Székely Előfutár Ösztöndíjat nyert három biomérnök hallgatónk

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
Székely Előfutár Ösztöndíjat nyert három biomérnök hallgatónk
Székely Előfutár Ösztöndíjat nyert három biomérnök hallgatónk
Székely Előfutár Ösztöndíjat nyert három biomérnök hallgatónk
2019. október 26.

Az Előfutár Szövetség (Forerunner Federation) által meghirdetett 2019-es évi Székely Előfutár Ösztöndíjpályázat 8 nyertese között van három biomérnök végzettünk: Becze Annamária, Fikó Dezső Róbert és Vincze Éva Boglárka.

 
 
 
Mindhárman környezetmérnöki alapszakot, majd Fenntartható biotechnológiák mesteri szakot végeztek a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán. Jelenleg doktoranduszok és óraadó oktatóként tevékenykednek a Biomérnöki tanszéken. Az elnyert ösztöndíj értéke egyenként 1000 dollár, amelynek egyharmadát a pályázat elnyerésekor kapják meg, a többit pedig a kutatásaikból származó és közlésre alkalmas dolgozat bemutatásakor.
 
A kutatásaikat a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán végzik, Fikó Dezső Róbert szakmai irányítója Dr. Máthé István egyetemi docens, Becze Annamária és Vincze Éva Boglárka mentora Dr. Mara Gyöngyvér egyetemi docens, mindketten a Sapientia EMTE Biomérnöki tanszékének oktatói.
 
Becze Annamária (Csíkszereda, élettudomány)
 
A pályamunka témája sótoleráns növényi növekedést serkentő baktériumtörzsek izolálása és jellemzése biopreparátumok előállítási céljából. Becze Annamária Csíkszeredán tanít és kutat, illetve jelenleg két egyetemen is PhD hallgató: a Pécsi Tudományegyetem, Természettudományi Kar, Kémiai Doktori Iskola, valamint a Bukaresti Műszaki Egyetem “Alkalmazott kémiai és Anyagtudományi” Doktori Iskola hallgatója. Annamária olyan sótoleráns baktériumtörzseket szeretne izolálni Csíkszereda közelében található Sósrétről, amelyek az egyre szikesedő talajban a mezőgazdasági növények növekedését elősegítik. Ez elősegítené a fenntartható növénytermesztést a környezeti stressznek kitett területeken és a módszer akár adaptálható más régiókban is. Az érdekes és hasznosítható téma a Székelyföldhöz kötődik. „Az elmúlt időszakban szorgalomról, kitartó munkáról, logikus gondolkodásról tett tanúbizonyságot. Ugyanakkor a laboratóriumban pontos munkát végez és képes együttműködni munkatársaival és jó szervezőkészséggel bír.” - írta Dr. Mara Gyöngyvér docens.
 
Fikó Dezső Róbert (Gyimesfelsőlok, környezetvédelem)
 
A pályamunka a fenol és származékaival szennyezett vizek biológiai tisztítását tűzi ki célul. A fenol toxikus, és sajnos a növekvő iparosodás miatt egyre gyakrabban és nagyobb mennyiségben kerül talajba, vízbe. A téma a szó legszorosabb értelmében életbevágó. Kutatási tervében két újítást szeretne bevezetni: (1) pelyhes eleveniszapról áttérni granulált szerkezetűre - ez a víztisztítás sebességét növelné lényegesen; (2) azt vizsgálná, hogy a fenolos szennyeződésre, mint sokkhatásra, mikért reagálna ez a fajta eleveniszap. A pályázó jól ismeri a folyamatok kémiai és biológiai alapjait, valamint naprakész információkkal rendelkezik a nemzetközi kutatások eredményeivel is. Dr. Máthé István-egyetemi docens írta: „Fikó Dezső Róbert kezdetektől kitűnt megismerési vágyával, logikus gondolkodásával, szorgalmával, jó vizsgaeredményeivel.”
 
Vincze Éva-Boglárka (Nagyenyed, biotechnológia)
 
Témájával, a növények nehézfém felvételét csökkentő baktérium- törzsek kutatásával hét éve foglalkozik. Metodikája, hogy laboratóriumi táptalaj helyett valódi mezőgazdasági talajmintán kíván dolgozni, ezáltal gyakorlatban is használható eredményeket vár. Egy év múlva elképzelései szerint mintegy 10 baktériumtörzset tudna felmutatni, melyek vagy a toxikus nehézfémek felvételét csökkentik, vagy a szükséges fémek (cink) felvételét segítik. A pályázó eddigi munkája és szorgalma ígéretes. „Boglárka a kutatómunka mellett a tanszéken zajló tudománynépszerűsítő, valamint a tehetséggondozó munkában is részt vállalt. Az elmúlt időszakban nemcsak kutatási, oktatói és szervezői tevékenysége alapján kiemelkedő Boglárka teljesítménye, hanem szorgalma, kitartása, pontossága is figyelemre méltó.” - írta Dr. Mara Gyöngyvér docens
 
Hírek
2024-04-17
2024-04-16
2024-04-16
2024-04-15Tagek

Online is lapozható a 2020-as felvételi tájékoztató füzet
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem minden évben kiadja felvételi tájékoztató füzetét, mellyel a pályaválasztás előtt állókat szeretné segíteni. A külsőleg is megújult kiadványban, az egyetemi felvételire készülő diákok megtalálhatják a számukra leginkább tetsző szakot!

XI. „Gúzsba kötve táncolni” fordítói verseny középiskolásoknak
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának Humántudományok Tanszéke idén tizenegyedik alkalommal hirdeti meg fordítói versenyét a középiskolák 11–12. osztályos tanulói számára négy kategóriában.

Pályázati felhívás: Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogram, 2019/20-as tanév, II. félév
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet hallgatók számára a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogramban való részvételre, a 2019/2020-as tanév második félévében. Jelentkezési határidő: 2019. október 23. szerda, 16:00 óra.

Borvízfogyasztási szokások - kérdőív
Tisztelettel megkérjük, hogy vegyen részt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem által végzett kutatásban, amely célja közkedvelt székelyföldi ásványvízforrások beazonosítása, valamint a borvízfogyasztási szokások feltárása.

A Sapientia nevet viseli a legújabb baktériumnemzetség
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) mikrobiológusai a Szent Anna krátertóból egy újabb, a tudományra nézve eddig ismeretlen baktériumnemzetséget izoláltak és írtak le Sapientia aquatica néven.

Idén is házhoz megy az egyetem
„Az egyetem házhoz jön” elnevezésű, 2020-as egyetemi felvételi tájékoztató körút során 50 települést keresnek fel, és közel 100 középiskolába látogatnak el a Sapientia EMTE hallgatói. A 2019. október 14-én induló és október 18-ig tartó karaván során a négy oktatási helyszínt 29 önkéntes hallgató képviseli.

A Kolozsvári Karon ünnepeltük az Egyetem Napját
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2001. október 3-án nyitotta meg kapuit, és az intézményi akkreditációt követően a Szenátus elhatározta, hogy az első tanévnyitó évfordulóját az Egyetem Napjává nyilvánítja. Az idei évben a Sapientia EMTE Kolozsvári Kara adott otthont az ünnepi rendezvénynek.

Szándéknyilatkozat a Marymount Egyetem és három külhoni magyar felsőoktatási intézmény között
A nyilatkozatot a külhoni magyar felsőoktatási intézmények részéről Dr. Juhász György, a Selye János Egyetem rektora, Dr. Dávid László, a Sapientia EMTE rektora és Dr. Fodor Gyula, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektorhelyettese írta alá, a Marymount Egyetem részéről az aláíró Dr. Irma Becerra, az egyetem elnöke volt.

Egyetem Napja a Kolozsvári Karon
A Sapientia EMTE első tanévnyitójának 18. évfordulóját Kolozsváron ünnepeljük. Az Egyetem Napi rendezvénysorozat 2019. október 3-án, csütörtökön, 11 órától kezdődik a Kolozsvári Karon. Az ünnepségre a Sapientia EMTE oktatóit, hallgatóit és adminisztratív munkatársait szeretettel várjuk!

Könyvbemutató Temesváron
A Scientia Kiadó Temesváron mutatja be Kommer Erika „Elindultak szeptemberben…” Ifjúságnevelés a kisebbségi szocialista sajtóban. A Neue Banater Zeitung és a Szabad Szó gyermek- és ifjúsági rovatai (1968–1990) című könyvét.

Junior Príma Díj elismerésben részesült András Orsolya, egyetemünk volt hallgatója
A Sapientia EMTE kommunikáció és közkapcsolatok szakán végzett egykori hallgatónk 2013-ban nyert felvételt a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének népi énekes tagozatára, melyről 2014-ben átjelentkezett népi ének és népzeneelmélet szakpárra, ahol idén fejezi be tanulmányait.

Pályázati felhívás: Erasmus+ hallgatói tanulmányi mobilitás a 2019/20-as tanév II. félévében
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet hallgatók számára az Erasmus+ tanulmányi mobilitási programban való részvételre a 2019/2020-as tanév második félévében.

Erasmus+ pályázati felhívás Kárpátalján megvalósuló oktatási célú mobilitásra (STA) a 2019/2020-as tanévben (KA107)
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet oktatók számára partnerországban (Ukrajnában, Kárpátalján) megvalósuló oktatási célú Erasmus+ mobilitási támogatás elnyerésére a 2019/2020-as tanévben.

Ezüst Akadémia Oktatási Program 2019/2020-as tanévben is
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara 2019/2020-as tanévére is meghirdeti a töretlen sikernek örvendő oktatási programját az 50 év fölötti korosztály számára. A regisztráció 2019. szeptember 24., kedd reggel 9 órától veszi kezdetét.

A 19. tanévét nyitotta meg a Csíkszeredai Kar
2019. szeptember 16-án, hétfőn a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara a 19. tanévnyitó ünnepségét szervezte meg a friss elsőéves hallgatók és az egész egyetemi közösség számára. Idén a tanévet 341 hallgató kezdi meg elsőéven, ebből 254 alapképzéses és 87 mesteri szakos hallgató.

Megjelentek a Román Kutatási és Innovációs Alap pályázati kiírásai
Nyilvánosak a Román Kutatási és Innovációs Alap pályázati kiírásai. Általános és részletes információk, jelentkezési és pályázati űrlapok IDE kattintva érhetők el.

Ásványvizes konferencia Miskolcon
2019. augusztus 22-24. között Miskolcon került megrendezésre a XV. Kárpát-medence Ásványvizei elnevezésű nemzetközi tudományos vándorkonferencia, amelynek társszervezője volt a Sapientia EMTE.

Jogászképzés Erdélyben: helyzetjelentés
A célunk, hogy a klasszikus jogászi pályára nagyobb számban lépjenek a romániai magyarok - mondta dr. Veress Emőd, a Sapientia EMTE polgári jog professzora, aki a Jogélet.ro kérdezett az erdélyi jogászképzés helyzetéről, jövőjéről.

Honorary Professor címmel tüntette ki az Óbudai Egyetem Bitay Enikőt, a Sapientia EMTE docensét
Honorary Professor kitüntető címet kapott Bitay Enikő akadémikus, a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának egyetemi docense 2019. augusztus 30-án az Óbudai Egyetem ünnepi megnyitóján a Művészetek Palotájában Budapesten.

In memoriam dr. Szilágyi Miklós (1940-2019)
Elhunyt dr. Szilágyi Miklós matematikus, a Sapientia EMTE emeritus professzora

Idén többen érdeklődtek a Sapientia egyetemi képzései iránt
A lesújtó érettségi eredmények ellenére a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem mindhárom helyszínén nőtt az egyetemre jelentkezők száma. Vannak népszerű képzések mindenhol, de sok szakon az őszi pótfelvételire is maradnak még helyek.

Több esetben is kicsinek bizonyult a Sapientia-sátor a 30. Tusványoson
A Sapientia EMTE 2019-ben is sátrat vert a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen. A korábbi kiadásokhoz hasonlóan, egyetemünk oktatói mellett magyarországi partneregyetemek – Eötvös Loránd Tudományegyetem és az Óbudai Egyetem - előadói is színesítették a Sapientia-sátor tusványosi programkínálatát.

Felhívás tudományos eredmények szemléjére
A Kolozsvári Akadémiai Bizottság (KAB) hozzá kíván járulni a legújabb jelentős tudományos eredmények népszerűsítéséhez. Ennek érdekében felhívást intéz az MTA romániai külső tagjaihoz és köztestületi tagjaihoz az alábbiak szerint.

Ismét elérhetők az Elsevier ScienceDirect adatbázisok
Újra elérhetővé váltak az Elsevier ScienceDirect adatbázisok a Sapientia EMTE IP tartományaiba tartozó számítógépekről, az EISZ Nemzeti Program szolgáltatásai keretében.

Újraforgatják a Sapientián az 1921-es Drakula-filmet
Különleges projektbe kezdtek a Kolozsvári Karon. A Média Tanszék az Erdélyi Magyar Filmszövetséggel társulva celluloid filmes workshopot szervezett a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT támogatásával: 2018 folyamán az elveszett magyar Drakula-film remake-jének forgatásán dolgoztak a Média Tanszék hallgatói.

Találkozzunk a 30. Tusványoson!
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2019-ben is sátrat ver a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen. Egyetemünk oktatói mellett magyarországi partneregyetemek előadói is színesíteni fogják a Sapientia-sátor tusványosi programkínálatát.

Szakmai terepgyakorlat Herkulesfürdő vidékén
2019 júliusának első hetében az Ökológiai mérnök és Turisztikai mérnök-menedzser szakos hallgatók egy csoportja a Domogled-Cserna Nemzeti Parkban volt szakmai gyakorlaton.

Legyél Te is sapientiás hallgató!
Elstartolt a felvételi időszak a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen, ahol öt tudományterület 29 alapképzéses szakja közül lehet választani, míg mesterképzésen, 12 szakon folytathatók a tanulmányok.

Fesztiválos SapExperience – kiköltözünk a VIBE-ra
A Sapientia EMTE újra lesátorozik július elején a Maros-parton: babzsákos chill zone-nal, hangoskép-kiállítással, államvizsgafilmek vetítésével, társasjátékokkal és különböző izgalmas bemutatókkal várunk mindenkit a VIBE Koliban. Július 4–7. között külön helyszínnel várunk, de Csernobil, szólásszabadság, fotózás, geopolitika vagy épp külföldi munkavállalás témában is lesznek előadásaink.

XIII. Csűrszeminárium
A Marosvásárhelyi Kar Kommunikáció és közkapcsolatok szakos diákjai számára idén XIII. alkalommal kerül megszervezésre a Csűrszeminárium. A Nyárád mente múltjának és jelenének megismeréséhez a Marosvásárhelytől mintegy 25 kilométerre fekvő Jobbágyfalván található Tündér Ilona vendégház biztosít helyszínt.

Románia 20. legjobb egyeteme a Sapientia
Románia 20. legjobb egyeteme lett a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) – derül ki az uniRank idei felméréséből, amelyet a Székelyhon szemlézett. Az uniRank egy olyan nemzetközi rangsor, amelyet független kutatóintézetek állítanak össze és publikálnak. Több ország egyetemei mellett a romániaiakat is listázzák.

Kommunikáció szakos hallgatóink sikere a Kreatív Gondolkodásfejlesztő Műhely Nemzetközi Vetélkedőn
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának kommunikáció és közkapcsolatok szakos diákjai nyerték a Budapesti Metropolitan Egyetem által 2019. június 13-án, Budapesten szervezett, angol nyelvel zajló Kreatív Gondolkodásfejlesztő Műhely Nemzetközi Vetélkedőt.

A Berni Alkalmazott Tudományok Egyeteme agrárszakos diákjainak látogatása a Sapientián
A Berni Alkalmazott Tudományok Egyeteme (Berner Fachhochschule) végzős agrárszakos hallgatói két vezetőtanáruk kíséretében látogatták meg egyetemünk Csíkszeredai és Marosvásárhelyi Karának Biomérnöki-, Élelmiszermérnöki- illetve Kertészmérnöki tanszékeit május végén.

Pályázati felhívás tudomány-, művészet-, irodalom- vagy technikatörténeti tárgyú könyvek kiadására – 2019
A Scientia Kiadó, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kiadója nyílt pályázatot hirdet erdélyi vonatkozású tudomány-, művészet-, irodalom- vagy technikatörténeti tárgyú könyvek megjelentetésére.

Erdélyből csak sapientiás hallgatók hoztak első díjat az idei OTDK-ról
Az erdélyi egyetemek közül csak a Sapientia EMTE hallgatói szereztek OTDK első helyet 2019-ben – derült ki a pénteken, június 14-én Kolozsváron megtartott 3. Romániai Felsőoktatási Tehetséggondozó Fórumon.

Pályázati felhívás: Collegium Talentum program 2019–2020-as tanév
A Sapientia Hungariae Alapítvány kuratóriuma a tanulmányaikat és/vagy oktatói és kutatómunkájukat a felsőoktatásban/oktatásban végző külhoni magyar fiatalok szakmai munkáját, az értelmiségi pályán való előrehaladásukat segítendő, pályázatot hirdet a 2019–2020-as akadémiai évben a Collegium Talentum (CT) programban való részvételre.

Áder János a Sapientián: az embernek a saját természetével kell megküzdenie
Eddig az ember a természettel küzdött, most saját természetével kell megküzdenie – idézte Áder János magyar köztársasági elnök Gábor Dénes Nobel-díjas magyar fizikus hatvan évvel ezelőtti gondolatait csütörtökön a Csíkszeredai Karon tartott előadásában.

Sikeres szereplés a IX. Főiskolai és Egyetemi Nemzetközi Kommunikációs Viselkedéskultúra és Protokoll Versenyen
A Sapientia EMTE Kolozsvári Karának Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Tanszéke negyedik alkalommal vett részt az évente megszervezésre kerülő Főiskolai és Egyetemi Nemzetközi Kommunikációs Viselkedéskultúra és Protokoll Versenyen. Ötfős csapatunk a negyedik helyen végzett.

Trans-linguistica 5. nemzetközi konferencia
A SAPIENTIA EMTE Marosvásárhelyi Karának Alkalmazott Nyelvészeti Tanszéke május 30-31. között ötödik alkalommal szervezi meg a Trans-linguistica nemzetközi konferenciát, amelynek idén a „Nyelvek és kultúrák közötti közvetítés a digitális forradalom után – a 21. század kihívásai” címet választották.

Pályázati felhívás: Sapientia Maximus Hallgatói Díj
A Sapientia EMTE Tehetséggondozási és Tudományos Diákköri Tanácsa pályázatot hirdet a SAPIENTIA MAXIMUS HALLGATÓI DÍJRA, a legkiemelkedőbb hallgatói tudományos munka elismeréseként. A díj oklevélből és pénzjutalomból áll, annak átadására a kari évzáró ünnepségek alkalmával kerül sor.

Bocskai-díjjal tüntette ki Balog Zoltán miniszterelnöki biztost a Sapientia EMTE
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának korábbi tárcavezetője, miniszterelnöki biztos a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem létrejötte, működtetése és fejlesztése érdekében nyújtott töretlen támogatásáért részesült a kitüntetésben.

Sikeresen szerepeltek hallgatóink a XXII. Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia Agrártudományi Szekcióján
2019. május 16-17. között szervezték meg a XXII. Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia Agrártudományi Szekcióját Sepsiszentgyörgyön, melyen a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának hallgatói is részt vettek.

Könyvbemutató és díjátadó a Kolozsvári Karon
A Magyar politikai enciklopédia bemutatójára és a Bocskai-díj átadására várja az érdeklődőket a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara 2019. május 24-én, pénteken 11 órától a Hunyadi Mátyás díszterembe.

Erasmus+ pályázati felhívás felsőoktatási munkatársak programországban megvalósuló képzési célú mobilitására (STT) a 2019/2020-as tanévben (KA103)
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet felsőoktatási munkatársak számára programországban megvalósuló képzési célú Erasmus+ mobilitási támogatás elnyerésére a 2019/2020-as tanévben.

Erasmus+ pályázati felhívás programországban megvalósuló oktatási célú mobilitásra (STA) a 2019/2020-as tanévben (KA103)
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet oktatási célú Erasmus+ mobilitási támogatás elnyerésére a 2019/2020-as tanévben. A pályázat célja lehetőség biztosítani oktatási célú mobilitás megvalósítására külföldi felsőoktatási intézményben, az Európai Unió Erasmus+ programjának keretén belül.

Miért sétálnak a szobrok? – ez is kiderült a Kolozsvári Kari TDK-n
A Sapientia EMTE Kolozsvári Kara és a Kolozsvári Hallgatói Önkormányzat immár 9. alkalommal gyűjtött egy csokorba hallgatói kutatásokat és alkotásokat a Kari Tudományos Diákköri Konferenciáján (TDK). A május 15–17. között zajló eseményen négy tagozatban tartottak bemutatókat az egyetemisták.

Sapiophile - Digitális detox
Te is az internet- és telefonfüggők anonim csoportjába tartozol? Akkor ezt a Sapiophile-t ne hagyd ki‼️ Orsolya Gergely telefon- és internetmentes napokat tartott. A szociológus saját tapasztalatain keresztül rávilágít arra, hogyan teremtsünk egyensúlyt a digitális életünkben. Ha te is csökkentenéd függőségedet, keress tippeket a videóban!

Beszámoló a XVI. Csíkszeredai Kari Tudományos Diákköri Konferenciáról
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán 2019. május 14-én került sor a XVI. Kari TDK-ra, amelyen összesen 66 diák, 60 dolgozathoz kötődő kutatáseredményeiről számolt be.

Hevesi Endre életmű díjat kapott dr. Oláh-Gál Róbert, a Csíkszeredai Kar adjunktusa
A díjban azok az újságírók – indokolt esetben újságírói munkát végző szakemberek is – részesülhetnek, akik az előző évben a tudomány és a technika új lehetőségeinek, eredményeinek népszerű ismertetése érdekében a legtöbbet tették, illetve a legérdekesebb és közérthető magyarsággal fogalmazott cikkeket írták.

Dura László Díj pályázati hirdetmény - 2019
Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés és a Dura Stúdió Kft. meghirdeti a Dura László diplomamunka pályázatot, amelyre a 2019. január 1-jétől 2020. február 19-ig terjedő időszakban megvédett diplomatervek, szakdolgozatok nyújthatók be. A díjak oklevéllel és pénzjutalommal járnak.

A Sapientia EMTE Kolozsvári Karán tartott előadást Orbán Viktor miniszterelnök
Erdélyi körútja első állomásaként a Kolozsvári Karra látogatott Orbán Viktor. Magyarország miniszterelnöke egy beszélgetés után a Sapientia EMTE hallgatóinak, oktatóinak és meghívottjainak tartott előadást, az esemény végén pedig kérdésekre is válaszolt.

“Székelybacillust” írtak le a Szent Anna-tóból
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) mikrobiológusai a Szent Anna krátertóból a tudományra nézve új baktériumnemzetséget izoláltak és írtak le Siculibacillus lacustris néven, meghatározva annak teljes génállományát.

Kiváló szereplés a XXXIV. OTDK-n
Sikeres megmérettetésen vannak túl Sapientia EMTE hallgatói, akik összesen 17 díjat nyertek a XXXIV. Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK). Három első, négy második és négy harmadik hely mellett hat különdíjat is szereztek hallgatóink.

Az XXXIV. OTDK művészeti és társadalomtudományi szekciója is hozott sapientiás sikereket
Két első helyet, két harmadik helyet, valamint két különdíjat is szereztek hallgatóink a XXXIV. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Művészeti és Művészettudományi, valamint Társadalomtudományi szekcióiban.

Az Erdélyi Párt második világháború alatti történetéről szóló kötet jelent meg a Scientia Kiadó gondozásában
Megjelent a Scientia Kiadó legfrissebb kiadványa: Murádin János Kristóf „Mindent Erdélyért!” Az Erdélyi Párt története 1940 és 1944 között című könyve. Megvásárolható a kiadó székhelyén, a Bocskai-házban.

XXXIV. OTDK: Az informatika és közgazdaságtan szekcióban is díjazták hallgatóinkat
Egy harmadik helyet és két különdíjat szereztek a Sapientia EMTE hallgatói a XXXIV. OTDK informatika és közgazdaságtan szekcióiban. A szekcióülések az Óbudai Egyetemen illetve a Pécsi Tudományegyetemen zajlottak. Gratulálunk!

Hat díjat szereztek a sapientiás hallgatók a XXXIV. OTDK Agrártudományi Szekcióján
Egy első, két második, egy harmadik helyet szereztek, valamint különdíjakban is részesültek a Sapientia EMTE hallgatói a XXXIV. OTDK Agrártudományi Szekcióján, Debrecenben. A megmérettetésen tizennégy diák képviselte az egyetemet. Gratulálunk!

Elhunyt Hámos László, a HHRF elnöke
Hosszú és méltósággal viselt betegség után 2019. április 17-én New Yorkban elhunyt Hámos László, az amerikai magyarság egyik ismert személyisége, a Magyar Emberi Jogok Alapítvány (HHRF) társalapítója és elnöke. Világos jövőképe és elkötelezettsége egy egész mozgalom hajtóereje volt, és alapjaiban formálta a HHRF-munkatársak és támogatók közösségét szerte a világon.

Magyarországi e-könyves adatbázisok böngészhetők a Sapientián
A magyarországi Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásának köszönhetően, az Akadémiai Könyvtárban működő EISZ Nemzeti Programon keresztül a Sapientia EMTE-n mintegy 5000 elektronikus könyvhöz való hozzáférés vált lehetővé, az alábbi magyar e-könyves adatbázisokon keresztül.

A XVIII. Marosvásárhelyi Kari TDK díjazottai
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kar Tudományos Diákköri Tanácsa és a Kar Hallgatói Önkormányzata szervezésében 2019. április 12-13. között zajlott a XVIII. Kari Tudományos Diákköri Konferencia (TDK).

Pályázati felhívások
Az RMDSZ pályázatot hirdet alkotói ösztöndíj elnyerésére valamint oktatók, kutatók tudományos tanácskozásokra, művészek fesztiválokra, mesterkurzusokra való kiutazásának résztámogatására. A részletes információk és pályázati űrlapok az alábbi hivatkozásokon érhetők el.

Hallgatói pályázati felhívás: ELTE Kárpát-medencei Nyári Egyetem 2019
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem 21. alkalommal rendezi meg a határon túli magyar anyanyelvű egyetemi hallgatók számára az ELTE Kárpát-medencei Nyári Egyetem programot 2019. július 10. és július 15. között. A program 9 szekcióban várja a hallgatókat.

A Magyar Tudományos Akadémia Domus pályázati felhívása szülőföldi ösztöndíjak elnyerésére
Az Akadémia Domus ösztöndíjprogramja senior és csoportos ösztöndíjakkal segíti a szülőföldi magyar nyelvű és tárgyú kutatások folyatását, a Kárpát-medencei magyar kutatók együttműködését.

Ott voltunk a bécsi maratonon
Sapientiás színekben szaladta le a 42,195 kilométeres távot a Kolozsvári Kar dékánja, dr. Tonk Márton egyetemi tanár a 2019. április 7-én, vasárnap megszervezett 36. Vienna City Marathonon. A maratoni távot 3 óra 48 perc alatt sikerült teljesíteni. Ezúton is gratulálunk!

12. Új Média Konferencia
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának Alkalmazott Társadalomtudományok Tanszéke 12. alkalommal szervezi meg az Új Média Konferenciát 2019. április 5-6-án. A konferencia programja megtekinthető itt.

Konferencia a legfrissebb környezeti kutatásokról a Kolozsvári Karon
2019. április 3–6. között zajlik a XV. Kárpát-medencei Környezettudományi Konferencia a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Környezettudomány Tanszékének és az EnviroScientia Egyesületnek a közös szervezésében. A nemzetközi konferenciára a Kolozsvári Kar épületében, a Tordai út 4. számnál kerül sor.

Valamennyien tanúk vagyunk
Tisztelettel meghívjuk Önt a marosvásárhelyi Fókusz Öko Központ, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszeredai Kara által szervezett Valamennyien tanúk vagyunk elnevezésű, a klímaváltozás jelenlegi állapotát és következményeit a világ több országában bemutató kiállítás megnyitójára.

Átvehetőek az oklevelek a Csíkszeredai és Marosvásárhelyi Karokon
Azon végzett hallgatók, akik a Sapientia EMTE által szervezett államvizsgán/disszertáción vettek részt, személyesen átvehetik egyetemi/mesteri oklevelüket Marosvásárhelyen, 2019. március 22-én, pénteken 11-18 óra között, Csíkszeredában 2019. április 4-én, csütörtökön 15-18 illetve 2019. április 5-én, pénteken 9-13 óra között.

Sapiophile: Így védekezz a vásárlási kényszer ellen
Egyetemi oktatónk, Tánczos Levente-József egy veszélyes műveletet hajt végre ebben a Sapiophile részben, kifürkészi az áruházak vásárláskeltő ingereit, és ad pár tippet, hogyan maradjon mégis több pénz a zsebünkben egy bevásárlás után.

Pályázati felhívás: Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogram, 2019/20-as tanév
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet hallgatók számára a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogramban való részvételre, a 2019/2020-as tanév első és második félévében.

Sikeresen zárult a IX. Laborkukac diákvetélkedő a Csíkszeredai Karon
A Biomérnöki és Élelmiszermérnöki Tanszék közösen szervezte meg a IX. Laborkukac diákvetélkedő döntőjét. A próbatétel során kémia és élelmiszertudomány, valamint biológia és természettudomány szakterületen mérték össze tudásukat az általános és középiskolás diákok.

Második díjat nyert a Marosvásárhelyi Kar hallgatója a XXXIV. OTDK-án
Hallgatóink az Elektronikai és számítástechnikai eszközök, beágyazott rendszerek szekcióban valamint a Géptervezés szekcióban mutatták be dolgozataikat. Ferencz Katalin elsőéves mesteris hallgatónkat második díjjal jutalmazták.

Dísznövényekkel nyit a közösség felé a Sapientia EMTE
A „zöldszakmát” és az egyszerű növényszeretőket is megcélozza a marosvásárhelyi Sapientia egyetem dísznövény és kertészeti kiállítása és vására. Az április 12–14. között zajló esemény célja többek között, hogy az egyetem kilépjen az oktatás kereteiből, s kapcsolatot teremtsen a közösséggel.

Továbbra is népszerű a Csíkszeredai Karon a Tudományos Diákköri Konferencia
Az elmúlt években folyamatosan nőtt a Csíkszeredai Karon tudományos kutatásokba bekapcsolódó diákok létszáma. Míg tavaly a kari TDK esetében rekordnak számító 58 hallgató jelentkezett be 43 dolgozattal, addig az idei TDK-n minden korábbinál több hallgató kíván részt venni: 87 diák jelentkezett 79 dolgozattal.

Irány Kolozsvár! – Nyílt Napok a Sapientia Kolozsvári Karán
2019. április 11–12. között újra megnyitjuk kapuinkat a középiskolások előtt. A Nyílt Napok célja lehetőséget teremteni az érettségi vizsga előtt álló diákok számára, hogy személyes betekintést nyerjenek az Egyetem működésébe, struktúrájába, a képzési kínálatba és a diákéletbe. Szeretettel várunk minden érdeklődőt, aki szeretné kipróbálni, milyen sapientiásnak lenni!

Idén is szervez felvételi előkészítőt Média Tanszékünk
A Sapientia EMTE Média Tanszéke felvételi előkészítőt tart 2019. április 26-án, szombaton. Az érdeklődők a Filmművészet, fotóművészet, média szak idei nyári felvételijére készülhetnek fel az elméleti és a gyakorlati vizsga követelményeiből egyaránt. A foglalkozásokat (10-12: elméleti foglalkozás, 14-18: gyakorlati felkészítő) a tanszék tanárai tartják.

A székelyföldi ásványvizekről beszélt oktatónk a víz világnapján
A víz világnapja alkalmából interjút adott az Erdély FM-nek dr. Máthé István, a Csíkszeredai Kar oktatója, akit a székelyföldi ásványvizek, ásványvízvízforrások állapotáról, a forrásvizek fogyaszthatóságának vizsgálatairól, valamint a témához kapcsolódó közérdekű tudnivalókról kérdeztek. A beszélgetés a MixCloudon hallgatható meg.

Boldogságkutatás: elégedettebbek a székelyföldiek a magyarországiaknál
Befejeződött az adatfelvétel abban a kutatásban, melynek célja Székelyföld lakói lelkiállapotának, globális jóllétének felmérése volt. A Sapientia EMTE marosvásárhelyi Wellbeing Kutatócsortja a budapesti ELTE Pozitív Pszichológia Tanszékkel együttműködve 1100, 15-70 éves Maros, Kovászna és Hargita megyei személytől gyűjtött adatokat.

Az MTA pályázati felhívása Domus magyarországi ösztöndíjak elnyerésére
A Magyar Tudományos Akadémia Domus ösztöndíjprogramja senior és junior ösztöndíjakkal kívánja támogatni a külföldi kutatók szakmai munkásságát, magyarországi tevékenységét, segítve bekapcsolódásukat a magyarországi tudományos életbe, akadémiai és egyetemi kutatásokba, magyarországi szakmai partnerek, témavezetők közreműködésével.

Újra felvételit hirdetünk a Közigazgatás-tudományi Doktori Iskolába
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Sapientia EMTE Kolozsvári Kara pályázatot hirdet a Közigazgatás-tudományi Doktori Iskola keretében elvégzendő doktori képzésre a 2019 szeptemberétől kezdődő tanulmányi időszakra.

Trans-linguistica 5. nemzetközi konferencia a Marosvásárhelyi Karon
A SAPIENTIA EMTE Marosvásárhelyi Karának Alkalmazott Nyelvészeti Tanszéke ötödik alkalommal szervezi meg a Trans-linguistica nemzetközi konferenciát, „Nyelvek és kultúrák közötti közvetítés a digitális forradalom után – a 21. század kihívásai” címmel. Jelentkezési határidő: márc. 15.

Nyílt napok a Csíkszeredai Karon
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara nyílt napot szervez 2019. április 8-12. között, Légy egy napra egyetemista! névvel. A program középiskolás diákok számára van, amely keretén belül megtekinthetik az egyetem infrastruktúráját, megismerkedhetnek a képzési kínálattal, valamint betekintést nyerhetnek az egyetemi életbe.

Több mint 120 diák vett részt az ERASMUS+ OPEN DOORS tájékoztatókon
A rendezvények célja az volt, hogy a Sapientia EMTE Erasmus koordinátorai bemutassák a diákoknak az Erasmus+ programot, felhívják a figyelmüket a 2019 nyarára és a 2019/2020-as tanévre szóló Erasmus+ hallgatói pályázatokra, valamint bátorítsák őket az Erasmus+ programban való részvételre.

Pályázati felhívás: Petőfi Sándor Program ösztöndíja
A Programot annak érdekében hozták létre, hogy a magyar szórványközösséget támogassák és az anyaországgal való kapcsolattartást erősítsék. Ennek érdekében olyan, a magyar nemzet iránt elkötelezett, közösségszervező tevékenységekben jártas személyek pályázatait várják, akik segítenek e célok elérésében.

Pályázati felhívás: Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíja
A Program a diaszpóra magyarság magyar identitásának erősítése érdekében végzett ismeretátadási, oktatási, szervezési, hitéleti tevékenység ellátására nyújt ösztöndíjat legfeljebb 150 fő részére (amely létszámból legfeljebb 30 fő egyházi pályázó) a 2019. május hónap és 2020. június hónap között megvalósuló Program időtartama alatt.

Csíkszeredai Kari TDK: Idén is a mérnöki szekció a legnépszerűbb
Egy hete járt le a jelentkezési határidő a 16. Csíkszeredai Kari Tudományos Diákköri Konferenciára. Ennek okán dr. Máthé István egyetemi docenst, a Sapientia–EMTE Csíkszeredai Kara Tehetséggondozó Bizottságának az elnökét, a kari TDK főszervezőjét kérdezte a Hargita Népe a konferencia előzményeiről, részleteiről, valamint pozitív hatásairól.

Erdély-szintű biológiaverseny a Sapientia Kolozsvári Karán
Harmadik alkalommal szervezte meg a Herman Ottó biológiaverseny erdélyi fordulóját a Magyar Természettudományi Társulat, a Sapientia EMTE, valamint a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége 2019. március 2-án. Erdély 25 településéről több mint 60 diák versenyzett azért, hogy továbbjuthasson a XXIX. Herman Ottó Kárpát-medencei Biológia Versenyre, illetve részt vehessen a III. Kárpát-medencei Tehetségtáborban is Kárpátalján.

Közegészségügy szakos hallgatóink sikerei a Debreceni Egyetem Egészségtudományi TDK-ján
A Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Tudományos Diákköri Konferenciáját február 15-én rendezték meg Nyíregyházán. A Sapientia EMTE-ről öt közegészségügyi szolgáltatások és politikák szakos hallgató vett részt a rangos megmérettetésen.

A IX. Laborkukac Diákvetélkedőt szervezzük
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának keretein belül működő Biomérnöki- és Élelmiszertudományi Tanszékek kilencedik alkalommal hirdetik meg a Laborkukac Diákvetélkedőt a romániai magyar általános- és középiskolások számára.

Pályázati felhívás: Erasmus+ hallgatói mobilitási program, szakmai gyakorlat (2019 nyara) és tanulmányi mobilitás (2019/20-as tanév)
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet hallgatók számára Erasmus+ szakmai gyakorlat mobilitási programban való részvételre 2019 nyarán, és tanulmányi mobilitási programban való részvételre a 2019/2020-as tanévben.

IX. Kiss Elemér Programozói Tábor
A tábor célja elsősorban az, hogy érdekes előadások és gyakorlati órák keretén belül mutassanak be gondolkodást és kreativitást igénylő informatikai, illetve matematikai feladatokat. Mint újdonság, idén a diákok Robot-programozással is megismerkedhetnek, mely keretén belül akár előzetes, robotikával kapcsolatos projektjeiket is bemutathatják.

EMTER 2019
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara 2019. április 6-án szervezi meg az EMTER - Matematika, informatika és fizika versenyt középiskolások számára. Érdemes részt venni a versenyen, hisz a díjazottak 10-es jeggyel nyernek felvételt a kar bármelyik reál szakjára.

Elérhető online a Jogászképzés a Bolyai Tudományegyetemen 1945-1989 c. dokumentumfilm
A Sapientia EMTE Jogtudományi Intézete közzétette a Jogászképzés a Bolyai Tudományegyetemen 1945-1989 című dokumentumfilmet interneten.

Álláshirdetés: Műszaki szakértő (projektmenedzser)
A Sapientia Alapítvány pályázatot hirdet műszaki szakértő (projektmenedzser) feladatkör ellátására az Alapítvány támogatásával és felügyelete alatt Sepsiszentgyörgyön megvalósuló kulturális és művészeti központ tervezése és felépítése, valamint műemléképület felújítása céljából.

Recsk, a magyar Gulag – kiállításmegnyitó, filmvetítés és kerekasztal-beszélgetés a Sapientián
A kommunista terror jelképének számító kényszermunkatáborok témakörében kerül sor kiállításmegnyitóval egybekötött filmvetítésre és kerekasztal-beszélgetésre a Sapientia EMTE Kolozsvári Karán. A Tordai úti épületben szervezett esemény 2019. március 1-én, pénteken 18 órakor kezdődik, a kiállítás a Hunyadi Mátyás díszterem előterében egészen március 14-éig megtekinthető.

Erasmus+ Open Doors tájékoztató és beszélgetés
Kíváncsi vagy, hogy milyen lehet az Erasmus+ programban részt venni, külföldön tanulni ösztöndíjjal? Pályáznál, de vannak kérdéseid? Bátorításra van szükséged? Meghallgatnád, hogy másoknak milyen élményei vannak? Most megismerheted a programot, valamint azok tapasztalatait, akik már részt vettek mobilitáson, és intézményünk Erasmus+ koordinátorai válaszolnak kérdéseidre!

Kolozsvár az idei Bocskai-zarándoklat első állomása
Immár 13. alkalommal kerül sor a Bocskai-zarándoklatra, melynek során 2019. február 22–23. között egy magyarországi küldöttség tagjai a fejedelem életéhez kötődő helyszínekre látogatnak el. Már hagyomány, hogy Kolozsváron is állomásoznak a látogatók, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara látja vendégül őket február 22-én, pénteken.

Család – Iskola – Média: A média hatása a gyermekekre és fiatalokra - konferencia
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Társadalomtudományi Tanszéke, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesülete, a Spektrum Oktatási Központtal és a Pro Educatione Egyesülettel közreműködve konferenciát hirdet Család – Iskola – Média: A média hatása a gyermekekre és fiatalokra címmel.

Trans-linguistica nemzetközi konferencia a Marosvásárhelyi Karon
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karának Alkalmazott Nyelvészeti Tanszéke ötödik alkalommal szervezi meg a Trans-linguistica nemzetközi konferenciát, a „Nyelvek és kultúrák közötti közvetítés a digitális forradalom után – a 21. század kihívásai” címmel.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány programjában való részvételre
Az Alapítvány tehetségeket támogató programja Kárpát-medencei, kiemelkedő tehetségű, 14 és 30 év közötti, nappali tagozatos képzésben résztvevő fiatalok jelentkezését várja, akik egyénre szabott támogatásban részesülnek.

Sapientia.ro
Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Rektori Hivatal

400112 Cluj-Napoca (Kolozsvár) str. Matei Corvin (Mátyás király u.) nr. 4

Tel.: +40 723 614 525, fax: +40 264 593 688
E-mail: officesapientia.ro

 

btz webdesign