XVIII. Műszaki Tudományos Diákköri Konferencia

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
XVIII. Műszaki Tudományos Diákköri Konferencia
XVIII. Műszaki Tudományos Diákköri Konferencia
XVIII. Műszaki Tudományos Diákköri Konferencia
2017. március 27.

A Temesvári Magyar Diákszervezet (TMD) és a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának Hallgatói Önkormányzata (msHÖK) ezúton meghirdeti a XVIII. Műszaki Tudományos Diákköri Konferenciát (MTDK).

A konferencia célja, hogy ösztönözze a hallgatói tudományos diákköri tevékenységet és teret biztosítson a hallgatók pályamunkáinak ismertetésére.

A konferenciára várjuk azon hallgatók jelentkezését, akik tanulmányaik folytatása mellett önképzési céllal tudományos tevékenységet folytatnak műszaki szakterületen, és azt színvonalas pályamunkaként elkészítik (magyar vagy angol nyelven), majd a konferencián bemutatják (magyarul).

A konferencia helyszíne a Temesvári Műszaki Egyetem.

Fontos időpontok:
 

Jelentkezés és kivonat leadása: 2017. április 6.
Pályamunka feltöltése: 2017. április 6.
A konferencia időpontja: 2017. április 27-29.

A jelentkezés lépései:

  • on-line jelentkezés,
  • jelentkezési lap kitöltése és elküldése,
  • kivonat feltöltése,
  • dolgozat feltöltése.

 
Részletes információk a konferencia honlapján találhatók: https://mtdk.tmd.ro/.

A konferenciára minden pályázót, érdeklődőt szeretettel várunk!

Hírek
2024-03-28
2024-03-25
2024-03-21
2024-03-20



Tagek

Nemzetközi kertészeti kiállításnak és vásárnak ad otthont a Sapientia Marosvásárhelyi Kara
A 2017. május 5-7. között tartandó rendezvény fő célja a mindennapi életminőségét meghatározó kertkultúra népszerűsítése, valamint a kertkultúrát kedvelők összehozása a szakma képviselőivel.

Dísznövény 2017 - Nemzetközi kertészeti kiállítás és vásár
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a székelyudvarhelyi és a kézdivásárhelyi dísznövény kiállításokat szervező magyarországi ASSA-DiVi Kft-vel közösen nemzetközi rendezvényt szervez 2017. május 5-7. között a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karán.

Székelyföld-konferencia: áprilisban tartják Székelyföld harmadik tudományos kongresszusát
A konferencia tétje a reális Székelyföld-kép megerősítése, a hagyományos keretekkel is számoló fejlesztés szakpolitikai elveinek megalapozása, valamint Székelyföld szakmai és tudományos potenciáljának a felmérése és felmutatása.

Sapientiás hallgatót részesített dicséretben a Sony World Photograhpy Awards
Ilyés Zalán, a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának Filmtudomány mesteri szakos hallgatója a portré kategóriában indult, amelyre 183 országból összesen több mint 227 ezer nevezés érkezett.

A Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki a Sapientia volt tanszékvezető professzorát
Dr. Bakacsi Gyula a székelyföldi felsőoktatás megteremtéséhez a gazdaságtudományi képzés megszervezésével és fejlesztésével hozzájáruló tevékenysége, valamint sokrétű oktatói munkája elismeréseként részesült a kitüntetésben.

Március 27-ig lehet jelentkezni a Közigazgatás-tudományi Doktori Iskolába
A doktori képzés résztvevői jogviszonyt a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel létesítenek, a képzés helyszíne a Sapientia EMTE Kolozsvári Kara.

Kilencedik helyen végzett a Sapientia EMTE csapata a VIII. Kárpát-medencei Egyetemek Kupáján
Az „Egyetemi sport határok nélkül” mottóval megrendezett tornára a nyolc magyarországi csapat mellett még négy területről érkeztek a résztvevők: Kárpátaljáról, Felvidékről, Vajdaságból és Erdélyből.

Ismét laborkukacokat várnak Csíkszeredába
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának Biomérnöki és Élelmiszertudományi Tanszékei hetedik alkalommal hirdetik meg a Laborkukac Diákvetélkedőt a romániai magyar általános- és középiskolások számára.

Április 5-7. között szervezik a TDK-t a Sapientia EMTE Kolozsvári Karán
A TDK azoknak a hallgatóknak szól, akik kedvet éreznek egy szabadon választott, napirenden lévő politikai, jogi, gazdasági, film-, vagy fotóművészeti, környezettudományi vagy nemzetközi kapcsolatokat érintő kérdés kutatására és bemutatására.

Pénteken érkezik Kolozsvárra a Bocskai-zarándoklat
Az ünnepség pénteken 12:30-kor kezdődik a Bocskai-házban, ahol megkoszorúzzák a fejedelem mellszobrát és a kültéri domborművet.

II. Fessünk mikrobákkal! - beszámoló a laboraktivitásról
2017. február 21-23. között zajlott 233 csíkszeredai végzős középiskolás részvételével a mikrobafestés a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának laboratóriumaiban.

Fessünk mikrobákkal! a TVR2 esti hírműsorában
A TVR2 2017. február 23-i hírműsorában tudósít a Csíkszeredai Kar Fessünk mikrobákkal! laboraktivitásáról. Az erről szóló rész az alábbi linken, 27:43-nál kezdődik.

Erasmus+ Open Doors tájékoztató és beszélgetés
Kíváncsi vagy, hogy milyen lehet az Erasmus+ programban részt venni? Most megismerheted azok tapasztalatait, akik már részt vettek a programban, és intézményünk Erasmus koordinátorai válaszolnak kérdéseidre!

Dékánválasztás a Sapientián
A Sapientia EMTE Szenátusa jóváhagyta a rektor által nevesített dékánok kinevezését.

Erasmus+ hallgatói pályázati felhívás
Jelentkezési határidő: 2017. március 22. szerda, 15:00 óra. Jelentkezni a kari Erasmus koordinátoroknál lehet munkaidőben. A pályázatokat nyomtatott formában, egy példányban kell benyújtani.

Légy egy napra egyetemista! - nyílt napokat szervez a Csíkszeredai Kar
Minden évben megszervezik a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán a nyílt napokat középiskolások számára. Idén márciusban, három hétvégén várják az érdeklődőket az egyetemen.

Megtartotta székfoglaló akadémiai előadását dr. Bitay Enikő, a Sapientia EMTE docense
A gazdag életművet átfogó, nagy sikerű előadásának címe: Anyagtudományi kutatások és műszaki tudományok művelése Erdélyben.

Volt sapientiás hallgató a Berlinálé vörös szőnyegén
Kiosztották a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál díjait, melyek közül az Enyedi Ildikó rendezésében készült Testről és lélekről kapta a seregszemle fődíját, az Arany Medvét.

Kőrösi Csoma Sándor Program, Petőfi Sándor Program
Miniszterelnökség pályázati felhívást tett közzé a Kőrösi Csoma Sándor Program és Petőfi Sándor Program ösztöndíjra.

Ezt kell tudni az emberi szervezetben élő baktériumokról
A mikrobáknak nemcsak káros, hanem rengeteg jótékony hatásuk is van - erről dr. Mara Gyöngyvér, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának docense beszélt a Székelyhonnak.

Dékánválasztás a Sapientia EMTE-n
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem karainak három dékáni tisztsége betöltésére hat jelölt pályázik.

Agrártudományi ETDK - 2017
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kar Tudományos Diákköri Tanácsa és a Kar Hallgatói Önkormányzata a 2016/2017-es tanév tavaszi félévére meghirdeti az Agrártudományi Erdélyi Tudományos Diákköri Konferenciát (ETDK).

Sapiophile: A szerelem kémiája
Bálint napon eláruljuk, hogy mi a szerelem összetevője, hiszen Mara Gyöngyvér​ a #sapiophile következő részében megfejti, mitől is vagyunk boldogok. Ha nem szeretnéd Valentin napon mások romantikus képeit nézegetni, akkor itt egy kis tudomány a szerelem kémiájáról.

Post-Communist Restitution of Nationalized Property
Conference announcement and call for papers, September 29, 2017, Sapientia Hungarian University of Transylvania, Department of Law.

Új rektorhelyettesek a Sapientia EMTE-n
A Sapientia EMTE Szenátusa 2017. február 10-i ülésén jóváhagyta Dr. Mara Gyöngyvér docens és Dr. Balog Adalbert egyetemi tanár rektorhelyettesi tisztségbe való kinevezését.

Makovecz professzorok a Sapientia EMTE-n
A Makovecz oktatói ösztöndíjprogram támogatásával négy neves professzor pályázott meg főállású munkakört a Sapientia EMTE-n.

Middle Bengali Retreat cum Workshop in Transylvania, 2017
The Faculty of Economics, Socio-Human Sciences and Engineering, Department of Human Sciences at Sapientia - Hungarian University of Transylvania, Miercurea Ciuc/Csíkszereda in collaboration with AIBS (American Institute of Bangladesh Studies) and the University of Chicago, is organising for the second time a Middle Bengali Retreat and Workshop between Thursday 3 Aug. and Sunday 13 Aug. 2017.

Ezüst Akadémia Oktatási Program indul Kézdivásárhelyen
A nagy sikerű Ezüst Akadémia Oktatási Program immár Kézdivásárhelyen is elérhető az 50 év fölöttiek számára, hiszen 2017. február 16-ig lehet jelentkezni az ingyenes előadássorozatra.

Márton Áron Kutatói ösztöndíjat nyertek hallgatóink
A Külgazdasági és Külügyminisztérium pályázatot hirdetett a 2016/2017-es tanévben a magyarországi és szülőföldi felsőoktatási intézményekben tanulmányokat folytató határon túli magyar hallgatók és vezetőtanáraik részére a Márton Áron Kutatói Programban való részvételre.

Fessünk mikrobákkal! - laborgyakorlat végzős csíkszeredai középiskolásoknak
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara interaktív laboraktivitásra hívja meg a csíkszeredai középiskolák XII. osztályos diákjait. A Biomérnöki Tanszék és az Élelmiszertudományi Tanszék által szervezett tevékenységen a diákok kipróbálhatják a mikrobákkal való „festést”.

Pályázat a Sapientia EMTE dékáni tisztségeinek betöltésére
A pályázatokat a karok Dékáni Hivatalában kell benyújtani 2017. február 13-ig. A dékánválasztási eljárás részletes leírását a dékánválasztási szabályzata tartalmazza.

Február elsejétől ingyen vonatozhatnak az egyetemi hallgatók
Az ingyenes utazásra való jogosultság egész évben érvényes a nappali tagozatos egyetemisták számára, az ingyenesség pedig életkortól független.

Sapientiás oktató is társszerzője a Nature-ben megjelent klímakutatással kapcsolatos tanulmánynak
A tanulmányból kiderül, hogy a szénmérleg, lokálisan vizsgálva leginkább az ökoszisztémák számára hozzáférhető vízmennyiséggel mutat összefüggést. A kutatásban dr. Ráduly Botond, a Csíkszeredai Kar Biomérnök Tanszékének oktatója is részt vett.

Dávid László: "A Sapientiának Erdély egészében kell gondolkodnia!"
A Sapientia EMTE rektora szerint egy kisvárosban is lehetséges egyetemi központot létrehozni, ehhez viszont pontos feltételek szükségesek. Az első, megfelelő szakemberek meggyőzése, hogy azon a bizonyos helyen érdemes iskolát kialakítani.

Az Educatio oktatási szakkiállításon járt a Sapientia EMTE
A szakkiállítás célja az volt, hogy a pályaválasztók minél jobban megismerjék a felsőoktatásban és továbbképzésben rejlő lehetőségeket, az intézményeket, az ösztöndíjakat, az egyes szakmákat, duális képzéseket, nyelviskolákat, valamint a hallgatói életet.

A Sapientia EMTE is részt vesz a 17. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon
A seregszemlén mintegy 200 kiállító és közel 30.000 látogató vesz részt. Közel 50 felsőoktatási intézmény hallgatói, oktatói adják át a legfontosabb információkat a képzésről, a szokásokról, kollégiumi elhelyezésről, és a tanulmányokat követő jövőképről.

Februárban ismét elindul a Hangmester felnőttképzés a Kolozsvári Karon
A képzésre január végén lehet jelentkezni, a felvételiről további információk és részletek a hírben olvashatóak.

Székely Előfutár Ösztöndíjat nyertek sapientiás hallgatók
Az Előfutár Szövetség által meghirdetett 2016-os évi Székely Előfutár Ösztöndíjpályázat 7 nyertese között két egykori és egy jelenlegi sapientiás hallgató található: Varga Orsolya, Kedves Alfonz és Kapás Zoltán.

Sapiophile: 10+1 tipp az újévi fogadalmaink betartásához
Új év, új tervek. Nem egyszerű gondosan figyelni és tenni céljaink elérése érdekében, ezért oktatónk, Tánczos Levente a #sapiohile legújabb részében megoszt velünk 10+1 tippet arra vonatkozóan, hogy a januári fogadalmaink ne vesszenek el a ködben.

Dávid László: "Feltett szándékom, hogy erősítsem az egyetemen folyó tudományos kutatást"
A Sapientia EMTE újraválasztott rektora kellő egyensúlyt teremtene az oktatási és kutatási tevékenység között, és a fiatalítás kérdését is alapvető fontosságúnak tartja.

Kiírták az idei szülőföldi ösztöndíj pályázatokat
A teljes körű pályázati kiírások és egyéb szükséges információk a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet honlapján találhatók.

#sapiophile tippek a karácsonyi nagytakarításhoz
Ahogy nincs karácsony Reszkessetek betörők nélkül, úgy nincs karácsonyi előkészület nagytakarítás nélkül. A #sapiophile újabb részében Mara Gyöngyvér megtanítja, hogyan takarítsunk takarékosan, egészségesen, környezetbarát módon. Még sosem volt ilyen buli a takarítás!

Sapientiás oktató nagyjátékfilmje nyert román állami támogatást
Első alkalom, hogy erdélyi magyar alkotó nagyjátékfilmterve nyert a román Országos Filmközpont (CNC) pályázatán. Felméri Cecília készítheti el Spirál című filmjét, koprodukcióban.

Hat székelyföldi város levegőjének minőségét vizsgálták mikrobiológiai szempontból
A Sapientia EMTE környezetmérnök szakának Go Green programjához köthető kutatásból kiderült: a legtöbb mikroorganizmus Csíkszereda levegőjében, míg a legkevesebb Tusnádfürdőn volt kimutatható.

Újabb mandátumot nyert Dr. Dávid László, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora
Az Egyetem tisztségben levő rektora iránt 138 szavazó fejezte ki bizalmát, így Dr. Dávid László 90,1%-os többségi szavazattal nyerte el újabb rektori mandátumát.

Pályázati felhívás: Egyetemi Kutatási Program 2017/2018
A kizárólag csoportos kutatási pályázatokat 2016. december 15. és 2017. január 20. között lehet benyújtani. A megpályázható maximális összeg 20 000 RON.

PÁLYÁZAT nemzetközi tudományos konferenciákon való részvétel támogatására - 2017
Pályázni lehet a 2017. január 15. és december 31. közötti időszakban megrendezésre kerülő, nemzetközi konferenciákon való részvételre.

THE 9TH EASTERN EUROPEAN YOUNG WATER PROFESSIONALS CONFERENCE
Uniting Europe for Clean Water: Cross-Border Cooperations of Old, New and Candidate Countries of EU, for identifying problems, finding causes and solutions. 24-27 MAY 2017, BUDAPEST - HUNGARY

Pályázati felhívás: Márton Áron Tehetséggondozó Program 2016/2017
A Külgazdasági és Külügyminisztérium pályázatot hirdet a magyarországi és szülőföldi felsőoktatási intézményekben tanulmányokat folytató határon túli magyar hallgatók és tutoraik részére.

Pályázati felhívás: Márton Áron Kutatói Program 2016/2017
A Külgazdasági és Külügyminisztérium pályázatot hirdet a magyarországi és szülőföldi felsőoktatási intézményekben tanulmányokat folytató határon túli magyar hallgatók és tutoraik részére.

Elkezdték a kutatómunkát a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjat nyert biomérnök hallgatóink
Keresztes Réka és Vincze Éva Boglárka, a Csíkszeredai Kar Fenntartható biotechnológiák mesteri szakos hallgatói az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt pályázaton a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjat nyerték el augusztusban.

Álláshirdetés: Műszaki szakértő (projektmenedzser)
A Sapientia Alapítvány pályázatot hirdet műszaki szakértő (projektmenedzser) feladatkör ellátására a Sapientia EMTE csíkszeredai kari épülete földszintjének és félemeletének átépítéséhez, új homlokzatának kialakításához.

December 14-én választ rektort a Sapientia EMTE
Szavazati joggal rendelkeznek az egyetem főállású oktatói és a hallgatók kari tanácsi és szenátusi képviselői. A szavazók a választási jegyzékek kifüggesztésétől számított 5 napon belül kérhetik áthelyezésüket egy másik szavazókörzetbe.

Soós Ernő Ifjú Kutatói Díjjal tüntették ki Fikó Dezső Róbert biomérnök hallgatónkat
Fikó Dezső Róbert biomérnök doktorandusz hallgatónk érdemelte ki 2016-ban a Hidrofilt Kft. és a Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ által meghírdetett nemzetközi Soós Ernő Ifjú Kutatói Díjat.

Sapiophile: Blec Fraidei, avagy hogy ünnepeljük mi a Fekete Pénteket?
A #sapiophile harmadik részében Tánczos Levente arról beszél, hogy mi a valós üzleti háttere a Fekete Pénteknek, avagy hogyan ültettük át ezt az amerikai szokást és mire kell figyelniük a vásárlóknak és a vállalkozóknak.

Sorsolás - tájékoztató körút 2017
Kisorsoltuk a 2016-os, őszi felvételi tájékoztató körút során meghirdetett versenyünk győzteseit.

„A Sapientián szerzett tudás minden körülmények között megállja a helyét!”
Aki diákként betette a lábát az egyetemre, az többé nem felejti a kialakult hangulatot – mondta a Sapientia EMTE rektora az egyetemi felvételi tájékoztató körút indulása kapcsán.

Ismét megpályázza a Sapientia EMTE rektori tisztségét dr. Dávid László
A tisztség betöltésére kiírt felhívásra egyetlen jelöltként nyújtotta be pályázatát a Sapientia EMTE rektora.

Startol a Sapientia EMTE egyetemi felvételi tájékoztató körútja
A #sapiverzum mottó jegyében indul a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2017-es egyetemi felvételi tájékoztató körútja, 2016. november 14-én, hétfőn.

Rektorválasztás: november 14-ig nyújthatók be a pályázatok
Végéhez közeledik a rektorválasztási folyamat a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen. A rektori tisztségre kiírt pályázatra még négy napig lehet jelentkezni.

Megjelent a Sapiophile második része
Mara Gyöngyvér, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának oktatója elmondja, hogyan öltözködjünk környezetbarát módon. Napjainkban egyre többet pazarlunk és halmozunk fel, az újrahasznosításhoz az néhány tippet nekünk.

Először írtak le új baktériumfajokat Erdélyből
A Sapientia EMTE mikrobiólógusai a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem és a gödöllői Szent István Egyetem kutatóival együttműködve, elsőként írtak le Erdélyből két új baktériumfajt, amelyek a Medve-tóból illetve a cekendi hulladéklerakó csurgalékvizéből származnak.

Nyelvhasználat időben és térben - előadások Csíkszeredában a Magyar Nyelv Napja alkalmából
Az előadássorozatot Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Kulturális Központ, a Sapientia EMTE Humántudományok Tanszéke és a Spektrum Oktatási Központ szervezi.

Kolozsvár 700 éve királyi város
Kolozsvár várossá nyilvánításának 700. évfordulója jegyében nemzetközi tudományos konferenciát szervez partnerségben a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem.

CSI: Bűnügyi versenyt szervez egyetemistáknak a Sapientia EMTE Biomérnöki Tanszéke
Szeretnéd tudni és kipróbálni, hogyan használják a bűnügyi nyomozásban a DNS módszereket, hogyan azonosítják ujjlenyomatok alapján a gyanúsítottakat? Ha érdekel mindez, akkor jelentkezz a versenyre!

Megalakult a Sapientia EMTE új Szenátusa
Az elnöki tisztségbe a testület Dr. Tonk Márton egyetemi tanárt választotta, egyhangú szavazattal.

Egyetlen pályázat érkezett a Sapientia EMTE Szenátusának elnöki tisztségére
Dr. Tonk Márton, a Sapientia EMTE újonnan megalakult Szenátusának választott tagja nyilatkozatban fejezte ki a szenátori testület elnöki tisztségének megpályázására vonatkozó szándékát.

November 4-én tartja alakuló ülését a Sapientia EMTE új Szenátusa
A szenátusi elnöki tisztség betöltésére kiírt pályázat leadásának határideje 2016. október 31., hétfő, 20 óra.

Sapiophile - Mindent a céltudatos tervezésről
Jó képünk van-e a tervezésről? A tapasztalat azt mutatja, hogy nem, hiszen nem vagyunk elég kitartóak. Tánczos Levente, a Csíkszeredai Kar oktatója pedig a kék galléros gondolkodással helyre teszi a dolgokat! Indul a Sapiophile!

Bemutatkozik a Pro Scientia Siculorum Egyesület
A Magyar Tudomány Napja alkalmából rangos eseménynek ad otthont a Csíkszeredai Kar, ahol a székelyföldi kötődésű, nemzetközileg elismert kutatókat tömörítő civil szervezet bemutatkozó rendezvényére kerül sor.

Lehet jelentkezni a Pénzidomárra!
A középiskolás diákok számára kiírt vetélkedő célja, hogy bővítse a pénzügyi és gazdásági ismereteket, illetve elősegítse a tudatosabb fogyasztói szemléletet és a takarékos életmód kialakítását.

Kolozsváron is megtekinthető a Magyarok a Szovjetunió táboraiban 1944–1956 című kiállítás
Az Sapientia EMTE Kolozsvári Karán október 27-én megnyíló kiállítást Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója mutatja be.

Idén is folytatódik az iszlám modul a Kolozsvári Karon
Október 27-én és 28-án dr. Rostoványi Zsolt iszlám-szakértő, egyetemi tanár tart előadást a közel-keleti térség válságairól és konfliktusairól.

Marketingkommunikációs versenyt hirdet a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara
A középiskolás diákok számára kiírt versenyben maximum háromfős csapatok vehetnek részt, akiknek esélyük van több fődíjat is megnyerni.

Erdélyben is megünneplik az Audiovizuális Örökség Világnapját
A Sapientia EMTE Kolozsvári Kara és az Erdélyi Audiovizuális Egyesület ez alkalomból újszerű fotó- és filmtörténeti kiállítást rendez október 27-én.

Legyél Te is az egyetem arca!
Az egyetemi tájékoztató körút során Erdély mintegy 100 középiskolájába látogatunk el, ehhez keresünk vállalkozó szellemű, jókedvű, ambíciós hallgatókat. Jelentkezz!

Olyan lesz, amilyen még nem volt Csíkszeredában! Egyetemi tanárok vlogolnak!
A kezdeményezés célja, hogy azon fiatalok is elérjék az oktatókat, akik nem a Csíkszeredai Karon tanulnak, ugyanakkor ismereteik bővüljenek ez által.

Apáczai-díj Aranyfokozatát kapta meg Dr. Balázs Lajos
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának docense tudományos munkásságáért, a Sorsfordulások rítusai a székely-magyaroknál III. - Menj ki én lelkem a testből - című könyvéért részesült az elismerésben.

Dávid László: "Egyik legnagyobb cél a doktori iskola kiépítése"
Sok rangos egyetem olyan partnerként fogadja el a Sapientiát, amely felbátorít arra, hogy azt mondjam, jó úton haladunk - mondta a Székelyhonnak a Sapientia EMTE rektora.

Tizenötödik születésnapját ünnepelte a Sapientia
"Egyetemünk nemcsak tudományos szempontból felel meg az elvárásoknak, hanem egy viszonylag jól felépített brand is, amire odafigyelnek, vonzó, és így meghatározó lehet a jövőnk szempontjából" - mondta Dávid László rektor.

Ismét ingyenes érettségi felkészítők lesznek Csíkszeredában
A matematika felkészítőket péntekenként, míg a román nyelvű felkészítőket szombatonként tartják a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán.

Pályázati felhívás a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány programjában való részvételre
A kiválasztott fiatal tehetségek egyénre szabott támogatásban részesülnek, mindenki azt kapja, amire leginkább szüksége van a tehetsége kibontakoztatásához

Egyetem Napja Kolozsváron
Idén rendhagyó módon kétnapos a rendezvénysorozat, amely kötetlen programmal indul. Október 3-án, hétfőn kerül sor a hivatalos rendezvényre.

Pályázati felhívás: Erasmus+ hallgatói mobilitási pályázat, tanulmányi mobilitás, 2016/2017-es tanév II. félév
A Csíkszeredai Karon 8, a Marosvásárhelyi Karon 4, míg a Kolozsvári Karon 3 ösztöndíjas helyre lehet pályázni.

Közigazgatás-tudományi doktori képzés indul Kolozsváron
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem partnerségben a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel, a 2017/2018-as tanévtől közigazgatás-tudományi doktori képzést indít Kolozsváron.

Szakmai hétvége és továbbképzés a külhoni magyar főiskolai és egyetemi hallgatók számára
A Nemzetpolitikai Államtitkárság 2016. november 4-6. között tartandó konferenciáján való részvétel költségeit a szervezők biztosítják.

Pályázat nemzetközi tudományos konferenciákon való részvétel támogatására
A Sapientia EMTE és a PKE főállású oktatói és kutatói az elnyert támogatást részvételi díjra, utazási, valamint szállásköltségre fordíthatják.

Tanévnyitók a Sapientián
Csíkszeredában és Marosvásárhelyen szeptember 19-én, Kolozsváron és Sepsiszentgyörgyön szeptember 20-án tartják a megnyitókat.

Indul az Ezüst Akadémia Oktatási Program Csíkszeredában
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara 2016/2017-es tanévben is elindítja az Ezüst Akadémia Oktatási Programot 50 év fölöttiek számára.

Álláshirdetés - Közgazdászt keresünk!
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Rektori Hivatala pályázatot hirdet közgazdász munkakör betöltésére.

A Föld legmélyebb barlangjában járt volt hallgatónk
Ami a muzulmán hívőnek Mekka, vagy a hegymászónak a Mount Everest, az a barlangász számára a Krubera-Voronya - mondta Fábián Botond.

Tanszéki és kari szintű választások következnek a Sapientián
Az egyetemi választások folytatásaként 2016. szeptember-október hónapban tanszéki és kari szintű választásokra kerül sor.

Az EME Debüt-díjában részesült Blos-Jáni Melinda, egyetemünk adjunktusa
A kötet a szerző doktori dolgozatának továbbfejlesztett változata, három család filmezési szokásainak vizsgálata.

Ősszel még lehet felvételizni a képzéseinkre
Csíkszeredában 48, Marosvásárhelyen 27 és Kolozsváron 20 tandíjmentes alapképzéses helyre lehet jelentkezni.

Népszerű volt a tusványosi Sapientia sátor
A 2015-ös év után ismét teljes programmal vett részt a Sapientia EMTE a 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban.

Köszöntjük a Sapientia EMTE Rektorát!
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Rektora, dr. Dávid László ma tölti 60. életévét.

Kezdődik a felvételi a Sapientián
Közel 1500 helyre lehet felvételizni idén a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári, marosvásárhelyi és csíkszeredai karain.

Erasmus+ oktatási és képzési célú mobilitás: eredményt hirdetett a Sapientia EMTE
Nyilvánosak a támogatott pályázatok eredményei.

Idén is lesz Sapientia sátor Tusványoson
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2016-ban is jelen lesz a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban. Programjainkat 2016. július 20-23. között látogathatják az érdeklődők.

Tehetséggondozási együttműködésben vesz részt a Sapientia EMTE
A Gödöllőn aláírt együttműködési szerződés a romániai felsőoktatásban tanuló magyar diákok tehetséggondozását segíti.

Sapientia.ro
Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Rektori Hivatal

400112 Cluj-Napoca (Kolozsvár) str. Matei Corvin (Mátyás király u.) nr. 4

Tel.: +40 723 614 525, fax: +40 264 593 688
E-mail: officesapientia.ro

 

btz webdesign