Megállapodtunk a Csíki Sör gyártójával

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
Megállapodtunk a Csíki Sör gyártójával
Megállapodtunk a Csíki Sör gyártójával
Megállapodtunk a Csíki Sör gyártójával
2015. január 15.

Az együttműködés hallgatóink szakmai fejlődését is lehetővé teszi. 

2014 decemberében együttműködési szerződést írt alá a Sapientia EMTE Műszaki és Társadalomtudományi Kara a Lixid Project Kft-vel. A találkozón jelen volt az Egyetem rektora, Dr. Dávid László, Dr. Kósa István dékán, Dr. György Éva tanszékvezető, Dr. Salamon Rozália Veronika docens, valamint a cég vezetője, Lénárd András.

A vállalat, amely sokak számára Csíki Sör Manufaktúraként ismert, novemberben kezdte meg annak a Csíki sörnek és Székely sörnek a gyártását és értékesítését, amely receptjének elkészítésében Egyetemünk oktatói, az Élelmiszertudományi Tanszék munkatársai is részt vettek. A kézműves söröket gyártó vállalat alkalmazottainak sorában számos sapientiás hallgató van, olyanok is, akiknek egyetemi tanulmányaik még folyamatban vannak.

Az együttműködési megállapodás kiváló lehetőség arra, hogy az Élelmiszeripari mérnök szakon tanuló diákok szakmailag fejlődjenek, akár már tanulmányaik során kutatásokban, projektekben vegyenek részt. A Csíki Sör Manufaktúra szakmai gyakorlatra is szívesen fogadja hallgatóinkat, továbbá ösztöndíjjal jutalmazza azokat, akik kimagaslóan teljesítenek. A felek közötti megállapodás értelmében a jövőbeni tervek között szerepelnek közös kutatási projektek, szakértői tapasztalatcserék, valamint közös tudományos ülésszakok. 

 

Hírek
2023-02-08
2023-02-07
2023-02-07
2023-02-06Tagek

Pályázat oktatói minősítési pótlék megítélésére
A Sapientia EMTE vezetősége pályázatot hirdet az oktatók minősítési pótlékának a megítélése érdekében.

MTA-SZTE-Sapientia EMTE együttműködés
A közös szakmai munka eredményeként két konferencia részvételről, valamint egy újonnan megjelent tanulmányról számolunk be.

Tenderfelhívás - sepsiszentgyörgyi egyetemi épület
A Sapientia EMTE marosvásárhelyi kara pályázatot hirdet a sepsiszentgyörgyi egyetemi épület (kb. 2.400 m2) belső kialakítására.

GBE kérdőív a karrierről és az oktatásról
Hasznos információk és még nyerhetsz is! Várunk a 2015-ös trendence Graduate Barometer Europe (GBE) hallgatók körében végzett felmérés oldalára.

Tudományos Diákköri Konferencia 2015
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karai idén is megszervezik a TDK-t.

EHÖK sítábor
A marosvásárhelyi Hallgatói Önkormányzat első alkalommal szervez sítábort az Egyetem kolozsvári, marosvásárhelyi és csíkszeredai hallgatói számára 2015. február 20-22. között!

Pótpályázati felhívás oktatói mobilitásra az Erasmus+ Program keretén belül
Erasmus+ szerződéses viszonyban álló külföldi (partner) intézményben végzendő oktatási tevékenység, amely hozzájárul az oktató személyes és szakmai fejlődéséhez, és bővíti a partner intézménnyel való együttműködéseket.

Vendégünk lesz Dr. Gundel János professzor Csíkszeredában
A leghíresebb magyar vendéglátós család történetéről tart előadást a Sapientián.

Sikerrel zárult Az Egyetem házhoz jön tájékoztató körút
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2014. november 17-28. között szervezte meg a már hagyományosnak számító Az Egyetem házhoz jön tájékoztató körutat.

Nyílt előadás: Korai fejlesztés - szempontok és nézőpontok
2014. december 15-én, hétfő este 18 órától a Tanárképző Intézet nyílt előadást szervez.

Esetmegoldó tréning a Sapientián
Az idei tanévtől a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Bölöni Farkas Sándor Szakkollégium gondozásában útjára indult a C4S3SOLV3R, légy profi! elnevezésű, esettanulmányok megoldására felkészítő foglalkozás.

Komyathy ösztöndíj - eredményhirdetés 2014
Egy magyar származású amerikai úr, Brian Komyathy, ösztöndíjat alapított és ajánlott fel 2000 RON értékben két végzős kommunikáció szakos diákunk számára. A pályázat lejárt, megvannak az eredmények!

2. Kolozsvári Adventi Könyvvásár
Idén második alkalommal szervezzük meg partnerségben az Adventi Könyvvásárt 2014. december 12-14. között a Sapientia EMTE kolozsvári karának Tordai úti épületében.

Álláshirdetés - labortechnikus (Gépészmérnöki Tanszék, Marosvásárhely)
A Sapientia EMTE marosvásárhelyi Kara versenyvizsgát hirdet a következő állás betöltésére: labortechnikus a Gépészmérnöki Tanszéken.

Dr. Kós Anna lesz a vendégelőadónk Marosvásárhelyen
Erdélyi magyar politikai marketing címmel tart előadást Dr. Kós Anna, egyetemi docens, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Magyar Művészeti Karának dékánja.

Pályázati felhívás: Egyetemi Kutatási Program 2015/2016
A Sapientia Alapítvány - Kutatási Programok Intézete pályázatot hirdet az erdélyi magyar magánegyetemi hálózatban folyó tudományos kutatási tevékenység támogatására.

Dr. Tonk Márton székfoglaló előadása
Professzori kinevezése alkalmából tart székfoglaló előadást dr. Tonk Márton a Sapientia EMTE kolozsvári Természettudományi és Művészeti Karának dékánja.

2. Kolozsvári Adventi Könyvvásár
Idén második alkalommal szervezzük meg partnerségben az Adventi Könyvvásárt 2014. december 12-14. között a Sapientia EMTE kolozsvári karának Tordai úti épületében.

Várjuk az V. SaPi Tehetségnapra a középiskolás csapatok jelentkezését
Sapientia EMTE csíkszeredai helyszínének Matematika – Informatika Szakcsoportja ez alkalommal is megszervezi a SaPi Tehetségnapot a középiskolások számára.

Hackathon-in-a-box kreatív ötletverseny Kolozsváron
A versenyt az EIT ICT Labs nemzetközi szervezete támogatja. Az ötletverseny magyarul zajlik. Regisztrálj és látogasd meg a Prezit.

Mikulás Kupa Marosvásárhelyen
Idén is megszervezi a már hagyománnyá vált Mikulás Kupát a marosvásárhelyi Hallgatói Önkormányzat!

Új Média Konferencia 2015 - Felhívás
A digitális műveltség szerepe a mindennapi életben címmel szervezi meg az Alkalmazott Társadalomtudományok Tanszék az Új Média Konferenciát 2015. március 20-21-én.

MACRo 2015 - Felhívás
Ötödik alkalommal szervezi meg a MACRo nemzetközi konferenciát a Gépészmérnöki és Villamosmérnöki Tanszék 2015. március 5-6. között.

Elkészült a CSI:Sapientia verseny reklámfilmje
A múlt hónapban megrendezett verseny reklámját Virginás Bandó készítette.

A Sapientia Európában – a „Key Skills for European Union Hotel Staff” projekt indulása
A Sapientia EMTE csíkszeredai karának Humántudományok Tanszéke felkérést kapott egy kétéves nemzetközi projektben való részvételre.

Székelyudvarhelyen a Pénzidomár vándorkupája
Székelyudvarhelyi győzelemmel ért véget az idei Pénzidomár pénzügyi és gazdasági vetélkedő.

A „Gúzsba kötve táncolni” fordítóverseny I. fordulójának kiértékelése
2014 október–novemberében a Sapientia EMTE csíkszeredai Humántudományok Tanszéke hatodszor szervezte meg a „Gúzsba kötve táncolni” fordítóversenyt középiskolák 11–12. osztálya számára.

Sapientiás eredmények a BankTech Java Challenge versenyen
Két innovatív, sikeres magyar cég az idén először szervezte meg a BankTech Java Challenge programozóversenyt.

Rendhagyó történelemóra a Sapientián
A Regeneráció Egyesület 2014. december 4-én szervezi a Rendhagyó Történelemóra előadássorozat 6-ik rendkívüli előadását, ezúttal a Sapientia EMTE marosvásárhelyi karán.

Díjat kapott a Scientia Kiadó és két kiadványa
Az Octavian Goga Megyei Könyvtár szervezésében 2014. november 19-én került sor a 2012-2013-as időszakban megjelent kiadványok díjazására.

Pályázat nemzetközi tudományos konferenciákon való részvétel támogatására - 2015
A Kutatási Programok Intézete pályázatot hirdet a Sapientia EMTE, valamint a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) főállású oktatói és kutatói számára nemzetközi konferenciákon való részvétel támogatására.

Soós Kálmán ösztöndíj
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Balassi Intézet pályázatot hirdet a „Soós Kálmán ösztöndíjra” (tanulmányi támogatásra) a 2014/2015-ös tanévben szülőföldi felsőoktatási doktori képzésben részt vevő román állampolgárságú, magyar nemzetiségű személyek számára.

Szülőföldi fiatal oktatói ösztöndíj
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Balassi Intézet pályázatot hirdet fiatal határon túli magyar oktatói ösztöndíjra a 2014/2015-ös tanévben.

Az Egyetem idén is házhoz jön!
2014. november 17-28. között felvételi tájékoztató körúton vagyunk!

Hackathon-in-a-box üzleti ötletverseny
A 2014 november 21-22-én tartandó Hackathon-in-a-box üzleti ötletverseny várja kreatív, üzletileg megvalósítható ötletekkel rendelkező fiatalok jelentkezését.

Szónokversenyen szerepeltek a sapientiások
Az elmúlt hétvégén Budapesten megrendezett versenyről díjakkal tértek haza hallgatóink.

Pályázati felhívás: LAM ösztöndíj
A LAM Alapítvány és a LAM Mikrohitel Rt. egy évre szóló, 1 - 1 szakmai ösztöndíjat hirdet agrártudományi illetve közgazdasági szakon tanuló egyetemi hallgatóknak, az alábbi témakörökben:

dr. Havasi János, az MTVA munkatársa látogat Kolozsvárra
Novemberben a kolozsvári karra látogat az MTVA munkatársa, aki Az egyszemélyes stáb. Bevezetés a videoújságírásba címmel tart nyílt előadást.

Egyetemi Esték az oktatási jogok biztosával, dr. Aáry-Tamás Lajossal
Újabb beszélgetésre kerül sor az Egyetemi Esték rendezvénysorozat keretén belül a Sapientia EMTE kolozsvári karán.

A Mi magyar adásunk
A Mi magyar adásunk című könyv bemutatására kerül sor 2014. november 11-én a Sapientia EMTE marosvásárhelyi karán.

XI. Marosvásárhelyi Egyetemi Nyílt Napok
A Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség idén 300 végzős diáknak rendezi meg az Egyetemi Nyílt Napokat.

Üzleti Tervek Versenye a Junior Business Club szervezésében
A Junior Business Club 5. alkalommal szervezi meg az Üzleti Tervek Versenyét, 2014-ben második alkalommal Erdély szinten.

Megjelentek az Acta Universitatis Sapientiae legújabb számai!
A folyóiratokat megtekinthetik lapozható formában.

Nyílt Nap Marosvásárhelyen a HIFA Egyesülettel
A HIFA ROMÁNIA Egyesület Nyílt Napot szervez a Sapientia EMTE marosvásárhelyi karán november 10-én, délelőtt 10 és 14 óra között.

Kampányarcokat keresünk!
Idén 2014. november 17-21. és 24-28. között Erdély mintegy 100 középiskolájába látogatunk el, ehhez keresünk tehetséges, ambíciós hallgatókat.

C4S3S0LV3R, légy profi!
A Bölöni Farkas Sándor Szakkollégium jövőre XIV. alkalommal szervezi meg a Csíkszeredai Nyílt Esettanulmány Versenyt, amihez kötődően az idén egy egész felkészítő sorozatot szervezünk.

Velux ösztöndíj lehetőség a 2014/2015-ös tanév II. félévében
A Velux ösztöndíjprogram keretében két dániai felsőoktatási intézmény fogad hátrányos anyagi vagy szociális helyzetű, tehetséges hallgatókat.

Szép eredmények az ACM-versenyen
Szombaton, 2014. október 18-án zajlott le Bukarestben (36 csapat) és Vinnytsia-ban (Ukrajna, 38 csapat részvételével) a nemzetközi ACM programozási verseny Délkelet-európai regionális szakasza, amelyen a Sapientia–EMTE két csapattal vett részt.

Egyetemi Esték Winkler Gyula EP képviselővel
Beszélgetésre kerül sor az Egyetemi Esték rendezvénysorozat keretén belül 2014. október 30-án délután a Sapientia EMTE új Tordai úti épületegyüttesében.

Pótpályázás: ERASMUS+ hallgatói mobilitási program
A Sapientia EMTE pótpályázatot hirdet az Erasmus+ Program keretén belül hallgatói mobilitásban való részvételre a 2014/2015-ös tanév második félévére.

Pályázati felhívás: Közösségi szerepvállalás a Kárpát-medencében
A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága pályázatot hirdet külhoni magyar főiskolai és egyetemi hallgatók számára a „Közösségi szerepvállalás a Kárpát-medencében” címmel megrendezésre kerülő szakmai hétvégén és továbbképzésen való részvételre.

Nyílt előadást tart Prof. Kim Shyan Fam és Prof. Dr. Józsa László Csíkszeredában
2014. október 27-én, hétfőn 13 órai kezdettel nyílt előadást tartanak a Victoria University of Wellington (Új-Zéland), valamint a Széchenyi István Egyetem (Győr), Selye János Egyetem (Révkomárom) oktatói.

Új baktériumfaj: Sapientia aquatica
Az oktatóinkból és hallgatóinkból álló kutatócsoport a Szent Anna-tó vizsgálata során új fajokra bukkant.

„Gúzsba kötve táncolni” VI. fordítói verseny középiskolásoknak
A Sapientia EMTE csíkszeredai Humántudományok Tanszéke idén hatodik alkalommal hirdeti meg fordítói versenyét a középiskolák 11–12. osztályos tanulói számára

Október 17-én startol a KEK
Második kiadásához érkezett a Kárpát-medencei Egyetem Kupája Csíkszeredában.

Pályázati felhívás: Komyathy-ösztöndíj
Brian Komyathy úr támogatásával a Sapientia ösztöndíjat hirdet kommunikáció szakos diákjai számára a 2014/2015-ös tanévre.

CSI:Sapientia harmadszorra
Az idei tanévben ismét megszervezzük a CSI:Sapientia bűnügyi versenyt középiskolásoknak.

Ingyenes érettségi felkészítők Csíkszeredában
A Sapientia EMTE csíkszeredai helyszíne idén is útjára indítja az érettségi felkészítő sorozatot.

Román társalgási kör Csíkszeredában
A tavaly útnak indított programot idén is folytatják a csíkszeredai karok.

Apáczai díjat kaptak oktatóink
Kiosztották szombaton Szovátán a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) díjait az eredményes diákoknak, valamint a tudományos munkát végző pedagógusoknak.

A jövődhöz te kellesz!
Kelemen Hunor miniszter az államról, közösségről, tabukról tart előadást, 2014. október 13-án, 14 órai kezdettel Marosvásárhelyen.

Kis sorozatgyártás az egri Aventics Pneumatika kft.-nél
Az egri Aventics Pneumatika kft.munkatársai előadást tartanak a Sapientia marosvásárhelyi karán.

Októberben ismét Médiakonferencia Kolozsváron
Figurations of Intermediality in Film című konferenciát szervez a Filmművészet, Fotóművészet, Média Tanszék Kolozsváron.

Kolozsvári szovjet elhurcolások 70. évfordulója
Partnerségben szervez konferenciát a Sapientia EMTE kolozsvári karának Jogtudományi és Európai Tanulmányok Tanszéke.

Startol a Pénzidomár vetélkedő harmadik kiadása
Itt az alkalom, hogy próbára tegyétek pénzügyi és gazdasági ismereteiteket!

OTDK Kolozsváron
Az Országos Tudományos Diákköri Konferencia 2015-ben Kolozsváron szervezi meg a Fizika, Földtudományok, Matematika szekciót (FiFöMa), 6 évtizedes történetében első alkalommal Magyarország határain kívül.

Nemzetközi kutatóhálózat alakult
A Sapientia EMTE Jogtudományi Intézetében tartotta alakuló ülését a Societas - CEE Company Law Research Network kutatóhálózat.

Miniszterelnöki látogatás
Magyarország miniszterelnöke meglátogatta a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári Természettudományi és Művészeti Karának Tordai úti épületét.

A Maradj talpon! vetélkedő válogatója Kolozsváron
A műsor szerkesztői 2014. október 18-án, szombaton, Kolozsváron tartanak játékos-válogatást a Sapientia EMTE kolozsvári karának épületében.

Tervezői tender
A Sapientia EMTE marosvásárhelyi kara pályázatot hirdet: a sepsiszentgyörgyi Gámán József épület belső kialakítására vonatkozó egyetemi épület (kb. 2.400 m2) tervezésére.

Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedő - 2014
Idén második alkalommal kerül megrendezésre a Sapientia EMTE Műszaki és Társadalomtudományi Kara és Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa közös szervezésében a vetélkedő.

Az új magyar Polgári törvénykönyv
Dr. Vékás Lajos, Széchenyi-díjas magyar jogtudós az új magyar Polgári törvénykönyvről tart előadást a Sapientia EMTE kolozsvári karának Tordai úti épületében.

Az Egyetem Napja
Az idén e jeles nap keretében sor kerül a marosvásárhelyi diákkollégium épületének ünnepélyes átadására.

Évszázados fás legelők Erdélyben
Kisfilmet készített a Környezettudomány tanszék az erdélyi fás legelők egyedi értékeiről.

Protokoll konferencia Marosvásárhelyen és Kolozsváron
A Sapientia EMTE és a Magyar Protokollosok Országos Egyesülete közösen protokoll képzést szervez.

Álláshirdetés - labortechnikus (Kertészmérnöki Tanszék)
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kara munkatársat keres labortechnikusi állás betöltésére.

Tömbösített tanárképzés Csíkszeredában
A Sapientia EMTE Tanárképző Intézete egyéves tömbösített tanárképzést szervez Csíkszeredában azok számára, akik alapfokú képzésben szerzett diplomával rendelkeznek társadalomtudományok vagy közgazdaság területén.

Dr. Dávid László rektor úr MTVA-nak adott interjúja
Az szeptember 16-án megtartott központi tanévnyitót követően dr. Dávid László, a Sapientia EMTE rektora Maksay Ágnesnek adott interjút az MTVA kolozsvári helyszínén.

Hivatalosan megnyitottuk a 2014-2015-ös tanévet
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2014. szeptember 16-án, a kolozsvári kar új épületében tartotta hivatalos központi tanévnyitó ünnepségét.

Meghosszabbított őszi felvételi!
Szeptember 19-ig várjuk még az iratkozókat a Sapientia EMTE Műszaki és Társadalomtudományi Karára Csíkszeredában.

Őszi felvételi EREDMÉNYEK!
Megvannak az őszi felvételi eredmények mind a 4 karról.

Ünnepélyes tanévnyitó!
2014 szeptemberében tizennegyedik tanévét kezdi a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem.

Újabb együttműködési megállapodás
A kínai Minzu Egyetem képviselői meglátogatták a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karait.

Sapientiás kutatók a dél-koreai nemzetközi mikrobiológiai konferencián
2014. augusztus 24-29. között Szöul adott otthont a 15. Nemzetközi Mikrobiális Ökológiai Szimpóziumnak (ISME 15), amelyen 64 ország több mint 1600 kutatója vett részt.

Őszi felvételi a Sapientián!
Várjuk a jelentkezőket az őszi felvételire! (Fontos időpontok + fennmaradt helyek)

Tenderfelhívás - konténerek és műfüves pálya
A Sapientia EMTE marosvásárhelyi kara pályázatot hirdet konténerek beszerzésére és műfüves pálya építésére.

A Sapientia sem szédít, hanem épít a Forgatagon
A Sapientia EMTE marosvásárhelyi kara idén is ott lesz a Vásárhelyi Forgatagon, 2014. augusztus 28-31. között!

Ingyenes érettségi felkészítők a nyári időszakban Marosvásárhelyen is!
A Sapientia EMTE marosvásárhelyi karán a nyári időszakban is folytatódnak az ingyenes érettségi felkészítők matematikából, valamint román nyelv és irodalomból.

Ingyenes felkészítők az őszi pótérettségire Csíkszeredában
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karai a nyári időszakban is folytatják az ingyenes érettségi felkészítőket román nyelv és irodalomból.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Balassi Intézet pályázatai
Pályázat teljes szemeszteres részképzésre, részképzős tanulmányútra, valamint ösztöndíjjas doktori képzésre.

Pályázati kiírás tanársegédi állás betöltésére - Marosvásárhely 2014/2015/I.
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem pályázatot hirdet meghatározott időre szóló tanársegédi állás betöltésére a 2014/2015-ös egyetemi év első félévétől.

Tusványosi beszámoló
Tusványos látogatói idén is nagy érdeklődéssel kísérték a Sapientia-sátor programjait.

Álláshirdetés Marosvásárhelyen - helyettesítő tanszéki titkár
A Sapientia EMTE marosvásárhelyi karának Kertészmérnöki Tanszéke versenyvizsgát hirdet helyettesítő titkári állás betöltésére (meghatározott időre 2015. áprilisig).

Lehet pályázni a marosvásárhelyi bentlakási helyekre
A bentlakási helyekre minden évfolyam diákjai pályázhatnak a Műszaki és Humántudományok Karról.

Szakmai terepgyakorlat az Erdélyi-szigethegységben
Az Erdélyi-szigethegység Természeti Parkhoz tartozó Pádis karsztfennsíkon terepgyakorlatoztak az I. és II. éves környezetmérnöki szakos hallgatók.

Tények és tévhitek Tusványoson
A Sapientia Sátor idén is változatos programokkal vesz részt a XXV. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen.

Videó a marosvásárhelyi diákotthon építkezéséről
Szeptembertől modern bentlakás várja a Sapientia marosvásárhelyi diákjait.

Beszámoló az Ecotrophelia versenyről
Az Ecotrophelia Öko-innovációs élelmiszerek nemzetközi verseny országos döntője zajlott a Sapientián.

Határozzuk meg közösen Tusványos márkaszemélyiségét!
Idén lesz 25 éves a Tusványos. Kiváncsiak vagyunk, hogy ezidő alatt milyen kép alakult ki róla.

Tenderfelhívás: bútorzat és egyéb felszerelés
A Sapientia EMTE pályázatot hírdet bútorzat és egyéb felszerelési eszközök beszerzésére a befejezés előtt álló bentlakás részére.

Sapientia.ro
Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Rektori Hivatal

400112 Cluj-Napoca (Kolozsvár) str. Matei Corvin (Mátyás király u.) nr. 4

Tel.: +40 723 614 525, fax: +40 264 593 688
E-mail: officesapientia.ro

 

btz webdesign