Kós Károly-díjjal tüntették ki Dávid Lászlót

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
Kós Károly-díjjal tüntették ki Dávid Lászlót
Kós Károly-díjjal tüntették ki Dávid Lászlót
Kós Károly-díjjal tüntették ki Dávid Lászlót
2023. december 11.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) megalakulásának huszadik évfordulóját ünnepelték december 9-én a kolozsvári Vallásszabadság Házában. Az esemény keretében átadták az EMNT által alapított Kós Károly-díjakat is, melynek kitüntetettjei Dávid László volt rektorunk, a Sapientia EMTE szenátusának elnöke, valamint Németh Zsolt Bocskai-díjasunk, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke voltak.

Ezúton is gratulálunk!

 

Hírek
2024-05-15
2024-05-14
2024-05-09
2024-05-09Tagek

Nyilvános egyetemi előadás Vincze Loránt EP-képviselővel
Szeretettel várunk mindenkit december 8-án, pénteken 12 órától a marosvásárhelyi Sapientia EMTE C07-es termébe!

XIX. Agrártudományi Konferencia – az agrárium globális és lokális kihívásairól
2023. december 8-án, pénteken kerül megszervezésre a XIX. Agrártudományi Konferencia, melynek a Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Kara ad otthont. Az előadás-sorozat keretében idén a globális és lokális kihívásokra keresünk megoldásokat.

Sapientia Podcast: Hogyan adózzunk 2024-ben?
2024-ben is számos változás fog várni a vállalkozókra adózás terén.

Márton Áron-ösztöndíj a tehetséges külhoni magyar fiatalok tudományos-kutatói tevékenységének támogatására
A Külgazdasági és Külügyminisztérium ösztöndíjpályázatot hirdet a 2023/2024-es évben szülőföldjükön felsőoktatási intézményekben tanulmányokat folytató, határon túli magyar hallgatók és vezetőtanáraik részére a Balassi Bálint-ösztöndíjprogram Márton Áron-ösztöndíjában való részvételre.

Megjelent a Hunyadi János ösztöndíj 2023/2024-es tanév tavaszi szemeszterére vonatkozó felhívása
Pályázni teljes szemeszteres részképzésre, valamint részképzős tanulmányútra lehet elektronikus úton 2024. január 8., 14:00 óráig (CET).

Erősíti Kárpát-medencei partneri hálózatát a Sapientia EMTE
Együttműködési megállapodásokat frissített 2023 végéhez közeledve a Sapientia EMTE: 2023. november 27-én, hétfőn a Miskolci Egyetem, 28-án, kedden pedig a Soproni Egyetem vezetőivel egyeztettek a kapcsolatok fejlesztéséről. A két magyarországi intézmény képviselőit Kolozsváron látta vendégül a Sapientia.

KáVéPONT Sapientia: Munka-magánélet egyensúly Romániában
A ,,work-life balance" jelensége egy igen aktuális téma napjainkban. A kolozsvári KáVéPont Sapientia podcast novemberi epizódjában Vallasek Magdolna, a Sapientia EMTE Jogtudományi Tanszékének oktatója munkajoggal, szociális joggal kapcsolatos kérdésekre válaszol.

Digitális Kaláka Hackathon
Az IT Plus klaszter az idén is megszervezi a Digitális Kaláka hackathont, melyre december 8-10 között Székelyudvarhelyen kerül sor.

Balázs Ferenc ifjúsági díjat nyertek hallgatóink
A Sapientia EMTE Kolozsvári és Marosvásárhelyi Karáról két-két hallgatónkat díjaztak idén.

Sapientia Podcast: A bölcsészek krimis élete
Mit csinálhat egy bölcsész a hétköznapokon? Mondjuk könyveket bújva matcha latte-t iszik vagy rég elrejtett, titkos iratokat talál egy étkezde eldugott falában? Muckenhaupt Erzsébet múzeulogussal elrejtett könyvtörténeti kincsekről beszélgetett dr. Pap Levente.

Kutassunk együtt! III. tudományos konferencia és resztoratív műhely
2024. január 19-én a Csíkszeredai Kar a Tanárképző Intézet oktatóival közös konferenciát tervez a közoktatásban tevékenykedő tudományos (PhD) fokozattal, vagy fokozat nélküli, de kutatásban jeleskedő kollégákkal.

TANÁROK AKADÉMIÁJA – dr. Ferenc Viktória: Közoktatási kör(tér)kép
Tanárképző Intézetünk online előadás-sorozatának decemberi meghívottja dr. Ferenc Viktória, aki a négy legnagyobb lélekszámú magyar kisebbség anyanyelvi oktatásának helyzetét mutatja be az oda járó diákok létszámadatain, illetve azok 2010-es években bekövetkezett változásán keresztül.

Gróf Mikó Imre-emléklappal tüntették ki dr. Hollanda Dénes emeritus professzort
Dr. Hollanda Dénes gépészmérnököt, a Sapientia EMTE emeritus professzorát az Erdélyi Múzeum-Egyesület tüntette ki munkássága, az erdélyi magyar nyelvű műszaki felsőoktatás megalapításáért és a gépészet területén végzett egyetemi oktatói tevékenysége és kutatómunkája elismeréséül.

Magyarország Agrárminisztériumának ösztöndíjában részesültek hallgatóink
A 2023/2024-es tanévre a Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Karáról három, a Marosvásárhelyi Karról pedig hat hallgatónk kapta meg a kiválósági ösztöndíjat.

Negyedszerre szerveztünk SapiSentia vetélkedőt
A Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Karán november 22-én negyedszerre szerveztük meg középiskolás diákok számára a SapiSentia vetélkedőt, melynek középpontjában ezúttal a mesterséges intelligencia mezőgazdasági alkalmazási lehetőségei álltak.

Jenei Dezső-díjjal jutalmazták oktatónkat
Dr. Forgó Zoltán egyetemi docens, a Marosvásárhelyi Kar Gépészmérnöki Tanszékének vezetője a Kolozsvárott megszervezett XXIV. Műszaki Tudományos Ülésszak keretében Jenei Dezső-díjat kapott a magyar műszaki tudományosságért kifejtett tevékenységéért.

Eco Tiny House: Interaktív business workshop egyetemistáknak
2023. december 8-án, pénteken az Eco Tiny House csapata tart egy kétórás interaktív beszélgetést egyetemi hallgatók számára a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán.

Kommunikációs hallgatók Sepsibükszádon
Kétnapos terepgyakorlaton vettek részt a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának II. éves Kommunikáció és PR szakos hallgatói.

Sapientiás eredmények az I. Országos Médiajogi Perbeszédversenyen
30 résztvevő csapat közül a Sapientia csapata, Veres-Kupán Hunor és Szabó Erzsébet Zsófia kettőse bizonyult a legjobbnak.

MTA DAB Pro Cooperatione érmével tüntették ki oktatónkat, dr. Bitay Enikőt
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának oktatója, dr. Bitay Enikő akadémikus kiváló tudományos és tudományszervező munkája elismeréseként vehette át a kitüntetést.

Nő a tét! - női vállalkozók világnapja a Sapientián
2023. november 27-én, hétfőn, a női vállalkozók világnapja alkalmával szervezett eseményen a női vállalkozókat ünnepli a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara.

A Magyar Tudomány Napja Erdélyben 2023
November 17-én, pénteken 9 órai kezdettel kerül sor a Magyar Tudomány Napja Erdélyben 22. fórumának ünnepi megnyitójára, melyen oktatóink is előadásokat tartanak, november 18-án, szombaton pedig a XXIV. Műszaki Tudományos Ülésszak előadásaira várjuk az érdeklődőket a Bocskai-házban.

Mérnök-menedzserek a Regionális Turisztikai Konferencián
2023. november 9-10. között került sor második alkalommal a Regionális Turisztikai Konferenciára, amelyen az előző évhez hasonlóan idén is részt vettek a Csíkszeredai Kar Turisztikai mérnök-menedzser szakos hallgatói.

Közel 4000 magyar középiskolás ismerkedhetett a Sapientiával
Újra házhoz ment a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem: a Sapientia EMTE önkéntes hallgatóiból álló csapatok 2023. november 6–10. között 45 településre látogattak el, összesen 85 iskolában tartottak bemutatót.

Ott voltunk a 40., jubileumi athéni maratonon
Sapientiás színekben teljesítette Tonk Márton rektorunk a maratoni versenyek klasszikusának számító Marathon-Athén futóverseny 42,2 km-es távját.

Adománygyűjtés hallgatónknak és családjának
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának egyik hallgatóját és családját érintette a Kovászna megyei Pákéban történt tűzeset, amelynek következtében leégett az otthonuk. A családot ért kár enyhítésére adománygyűjtést szervezünk 2023. november 9–16. között.

Limitl3SS márkájú jótékonysági hackathon: Hack4Zoo
Minden évben, a karácsonyi időszakban a 3SS megpróbál jobbnak lenni, segíteni másokon, a legjobbat adni magából. Idén arra szeretnék kérni Önöket, hogy ajándékozzák a legértékesebb tulajdonukat, az idejüket egy közös célra.

Tanulás vidéki térségben: helyi adottságok, globális kihívások
A Magyar Tudományos Akadémia által szervezett „Magyar Tudomány Ünnepe” országos és határon túli programsorozathoz, a 2023-as évre választott mottóhoz kapcsolódva – TUDOMÁNY: VÁLASZOK A GLOBÁLIS KIHÍVÁSOKRA – tudományos konferenciát szervezünk Csíkszeredában.

Sapientia Podcast: Epigenetika - A gének játéka
Miért léphetnek fel felnőttkorban is az ételallergiák? Tovább örökíthetjük a traumáinkat? Milyen módon befolyásolják génjeinket a környezeti hatások?

„Semmiből egy új, más világot teremtettem” – Bolyai János-emlékkiállítás
2023. november 14–17. között látogatható Kolozsváron a Bolyai János munkásságára emlékező kiállítás a Sapientia EMTE Rektori Hivatalának (Bocskai-ház) A2-es termében.

TANÁROK AKADÉMIÁJA – dr. Czékmán Balázs: Digitális világ a tanteremben: kiterjesztett és virtuális valóság az oktatásban
Tanárképző Intézetünk online előadás-sorozatának novemberi meghívottja dr. Czékmán Balázs, a Kispesti Puskás Ferenc Általános Iskola pedagógusa, az IKT MasterMinds Kutatócsoport kutatója, digitális pedagógiai és módszertani szakértője.

Dr. Maróth Gáspár tart előadást a Kolozsvári Karon
Az idei tanév Egyetemi Esték nevű rendezvénysorozat első alkalmának vendége dr. Maróth Gáspár, a Rheinmetall AG kelet-európai igazgatója, volt védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkára.

Elindult a KáVéPONT Sapientia Podcast harmadik évada
Az évadnyitó epizód vendégei Fábián Botond és Zsigmond Péter, a Környezettudomány szak volt hallgatói, akik részt vettek a törökországi mentőakcióban, ahol az amerikai barlangászt, Mark Dickey-t hozták a felszínre.

GYÁSZHÍR: Elhunyt dr. Jakab Sámuel tiszteletbeli professzorunk
A Sapientia EMTE munkaközössége mély megrendüléssel értesült volt oktatónk haláláról.

Nemzetközi filmtudományi konferencia és multimédia-kiállítás a Média Tanszéken
A Film- és Médiatudományi Konferencia a 23. kiadásához érkezett, melynek keretében Nemes András Csaba és Mira Marincaș Immerziók című multimédia-kiállítása is megtekinthető.

Filmtettfeszt-díjözön: oktatónk Sárga Csikó díjat, hallgatónk Filmgalopp különdíjat vehetett át
A kolozsvári Média Tanszék oktatója, dr. Lakatos Róbert kiváló erdélyi filmes szakemberként kapott elismerést, Szatmári Loretta mesteris hallgatónk pedig Preludiu című, alapképzésünkön készített kísérleti dokumentumfilmjével kapott különdíjat.

X. JubileuMI PontKom
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának harmadéves kommunikáció és közkapcsolatok szakos hallgatói idén tizedik alkalommal szervezik meg a PontKom konferenciát.

Sapientia Podcast: A jövő már itt van - az elektromos autók piaca
Európa szinten itt, Romániában kaphatjuk meg a legmagasbb állami támogatást elektromos autó vásárlás esetén, amelyet ki is használnak a vásárlók. Mennyire zöld választás az elektromos autó, valós félelem a hatótáv-para? Ezekről beszélgetünk.

Gyászjelentés – dr. Páy Gábor

Sapi csapat a 38. SPAR Budapest Maratonon
Sapi csapatnéven jelentkezett be egyetemünk rektora, dr. Tonk Márton és dr. Farkas Csaba rektorhelyettes a hétvégi budapesti maratonra, ahol az egyetem vezetője maratoni távot, rektorhelyettesünk pedig félmaratont teljesített.

Tiszteletbeli doktori címet vehetett át dr. Varga Attila, a Jogtudományi Tanszék oktatója, a román Alkotmánybíróság alkotmánybírója
A címet a Károli Gáspár Református Egyetem adományozta.

Média Tanszékünk idén is jelen van az Alter-Native filmfesztiválon
November 1-5. között 31. alkalommal szervezik meg az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivált Marosvásárhelyen.

A Sapientia EMTE-re látogatott dr. Freund Tamás MTA-elnök
A Magyar Tudományos Akadémia vezetőjét és az őt kísérő öttagú küldöttséget az egyetem vezetősége a Rektori Hivatalban fogadta 2023. október 12-én.

Partnertalálkozót szerveztünk a Marosvásárhelyi Karon
A Horticulture 4.0 - Intelligens növényházak a kertészeti szakképzésben elnevezésű Erasmus+ projektünk keretében a 2023. október 5-6 időszakban a Marosvásárhelyi Karon szerveztük a harmadik partnertalálkozót.

Szilágyi Aladár díjat kapott volt hallgatónk, Miska Brigitta
Szilágyi Aladár díjban részesült Miska Brigitta, a Háromszék sportújságírója, aki 2015-ben végezte el Kommunikáció és közkapcsolatok szakunkat a Marosvásárhelyi Karon.

XXIV. Energetika-Elektrotechnika – ENELKO és XXXIII. Számítástechnika és Oktatás – SzámOkt Multi-konferencia
Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) Energetika-Elektrotechnika és Számítástechnika Szakosztályai, valamint a Sapientia EMTE 2023. október 12–15 között szervezi meg a XXIV. Energetika-Elektrotechnika – ENELKO és XXXIII. Számítástechnika és Oktatás – SzámOkt Multi-konferenciát az egyetem Kolozsvári Karán.

Újabb háború Európa határán - beszélgetés dr. Szenkovics Dezsővel a Miközöd? Erdélyi közéleti podcastben
Szenkovics Dezső, a Kolozsvári Kar dékánja, valamint a Nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok tanszék oktatója a MIKÖZÖD? Erdélyi közéleti podcast vendége volt.

Megjelent a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogram 2023/24-es tanév II. félévére szóló felhívása
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet hallgatók számára a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogramban való részvételre, a 2023/2024-es tanév második félévében. A pályázati űrlap kitöltése és benyújtása, valamint a szükséges kötelező és opcionális iratok csatolása a Neptun webes felületén, a kérvény modulon keresztül lehetséges 2023. október 16 – október 31. között.

Sapientia Podcast EXTRA : Határ a csillagos ég
Rendkívüli vendége volt a csíkszeredai a Sapientia Podcast legújabb részének, hiszen FARKAS BERTALAN, az első magyar űrhajós beszélt életéről és karrierjéről.

Budapesti tanulmányi úton vettek részt sport és edzőképzés szakos hallgatóink
2023. október 2–6. között a Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Karának 15 sport és edzőképző szakos hallgatója, valamint 4 kísérő tanár tanulmányi úton vett részt Budapesten a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem meghívására.

TANÁROK AKADÉMIÁJA – dr. Csernicskó István: A magyar nyelv a Kárpát-medencében: egy hosszú évszázad mérlege
A Tanárképző Intézetünk október 16-ai online előadása előregisztrációhoz kötött.

Molnár Beáta-díj
A 2023-ban alapított Molnár Beáta-díj célja az őt jellemző szemléletmód és érzékenység jutalmazása, továbbörökítése. Az alapítók célja a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem hallgatóinak támogatása az önálló kreatív művészi tevékenységekben és/vagy a tudományos kutatómunkában.

Ünnep: Egyetem Napja a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karán
2023. október 7-én, szombaton gyűltek össze a meghívottak és az egyetemi közösség. Az aulában zajló ünnepségen köszöntőt mondott Tonk Márton rektor, Kató Béla püspök, a Sapientia Alapítvány Kuratóriumának elnöke, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, Domokos József, a házigazda kar dékánja, valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, akinek Bocskai-díjat adományozott az egyetem.

Énmárka építés a gyakorlatban
A fenti címmel szerveztünk nemzetközi Erasmus+ programot (Blended Intensive Program) 2023. szeptember 11-15. között a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán, a Budapesti Gazdasági Egyetem 11 hallgatójával és a Selye János Egyetem 10 hallgatójával közösen, amelybe a Sapientia marketing szakos hallgatói is bekapcsolódtak.

Sapientia Podcast: Külföldön minden jobb(?)
2023. október 4-től kezdődően újra videós beszélgetésekkel készül a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara, indul a Sapientia Podcast negyedik évada. Az első részben a külföldi vendégmunka típusú migráció okairól, hatásairól és jövőjéről beszélget dr. Bodó Julianna egyetemi professzorral a Szociotükör házigazdája, dr. Gergely Orsolya egyetemi adjunktus.

Kezdd velünk a karriered! - Gyakornoki program
A Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum (KIFOR) 2023-ben is útjára indítja a gyakornoki programját a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel és Babes-Bolyai Tudományegyetemmel partnerségben.

Jövőformálás - A fiatal nemzedékek médiatudatosságának helyzete és fejlesztése minikonferencia
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szakemberei konferenciasorozatukban a legfrissebb kutatási eredményeket, tapasztalataikat, a várható kihívások megoldási javaslatait osztják meg az erdélyi hallgatósággal a kölcsönös tanulás érdekében. A minikonferenciára 2023. október 5-én kerül sor a Sapientia EMTE Kolozsvári Karán.

Steve Zlatos online kurzust tart joghallgatóink számára
A kurzusra 2023. október 23. és 28. között kerül sor. Jelentkezési határidő: 2023. október 19., 12.00 óra

Megnyitottuk az új tanévet a Sepsiszentgyörgyi Karon
2023. szeptember 26-án, kedden nyitottuk meg a 2023/2024-es új tanévet egyetemünk negyedik, immár önálló karán, ahol 141 hallgató kezdte meg tanulmányait.

Volt diákjaink is részt vettek a törökországi barlangi mentésben
Fábián Botond és Zsigmond Péter, volt hallgatóink is tagjai a Kolozsvári Amatőr Barlangász Klubnak, amely évek óta részt vesz a Taurusz-hegységben található Morca-barlang kutatásában.

Balázs Ferenc ifjúsági díj 2023
Az Országos Magyar Diákszövetség idén is meghirdeti a Balázs Ferenc ifjúsági díjat, melyre a 2022–2023-as tanév során lezajlott Tudományos Diákköri Konferenciákon résztvevő diákok jelentkezhetnek.

Részt vettünk a XXXIII. Kandó Kálmán Nyári Egyetem programsorozatán
"Utazás az okos város körül", avagy sikerrel zárult a XXXIII. Kandó Kálmán Nyári Egyetem programsorozata.

A CSILLAGOK ÚTJÁN - csillagászati és űrkutatási találkozó
2023. október 6-án, pénteken FARKAS BERTALAN lesz a Csíkszeredai Kar vendége, aki az első magyar űrhajósként jutott ki a világűrbe.

Sapientia – 10 éve az Erasmus+ Programban! Új Erasmus+ pályázati felhívások!
A Sapientia EMTE új Erasmus+ pályázatokat hirdet hallgatók, tanszékek, tanárok és adminisztratív kollégák számára a 2023/2024-es tanévre.

Pályázati felhívás: megjelent az MTA Domus 2023-as őszi pályázati kiírása
A Magyar Tudományos Akadémia Domus ösztöndíjprogramja senior és junior ösztöndíjakkal kívánja támogatni a külföldi kutatók szakmai munkásságát, magyarországi tevékenységét.

Pályázati felhívás: olaszországi kutatási és képzési ösztöndíjak
A romániai Tanulmányi Kredit és Ösztöndíj Ügynökség (Agenția de Credite și Burse de Studii) meghirdette a 2023-as „Vasile Pârvan”, valamint a „Nicolae Iorga” kutatási, posztgraduális és posztdoktori képzési ösztöndíjprogramot. A pályázatok benyújtási határideje: 2023. október 31.

Kezdődik a 2023/2024-es tanév a Sapientián
Elsőéveseknek szervezett összerázó eseményekkel és tanévnyitóval kezdjük az új akadémiai évet.

Csodaliget a SIC Feszten
Az árkosi Szentkereszty-kastély udvara adott otthont idén is a Családi Nap nevű eseménynek a SIC Feszt keretében 2023. augusztus 12-én, ahol a Csíkszeredai Kar Biomérnöki Tanszékének programja számos érdeklődőt vonzott.

Toamnă la Voroneţ: két mesteris záróvizsgafilm a Gura Humorului-i fesztiválon
42. alkalommal kerül sor a nagy múltú film-, diaporáma- és fotófesztiválra 2023. szeptember 28–30. között.

A Selye János Egyetem tanévnyitóján is képviselve volt a Sapientia EMTE
Dr. Tonk Márton rektor vett részt 2023. szeptember 8-án, pénteken az ünnepi eseményen.

Részt vettünk a Magyar Iskolák Országos Tanévnyitó Ünnepségén Temesváron
Az Új Ezredév Református Központban tartott eseményen a Sapientia EMTE-t dr. Tonk Márton rektor képviselte.

Dr. h. c. Szendrő Péter professzor urat köszöntöttük 85. születésnapján
Az Országos Tudományos Diákköri Tanács örökös elnökét múlt pénteken köszöntötték az Budapesten.

II. szintű pedagógia modul, posztgraduális képzés – felvételit hirdet a Tanárképző Intézet
A képzések a Sapientia EMTE csíkszeredai és marosvásárhelyi helyszínein zajlanak. Beiratkozási időszak: 2023. szeptember 1–24.

I. szintű pedagógia modul, posztgraduális képzés – felvételit hirdet a Tanárképző Intézet
Iratkozni 2023. szeptember 1–17. között lehet, a képzés helyszíne a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara.

Pályázati felhívás 21. századi társadalmi kérdésekkel foglalkozó tudományos művek kiadására
A Scientia Kiadó, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kiadója nyílt pályázatot hirdet Erdély közelmúltjával, jelenével és jövőbeni kihívásaival foglalkozó bölcsészet- és társadalomtudományi könyvek megjelentetésére.

Heal-all - KA2 Strategic Partnerships 2020-2023 projektzáró konferencia
A Heal-all - KA2 Strategic Partnerships 2020-2023 projekt zárókonferenciájára 2023. szeptember 23-án kerül sor a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karán, Nyíregyházán.

A Kárpát-medence ásványvizei - XVII. Nemzetközi Konferencia
A 2023. augusztus 31. – szeptember 1. között zajló konferencia főszervezői a Biomérnöki Tanszék és az Élelmiszertudományi Tanszék, társszervezői pedig a Miskolci Egyetem, a Kassai Műszaki Egyetem és a Felszíni Vizekért Alapítvány.

Tanulmányút a jövő szakembereiért III. – szakmai gyakorlaton vettek részt agrármérnöki szakos hallgatóink
A Sapientia EMTE I., II. és III. éves agrármérnöki szakos hallgatói kísérő oktatóikkal együtt 2023. július 17–21. között egyhetes tanulmányúton vettek részt, melynek során Belső-Erdély térségét érintették.

Tanulmányúton vettek részt erdőmérnöki szakos hallgatóink
Az erdőmérnöki szak eddigi három évfolyama a 2023. július 2–6. időszakban csoportos tanulmányúton vett részt, azzal a céllal, hogy a hallgatók figyelmét ráirányítsa az olténiai sztyepp és erdőssztyepp övezet termőhelyein előforduló fásszárú növénytársulásokra és az azokkal történő gazdálkodási lehetőségekre.

Makovecz tanulmányúton vettek részt a tájépítészeink Budapesten és Gödöllőn
A Sapientia EMTE tájépítész szakának hallgatói és oktatói egyetemi campusokat tekintettek meg, illetve kortárs és történeti táj- és szabadtérépítészeti helyszíneken terepgyakorlatot végeztek.

Pályázati felhívás: Collegium Talentum program (2023/2024-es tanév)
Megjelent a Collegium Talentum legújabb pályázati kiírása mesteri, illetve doktori képzésben részt vevő hallgatók számára. 2023. szeptember 20., szerda 23:59-ig (magyarországi idő szerint) lehet jelentkezni.

Két mesteris vizsgafilmünk is versenybe került a 8. Câmpulung Film Festen
A fesztivált a Hasmatuchi Egyesület szervezi meg augusztus 11–15 között.

Sapientiás programok a 14. Kolozsvári Magyar Napokon
Jövő héten kezdődik a Kolozsvári Magyar Napok 14. kiadása. A Sapientia EMTE Kolozsvári Kara filmvetítésekkel és kerekasztal-beszélgetésekkel várja az érdeklődőket.

Torontóban mutatja be első nagyjátékfilmjét volt hallgatónk, Moldovai Katalin
A Torontói Nemzetközi Filmfesztivál Discovery szekciójában – egyedüli magyar alkotásként – kapott helyet az Elfogy a levegő.

Bővítjük csapatunkat Sepsiszentgyörgyön
Négy munkakörre lehet jelentkezni: gazdasági előadót, tanszéki titkárt, rendszergazdát és ügyintézőt keresünk a Sepsiszentgyörgyi Karon.

Őszi felvételi 2023
Ha lemaradtál a júliusi iratkozásról, nyár végén még elcsípheted az alap- és mesterképzéseken megmaradt helyek egyikét.

Alelnökévé választotta dr. Tonk Mártont az MRK Határon Túli Felsőoktatási Intézmények Bizottsága
2023. július 25-én Budapesten tartotta meg soron következő, tisztújító ülését a Magyar Rektori Konferencia (MRK) Határon Túli Felsőoktatási Intézmények Bizottsága.

Zalahalápi nemzetközi workshopon vettek részt tájépítészeink
A nyári szakmai gyakorlat keretében a Marosvásárhelyi Kar tájépítész szakos oktatói és hallgatói a "Builder Method, action-oriented educational approaches in architecture" Erasmus+ kutatási projekthez kapcsolódó nemzetközi workshopon vettek részt Zalahalápiban.

Botanikai továbbképző és terepgyakorlat
Július 13-16 között dr. Domokos Erzsébet és dr. Molnár Katalin, a Marosvásárhelyi Kar kertészmérnöki tanszékének oktatói egy botanikai továbbképző tanfolyamon vettek részt a Romániai Botanikus Kertek Szövetségének (Asociația Grădinilor Botanice din România, AGBR) szervezésében.

Óriási érdeklődésnek örvend a Sapientia első ízben indított sport szakja
Végéhez közeledik a nyári felvételi időszak a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen: Csíkszeredában, Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön is a helyek visszaigazolása zajlik a héten. Az egyetem idén hirdetett először helyeket az igencsak népszerű sport és edzőképző szakra az ősztől különálló Sepsiszentgyörgyi Karon, de más szakon is túljelentkezést tapasztaltak.

Gyümölcstermesztés szakgyakorlaton vettek részt a harmadéves kertészmérnökeink
A Marosvásárhelyi Kar kertészmérnöki szakának III. éves hallgatói nyári gyakorlat során, a gyümölcstermesztési tantárgycsoport keretében vesszőn és sarjon is termő korszerű málnaültetvény, illetve gyümölcs- és rózsa szaporítóanyag előállításával foglalkozó faiskolai termelőegység szakmai látogatásán vettek részt.

A Kolozsvári Akadémiai Bizottság 2023. II. félévére szóló pályázati felhívása
A KAB elnökségének döntése értelmében 2023. II. félévében tudományos rendezvényekre (1. sz. pályázati kategória) illetve tudományos kiadványok megjelentetésére (2. sz. pályázati kategória) igényelhetnek a szakbizottságok támogatást.

Ott leszünk Tusványoson!
Sapientia-napot tartunk 2023. július 21-én, pénteken az Egyetemi Sátorban.

A Sapientián szeretne továbbtanulni Háromszék legjobb magyar érettségizője
Egy ideje körvonalazódott Szabó Barbarában, hogy fordítóként, tolmácsként szeretne majd érvényesülni, ezért egyetemi tanulmányait a marosvásárhelyi Sapientia EMTE román–magyar–angol szakán folytatja.

Szakmai bemutatót tartottak tájépítészeink a Palló Imre Művészeti Líceumban
A Marosvásárhelyi Kar tájépítész hallgatói és oktatói szakmai bemutatót tartottak a "Zöld Hét" alkalmával Székelyudvarhelyen, amelynek keretében a résztvevő középiskolás diákokkal közösen a tájépítészet és a környezetvédelem aktuális kérdéseire fogalmaztak meg lehetséges szakmai válaszokat.

Nemzetközi workshopon vettek részt tájépítész hallgatóink Poznanban
A nyári szakmai gyakorlat keretében a Marosvásárhelyi Kar tájépítész szakának oktatói és hallgatói a lengyelországi szakmai építész szervezet, a SARP szervezésében a Builder Method, action-oriented educational approaches in architecture Erasmus+ kutatási projekthez kapcsolódó nemzetközi workshopon vettek részt Poznanban.

Díjözön az idei mérnökavató ünnepségen
2023. július 7-én, pénteken avatták mérnökké azt a 44 hallgatót, akik tanulmányaikat sikeresen befejezték a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán.

Pro Meritis Interfacultatis díjat kapott a Csíkszeredai Kar dékánja, dr. Lázár Ede
2023. július 1-én tartották a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának diplomaosztó ünnepségét, ahol más díjazottak mellett dr. Lázár Ede is átvehette a megtisztelő kitüntetést.

Az Acta Universitatis Sapientiae első ízben kapott impaktfaktort (IF)
Az Acta Universitatis Sapientiae egyetemi folyóirat három sorozata – a Mathematica, az Informatica és a Film and Media Studies – első alkalommal kapott IF tudománymetriai mérőszámot.

Sapientia Podcast: Álommeló - hogyan keressünk és hogyan váltsunk?
Milyen kihívást jelent a munkáltató számára az alkalmazottak megtartása? Mit is jelent pontosan a rugalmasság a munkaerőpiacon? A csíkszeredai Sapientia Podcast legújabb, évadzáró részében ezeket a kérdéseket válaszolja meg a házigazda, Gergely Orsolya és meghívottja, Arros Orsolya.

Sapientia.ro
Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Rektori Hivatal

400112 Cluj-Napoca (Kolozsvár) str. Matei Corvin (Mátyás király u.) nr. 4

Tel.: +40 723 614 525, fax: +40 264 593 688
E-mail: officesapientia.ro

 

btz webdesign