Megvan az akkreditáció!

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
Megvan az akkreditáció!
Megvan az akkreditáció!
Megvan az akkreditáció!
2012. február 28.

A képviselőház mai ülésén megszavazta a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem akkreditálását. A döntés egy többéves akkreditációs folyamat lezárását jelenti.

A törvényes eljárási rendnek megfelelően az Egyetem 2009. június 19-én kérvényezte az intézmény akkreditációját. Az ARACIS (Román Felsőoktatási Akkreditációs és Minőségbiztosítási Ügynökség) szakbizottsága által végzett akkreditációs felmérés 2010. április 13-16. között zajlott. Ennek keretében 18 tagú szakértői testület ellenőrizte az akkreditációs követelmények teljesítését, majd az április 16-án tartott záró kiértékelésen pozitívan véleményezte az Egyetemen folyó oktatás és kutatás minőségét. Ezt követően, 2010. július 22-én az ARACIS plénuma titkos szavazással jóváhagyta az Egyetem szakmai akkreditációját. A Tanügyminisztérium ennek alapján törvénytervezetet dolgozott ki, amelyet a Román Kormány 2011. augusztus 31-i ülésén fogadott el. A Parlament felsőháza (Szenátus) 2011. december 6.-án hagyta jóvá a tervezetet, amelyet a Képviselőháznak is el kellett fogadnia. A mai parlamenti szavazás nyomán az akkreditált Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem létrehozását kimondó törvény az államelnök aláírását követően, a Hivatalos Közlönyben való megjelenéstől számított három napon belül lép hatályba.

A törvény elfogadása alapvető fontosságú mérföldkő az egyetem életében, hisz ezáltal válik teljes jogú felsőoktatási intézménnyé, ezt követően szervezhet államvizsgát, adhat ki oklevelet, működtethet mesteri, majd távlatilag doktori képzést és távoktatási programokat, vehet részt európai együttműködésekben, pályázatokban, és – nem utolsó sorban – lehet jogosult román állami támogatásra. E jogszabály elfogadása meghatározó lépést jelent egyúttal az erdélyi magyar felsőoktatási intézményrendszer önállósodásában és megerősödésében.

Az egyetem vezetői ezúton is köszönetüket fejezik ki mindazon intézményeknek, szervezeteknek, magánszemélyeknek és közéleti szereplőknek, akik hozzájárultak ahhoz, hogy e jelentős politikai döntés bekövetkezhetett.

Dr. Dávid László, egyetemi tanár
rektor

Kolozsvár, 2012. február 28.

Hírek
2024-04-17
2024-04-16
2024-04-16
2024-04-15Tagek

A gazdasági válság hatásai és következményei
A Sapientia–Jakabffy Klub negyedik találkozójára kedden, 2011. február 28-án kerül sor Kolozsváron.

Egyetemi Esték dr. Gyulai Ivánnal
A Sapientia EMTE Környezettudományi Tanszékének szervezésében az Egyetemi Esték előadássorozat keretén belül kerül sor a Kihívások a XXI. század elején. Tévutak és kiút a válságból című előadásra.

Pályázati kiírás tanársegédi állás betöltésére - Marosvásárhely
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem pályázatot hirdet meghatározott időre szóló tanársegédi állás betöltésére a 2011/2012-es egyetemi év második félévétől.

Az Egyetem házhoz jön!
2012. február 13-17. és 20-24. között ismét megszervezzük a már hagyományossá vált felvételi tájékoztató körutat.

Pályázati kiírás tanársegédi állás betöltésére - Csíkszereda
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem pályázatot hirdet meghatározott időre szóló tanársegédi állások betöltésére a 2011/2012-es egyetemi év második félévétől.

Felhívás: esszéíró pályázat
A csíkszeredai Gazdaság- és Humántudományok Kar Humántudományok Tanszéke „Szabadságom az írás” címmel magyar nyelvű esszéíró versenyt hirdet középiskolásoknak.

Felhívás: Vállalkozói és gazdasági trendek a Kárpát-medencében
A Gazdaság- és Humántudományok Kar 2012. április 20-22. között gazdaságtudományi konferenciát szervez Csíkszeredában.

Könyvbemutató Kolozsváron: Többlet
Az Erdélyi Magyar Filozófiai Társaság által létrehozott lap 2011. évi lapszámainak bemutatójára kerül sor 2012. január 19-én.

Komyathy ösztöndíj - eredményhirdetés
Egy magyar származású amerikai úr, Brian Komyathy, ösztöndíjat alapított és ajánlott fel 2000 RON értékben két végzős kommunikáció szakos diákunk számára. A pályázat lejárt, megvannak az eredmények!

Jogtudományi konferencia Kolozsváron
2011. december 8-9. között Római jogi hagyomány és modern magánjog címmel szerveznek konferenciát Kolozsváron.

Díjazott sapientiás alkotások a V. Ffest Nemzetközi Diákfilmfesztiválon
A kolozsvári Filmművészet, fotóművészet, média szak diákjai 15 filmmel neveztek be a versenybe, ebből kettőt díjazott a zsűri.

Eredményhirdetés
Megvannak a 2011/2012-es Sapientia Doktori Ösztöndíjprogram nyertesei!

Felhívás: trendence Graduate Barometer 2012
Pályaválasztásra és egyetemi képzésre vonatkozó kérdőív, értékes nyereményekkel!

A Magyar Tudomány Ünnepe Csíkszeredában
A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából a Sapientia EMTE Műszaki és Társadalomtudományi Kara, valamint a Kolozsvári Akadémiai Bizottság két csíkszeredai székhelyű szakbizottsága konferenciát szervez Csíkszeredában 2011. november 11-én.

Együttműködés az ELTE-vel
Az ELTE küldöttsége a Sapientia EMTE vendége volt 2011. október 20-22. között.

Sapientia.ro
Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Rektori Hivatal

400112 Cluj-Napoca (Kolozsvár) str. Matei Corvin (Mátyás király u.) nr. 4

Tel.: +40 723 614 525, fax: +40 264 593 688
E-mail: officesapientia.ro

 

btz webdesign