Beszámoló a Kárpát-medence ásványvizei - XIII. Nemzetközi Tudományos Konferenciáról

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
Beszámoló a Kárpát-medence ásványvizei - XIII. Nemzetközi Tudományos Konferenciáról
Beszámoló a Kárpát-medence ásványvizei - XIII. Nemzetközi Tudományos Konferenciáról
Beszámoló a Kárpát-medence ásványvizei - XIII. Nemzetközi Tudományos Konferenciáról
2017. augusztus 30.

Mintegy 80 résztvevővel 2017. augusztus 24-27. között zajlott a Kárpát-medence ásványvizei elnevezésű, 13. alkalommal megszervezésre került nemzetközi tudományos vándorkonferencia, amelynek első alkalommal adott otthont Sepsiszentgyörgy.

Pénteken, augusztus 24-én zajlottak a konferencia előadásai a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központjának nagy előadótermében.

A 13. Ásványvizes Konferencia megnyitója (fotó: Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája)

 

A rendezvényt a konferencia társelnöke és főszervezője, dr. Máthé István oktatónk nyitotta meg, majd Tamás Sándor, a társszervező Kovászna Megyei Tanács elnöke szólt az egybegyűltekhez, kiemelve, hogy a maga több mint 2000 ásványvíz-forrásával Székelyföld borvíznagyhatalom.

A továbbiakban Nagy József, az Aquasic Közösségek Közti Társulás igazgatója köszöntötte a résztvevőket, majd Szűcs Péter a Miskolci Egyetem, Tometz Ladislaw a Kassai Műszaki Egyetem,  Lénárt László pedig a Felszín Alatti Vizek Alapítvány részéről szólalt fel.

Előadások a konferencián (fotó: Lénárt László)

 

A nemzetközi konferencián három előadást a plenáris ülésen mutattak be, 15 kutatásról a szekcióüléseken számoltak be a Romániából, Magyarországról, Szlovákiából érkező, az ásványvizeket, termálvizeket, gázömléseket (mofettákat), illetve ezeknek az iparban, gyógyászatban, egészségturizmusban történő felhasználását  kutató szakemberek (a részletes program itt tekinthető meg).

 

Kisgyörgy Zoltán előadása a háromszéki ásványvizekről és mofettákról (fotó: Lénárt László)

 

A nagyszámú érdeklődő közönség soraiban szakintézmények, egyetemek, ásványvíztöltődék, hidrológiai- és földtani szakcégek, hatóságok, egészségügyi központok képviselői foglaltak helyet.

A konferencia keretében bemutatásra került Incze Réka, Jánosi Csaba, Kisgyörgy Zoltán, Tatár Márta által jegyzett Székelyföldi mofettás könyv - Gyógygázok az egészség szolgálatában című kötet, amelyet erre az alkalomra időzítve jelentettek meg a Háromszék Vármegye Kiadónál.

A Székelyföldi mofettás könyv bemutatója (fotó: Lénárt László)

 

A rendezvény másnapján szakmai tanulmányútra került sor, amelynek során a résztvevők ellátogattak Bálványosfürdőre az Apor lányok feredőjéhez, a Csiszár-fürdőhöz, a torjai Büdös-barlanghoz és környékére, a Grand Hotel Bálványos wellnessközpontjába, a Szent Anna-tóhoz és a Mohos tőzegláphoz.

 

Tanulmányút a torjai Büdös-barlanghoz (fotó: Lénárt László)

 

Lábáztatás a Csiszár-fürdőnél                                         Medvelátogatás a Szent Anna-tónál

A 2017-es ásványvizes konferencia szervezői voltak:

  • Sapientia EMTE Csíkszeredai Kar - Biomérnöki Tanszék és Élelmiszertudományi Tanszék

  • Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kar – Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központ, Kertészmérnöki Tanszék

  • AQUASIC Közösségek Közti Társulás

  • Kovászna Megye Tanácsa

  • Miskolci Egyetem, Környezetgazdálkodási Intézet

  • Felszín Alatti Vizekért Alapítvány

  • Kassai Műszaki Egyetem, Földtudományi Intézet

A rendezvényt Kovászna Megye Tanácsa, az Apemin Tușnad Kft., a Spring márkát palackozó Sc. Mineral Quantum Kft., a Benkő Borvíz Kft., az előpataki Vâlcele ásványvizet palackozó Wega Invest Kft. támogatta.

A konferenciát megelőző sajtótájékoztatóról és a rendezvényről több médiaorgánum is beszámolt:

  • Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája ITT és ITT

  • Háromszék ITT és ITT

  • Székely Hírmondó ITT és ITT

  • Maszol ITT és ITT

  • Krónika ITT és ITT

  • Mesagerul de Covasna ITT

  • Covasnamedia.ro ITT és ITT

A vándorkonferencia 2018-ban Szlovákiában kerül megszervezésre.

Hírek
2024-03-28
2024-03-25
2024-03-21
2024-03-20



Tagek

Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki dr. Murádin János Kristófot
A Kolozsvári Kar egyetemi adjunktusa a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások 2015 és 2017 közötti emlékéve keretében kifejtett történészi és kultúraszervező tevékenysége elismeréseként vehette át.

A Biological Reviews publikálta a Sapientia EMTE oktatójának tanulmányát
Dr. Balog Adalbert, a Kertészmérnöki Tanszék professzora és Hugh David Loxdal, a Cardiff Egyetem kutatója a levéltetvekre jellemző különböző specializációs folyamatok jelentőségéről közölt cikket a rangos folyóiratban.

Online is elérhető a Sapientia EMTE kétnyelvű egyetemi bemutató kiadványa
Megjelent a Sapientia EMTE kétnyelvű - magyar és angol - bemutató kiadványa, mely az egyetem mellett azt a környezetet is népszerűsíti, ahol az intézmény működik.

PÁLYÁZAT nemzetközi tudományos konferenciákon való részvétel támogatására 2017/II.
Pályázni lehet a 2017. október 1. és december 31. közötti időszakban megrendezésre kerülő, nemzetközi konferenciákon való részvételre. A támogatás részvételi díjra, utazási, valamint szállásköltségre fordítható. A maximálisan megpályázható összeg 2500 RON.

Magyar állami kitüntetéseket kapott Kató Béla püspök és Kása Zoltán professzor
A Sapientia Alapítvány kuratóriumának elnöke a Külhoni Magyarságért Díjat, míg a Marosvásárhelyi Kar, Matematika-Informatika Tanszékének professzora a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át.

A Kárpát-medence ásványvizei - XIII. Nemzetközi Tudományos Konferencia
Az idén 13. alkalommal megszervezésre kerülő konferenciának a Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központja ad otthont, 2017. augusztus 24-27. közötti. A konferenciát a Sapientia EMTE, valamint az AQUASIC Közösségek Közti Társulás szervezi.

Filmnapok a 8. Kolozsvári Magyar Napokon!
A Sapientia EMTE Kolozsvári Kara és Magyarország Főkonzulátusa az idén is érdekes filmekkel várja az érdeklődőket a Tordai úti épület Aulájába!

PR felelősét keresi a Kolozsvári Kar!
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara pályázatot hirdet PR felelősi munkakör betöltésére.

Ingyenes helyekre is lehet jelentkezni az őszi felvételin!
A Sapientia EMTE karai a fennmaradó betöltetlen alap- és mesterképzéses helyekre őszi felvételit hirdetnek. Minden információ egy helyen!

Idén már medvét is láttunk Tusványoson
Újabb tusványosi szereplésen van túl a Sapientia-sátor, amely ez alkalommal is tudománynépszerűsítő előadásokkal szolgált a táborlakók számára. A medvekalandot is ép bőrrel megúsztuk. 

A Királyerdőben szakmai gyakorlatoztak a környezetmérnökök
Július első felében az Erdélyi-szigethegységhez tartozó Királyerdő-hegységben terepgyakorlatoztak a Csíkszeredai Kar környezetmérnök szakos hallgatói.

Fülöp-szigeteki díjat kapott a Bözödújfaluról szóló dokumentumfilm
A Barabás Eszter, volt sapientiás hallgató rendezte, Kopjafa a házunk helyén című alkotás nyerte a Fülöp-szigeteki Manilában tartott iChill International Film Festival legjobb dokumentumfilmnek járó díját.

Jogász konferencia a Kolozsvári Karon
Arbitrability of Company Law Disputes in Central and Eastern Europe címmel szervez nemzetközi konferenciát a Jogtudományi Tanszék 2017. október 20-án.

Több mint 1400 helyre lehet felvételizni a Sapientián
Idén a Sapientia EMTE 1438 tandíjmentes, költség-hozzájárulásos és tandíjas helyet hirdet alap- és mesterképzéseire. A felvételi 2017. július 10-25. közötti időszakban zajlik.

Sapientia-sátor – Tusványos 2017
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2017-ben is jelen lesz a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen. Egyetemünk oktatói mellett magyarországi partneregyetemeink előadói is színesíteni fogják a Sapientia-sátor tusványosi programkínálatát.

Sapiophile különkiadás: vége az érettséginek
Kedves érettségizők! Egyetemi vloggereink készültek nektek egy kis hangulatfilmmel. Így az alábbi videóban találkozhattok régi és új arcokkal a Sapiophileből.

Látogatóban volt diákunknál, a Kárásztelki Pezsgőpincészet főborászánál
Együttműködési megbeszélés zajlott a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, illetve a Kárásztelki Pezsgőpincészet képviselői között.

Díjat nyert Barabás Eszter Bözödújfaluról szóló dokumentumfilmje
A Filmművészet, fotóművészet, média szak volt hallgatója rendezésében készült dokumentumfilm, a Kopjafa a házunk helyén 2016-ban készült, államvizsgafilm gyanánt.

A Kolozsvári Karon tartották a 2. Romániai Felsőoktatási Tehetséggondozó Fórumot
Az OTDT Tudományos Diákkörök Határok Nélkül (HTDK) és a Sapientia EMTE Tehetséggondozási Tanácsának közös szervezésű rendezvényén ötven erdélyi felsőoktatási szakember és a hallgatói szervezetek képviselői tanácskoztak.

Sapiophile: Last minute tanácsok #magyar érettségihez
Még a ballagási virágok el sem hervadtak, de már itt az érettségi vizsgapara. A vihar előtti csendben még lehet készülni, itt van néhány tanács Prohászka-Rád Borókától a magyar érettségi tételek megoldásához, de ha szemfüles vagy, akkor a román tételeknél is segít. #sapiophile #apuveddmeg #érettségivizsga

Négyen részesültek Maximus-díjban a Csíkszeredai Karon
A Csíkszeredai Kar három éve hozta létre a Maximus hallgatói díjat, amellyel a legkiemelkedőbb tudományos munkákat ismerik el. A Tehetséggondozási Bizottsága pályázatok alapján ítéli oda a díjat, amely oklevélből és 1500 lej pénzbeli jutalomból áll.

Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogram keretében ELTE-s tanárképzős hallgatók voltak a Sapientia EMTE vendégei
Az egy hetes tanulmányúton 27 földrajz, történelem, biológia, kémia, illetve természetismeret-környezettan szakos hallgató vett részt.

Bakk Miklós kapta idén a Lőrincz Csaba-díjat
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karának docense kiemelkedő külpolitikai, nemzetpolitikai tevékenységének elismeréseként részesült a Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány díjában.

Pro Universitate kitüntetést kapott Dr. Dávid László
A Sapientia EMTE rektora a Kárpát-medencei magyar nyelvű felsőoktatás minőségi és mennyiségi fejlesztése, a képzési kínálat bővítése, a szakemberpótlás érdekében végzett, valamint a két intézmény oktatási-tudományos együttműködése érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenysége elismeréséül részesült az Óbudai Egyetem kitüntetésében.

Pályázati felhívás tudomány-, művészet-, irodalom- vagy technikatörténeti tárgyú könyvek kiadására - 2017
A Scientia Kiadó, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kiadója nyílt pályázatot hirdet erdélyi vonatkozású tudomány-, művészet-, irodalom- vagy technikatörténeti tárgyú könyvek megjelentetésére.

First Cut 2017
Szeretettel várnak minden érdeklődőt június 23-án, pénteken délután 5 órától a Sapienta EMTE Kolozsvári Karának Tordai úti épületébe, ahol a Filmművészet, fotóművészet, média szak hallgatóinak 2017-ben készült munkái nézhetők meg. Terítékre kerülnek a vizsgafilmek, és két kiállítást is megnyitnak.

214 hallgató ballagott el a Csíkszeredai Karon
2017. június 9-10. között tartotta Csíkszeredai Kar a ballagási ünnepséget, ez alkalommal 214 végzős vett búcsút az intézménytől.

Pályázati felhívás: Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogram, 2017/18-as tanév
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet hallgatók számára a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogramban való részvételre, a 2017/2018-as tanév első és második félévében.

Lúdas Matyi a Sapientia Kolozsvári Karán
A mesemozi következő vetítése alkalmából, 2017. június 3-án, szombaton a Lúdas Matyi című rajzfilmet mutatjuk be. Minden kedves gyereket, szülőt, nagyszülőt szeretettel várunk!

Ballagás 2017
A Csíkszeredai Karon és a Marosvásárhelyi Karon június 10-én, míg a Kolozsvári Karon június 17-én tartják a ballagási ünnepséget.

Kiemelkedő eredmények a tehetséggondozásban
A Sapientia EMTE kiválóan szerepelt az idei OTDK-n, és a korábbi szerepléseket lényegesen meghaladó mértékben ért el sikereket: három országos első hellyel a legeredményesebb határon túli egyetem lett az OTDK műszaki és alkalmazott informatika területein.

Udvarhely Napokon találkozzunk a Sapientia Sátorban!
2017. május 26-28. közötti időszakban megtalálhatók vagyunk Székelyudvarhelyen a Városi Parkban, hiszen a Sapientia EMTE is képviselteti magát a városnapi rendezvényen.

„Hargitai” a Romániából elsőként leírt új baktériumnemzetség
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) mikrobiólógusai együttműködve a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatóival elsőként írtak le Romániából új baktériumnemzetséget, Caenimicrobium hargitense néven.

Sapiophile: Tippek a nyelvtanuláshoz
Új videó, új szereplővel, új témával. Dr. Prohászka-Rád Boróka, egyetemi adjunktus megmutatja, milyen tippjei vannak neki, hogy könnyen és játékosan sajátítsunk el egy idegen nyelvet. Munkahelyen, kiránduláson, ismerkedéskor fel kell használjuk a nyelvtudásunkat, lássuk hogyan tanuljunk hatékonyan. Jöjjenek a tippek.

Félév végi tudománynépszerűsítő előadássorozat a Sapientián
2017. május 22-24. között a Pécsi Tudományegyetem oktatói tartanak előadásokat Csíkszeredában, Kolozsváron és Marosvásárhelyen.

Vékás Lajos a Sapientia EMTE első díszdoktora
Az egyetem Szenátusa 2017. május 12-i kolozsvári nyilvános ünnepi ülésén tüntette ki Doctor Honoris Causa címmel Vékás Lajos Széchenyi-díjas professzort, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját.

ELTE Kárpát-medencei Magyar Nyári Egyetem 2017
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem huszonkettedik alkalommal rendezi meg a határon túli magyar anyanyelvű egyetemi hallgatók számára az ELTE Kárpát-medencei Nyári Egyetem 2017 programot, 2017. július 11. és július 16. között. A hallgatók jelentkezését május 20-ig várják.

Videóbeszámoló a 2017-es Csíkszeredai Kari Tudományos Diákköri Konferenciáról
Az idei Kari TDK 2017. április 10-11. között került megrendezésre Csíkszeredában, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara, a Kari Tudományos Diákköri Bizottság, illetve a Csíkszeredai Hallgatói Önkormányzat szervezésében.

Arany János-emlékérmet kapott Dr. Dávid László rektor úr
Dávid László a kiemelkedő jelentőségű intézmény- és tudományszervezési szerepvállalása, valamint a Sapientia EMTE professzoraként, tanszékvezetőjeként, majd rektoraként az erdélyi magyar felsőoktatásért folytatott fáradhatatlan küzdelme elismeréseként részesült a kitüntetésben.

Sikeresen szerepeltek a Sapientia EMTE hallgatói a XXXIII. ODTK-n
A XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) szekcióülésein a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet 30 hallgató képviselte. Kilenc hallgatónkat I., III. vagy különdíjjal jutalmazták.

MAXIMUS hallgatói díj 2017 a Csíkszeredai Karon
A 2016/2017-es tanévben a Maximus díjat a Csíkszeredai Kar négy nagy tudományterületéhez kötődően (humán-, gazdasági-, társadalom- és mérnöki tudományok) egy-egy végzős alapképzéses vagy végzős mesteris hallgatónak ítéli oda. Pályázni 2017. május 30-ig lehet.

Dr. Ráduly Botond: Nem a felmelegedés mértéke riasztó, hanem a gyorsasága
Az egész jelenséggel kapcsolatban nem számíthatunk túl sok jóra - mondta a Csíkszeredai Kar oktatója a globális felmelegedésről szóló tudománynépszerűsítő előadásában.

Címoldalon számolt be a ScienceDaily a Sapientia EMTE oktatóinak kutatási eredményeiről
Dr. Balog Adalbert, a Sapientia EMTE Kertészmérnöki Tanszékének professzora és Dr. Hartel Tibor, a Környezettudományi Tanszék docense egy nemzetközi kutatócsoport tagjaiként azt vizsgálták, hogy milyen különbségek vannak a biopeszticidek kutatásában és azok piacán ez EU, USA, Kína, Brazília és India között.

Átvehetőek az oklevelek a Csíkszeredai és Marosvásárhelyi Karokon
Azon végzett hallgatók, akik a Sapientia EMTE által szervezett államvizsgán/disszertáción vettek részt, személyesen átvehetik egyetemi/mesteri oklevelüket Marosvásárhelyen, 2017. május 18-án, csütörtökön 9.30-16 óra között, Csíkszeredában 2017. május 29-én, hétfőn 10.00-17.00 óra között.

A Sapientia EMTE Doctor Honoris Causa címet adományoz dr. Vékás Lajos jogász akadémikusnak
Az átadási ünnepségre 2017. május 12-én, pénteken kerül sor a Kolozsvári Kar Aula Magna termében.

Eredményhirdetés: Egyetemi Kutatási Program 2017/2018
A Tudományos Tanács 2017/4. sz. határozata alapján, az Egyetemi Kutatási Program keretében a 2017-2018-as tanévben az alábbi kutatások részesülnek támogatásban.

Erasmus+ pályázati felhívások oktatási és képzési célú mobilitásra a 2017/2018-as tanévben
A pályázatok keretében 2017. szeptember 1. és 2018. október 15. között megvalósuló oktatási mobilitásra lehet pályázni. A mobilitás lebonyolítása a támogatási szerződés megkötésének pillanatában érvényes Erasmus+ mobilitási szabályzatok szerint fog történni.

XVIII. Műszaki Tudományos Diákköri Konferencia - Díjazottak
2017. április 27-29. között zajlott a XVIII. Műszaki Tudományos Diákköri Konferencia a Temesvári Műszaki Egyetemen, amelyet a Temesvári Magyar Diákszervezet és a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának Hallgatói Önkormányzata szervezett.

Ingyenes magyar mesemozi indul Kolozsváron
Magyar rajzfilmeket havi rendszerességgel bemutató rendezvénysorozat indul a Sapientia EMTE Kolozsvári Karán. A mesemozi első alkalmával a Vuk című klasszikus alkotás kerül bemutatásra, 2017. május 6-án, szombaton, 10 órától.

Dísznövény 2017 - Startol a Nemzetközi kertészeti kiállítás és vásár
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a székelyudvarhelyi és a kézdivásárhelyi dísznövény kiállításokat szervező magyarországi ASSA-DiVi Kft-vel közösen nemzetközi rendezvényt szervez 2017. május 5-7. között a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karán.

Új kollégiumi épülettel bővült a Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központja
A Fidelitas Református Egyetemi Kollégium és Szálló két részre oszlik: egyik felében a bentlakás kap helyet, a másik részében pedig szálló fog működni, amely a bentlakást hivatott fenntartani.

Sapientián kutató középiskolások világsikere a stuttgarti ICYS-en
A világ 28 országából érkezett dolgozatok közül a kolozsvári magyar diákok dolgozatát aranyfokozattal tüntették ki.

2016-ban végzett diákunk sikere a XXXIII. OTDK-n
A 2017. április 25-27. között zajlott XXXIII. OTDK Had- és Rendészettudományi Szekciójában Moni Róbert első díjat nyert.

Sapiophile: Minden, amit a fizetésnapról tudni kell!
Van egy nap a hónapban, úgy tizedike körül, amikor boldogan indul a reggel, nem zavar a csíki köd, a forgalom és minden szebbnek tűnik. Ez a fizetésnap. Vajon mit jelent az átlagbér, tudjuk-e mennyit keresünk mi és mások? Tánczos Levente-József a #sapiophile legújabb részében elmondja, amit tudni érdemes!

V. Tavaszi Bál a Sétatéri Kaszinóban
A Sapientia EMTE Kolozsvári Karának Hallgatói Önkormányzata idén ötödik alkalommal szervezi meg a már hagyományossá vált Tavaszi Bált 2017. április 29-én.

Álláshirdetés - kari PR felelős állás betöltésére
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara versenyvizsgát hirdet meghatározott időre szóló PR felelősi állás betöltésére.

Álláshirdetés - ERASMUS-koordinátor
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara versenyvizsgát hirdet meghatározott időre szóló ERASMUS-koordinátor állás betöltésére.

Állásajánlat: titkár, ERASMUS-koordinátor
A Sapientia EMTE Kolozsvári Kara titkárt, Erasmus koordinátort keres. Munkaidő: napi 8 óra. Munkavégzés helyszíne: Kolozsvár, Tordai út 4 sz.

Elkészült a 2017-es Kolozsvári Kari TDK aftermovie-ja
A Sapientia EMTE Kolozsvári Karán 2017. április 5-7. között került sor az immár hagyományos rendezvénnyé vált Kari TDK-ra, amely idén három szekcióban zajlott.

Egyetem a város szívében
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara kiadványában bemutatják a Kar érdekességeit, a képzési kínálatot, az egyetemi diákéletet, valamint a csíkszeredai látványosságokat is összegyűjtötték.

A Kolozsvári Kar ad otthont a XXV. Nemzetközi Gépészeti Konferenciának
A konferencia célja lehetőséget teremteni az erdélyi, magyarországi, illetve más államokbeli magyar szakembereknek tudományos eredményeik bemutatására, az ismerkedésre, kapcsolatteremtésre.

Ilyen volt az IDEGEN-STRĂINUL-STRANGER nemzetközi konferencia
A Csíkszeredai Karon tartott rendezvényre a magyarországi és romániai előadókon túl neves amerikai, bolgár, cseh, holland, japán, lengyel, olasz, svéd, szerb, szlovák egyetemek kutatói jelentkeztek, összesen 115-en.

Nemzetközi konferencia Csíkszeredában: IDEGEN–STRĂINUL–STRANGER
2017. április 21-22. között a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Humántudományok Tanszéke és Társadalomtudományi Tanszéke rangos nemzetközi szakmai támogatással IDEGEN–STRĂINUL–STRANGER címmel nemzetközi háromnyelvű konferenciát szervez.

Fotópályázatot hirdet a Kolozsvári Kar, Ébredés címmel!
A Sapientia EMTE Kolozsvári Kara fotópályázatot hirdet a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál kolozsvári vendégszereplése alkalmából. Négy kategóriában - tájkép, állat, növény, makró - egy alkotótól maximum három képpel lehet benevezni.

Beszámoló a Kolozsvári Kar TDK-ról
A Sapientia EMTE Kolozsvári Karán 2017. április 5-7. között rendezték az immár hagyományossá vált Kari TDK-t. Gratulálunk résztvevőinknek és nyerteseinknek!

Kari Tudományos Diákköri Konferencia – 2017 beszámoló
Az idei Kari TDK 2017. április 10-11. között került megrendezésre Csíkszeredában, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara, a Kari Tudományos Diákköri Bizottság, illetve a Csíkszeredai Hallgatói Önkormányzat szervezésében.

Idén is megnyitja kapuit a középiskolások előtt a Sapientia EMTE Kolozsvári Kara
A 2017. május 6-13. között tartandó Nyílt Napokra minden érdeklődőt várnak, aki szeretné kipróbálni, milyen sapientiásnak lenni!

Az irodalom körbevesz - mutatjuk, hogyan!
Az irodalom körbevesz – mindenhol ott van, lépten-nyomon szembeötlik, csak arra vár, hogy felfedezd, megértsd az üzenetét. Ebből az alapötletből indul ki a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kar Humántudományok Tanszékének reklámfilmje.

Kiemelkedő hallgatói eredmények a XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia eddig lezárult szekcióin
A Műszaki Tudományi Szekcióban két I. helyezést, a Kémiai és Vegyipari Szekcióban egy III. díjat, az Agrártudományok Szekcióban pedig négy különdíjat értek el a Sapientia EMTE hallgatói.

Az Egyetemi Esték következő meghívott előadója dr. Martonyi János egyetemi tanár
A Széchenyi-díjas magyar jogtudós 2017. április 13-án, csütörtökön tart előadást a Sapientia EMTE Kolozsvári Karán.

Díjazottak - Agrártudományi ETDK és XVI. Kari TDK
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kar Tudományos Diákköri Tanácsa és a Kar Hallgatói Önkormányzata szervezésében 2017. március 31. és április 1-je között zajlott a XVI. Kari Tudományos Diákköri Konferencia (TDK), valamint az Agrártudományi ETDK.

Sapientián kutató diákok nemzetközi sikere
Illyés Kinga és Nagy Balázs középiskolás diákok, a Sapientia EMTE Kolozsvári Karán végezték kísérleteiket egy tudományos kutatói munka megírásához, amellyel nagydíjat nyertek el.

Április 10-11. között szervezik a TDK-t a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán
A négy szekcióban zajló konferenciára összesen 30 diák jelentkezett be 21 dolgozattal, 20 témavezető oktató irányítása mellett.

XIII. Kárpát-medencei Környezettudományi Konferencia
A Sapientia EMTE Környezettudomány Tanszéke és az Enviro Scientia Egyesület szervezett konferencia célja a Kárpát-medencében folyó környezeti kutatások legfrissebb eredményeinek ismertetése, valamint elméleti és gyakorlati problémák megvitatása.

Felvételi előkészítőt tart a Média Tanszék
Az érdeklődők a Filmművészet, fotóművészet, média szak idei nyári felvételijére készülhetnek fel az elméleti és a gyakorlati vizsga követelményeiből. A foglalkozásokat 2017. április 22-én, szombaton tartják a Kolozsvári Karon.

Eszméletlen kutatásokkal jelentkezett a Sapiophile április elseje alkalmából
Április elsején félretesszük mindennapi gondjainkat, és piti, humoros dolgokkal foglalkozunk. Dr. Mara Gyöngyvér a #sapiophile legújabb részében bemutat pár fölöslegesnek tűnő, de annál viccesebb kutatást.

XV. PRO INVENT: aranyéremmel és kiválóság díjjal értékelték dr. Losonczi Lajos munkáját
A Marosvásárhelyi Kar oktatójának intelligens hálózatba beágyazott mérő-áramköri rendszere egy új generációs biológiai mérő és jelfeldolgozó rendszer kutatása és fejlesztése során megvalósult innovatív megoldások egyike.

Sulibörze - diákszemmel
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Társadalomtudományi Tanszéke és a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség első alkalommal szervezi meg a székelyföldi középiskolás diákok számára a Sulibörze – diákszemmel elnevezésű kreatív kommunikációs versenyt.

Big Data adatkezelő és -elemző képzés indul a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán
Az első, kétszer nyolc órás modult Csala Dénes tartja áprilisban. A képzés célja, hogy a közgazdász, szociológus és marketinges oktatóknak, hallgatóknak lehetőséget biztosítsanak az adatfeldolgozás és -értelmezés elsajátítására.

A Román Televízió is beszámolt a Sapientia EMTE egykori hallgatójának sikereiről
Bogosi Roland, a Marosvásárhelyi Kar Számítástechnika szakának végzettje kiberbiztonsággal foglalkozik, és két romániai banknak is segített a mobilbank szolgáltatásuk javításában.

XVIII. Műszaki Tudományos Diákköri Konferencia
A Temesvári Magyar Diákszervezet (TMD) és a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának Hallgatói Önkormányzata (msHÖK) ezúton meghirdeti a XVIII. Műszaki Tudományos Diákköri Konferenciát (MTDK).

Nemzetközi kertészeti kiállításnak és vásárnak ad otthont a Sapientia Marosvásárhelyi Kara
A 2017. május 5-7. között tartandó rendezvény fő célja a mindennapi életminőségét meghatározó kertkultúra népszerűsítése, valamint a kertkultúrát kedvelők összehozása a szakma képviselőivel.

Dísznövény 2017 - Nemzetközi kertészeti kiállítás és vásár
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a székelyudvarhelyi és a kézdivásárhelyi dísznövény kiállításokat szervező magyarországi ASSA-DiVi Kft-vel közösen nemzetközi rendezvényt szervez 2017. május 5-7. között a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karán.

Székelyföld-konferencia: áprilisban tartják Székelyföld harmadik tudományos kongresszusát
A konferencia tétje a reális Székelyföld-kép megerősítése, a hagyományos keretekkel is számoló fejlesztés szakpolitikai elveinek megalapozása, valamint Székelyföld szakmai és tudományos potenciáljának a felmérése és felmutatása.

Sapientiás hallgatót részesített dicséretben a Sony World Photograhpy Awards
Ilyés Zalán, a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának Filmtudomány mesteri szakos hallgatója a portré kategóriában indult, amelyre 183 országból összesen több mint 227 ezer nevezés érkezett.

A Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki a Sapientia volt tanszékvezető professzorát
Dr. Bakacsi Gyula a székelyföldi felsőoktatás megteremtéséhez a gazdaságtudományi képzés megszervezésével és fejlesztésével hozzájáruló tevékenysége, valamint sokrétű oktatói munkája elismeréseként részesült a kitüntetésben.

Március 27-ig lehet jelentkezni a Közigazgatás-tudományi Doktori Iskolába
A doktori képzés résztvevői jogviszonyt a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel létesítenek, a képzés helyszíne a Sapientia EMTE Kolozsvári Kara.

Kilencedik helyen végzett a Sapientia EMTE csapata a VIII. Kárpát-medencei Egyetemek Kupáján
Az „Egyetemi sport határok nélkül” mottóval megrendezett tornára a nyolc magyarországi csapat mellett még négy területről érkeztek a résztvevők: Kárpátaljáról, Felvidékről, Vajdaságból és Erdélyből.

Ismét laborkukacokat várnak Csíkszeredába
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának Biomérnöki és Élelmiszertudományi Tanszékei hetedik alkalommal hirdetik meg a Laborkukac Diákvetélkedőt a romániai magyar általános- és középiskolások számára.

Április 5-7. között szervezik a TDK-t a Sapientia EMTE Kolozsvári Karán
A TDK azoknak a hallgatóknak szól, akik kedvet éreznek egy szabadon választott, napirenden lévő politikai, jogi, gazdasági, film-, vagy fotóművészeti, környezettudományi vagy nemzetközi kapcsolatokat érintő kérdés kutatására és bemutatására.

Pénteken érkezik Kolozsvárra a Bocskai-zarándoklat
Az ünnepség pénteken 12:30-kor kezdődik a Bocskai-házban, ahol megkoszorúzzák a fejedelem mellszobrát és a kültéri domborművet.

II. Fessünk mikrobákkal! - beszámoló a laboraktivitásról
2017. február 21-23. között zajlott 233 csíkszeredai végzős középiskolás részvételével a mikrobafestés a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának laboratóriumaiban.

Fessünk mikrobákkal! a TVR2 esti hírműsorában
A TVR2 2017. február 23-i hírműsorában tudósít a Csíkszeredai Kar Fessünk mikrobákkal! laboraktivitásáról. Az erről szóló rész az alábbi linken, 27:43-nál kezdődik.

Erasmus+ Open Doors tájékoztató és beszélgetés
Kíváncsi vagy, hogy milyen lehet az Erasmus+ programban részt venni? Most megismerheted azok tapasztalatait, akik már részt vettek a programban, és intézményünk Erasmus koordinátorai válaszolnak kérdéseidre!

Dékánválasztás a Sapientián
A Sapientia EMTE Szenátusa jóváhagyta a rektor által nevesített dékánok kinevezését.

Erasmus+ hallgatói pályázati felhívás
Jelentkezési határidő: 2017. március 22. szerda, 15:00 óra. Jelentkezni a kari Erasmus koordinátoroknál lehet munkaidőben. A pályázatokat nyomtatott formában, egy példányban kell benyújtani.

Légy egy napra egyetemista! - nyílt napokat szervez a Csíkszeredai Kar
Minden évben megszervezik a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán a nyílt napokat középiskolások számára. Idén márciusban, három hétvégén várják az érdeklődőket az egyetemen.

Megtartotta székfoglaló akadémiai előadását dr. Bitay Enikő, a Sapientia EMTE docense
A gazdag életművet átfogó, nagy sikerű előadásának címe: Anyagtudományi kutatások és műszaki tudományok művelése Erdélyben.

Volt sapientiás hallgató a Berlinálé vörös szőnyegén
Kiosztották a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál díjait, melyek közül az Enyedi Ildikó rendezésében készült Testről és lélekről kapta a seregszemle fődíját, az Arany Medvét.

Kőrösi Csoma Sándor Program, Petőfi Sándor Program
Miniszterelnökség pályázati felhívást tett közzé a Kőrösi Csoma Sándor Program és Petőfi Sándor Program ösztöndíjra.

Sapientia.ro
Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Rektori Hivatal

400112 Cluj-Napoca (Kolozsvár) str. Matei Corvin (Mátyás király u.) nr. 4

Tel.: +40 723 614 525, fax: +40 264 593 688
E-mail: officesapientia.ro

 

btz webdesign