglalkoztatottság, munkanélküliség és a reálbérek terén? Mit mutat a két ország államháztartási mérlege? Ezekre a kérdésekre keressük a választ a csíkszeredai Sapientia Podcast legújabb részében.

HR Szakmai Napok negyedszerre a Csíkszeredai Karon
2024. március 19-20. között a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Társadalomtudományi Tanszéke negyedik alkalommal szervezi meg a HR szakma titkaiba bepillantást nyújtó eseményt.

Hétvégén ismét Herman Ottó Biológia Verseny a Kolozsvári Karon
A versenyen 29 intézményből 136 VII–VIII. osztályos diák méri össze tudását biológiából.

Budapesti tanulmányúton jártak a Környezettudomány szak diákjai
A Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogram keretében a Környezettudomány szak végzős hallgatói 2024. február 19–24. között 6 napos tanulmányúton vettek részt az Eötvös Loránd Tudomány Egyetemen, Budapesten.

Elkezdődtek a nyílt napok: április minden péntekén a Sapientia négy karán várunk
Nyílt Napokkal ünnepli a tavaszt idén is a Sapientia EMTE: a 2024-es évben négy pénteki alkalommal, április 5, 12, 19 és 26. napokon várják az érdeklődő középiskolásokat egyénileg vagy akár csoportok tagjaként a Sapientia EMTE négy karán, Csíkszeredában, Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön is. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, hiszen a helyek száma korlátozott.

TANÁROK AKADÉMIÁJA: Gyógypedagógusok pszichés erőforrásai a kiégés megelőzésében – dr. habil. Di Blasio Barbara egyetemi docens előadása
A nyílt, online előadás 2024. március 25-én, hétfőn 18 órától kezdődik.

Társadalomtudományi seregszemle 2024
2024. február 23-án, pénteken a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara adott otthont a Társadalomtudományi seregszemlének.

Neves szakmai bizottságokba nevezték ki oktatónkat
A Marosvásárhelyi Kar Kertészmérnöki Tanszékének oktatóját, dr. arh. Ványolós Endre docenst a Román Művelődési Minisztérium az Országos Műemléki Bizottság Urbanisztikai és Védett Övezetek Bizottságába nevezte ki.

Erasmus+ Open Doors tájékoztató és beszélgetés – 2024
Kíváncsi vagy, hogy milyen lehet az Erasmus+ programban részt venni, külföldön tanulni ösztöndíjjal? Most megismerheted a programot, és egyetemünk Erasmus+ koordinátorai válaszolnak kérdéseidre.

A PISA-felmérés és az erdélyi magyar oktatás a témája a KáVéPONT legújabb részének
Dr. Tonk Márton, a Sapientia EMTE rektora, és dr. Toró Tibor, a Nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok tanszék docense nemzetközi összehasonlításban beszél az erdélyi magyar oktatásról.

Hat sapientiás filmalkotás került be az idei Gopo-díjért való versenybe
A legrangosabb romániai szakmai díjra olyan filmek pályázhatnak, amelyeket 2023-ban mutattak be hazai és/vagy nemzetközi fesztiválokon, illetve streaming platformokon.

A Csíki Csipsz gyártóüzembe látogattak élelmiszeripari mérnökeink
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának első- és negyedéves Élelmiszeripari mérnök hallgatói 2024. február 15-én szakmai üzemlátogatáson vettek részt a csíkszentsimoni Csíki Csipsz gyártóüzemében dr. Gyenge László és dr. Szilágyi József egyetemi adjunktusok vezetésével.

Sapientia Podcast: Kiégés - tűzoltás a munkahelyen
A burnout, az az a kiégés manapság már egy baráti beszélgetés témája is lehet. De hogy is állunk vele?

Megjelent az Erasmus+ hallgatói pályázati felhívás
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet hallgatók számára Erasmus+ szakmai gyakorlat mobilitási programban való részvételre 2024 nyarán, és tanulmányi mobilitási programban való részvételre a 2024/25-ös tanévben. Pályázási határidő: 2024. március 17. vasárnap, 23:59.

Volt hallgatóinkat is díjazták a 61. Magyar Filmkritikusok díjátadóján
Moldovai Katalin filmje kapta a filmkritikusok B. Nagy László-díját a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Film- és tévékritikus szakosztályának és a Magyar Filmművészek Szövetsége filmkritikus szakosztályának díjátadóján. Püsök Botond filmje a dokumentumfilmes szekcióban nyert.

Sapientia Podcast: Szerelemkoktél - hormonok és neurotranszmitterek
A Valentin-nap közeledtével azonban a csíkszeredai Sapientia Podcast Egészségügyi nevelés rovatának vendégei, dr. Domokos Lajos-Csaba pszichiáter és dr. Ruff Rudolf endokrinológus kísérletet tesznek a szerelem tudományos magyarázatára.

Nagyszabású fejlesztés a Sapientián: frissített digitális eszköztárral kezdődik az új félév
A Sapientia EMTE 2022-ben elnyert egy nagyszabású, 2,4 millió euró értékű digitalizációs pályázatot, melyet az oktatás és kutatás fejlesztésére fordítanak. A PNRR: Alapok a modern és megreformált Romániáért! keretében kapott támogatás segítségével már egy sor olyan beruházást megejthetett az intézmény, melynek köszönhetően a hallgatók a mai trendeknek megfelelő oktatási és kutatási szoftverekkel, eszközökkel dolgozhatnak akár a következő félévben is, így a megszerzett tudásnak köszönhetően pedig kompetensebb szakemberekké válhatnak.

Titkosügynökök és geopolitika a KáVéPONT legújabb részében
Toró Tibor nemzetközi kapcsolatok szakértő, a Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Tanszék docense és Lakatos Miska filmes szakember, a Média Tanszék oktatója azt vizsgálja, hogyan képződnek le bizonyos politikai ideológiák és nemzetközi kapcsolatok a filmvásznon, pontosabban az oly népszerű James Bond-filmekben

Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozat kitüntetésben részesült Kató Béla püspök
A Sapientia Alapítvány elnökét Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke részesítette kitüntetésben 2024. január 26-án, pénteken.

Megtekinthető az év első sapientiás fotókiállítása
Búzási Marót Örs másodéves hallgatónk a Korunk Stúdiógalériában tart kiállítást.

Egyetemünk rektora is részt vett Orbán Balázs kolozsvári könyvbemutatóján
A Mathias Corvinus Collegium (MCC) szervezésében Erdélyben is bemutatta legújabb könyvét Orbán Balázs jogász, politológus, Orbán Viktor miniszterelnök politikai igazgatója, a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány kuratóriumának elnöke. A január 12-ei kolozsvári beszélgetés egyik meghívottja dr. Tonk Márton volt.

Pályázati felhívás oktatóknak és doktoranduszoknak: fiatal oktatói ösztöndíj és szülőföldi tanulmányi támogatás – 2023/2024
A Kulturális és Innovációs Minisztérium megbízásából a Tempus Közalapítvány pályázatokat hirdet szülőföldi felsőoktatási tanulmányok támogatására, valamint fiatal, határon túli magyar oktatói támogatás céljából .

Kolozsváron tartanak szakmai találkozót a PRIME Projekt tagjai
A Sapientia EMTE célja ebben a projektben egy olyan anyag kidolgozása, amit a későbbiekben egy amatőr képző is használhat. Ugyanakkor egy olyan konferenciát is tervez megszervezni, ahol pedagógusoknak és közoktatási szereplőknek mutatják be az elkészült tananyagot és a kutatás folyamatát.

PÁLYÁZAT nemzetközi tudományos konferenciákon, művészeti fesztiválokon és kiállításokon való részvétel támogatására - 2024
A Sapientia Alapítvány – Kutatási Programok Intézete (KPI) pályázatot hirdet a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE), valamint a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) főállású oktatói számára nemzetközi tudományos konferenciákon, művészeti fesztiválokon, illetve kiállításokon való részvétel támogatására.

Népszerűnek bizonyult a Sapientia EMTE standja az Educatión
A 2024. január 11–13. között zajló oktatási szakkiállításon évről évre nagyobb érdeklődést mutatnak a középiskolások egyetemünk standja iránt, visszaigazolva, hogy Magyarországon is valós továbbtanulási alternatívát jelent a Sapientia EMTE.

Sapientia Podcast: Mi legyek: újságíró vagy focista?
Hogyan lesz egy focimegszállottból újságíró? Beszélhetünk objektív, független sajtóról? Mi a legnagyobb kihívás az újságírói szakmában? Egykori hallgatónkkal, Vlaicu Lajos újságíróval dr. Pap Levente beszélgetett.

Találkozzunk a 24. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon!
2024. január 11–13. között zajlik Budapesten a 24. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás. A Sapientia EMTE csapata a Hungexpo A csarnokában, a KT01-es standnál várja az oktatási kínálata iránt érdeklődőket.

Sapientia Podcast: Mindennapi kenyerünk - virsli, margarin, tej
Kerülhet-e virsli az ünnepi asztalra? Fogyaszthatjuk-e a margarint? Látott-e a bolti tej tehenet? Ebben a részben dr. Tamás Melinda és meghívottja, dr. András Csaba Dezső egyetemi adjunktus különböző élelmiszertudományi fogalmakat tisztáznak.

Pályázati felhívás tudományos, illetve oktatási kiválósági eredményekre megítélhető minősítési bérkiegészítésre – 2024
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem pályázatot hirdet a Sapientia EMTE főállású oktatói számára a 2021, 2022 és 2023-ben közölt tudományos, illetve oktatási munkák díjazására, minősítési bérkiegészítés formájában.

KáVéPONT Sapientia: Az államférfi
Kissinger hagyatékára emlékezve kínáljuk a kolozsvári KáVéPONT Sapientia podcast új adását, melynek meghívottjai dr. Szenkovics Dezső, a Kolozsvári Kar dékánja és dr. Murádin János Kristóf, a Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Tanszék vezetője.

Sapientia.ro
Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Rektori Hivatal

400112 Cluj-Napoca (Kolozsvár) str. Matei Corvin (Mátyás király u.) nr. 4

Tel.: +40 723 614 525, fax: +40 264 593 688
E-mail: officesapientia.ro

 

btz webdesign