Kiemelkedő teljesítményt nyújtottak agrármérnök hallgatóink az Agrovirtuson

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
Kiemelkedő teljesítményt nyújtottak agrármérnök hallgatóink az Agrovirtuson
Kiemelkedő teljesítményt nyújtottak agrármérnök hallgatóink az Agrovirtuson
Kiemelkedő teljesítményt nyújtottak agrármérnök hallgatóink az Agrovirtuson
    2022. nov. 23. — 2022. nov. 25.

A Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központjának tíz agrármérnök szakos hallgatója vett részt idén aktívan az Agrovirtus nemzetközi digitális agrármenedzsment verseny online selejtezőjében. 

A selejtező során a versenyzőknek az AgroVIR agrár-vállalatirányítási rendszerében valós gazdaság valós adatait felhasználva szimulált szituációkhoz kapcsolódó feladatokat kellett megoldaniuk. A megmérettetés célja, hogy az egyetemi hallgatókat gyakorlatorientáltan, valós és aktuális környezeti, vállalati és technológiai problémákat szimulálva ismertesse meg az agrárvállalatok világával, melyekre a csapatoknak a legkorszerűbb agrártechnológiák bevonásával kell reagálniuk.

A négy héten át tartó virtuális megmérettetés után, összesen hatvan csapat közül, diákjaink a következő eredményeket érték el:

SapiAgro: 7. helyezés - Bodó Szabolcs, Cserei Zoltán, Fábián Zsolt, Veress József -  IV. évfolyam;
Palánták: 16. helyezés - Bandi Melinda, Bitai Barbara, Csősz Albert-Sándor - III. évfolyam;
3széki gazdák: 38. helyezés – Dénes Sándor-Attila, Nagyoláh Lázár, Rózsa Ákos - III. évfolyam.

A csapatok sepsiszentgyörgyi mentora és koordinátora közgazdász oktatójuk, dr. Bíró Boróka Júlia volt.

A Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központjában tanuló, negyedéves agrármérnök hallgatókból álló SapiAgro bejutott a tíz legjobban teljesítő csapat közé, így első ízben és egyedüli határontúli csapatként kapott lehetőséget az élő döntőben, az Agrovirtus Akadémián való részvételre, amelyre Gödöllőn került sor a MATE campusán 2022. november 23-25. között.

Az Agrovirtus Akadémián a SapiAgro csapatát Bodó Szabolcs, Fábián Zsolt és Veress József képviselték. Az Akadémia három napján keresztül érdekes szakmai előadásokkal, felkészítő tréninggekkel, workshopokkal várták őket a szervezők a MATE gödöllői campusán.

Gratulálunk agrármérnök hallgatóinknak a versenyen való részvételhez, a SapiAgro csapatának pedig külön a kiváló eredményhez!

Fotók: Agrovirtus

Hírek
2024-03-28
2024-03-25
2024-03-21
2024-03-20



Tagek

Erdőmérnök hallgatóink szakmai tanulmányúton vettek részt Sopronban
A Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központ másodéves erdőmérnök szakos hallgatói négynapos szakmai tanulmányúton vettek részt a "leghűségesebb" magyar városban, Sopronban. Dr. Molnár Gábor, az erdőmérnöki szak koordinátorának beszámolója.

Diskurzus, kultúra, reprezentáció - konferenciafelhívás
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Humántudományok Tanszéke 2023. április 21-22-én rendezi meg a Diskurzus, kultúra, reprezentáció III. című nemzetközi konferenciát a kar campusán. A konferencia nyelvei: magyar, román, angol.

Gyászhír - elhunyt dr. Farsang Andrea, a Környezettudomány Tanszék vendégoktatója
A Sapientia EMTE megrendülve értesült vendégoktatója december 13-i haláláról.

Fejlődik a Sapientia: tudományos rangsorba került, digitalizál, és új kart indítana 
2012-ben vált a Sapientia EMTE a romániai nemzeti felsőoktatási rendszer szerves részét képező, törvénybe foglalt és akkreditált intézménnyé, 2022-ben viszont már ugyanennek a rendszernek megkerülhetetlen és figyelmen kívül nem hagyható intézményévé fejlődött mind az oktatás, mind a kiválósági kutatás, mind pedig a közösségi, társadalmi szerepvállalás tekintetében.

Megújította együttműködési megállapodását a Debreceni Egyetem és a Sapientia EMTE
Új képzési területekkel bővül az együttműködés: a partnerség révén a gazdaság- és agrártudomány mellett a sport és turizmus tudományterületére is kiterjedhet a közös munka. Az erről szóló megállapodást ünnepélyes keretek között írták alá 2022. december 6-án, kedden.

„Ebbe sót tettünk, ugye?” – Szenkovics Dezső főzés közben mesél indiai útjairól a KáVéPONT Sapientia új epizódjában
A KáVéPONT Sapientia legújabb epizódjában a csirkés tikka masala mellett a Sapientia EMTE Kolozsvári Kara dékánjának indiai útjai is terítéken vannak!

Sapientiás eredmények a Price Media Law Moot Court Competition perbeszédversenyen
Idén, a december 1–3. között megszervezett médiajogi perbeszédverseny közép-kelet-európai döntőjén a Kolozsvári Kar jogász csapata a 8. helyen végzett.

Balázs Ferenc Ifjúsági Díjat nyert hallgatónk, András Bernadett
Az Országos Magyar Diákszervezet által meghirdetett Balázs Ferenc Ifjúsági Díj egyik nyertese a Kolozsvári Kar harmadéves hallgatója, András Bernadett, aki a XXV. Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencián bemutatott dolgozatával pályázott.

XVIII. Agrártudományi Konferencia: az agrártudomány az éltető jövőnk alapja
Kapcsolódva a Magyar Tudomány Napja Erdélyben 2022-es rendezvénysorozathoz, az Erdélyi Múzeum-Egyesület Agrártudományi szakosztálya és Sepsiszentgyörgyi Fiókszervezete a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának Kertészmérnöki Tanszékével, valamint az illyefalvi LAM Alapítvánnyal közösen 2022. november 25-én szervezte meg a XVIII. Agrártudományi Konferenciát.

A csíkszeredai Sapientia Podcast új témája: Drog és alkohol: ad vagy elvesz?
Az Egészségügyi nevelés rovat házigazdája, dr. Albert Beáta, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának oktatója, valamint meghívottja, dr. Sinkó János igazságügyi orvosszakértő főként arra keresi a választ, hogy milyen hatásuk van ezeknek a szereknek, miért leszünk függők.

Marosvásárhelyi hallgatóink nyertek fődíjat tervpályázaton
A gyergyóújfalusi kőbánya újrahasznosítása projekt hallgatói pályázatát a „Portól a tiszta levegőig” fantázianéven induló tájépítész szakosainkból álló csapat nyerte.

Látó-nívódíjban részesült oktatónk
Dr. Ármeán Otília, a Marosvásárhelyi Kar adjunktusa 2022. december 15-én veheti át a Látó szépirodalmi folyóirat nívódíját.

Becsatlakozunk a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozatba
Különböző témájú konferenciákkal várjuk a tudomány iránt érdeklődőket 2022 novemberében is.

Domus Emléklappal tüntették ki oktatóinkat
A kitüntetettek között szerepel a Marosvásárhelyi Karról dr. Bitay Enikő egyetemi tanár és dr. Tamási Zsolt óraadó oktató, valamint dr. Urák István, a Kolozsvári Kar egyetemi docense.

Együttműködés a Baptista Teológiai Akadémiával és Baptista Szeretetszolgálattal
A megállapodás aláírására 2022. december 5-én, hétfőn került sok a Rektori Hivatalunknak otthont adó kolozsvári Bocskai-házban.

TANÁROK AKADÉMIÁJA – A transzlingválás és roma tanulók (nyelvi) nevelése
Tanárok Akadémiája névvel indított online előadás-sorozatot egyetemünk Tanárképző Intézete az előző tanévben azzal a céllal, hogy különböző témákban segítsen a fejlődésben nemcsak a tanároknak, tanárjelölteknek, hanem mindazoknak, akiket foglalkoztat a nevelés, oktatás. Az új „évad”, a 2022/2023-as tanév negyedik témája A transzlingválás és roma tanulók (nyelvi) nevelése.

Karácsonyi könyvbemutató a Jogtudományi Tanszék szervezésében
Ötödik alkalommal szervez karácsonyi könyvbemutatót a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának Jogtudományi Tanszéke 2002. december 8-án.

Diákból állampolgár: Érdekképviseletre tanítják a fiatalokat a Kárpát-medencében
A PRIME Projektindító Szakmai Találkozónak Székesfehérvár adott otthont 2022. november 25-26-án, ahol intézményünket dr. Tonk Márton rektor és a projekt sapientiás szakmai munkatársa, dr. Toró Tibor képviselte.

Pályázati felhívás - NTK Start Program 2023
A Design Terminal és a Nemzeti Tehetség Központ szervezésében második alkalommal indul el a Start Program.

Díjat hozott hallgatónk a Pannonfíling Mozgóképes Találkozó versenyprogramjából
A hét sapientiás alkotás közül egy zsűrikülöndíjat kapott: legeredetibb humor kategóriában Nagy Márton filmjét díjazták (Így gyújtottam fel a barátnőmet a harmadik randinkon).

A csíkszeredai Sapientia Podcast új témája: Irodalom, történelem és egyéni tragédiák: Daday Loránd
Egy elfelejtett, enigmatikus írót ismerhetünk meg a csíkszeredai Sapientia Podcast e heti részben. Daday Loránd munkásságáról dr. Pap Levente docens és dr. Tapodi Zsuzsanna-Mónika professzor beszélgetnek.

A csíkszeredai Sapientia Podcast új témája: KépernyőGenerációk
A Szociótükör házigazdája dr. Gergely Orsolya, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának adjunktusa, vendégei pedig Balázs Brigitta, tréner, kommunikációs szakember, valamint dr. Tódor Imre, a Sapientia EMTE Tanárképző Intézetének adjunktusa.

Gr. Mikó Imre-emléklappal tüntették ki oktatónkat
Az Erdélyi Múzeum-Egyesület Gergely Attila-Levente egyetemi adjunktus részére adományozott emléklapot jelentős oktatói és kutatói tevékenysége, valamint az EME anyagtudományi kutatócsoportjában végzett munkája elismeréséül.

Első díj a 10. Student in Bucovina Nemzetközi Tudományos Diákkonferencián
A szucsávai Ștefan cel Mare Egyetem Élelmiszermérnöki Kara 2022. november 10-11-én hibrid formában rendezte meg a 10. Student in Bucovina nemzetközi konferenciát.

Doctor Honoris Causa címmel tünteti ki dr. Mihail-Ioan Abrudean professzort a Sapientia EMTE
A cím átadására a 2022. november 25-én, pénteken 11 órától megszervezett ünnepi szenátusi ülés keretében kerül sor.

Több mint 3500 magyar középiskolás ismerkedhetett a Sapientiával
Két év kihagyás után újra házhoz ment a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem: felvételi tájékoztató körútján az ország magyar középiskolásaihoz látogatva adtak teret a képzéskínálatról és a sapientiás életről szóló kérdéseknek. A 2022. november 14–18. között tartó körút alatt a Sapientia EMTE hallgatóiból álló diákcsapatok összesen közel 100 bemutatót tartottak meg.

Beavató szakmai napon vettek részt elsőéves tájépítész hallgatóink
A résztvevők a beavató szakmai nap keretében előadásokat hallgattak meg, illetve tájábrázolási és kertépítési gyakorlatokat végeztek a keresdi Bethlen-kastélynál.

Németországi tanulmányúton vettek részt tájépítész hallgatóink
A Marosvásárhelyi Kar harmadéves tájépítész hallgatóinak látogatása a Tájépítészek Nemzetközi Szövetsége (IFLA) által lebonyolított Le Notre nemzetközi hallgatói tervpályázat keretében valósult meg.

150 éves a kolozsvári magyar jogtudományi egyetemi oktatás
A Magyar Tudomány Napja Erdélyben elnevezésű rendezvénysorozat keretében 150 éves a kolozsvári magyar jogtudományi egyetemi oktatás címmel konferenciára kerül sor 2022. november 17-én, csütörtökön 18.00 órától a Bocskai-ház Óváry-termében.

Mentortanár találkozó a Tanárképző Intézet csíkszeredai helyszínén
Az évente tartandó mentortanár találkozóra az idei tanévben 2022. november 9-én került sor a Sapientia EMTE Tanárképző Intézetének csíkszeredai helyszínén.

TANÁROK AKADÉMIÁJA – prof. dr. Forray R. Katalin: Az iskola szerepe a cigányság felemelkedésében
A következő online, nyílt előadás időpontja 2022. november 22., 18:00.

Versenyfelhívás: V. Innover – innovációs csapatverseny a Marosvásárhelyi Kar hallgatóinak
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karán idén is megrendezzük a hallgatók innovációs készségét fejIesztő üzleti terv csapatversenyt. Ha műszaki fejlesztési ötleteid vannak és ezek piaci értékesítéséről álmodozol, készíts egy hiteles üzleti tervet és mutasd be!

A Tudomány Erdélyi Mestere Díjban részesült Hollanda Dénes emeritus professzor
A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából szervezett konferencia keretében 2022. november 11-én, Marosvásárhelyen adták át a Kolozsvári Akadémiai Bizottság 2022. évi tudományos díjait.

Álláshirdetés: személyzeti felelős
A pályázatokat (önéletrajz, végzettséget igazoló iratok, ajánlólevél) 2022. december 15-ig, hétköznapokon 9–17 óra között, az egyetem Mátyás király utca 4. szám alatti titkárságán lehet benyújtani.

Nagy sikernek örvendenek a Jogtudományi Tanszék oktatóinak román nyelvű monográfiái
A bukaresti Hamangiu könyvkiadó gondozásában jelent meg dr. Vallasek Magdolna Raportul juridic de muncă és dr. Kokoly Zsolt Dreptul media european și român című kötete.

Újra házhoz megy az egyetem – erdélyi iskolákba látogatunk
Két év kihagyás után újra megszervezi felvételi tájékoztató körútját a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, az ország magyar középiskolásaihoz látogatva adnak így teret a képzéskínálatról és a sapientiás életről szóló kérdéseiknek. A 2022. november 14–18. között tartó körút során 50 települést keresnek fel, és közel 100 középiskolába látogatnak el a Sapientia EMTE hallgatóiból álló diákcsapatok.

XXIII. Műszaki Tudományos Ülésszak
Személyes jelenléttel kerül sor idén a Műszaki Tudományos Ülésszakra 2022. november 19-én Kolozsváron, az EME Műszaki Tudományok Szakosztályának és a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának közös szervezésében, a Magyar Tudomány Napja Erdélyben rendezvénysorozat keretében.

Az MTA doktora lett a kolozsvári Jogtudományi Tanszékünk vezetője
Dr. Veress Emőd egyetemi tanár védésére november 4-én került sor.

Intézményvezetők szakmai találkozóján vettünk részt Révkomáromban
Dr. Tonk Márton, egyetemünk rektora, valamint dr. Farkas Csaba informatikai hálózatokért és kommunikációért felelős rektorhelyettes 2022. november 5-én a Selye János Egyetemre látogatott.

Jelen voltunk a 27. Tiszántúli Növényvédelmi Fórumon
Dr. Balog Adalbert, dr. Nyárádi Imre-István és dr. Biró-Janka Béla, a Marosvásárhelyi Kar oktatói képviselték egyetemünket az október 19-20-án Debrecenben megtartott 27. Tiszántúli Növényvédelmi Fórumon.

Erdőmérnök szakos hallgatóink és oktatóik is részt vettek a XXI. Erdészeti Szakkonferencián
A 2022. október 21–23. között zajló eseményt az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság Erdészeti Szakosztálya és a magyarországi Országos Erdészeti Egyesület Erdélyi Helyi Csoportja szervezte.

Elstartolt a KáVéPONT Sapientia Podcast második évada
A KáVéPONT Sapientia Podcast második évadának első vendége dr. Toró Tibor egyetemi docens, a Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Tanszék oktatója, aki a nyelvi önérvényesítésről, kisebbségi nyelvhasználatról beszél, illetve a LISTEN nevű nemzetközi projektről, melynek fő témája a nyelvi asszertivitás.

Könyvbemutató Csíkszeredában: A gyorsan változó Szent Anna-tó
2022. november 2-án, szerdán 18 órától kezdődően kerül sor egy rövid vetítettképes előadásra, amelyet dr. Máthé István, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának docense tart A mi Szent Anna-tavunk – 10 éve nagyító alatt címmel.

Uncanny Intermediality - Nemzetközi filmtudományi konferencia
A konferenciára az "Affective Intermediality. Cinema between Media, Sensation and Reality" kutatási projekt keretén belül került sor 2022. október 21-22. között a Sapientia EMTE Kolozsvári Karán.

Elindult a Csíkszeredai Kar által készített Sapientia Podcast harmadik évada
Ebben a tanévben is változatos témákkal, napjainkat meghatározó jelenségekkel és izgalmas, aktuális diskurzusokkal várják a hallgatókat.

Egyetemünkre látogatott az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem küldöttsége
A háromnapos program keretében többek között frissítettük a két intézmény közötti együttműködési megállapodást is.

A táncművészeti képzés helyzete a romániai magyar közoktatásban – konferenciát szervez egyetemünk Kolozsvári Kara
A Táncművészeti szak eseményének időpontja 2022. október 29.

Évkezdő szakmai workshopot tartottak tájépítészmérnökeink
A 2022. október 11-i rendezvény keretében a Marosvásárhelyi Kar tájépítészmérnök hallgatói és oktatói bemutatták a nyári szakmai gyakorlatok eredményeit, valamint elhelyezték a campus területén a gyakorlatok során elkészült építményeket.

TANÁROK AKADÉMIÁJA – dr. habil. Kovács-Nagy Klára: A sportolás és a tanulmányi eredményesség összefüggései egyetemi hallgatók körében
Az előadáshoz 2022. október 27-én, csütörtökön 18 órától lehet csatlakozni online.

Majláth Gusztáv Károly-díjjal tüntették ki dr. Tódor Erika-Mária oktatónkat
A Tanárképző Intézet vezetője a pedagógusok világnapja alkalmából kapott díjat.

Online tájékoztató workshop az MSCA Staff Exchanges és COFUND 2022 pályázatairól
Az online workshopra elsősorban olyan érdeklődők jelentkezését várják, akik pályázataikat a Marie Skłodowska-Curie-akciók (MSCA) aktuális felhívásaira kívánják benyújtani.

Könyvbemutató a Bocskai-házban: Várady Tibor – Mi legyen a bronz utazóórával?
A Jogtudományi Tanszékünk által szervezett eseményre 2022. október 19-én, szerdán 18 órától kerül sor.

Részt vettünk a Kolozs megyei magyar oktatási intézmények vezetőinek találkozóján
2022. október 6-án, az aradi vértanúk emléknapján zajlott az esemény a kalotaszentkirályi Ady Endre Szakiskolában, ahol Tonk Márton rektorunk is köszöntő beszédet mondott, majd részt vett a tanácskozáson.

Megjelent dr. Zsigmond Andrea oktatónk új kötete
A kolozsvári Környezettudományi Tanszék munkatársa „Adatfeldolgozás alapjai R-rel. Alkalmazások a környezettudományban” címmel publikálta új könyvét.

Olaszországi szakmai tanulmányút a HealAll projekt keretében
Nemzetközi Erasmus+ projekt keretében Olaszországban, Veneto tartományban szakmai tanulmányi úton vettek részt a Csíkszeredai Kar munkatársai.

Részt vettünk a Lost Millennials projekttalálkozón Burgosban
2022. szeptember 27-28-án került sor a Lost Millennials nemzetközi projekt második személyes találkozójára a spanyolországi Burgosban.

Professzionalizmus a kutatásmenedzsmentben és adminisztrációban
A foRMAtion projekt keretében újabb nyilvános eseményre kerül sor 2022. október 28-án a Sapientia EMTE Kolozsvári Karán.

Ki miért (nem) fesztiválozik? – lehet jelentkezni a X. Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedőre
Venczel József (1913–1972) társadalomkutató születésének évfordulója alkalmából a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara tizedik alkalommal hirdeti meg a romániai magyar középiskolások számára a vetélkedőt, jelentkezni október 28., éjfélig lehet.

Hallgatóink megosztva kapták az idei Filmgalopp fődíját
Emellett a közönségdíjban és a két különdíjban is volt sapientiás hallgatók filmjei részesültek.

Tóth Hunor államvizsga-fotósorozata is kiállításra kerül Bukarestben
A 9. DIPLOMA Show elnevezésű, a feltörekvő romániai képzőművészek munkáit felvonultató multidiszicplináris kiállítás-sorozat október 7 és 16. között lesz a bukaresti Combinatul Fondului Plastic-ban.

A varsói filmfesztiválon lesz oktatónk új filmjének világpremiere
A 38. Varsói Nemzetközi Filmfesztiválra október 14 és 23. között kerül sor.

Volt hallgatónk, Nagy Márton filmjét díjazták a 30. Alter-Native filmfesztiválon
Az Így gyújtottam fel a barátnőmet a harmadik randinkon című rövidfilm kapta a legjobb regionális filmnek járó Schnedarek Ervin-díjat.

Újra Közegészségügyi Konferenciát szervez a marosvásárhelyi Társadalomtudományi Tanszékünk
Az október 6-ai konferencia témája Adatelemzés az egészségügy és a közigazgatás határán.

Együttműködési megállapodást kötöttünk a HTDK program folytatására
2022. szeptember 30-án Nagyváradon zajlott a Magyar Rektori Konferencia plenáris ülése, melynek keretében újabb hosszú távú együttműködést írtunk alá az OTDT-vel, valamint a magyar felsőoktatási intézményrendszer képviselőivel.

Lövéte környéki ásványvizeket vizsgáltak a biomérnök mesteris hallgatók
A Csíkszeredai Kar Fenntartható biotechnológiák mesteri szakának hallgatói a helyszínen vizsgálták meg Székely-Szeltersz és Kirulyfürdő négy ásványvízforrását.

Pedagógiai képzés Komáromban
2022. szeptember 22-26. között zajlott Komáromban az INDEHEP (Innovative Digital Development of Health Pedagogics) projekt keretén belüli következő képzés, melynek témáját a pedagógia tudományterülete képezte.

Kolozsváron ünnepelte az Egyetem Napját idén a Sapientia
Idén is megszerveztük a már hagyományossá vált Egyetem Napja eseményt: szombaton, 2022. október 1-jén gyűltek össze a Kolozsvári Kar Hunyadi Mátyás dísztermében a meghívottak és az egyetemi közösség. Az esemény keretében a beszédeket követően díjak és kitüntetések átadására is sor került.

Sapis nagykövetprogram – elstartolt a jelentkezés
Hallgatóink nagyon gyakran vesznek részt olyan tevékenységekben, ahol az egyetemről beszélnek, ajánlják a szakokat, vagy segítenek rendezvényszervezésben, ötletekkel gyarapítják a tudásunkat, és arcukkal képviselik az intézményt. Mindhárom kar hallgatói számára nyitott a lehetőség, hogy ezt nagykövetként tegyék meg az új tanévben.

Pályázati felhívás Erasmus+ hallgatói tanulmányi mobilitásra a 2022/23-as tanév II. félévében
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet az Európai Unió Erasmus+ Programjának támogatásával hallgatók számára tanulmányi mobilitáson való részvételre a 2022/2023-as tanév második félévében.

Zöld városi akupunktúra - Nemzetközi szakmai workshop a Marosvásárhelyi Karon
A Marosvásárhelyi Kar Tájépítészet szakának szervezésében került sor a "Zöld városi akupunktúra" nemzetközi workshopra a kampuszon és a város különböző helyszínein.

Csiszár-fürdő vizeit vizsgálták a biomérnök mesterisek
Szakmai terepnap keretében a Csomád-Bálványos régióban található Csiszár-fürdő különböző forrásvizeit, népi feredőit vizsgálták az elsőéves Fenntartható biotechnológiák mesterszakos hallgatók.

Kapcsolaterősítés a Budapesti Corvinus Egyetemmel
Dr. Farkas Csaba informatikai hálózatokért és kommunikációért felelős rektorhelyettesünk látogatott a magyarországi intézményhez szeptember 13–15. között.

Szakmai egyeztetést tartottunk Sepsiszentgyörgyön a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rektorával
Dr. Sterbenz Tamás a megbeszélést követően közösen nézte végig a TSFE–Alexandria kosárlabda-mérkőzést dr. Tonk Mártonnal, egyetemünk rektorával.

I. szintű posztgraduális képzésre hirdet felvételit Tanárképző Intézetünk
Iratkozni 2022. szeptember 12–20. között lehet.

TANÁROK AKADÉMIÁJA – dr. habil. Sántha Kálmán: A kutatásmódszertan kihívásai
Újraindul a nyílt, online előadás-sorozatunk: a tanév első eseménye szeptember 27-én, kedden 18 órától lesz.

Dr. Szilágyi László oktatónk is csatlakozott az Óbudai Egyetem tudományos programjához
Idén első alkalommal írt ki ösztöndíjpályázatot nemzetközileg elismert kutatók számára.

Részt vettünk a a romániai magyar iskolák országos tanévnyitó ünnepségén
A Szatmárnémetiben megszervezett évnyitón dr. Farkas Csaba informatikai hálózatokért és kommunikációért felelős rektorhelyettes képviselte a Sapientiát.

Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést kapott dr. Bakk Miklós
A kolozsvári Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Tanszék docense 2022. szeptember 10-én vehette át a kitüntetést.

Becsatlakoztunk a Sepsi Tabakó Fesztivál programjába
Egyetemünk rektora, dr. Tonk Márton is csatlakozott a Sepsiszentgyörgy mint tudásközpont című beszélgetéshez a fesztivál keretében.

Tanévnyitók a Sapientián
Szeptember 12-én kezdődik a 2022/2023-as tanév a Sapientia EMTE-n, a hét folyamán szervezünk tanévnyitó rendezvényeket az oktatási helyszíneinken.

Ott voltunk a 11. kolozsvári WizzAir maratonon
Népes csapattal képviseltette magát a hétvégén megrendezett kolozsvári maratonon a Sapientia EMTE.

Pályázati felhívás: Székely Előfutár Ösztöndíj 2022.
Megjelent a Székely Előfutár Ösztöndíj idei pályázati felhívása, melynek célja a Székelyföldről és Erdélyből származó alkotó tehetségek támogatása tudományos munka tanulásában.

A Kárpát-medence ásványvizei - XVI. Nemzetközi Tudományos Konferencia
2022. augusztus 25-27. között a szlovákiai Selmecbánya szomszédságában, Hegybányán került sor "A Kárpát-medence ásványvizei" elnevezésű, immár 16. alkalommal megszervezett nemzetközi tudományos konferenciára.

Megjelent a Hunyadi János ösztöndíj 2022/2023-as tanév őszi szemeszterére vonatkozó felhívása
Pályázni teljes szemeszteres részképzésre, valamint részképzős tanulmányútra lehet elektronikus úton 2022. szeptember 18., 23:59-ig (magyarországi idő szerint).

Sapientiás programok a 13. Kolozsvári Magyar Napokon
Filmvetítésekkel, kiállításokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Sapientia az augusztus 14–21. közötti Kolozsvári Magyar Napokon.

MACRo 2022 nemzetközi konferencia a Marosvásárhelyi Karon
2022. november 21-22. között nyolcadik alkalommal szervezi meg a MACRo nemzetközi konferenciát a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának Gépészmérnöki és Villamosmérnöki Tanszéke, valamint az Óbudai Egyetem Neumann János Informatika Kara, az IEEE Hungary Section és a Magyar Fuzzy Társaság.

Őszi felvételi – 2022
Tandíjmentes helyekkel is várjuk szeptemberben azokat, akik lemaradtak a nyári beiratkozásról.

Szakmai workshopon vettek részt tájépítész hallgatóink Nantes-ban
A The Builder Method - Action-oriented educational approaches in architecture projekt keretében a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karán működő tájépítész szak oktatói és hallgatói nemzetközi szakmai workshopon vettek részt július 3-10. között.

A Budapesti Metropolitan Egyetem delegációját fogadtuk a Sapientián
A július 14-i látogatás során a két intézmény vezetői együttműködési lehetőségekről tárgyaltak.

Díjat nyert a Kolozsvári Kar egyik hallgatója a Filmul de Piatră filmfesztiválon
Orbán Orsolya Szőke és Barna című államvizsgafilmjéért kapta meg a fikciós kategória fődíját.

XXIII. ENELKO és XXXII. SzámOkt Multi-konferencia a Marosvásárhelyi Karon
Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) 2022. október 13-16. között a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karán szervezi meg a XXIII. Energetika-Elektrotechnika – ENELKO és XXXII. Számítástechnika és Oktatás – SzámOkt Multi-konferenciát.

Idén is ott leszünk Tusványoson
2022. július 20–22. között szakmai programokkal és érdekes foglalkozásokkal várjuk az érdeklődőket a Sapientia-sátorban.

Újabb mérföldkőhöz érkezett a foRMAtion-projekt
Lisszabonban találkoztak a pandémia ideje alatt online térbe kényszerült foRMAtion projekt partnerintézményei 2022. május 16. és 18. között.

Mérnök hallgatók szakmai terepgyakorlaton a Cserna völgyében
A Csíkszeredai Kar első- és másodéves Turisztikai mérnök-menedzser szakos hallgatói, valamint harmadéves génsebész hallgatói a Domogled-Cserna Nemzeti Parkban szakmai gyakorlatoztak 2022. június 24-29. között.

Csíkszeredai kollégáink is részt vettek a Run for epilepsy jótékonysági futáson
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának munkatársai is részt vettek az Epilepsy Challenge projekt keretében 2022. július 3-án megszervezett Run for epilepsy jótékonysági futáson.

Korszerű pálinkafőző berendezést adományozott a csíkszeredai Élelmiszertudományi Tanszék számára a magyarországi Patina Works kft.
2022. július 1-jén a második Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaverseny díjkiosztó ünnepség keretében került sor egy egylépcsős pálinkafőző berendezés hivatalos átadására.

Oktatóink is bekapcsolódnak a Válts irányt! IKE Fesztivál programjába
A 2022. július 5–9. között Zeteváralján zajló rendezvényen előad dr. Mara Gyöngyvér rektorhelyettesünk és dr. Szenkovics Dezső, a Kolozsvári Kar dékánja.

Kairói kalandok – megérkezett a kolozsvári KáVéPONT Podcast első évadának utolsó része
A legújabb videóban bemutatkozik Ilyés Kinga és Zeiler Iza, akik tagjai voltak a Bridge MCA nevű csapatnak, amely második helyezést ért el a The American University in Cairo (AUC) által szervezett nemzetközi konferencián, az SU Real Life Competition-on (SURL).

Nemzetközi filmfesztiválon nyert fődíjat a kolozsvári filmtudomány mesterképzés egyik hallgatója
Nagy Márton „Így gyújtottam fel a barátnőmet a harmadik randinkon” című filmje 50 vetített és 7 versenybe jutott rövidfilm közül kapta meg a Vampire Film & Arts Festival fődíját.

Jogász oktatóink előadásai az ESCLH konferenciáján
A kolozsvári Jogtudományi Tanszék oktatói részt vettek a lisszaboni European Society for Comparative Legal History (Európai Összehasonlító Jogtörténeti Társaság) biennális konferenciáján június 21–24. között.

Sapientia.ro
Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Rektori Hivatal

400112 Cluj-Napoca (Kolozsvár) str. Matei Corvin (Mátyás király u.) nr. 4

Tel.: +40 723 614 525, fax: +40 264 593 688
E-mail: officesapientia.ro

 

btz webdesign