A Kolozsvári Kar menzáját tesztelte a Hoppipolla

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
A Kolozsvári Kar menzáját tesztelte a Hoppipolla
A Kolozsvári Kar menzáját tesztelte a Hoppipolla
A Kolozsvári Kar menzáját tesztelte a Hoppipolla
2018. november 2.

A blog szerkesztőjét felkészületlenül érte, hogy az erkélyen hideg volt, de ez mit sem változtatott az értékelésén, miszerint az eddig tesztelt menzák közül itt volt a legfinomabb az ebéd.  

 

Hírek
2024-03-28
2024-03-25
2024-03-21
2024-03-20



Tagek

"Apasági teszt bérmentve – mivé lett a Sapientia?"
"Elmúlt az az időszak, amikor a Sapi csak az állami egyetemekről lepattanó felvételizőket célozta meg, és mostanra komoly versenytársként jelennek meg a felsőoktatás piacán. Diák legyen a talpán, aki ellenállni tud nekik" - írta az uh.ro tudósítója felvételi bemutatónk megtekintése után.

VII. Pénzidomár - pénzügyi és gazdasági vetélkedőt hirdetünk
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara, az OTP Bank Románia és Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa idén is meghirdeti a Pénzidomár - pénzügyi és gazdasági vetélkedőt középiskolások számára.

Philip Zimbardo: Hogyan válhatunk hőssé vagy szörnyeteggé? - online előadás
2018. november 5-én, hétfőn, 18 órától a Philip Zimbardo világhírű szociálpszichológus a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara és a Pro Scientia Siculorum Egyesület felkérésére tart online előadást a Csíki Moziban.

Sapiophile: Nem büdös nekik a munka, csak a rendszer rossz
Új generációk tűntek fel a munkaerőpiacon (ők az Y és Z), akik a régi 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás munkamodellbe nem tudnak beilleszkedni.

INNOVER 2 - II. Innovációs csapatverseny
Ha műszaki fejlesztési ötleteid vannak és ezek piaci értékesítéséről álmodozol, készíts egy hiteles üzleti tervet és mutasd be! Az innováció témaköre: gépészeti, villamosmérnöki, számítástechnikai, mezőgazdasági termékek és szolgáltatások. Jelentkezési határidő: 2018. november 2., 14 óra.

II. SapiSentia verseny középiskolásoknak
A Sapientia EMTE Kertészmérnöki Tanszéke második alkalommal szervezi meg a Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központjában a SapiSentia elnevezésű interdiszciplináris vetélkedőt középiskolás diákok számára.

Egészségügyi témájú nemzetközi diákvetélkedőn vettek részt hallgatóink
A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjában tartott, BrainMarathon for Health elnevezésű verseny témája az elszigetelt települések egészségügyi ellátásának javítása, tágabb értelemben az egészségi állapot javítása, a jövő egészségügyének fejlesztése innovatív ötletekkel.

Tudományos eredményei mérik az egyetemet
A tudományegyetemeket különböző szempontok szerint évi rendszerességgel rangsorolják. Romániai egyetem nincs a legjobb ötszázban. A Sapientia EMTE rektorával, Dávid Lászlóval arról beszélgett az Erdélyi Napló, hogy behozható-e a térségben a tudományos kutatások terén tapasztalt nagy lemaradás.

Öt sapientiás hallgató nyert Collegium Talentum ösztöndíjat
A 2018/2019-es akadémiai évben a Collegium Talentum (CT) programban résztvevő hallgatók ösztöndíjban, konferencia részvételi- és nyelvvizsgaköltség-támogatásban, képzések, szakmai és nemzeti identitást erősítő programok biztosításában részesülnek.

Ezüst Akadémia: dr. Gergely Orsolya - Született feleségek? Női szerepek es szerepelvárások tegnap és ma
2018. október 23-25. között kerül sor a második előadásra az Ezüst Akadémia Oktatási Program keretében. Ezúttal a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának egyetemi adjunktusa, dr. Gergely Orsolya lesz az előadó.

FreedomRun – Futással a vallásszabadságért
Közös futással hívja fel a figyelmet öt amatőr sportoló a vallásszabadság jubileumi évfordulójára a Magyar Unitárius Egyház által kezdeményezett FreedomRun mozgalom keretében. A futók október 21-én a Kolozsvár–Torda közötti 30 km-es távot teljesítik.

Öt csíki forrás vizét vizsgálták be, van, amelyiket egyáltalán nem ajánlják emberi fogyasztásra
Míg a Taplocai-, Somlyói- és Zsögödi-borvízforrás vizének minősége megfelelő, a Piricskei-forrás vize nem ajánlott emberi fogyasztásra – derült ki a Sapientia EMTE hallgatóinak mikrobiológiai vizsgálatából - számolt be a Székelyhon.

Nemzetközi film- és médiatudományi konferencia a Kolozsvári Karon
A Sapientia EMTE Média Tanszékének oktatói immár 18. alkalommal szerveznek kutatásaikhoz kapcsolódó filmtudományi konferenciát, amelyet az utóbbi években egyre nagyobb nemzetközi érdeklődés övezett.

Apáczai-díjat kaptak a Csíkszeredai Kar oktatói Szovátán
2018. október 13-án, szombaton Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége Apáczai-díjjal jutalmazta a kutatást végző pedagógusokat. A Sapientia EMTE oktatóit is díjazták.

Startol a Sapientia EMTE felvételi tájékoztató körútja
A korábbi évekhez képest egy hónappal korábban vág neki „Az egyetem házhoz jön” elnevezésű, 2019-es egyetemi felvételi tájékoztató körútnak a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem.

Csomád-Bálványos régió „népi feredőit” vizsgálták a biomérnök mesterisek
Összesen 30 vizes élőhely (kénes fortyogók, ásványvizes források- és medencék, mofetta-forrás) esetében végeztek helyszíni vizsgálatokat az első éves Fenntartható Biotechnológia szakos hallgatók, dr. Máthé István oktató vezetésével.

Az Egyetem Napját ünnepeltük Csíkszeredában
2018. október 3-án, szerdán a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem első tanévnyitójának 18. évfordulóját Csíkszeredában ünnepeltük. Az Egyetem Napi ünnepségnek a Csíki Mozi épülete adott otthont.

A Marosvásárhelyi Kar oktatójából és volt hallgatóiból álló csapat a nyertese a My City Marosvásárhely pályázatnak
A megyeszékhely főterének korszerűsítésére kiírt pályázatra nyolc pályamunka érkezett. Első díjat nem osztottak ki, így a második helyezett lett a nyertes.

Tonk Sándor (1947–2003) Emlékkonferencia
Az Erdélyi Múzeum-Egyesület Kutatóintézete, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Magyar Történeti Intézete tisztelettel meghívja a Tonk Sándor emlékére 2018. október 5–6-án Kolozsváron tartandó konferenciára.

Egyetem Napja Csíkszeredában
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem első tanévnyitójának 18. évfordulóját Csíkszeredában ünnepeljük. Az Egyetem Napi rendezvénysorozat 2018. október 3-án, szerdán, 11 órától kezdődik a Csíki Mozi nagy termében.

Egyetemisták képzésére is kibővíti együttműködését a Kolozsvári Kar és az MCC
Az elmúlt tanév sikeres együttműködésének fényében újra megállapodást írt alá a Sapientia EMTE Kolozsvári Kara nevében dr. Tonk Márton dékán, és a Mathias Corvinus Collegium (MCC) ügyvezetőigazgató-helyettese, Lánczi Péter csütörtökön, 2018. szeptember 27-én.

Barabási Albert-László: A képlet - könyvbemutató és előadás
2018. október 5-én, pénteken 16:30-tól a Sapientia egyetem és a Pro Scientia Siculorum Egyesület vendége lesz Barabási Albert-László magyar fizikus, hálózatkutató, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja.

Pályázati felhívás: Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogram, 2018/19-as tanév
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet hallgatók számára a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogramban való részvételre, a 2018/2019-as tanév második félévében.

VI. Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedő – pályázati felhívás
Venczel József társadalomkutató születésének évfordulója alkalmából a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának a szervezésében hatodik alkalommal hirdetjük meg a romániai magyar középiskolások számára a Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedőt.

Lezártuk az Ezüst Akadémiára a jelentkezést
Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában és Kézdivásárhelyen is beteltek a meghirdetett helyek az Ezüst Akadémia Oktatási Programra, így már nem lehet jelentkezni a programra. A három helyszínen több mint 1000 résztvevő kezdi meg az új tanévet.

Könyvbemutató: Búcsú a Babeş-Bolyaitól
Szeptember 20-án mutatták be Kolozsváron Dr. Kása Zoltánnak, a Sapientia EMTE professzorának, az egyetem Szenátusa korábbi elnökének Búcsú a Babeş-Bolyaitól című könyvét, amely a Scientia Kiadó gondozásában jelent meg.

Pályázati felhívás: Erasmus+ hallgatói tanulmányi mobilitás a 2018/19-es tanév II. félévében
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet hallgatók számára az Erasmus+ tanulmányi mobilitási programban való részvételre a 2018/2019-es tanév második félévében.

Indul a nagy sikerű Ezüst Akadémia Oktatási Program
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara a 2018/2019-es tanévben is elindítja Oktatási Programját az 50 év fölötti korosztály számára. Az idei évben is várjuk azon jelentkezőket Csíkszeredából, Kézdivásárhelyről és Sepsiszentgyörgyről, akik szívesen részt vesznek az ingyenes előadássorozaton. Jelentkezni szeptember 24-től lehet!

Álláshirdetés honlapkezelői állás betöltésére
A Sapientia EMTE Rektori Hivatala versenyvizsgát hirdet honlapkezelői állásra, egyéves határozott időre szóló munkaszerződéssel. A munkatárs feladata az egyetem háromnyelvű honlapjának tartalommal való feltöltése és a feltöltendő tartalmak fordítása. A feladatát rugalmas munkaidőben végezheti.

Álláshirdetés gazdasági titkár pozíció betöltésére
A Sapientia EMTE Rektori Hivatala versenyvizsgát hirdet gazdasági titkári munkakör betöltésére. A munkatárs feladatai közé a gazdasági ügyvitellel kapcsolatos teendők tartoznak.

Újabb nagyszabású nemzetközi konferenciát szervez a Média Tanszék
2018. október 18–20. között kerül sor a Kolozsvári Karon az Intermediality Now: Remapping In-betweenness nemzetközi konferenciára. Október 18–20. között kerül sor az Intermediality Now: Remapping In-betweenness nemzetközi konferenciára, melynek keretében érdekes előadásokkal, filmvetítéssel, a stúdióban kipróbálható VR installáció várja az érdeklődőket.

A Magyar Tudományos Akadémia pályázati felhívása Domus magyarországi ösztöndíjak elnyerésére
Az Akadémia Domus ösztöndíjprogramja senior és junior ösztöndíjakkal kívánja támogatni a külföldi kutatók szakmai munkásságát, magyarországi tevékenységét, segítve bekapcsolódásukat a magyarországi tudományos életbe, akadémiai és egyetemi kutatásokba, magyarországi szakmai partnerek, témavezetők és befogadó intézmények közreműködésével.

Ünnepélyes tanévnyitó a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán
2018. szeptember 17-én, hétfőn 11 órai kezdettel kerül sor a 2018/2019-es tanév ünnepélyes évnyitójára a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán. Az esemény helyszínéül egyetemünk Nagy Aulája szolgál.

Tanévnyitó ünnepség a Kolozsvári Karon
Ünnepélyes megnyitó keretében kezdi meg a 2018/2019-es tanévet a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara. A tanévnyitóra szeptember 18-án, kedden kerül sor a kar Tordai úti épületének Hunyadi Mátyás (Aula Magna) dísztermében, 12 órai kezdettel.

Tanévkezdés a Marosvásárhelyi Karon
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karán 2018. szeptember 17-én kezdődik a tanév. A 2018. szeptember 17 – 23. közötti periódusban kötelező a regisztráció és a tantárgyfelvétel lebonyolítása minden hallgató számára. Ugyancsak ekkor zajlanak az elsőévesek számára szervezett tájékoztató és ismerkedési programok is.

Légy a Sapientia arca!
Szeretsz arról beszélni, hogy hol és mit tanulsz? Akkor te vagy a mi emberünk. Vállalkozó szellemű hallgatókat keres a Csíkszeredai Kar, akik az egyetemi tájékoztató körúton mutatják be hol is tanulnak.

Szekszárd városa díjat adományozott dr. Bakk Miklós oktatónknak
Az ünnepi közgyűlés keretében Közjóért kitüntető díjat kapott dr. Bakk Miklós, a Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Tanszék docense, a Lugos és Szekszárd közötti testvérvárosi kapcsolat előmozdítójaként.

PÁLYÁZAT nemzetközi tudományos konferenciákon való részvétel támogatására – 2018/II.
A Kutatási Programok Intézete (KPI) pályázatot hirdet a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE), valamint a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) főállású oktatói és kutatói számára nemzetközi konferenciákon való részvétel támogatására.

Ásványvizes konferencia a bártfafürdői „Sisi-villa” árnyékában
2018. augusztus 22-24. között a szlovákiai Bártfafürdőn került megrendezésre a XIV. „Kárpát-medence Ásványvizei” elnevezésű nemzetközi tudományos vándorkonferencia.

A Sapientiára látogatott dr. Kásler Miklós miniszter
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjével a jövőbeni együttműködésről beszélgettek az egyetem vezetői.

Kivettük a részünket a 9. Kolozsvári Magyar Napokból
A filmvetítések mellett előadásokkal, főzéssel, focizással kapcsolódott be a programokba a Kolozsvári Kar, dékánunk a futóversenyen is részt vett.

Meghosszabbították a Mit üzen nekünk Czetz János honvédtábornok? pályázat határidejét
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából a Fővárosi Örmény Önkormányzat és a Csíkkörzeti Magyar Örmény Szentháromság Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon és Romániában élő magyar, valamint Argentínában élő argentin és magyar fiatalok számára. A pályázat beadási határideje: 2018. október 12., 24 óra.

Őszi felvételi a Marosvásárhelyi Karon
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karára 2018 szeptember 8-án, szombaton és 10-én, hétfőn lehet iratkozni, a tandíjas helyek mellett tandíjmentes helyek is várják a jelentkezőket.

Őszi felvételi időpontok a Kolozsvári Karon
A Sapientia EMTE Kolozsvári Karán 2018. szeptember 3-12. között zajlik az őszi felvételire való beiratkozás. Tandíjmentes és költséghozzájárulásos helyek egyaránt várják a jelentkezőket. A végleges eredményeket 2018. szeptember 17-én teszik közzé.

Őszi felvételin is kínál tandíjmentes helyeket a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara
Mindazon jelentkezőket várjuk, akik a nyári felvételi lehetőségről lemaradtak. A jó hír az, hogy a képzéseinkre maradtak meg tandíjmentes helyek, így lehetőség van azokra is pályázni. Felvételi időszak: 2018. szeptember 4-10.

Első nyári egyetemét tartotta a Sapientia EMTE
A vakáció kellős közepén bolydult meg a Sapientia koronkai kampusza, ahol diákok, előadók, vendégek és érdeklődők körében zajlott az első Sapientia Nyári Egyetem. Szó esett mindenről, ami érdekelheti az egyetemistákat, legyen az tudomány, technológia, protokoll, biológia vagy éppen politika.

Számos érdeklődőt vonzott a Sapientia-sátor Tusványoson
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2018-ben is jelen volt a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen. Egyetemünk oktatói mellett magyarországi partneregyetemünk, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) előadói is színesítették a Sapientia-sátor programkínálatát.

Részképzés 2018/2019 ősz – pályázati felhívás
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel közösen pályázatot hirdet miniszteri ösztöndíjas teljes szemeszteres részképzésre, valamint részképzős tanulmányútra a magyarországi felsőoktatási intézmények nappali munkarendű képzésén a 2018/2019-es tanév őszi szemeszterében.

Pályázati felhívás: Collegium Talentum program (2018/2019-es tanév)
A sikeres pályázók ösztöndíjban, konferencia részvételi- és nyelvvizsgaköltség-támogatásban, képzések, szakmai és nemzeti identitást erősítő programok biztosításában, tutoraik pedig honoráriumban részesülnek. A pályázatot benyújtási határideje 2018. augusztus 28.

Marosvásárhelyen zajlik a Sapientia EMTE első Nyári Egyeteme
Nagy magyarországi egyetemek példájára szerveznek idén először Nyári Egyetemet a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karán. Az augusztus 7-12. között zajló rendezvény fókuszában a tudományos, technikai újdonságok, valamint az aktualitások kerülnek: három kerekasztal-beszélgetés mellett 26 előadás tarkítja a hatnapos rendezvény programját.

Aláírták a Sapientia EMTE és a Székelyföldi Jégkorong Akadémia közötti megállapodást
Sapientia U23 lesz a neve a Székelyföldi Jégkorong Akadémia és a Sapientia EMTE közös alakulatának, mely a 2018/19-es jégkorongidényben a román és magyar bajnokságokban indul. Elhangzott, hogy testnevelői kart is tervez indít a közeljövőben a Sapientia Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában.

Találkozzunk Tusványoson!
2018. július 25-27. között ismét vár titeket a Sapientia-sátor Tusványoson. Izgalmas előadásokkal készülnek egyetemünk oktatói, ugyanakkor lehetőségetek van találkozni hallgatóinkkal is.

Sapiophile: Hogyan válasszunk egyetemet?
Tudatos döntéseket nagyon nehéz meghozni, főleg 18 évesen. A #Sapiophile új részében Tánczos Levente-József és Prohászka-Rád Boróka bemutat két jó módszert, hogy hogyan is válasszunk egyetemet. Reméljük, hogy neked is segít a döntésben.

Előkelő helyen a Sapientia EMTE a nemzetközi egyetemi rangsorban
Mara Gyöngyvér rektorhelyettes szerint az elért helyezések bizonyítják, hogy minőségi oktatás zajlik az erdélyi felsőoktatási intézmény három karán, és még inkább hozzáad az érdemhez, hogy a mindössze 17 éves múlttal rendelkező egyetem sok nagyobb múltú felsőoktatási intézményt utasított maga mögé.

Ökológiai mérnök szakos hallgatóink a Retyezát csúcsán
A korábbi évek helyszínei után (Herkulesfürdő és Néra-völgye, Duna-delta, Radnai-havasok, Pádis karsztfennsík, Verespatak és környéke, Királyerdő-hegység) az idén a Retyezát Nemzeti Parkban szakmai gyakorlatoztak a Csíkszeredai Kar ökológiai mérnök szakos hallgatói 2018. július 3-9. között, dr. Máthé István oktató vezetésével.

Bolyai-plakettet és emléklapot kapott dr. Lupescu Radu, a Kolozsvári Kar oktatója
A Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Tanszék tanszékvezetőjét a Bolyai Nap keretében tüntette ki a Magyar Tudományos Akadémia, egyháztörténeti és művészettörténeti kutatási eredményei elismeréseként.

Előzetes pályázati felhívás Collegium Talentum programban való részvételre a 2018/2019-es tanévben
A Sapientia Hungariae Alapítvány kuratóriuma értesíti az érdeklődőket, hogy az alapítvány 2018. július végéig megjelenteti a honlapján a 2018/2019-es tanévre szóló Collegium Talentum (CT) ösztöndíjprogramját.

Új baktériumfajt azonosítottak a Sapientia EMTE és az ELTE mikrobiológusai a Szent Anna-tóban
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) mikrobiológusai a Szent Anna krátertó baktérium közösségének vizsgálata során egy új baktériumfajt izoláltak és írtak le Rhizobium aquaticum néven.

Csíkszentmihályi Mihály professzor tart előadást a Sapientián
2018. július 3-án, kedden, 18 órától vendégünk lesz dr. Csíkszentmihályi Mihály, Széchenyi-díjas pszichológus, Magyar Érdemrend nagykereszt tulajdonosa, pedagógus, egyetemi tanár, az MTA külső tagja, szakterülete a fejlődés- és neveléslélektan, valamint a kreativitás- és tehetségkutatás.

Közegészségügy szakos hallgatóink nemzetközi sikerei
Három hallgatónk vett részt az EHMATHON nemzetközi egészségügyi menedzsment versenyen Budapesten, a Semmelweis Egyetemen. A június 20-22. között tartott rangos megmérettetésen az EIT (European Institute of Innovation and Technology) különdíját nyerte a STORK nevű csapat.

A SapiEngineering csapat megnyerte a Zadarban rendezett folyamatirányítási versenyt
A Kardos Tamás volt és Hobaj Zsolt végzős hallgatókból álló SapiEngineering csapat a harmadik fordulóban megelőzte a belgrádi egyetem hallgatóiból álló rivális csapatot és megnyerte a zadari Mediteran Control Conference keretein belül meghirdetett folyamatirányítási versenyt.

Egység a változatosságban – projektzáró esemény a Sapientián
A „Nyelvi és interkulturális kompetenciák a vendéglátóiparban: egység a változatosságban az EU-s munkaerőpiacon” („Language skills and intercultural issues in the hospitality industry: unity in diversity in the EU labour market”) nevű Erasmus+ projekt záró rendezvényére került sor a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán, 2018. június 13-án.

Megjelent a Csíkszeredai Kar legújabb egyetemnépszerűsítő videója
A 2018/2019-es tanévben 14 alapképzésre és 5 mesterképzésre hirdet felvételit a Csíkszeredai Kar. Több mint 600 hely várja az érdeklődőket. A videóból az derül ki, hogy mi is vár rád az elkövetkezendő években, ha a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karára felvételizel.

Évzáró bemutatót tartanak a Média Tanszéken
A Kolozsvári Kar Média Tanszékén idén is lesz First Cut: június 22-én várunk mindenkit az évzáró bemutatóra, melyen a Filmművészet, fotóművészet, média szakos diákok munkái tekinthetők meg.

Pályázati felhívás tudomány-, művészet-, irodalom- vagy technikatörténeti tárgyú könyvek kiadására - 2018
A Scientia Kiadó, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kiadója nyílt pályázatot hirdet erdélyi vonatkozású tudomány-, művészet-, irodalom- vagy technikatörténeti tárgyú könyvek megjelentetésére.

Első helyezést értek el hallgatóink az Ecotrophelia Magyarország élelmiszer-innovációs versenyen
2018. június 11-én az Ecotrophelia Magyarország élelmiszer-innovációs versenyen a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának csapata első helyezést nyert el. Ez a helyezés azzal jár, hogy az Ecotrophelia Europe nemzetközi fordulójána nyertes csapat Magyarországot képviseli 2018. október 21-22. között, Párizsban.

Ellballagtak a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának hallgatói
Az idei ballagási ünnepségen 217 végzős vett búcsút az intézménytől. Június 8-án, pénteken ballagási szentmisére került sor a Csíksomlyói Kegytemplomban, ahová a végzősök népviseletbe öltözve, gyalog vonultak ki.

Sapientia Nyári Egyetem 2018 - Poszterverseny
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara és a Kar Hallgatói Önkormányzata idén első alkalommal szervezi meg a Sapientia Nyári Egyetem 2018 elnevezésű rendezvényt 2018. augusztus 7-12. között a Marosvásárhelyi Kar Kampuszán. Egyetemünk hallgatói poszterversenyen is részvételt nyerhetnek.

Kétnyelvű kultúrtörténeti vetélkedő a Kolozsvári Karon
A Robert Schumann Egyesület, a Sapientia EMTE Kolozsvári Kara, illetve a Kolozs megyei Tanfelügyelőség által szervezett megmérettetésre kolozsvári magyar és román iskolák neveztek be. Összesen tizennégy csapat mutatja meg kreativitását, illetve tudását Kolozsvár elmúlt száz esztendejének ismert román és magyar személyiségeiről.

Elballagtak a végzősök a Marosvásárhelyi Karon
A tizennegyedik végzős évfolyamot búcsúztatták szombaton a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karán, újabb erdélyi magyar értelmiségi-nemzedéket engedtek útjára. Olyan fiatalokat, akik az itt szerzett versenyképes tudás birtokában remélhetőleg itthon, a szülőföldjükön találnak munkahelyet, alapítanak családot.

Ecotrophelia ökoinnovációs versenyen különdíjasok lettek hallgatóink
2018. május 29-31. között került megszervezésre a VII. Romániai Ecotrophelia ökoinnovációs verseny, ahol a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának csapata, a Sapbakers különdíjban részesült. Az európai szintű verseny országos szakasza Galacon zajlott.

Challenges100 – konferencia a Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Tanszéken
Challenges100 címmel szervez angol nyelvű konferenciát a Kolozsvári Kar Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Tanszéke 2018. november 15–17. között Kolozsváron. A konferencia témája. Kihívások, konfliktusok és lehetőségek. 100 év állami és nemzeti lét Közép- és Kelet-Európában.

Szakmai közleményt adtak ki a rovarászok a székelyföldi „sáskainvázió” ügyében
Az elmúlt napokban a helyi és az országos sajtót is bejárta egy székelyföldi (kiemelten gyergyói) „sáskainvázió” híre. E kapcsán pontosítanak a Sapientia EMTE és a BBTE oktatói, akik szerint egy normális természeti jelenségről van szó.

Az Acta Universitatis Sapientiae egyetemi folyóirat bemutatója az MTA Könyvtár és Információs Központban
Az Acta Universitatis Sapientiae, a Sapientia EMTE angol nyelvű tudományos folyóirata 2018-ban lett 10 éves. Az évforduló kapcsán május 24-én folyóirat-bemutatóra került sor, a szerkesztők részvételével Budapesten, az MTA Könyvtár és Információs központban.

Véget ért Sepsiszentgyörgyön az Ezüst Akadémia Oktatási Program
2018. május 22-én, kedden tartottuk az oktatási program tanévzáró ünnepségét. Sepiszentgyörgyön a 2017/2018-as tanévben először sikerült megszervezni a rendezvényt, melynek hatalmas sikere volt.

TIFF-helyszínné válik tíz napra a Sapientia Kolozsvári Kara
Idén is a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) helyszíne a Tordai úti épület – összesen 63 eseményt és filmvetítést fogad be a Kolozsvári Kar Hunyadi Mátyás díszterme.

A harmadik tanévet zárta Csíkszeredában az Ezüst Akadémia program
2018. május 23-án, szerdán találkoztunk a 2017/2018-as tanévben utoljára az Ezüst Akadémia Oktatási Program résztvevőivel, hiszen a harmadik év is véget ért az előadássorozat keretében. Idén közel 420 aktív hallgató vehetett át oklevelet.

Erasmus+ pályázati felhívás Ukrajnában megvalósuló oktatási és képzési célú mobilitásra (STA, STT) a 2018/2019-es tanév első félévében
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet felsőoktatási munkatársak számára partnerországban megvalósuló oktatási és képzési célú Erasmus+ mobilitási támogatás elnyerésére a 2018/2019-es tanév első félévében.

Hallgatónkat díjazták az Országos Felsőoktatási Környezettudományi Diákkonferencián
Vincze Éva Boglárka, a Csíkszeredai Kar II. éves hallgatója jutalomban részesült az Országos Felsőoktatási Környezettudományi Diákkonferencián, témavezetője dr. Mara Gyöngyvér egyetemi docens volt.

Születésnapi meglepetés – 70 éves dr. Kása Zoltán volt rektorhelyettes
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem vezetősége 70. születésnapja alkalmából köszöntötte dr. Kása Zoltánt, az általa rendezett Matematika a Bolyain. Adalékok a matematika történetéhez a Bolyai Tudományegyetemen 1945–1959 c. film bemutatóján.

Három helyszínen zárja a tanévet az Ezüst Akadémia Oktatási Program
Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen is végéhez ért a Csíkszeredai Kar Ezüst Akadémia Oktatási Programja az 50 év fölöttiek számára. Korábbi évekhez hasonlóan, idén is hivatalos ünnepség keretén belül búcsúztatják a program résztvevőit.

Sapiophile: Lufi vagy arany? Egyszerűen a bitcoinról
200 millió dollár egy pizzáért? Egyszerűen nem hisszük el, de tényleg. A #bitcoin a jövő digitális aranya, az évszázad befektetése? Vagy csak egy nagy lufi, ami nemsokára kipukkad? Vegyünk vagy ne vegyünk?

A Marosvásárhelyi Kar hallgatója dicséretben részesült a Digilent Design Contest 2018 verseny európai szakaszán
Székely István-Zsolt, III éves Automatika és alkalmazott informatika szakos hallgató Localization based on RF modules című dolgozatával dicséretet kapott a Digilent Design Contest 2018 verseny európai szakaszán.

Pályázati felhívás: Kárpát-medencei Nyári Egyetem
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem várja Erdély, Felvidék, Kárpátalja, Délvidék, Muravidék és Őrvidék magyar ajkú hallgatóit Magyarország legnagyobb és első számú kutatóegyeteme által kifejezetten nekik szervezett kurzusaira.

Hallgatóink sikere a XIII. Magyar Alkalmazott Mérnöki Tudományok versenyen
Második helyezést ért el a Marosvásárhelyi Kar csapata a Magyar Alkalmazott Mérnöki Tudományok Versenyén, közismertebb nevén a Magyarok a Marson elnevezésű robotika megmérettetésen.

A Kárpát-medence vizes élőhelyei: új mikrobafajok és új biotechnológiai lehetőségek forrásai
2018. május 10-én, csütörtökön kerül sor egy előadássorozatra, amelynek programja az alábbiakban érhető el. Az esemény helyszíne a Kis Aula.

Ferber-ösztöndíj a 2017/2018-as tanévre
Ferber Miklós, az Eastern Michigan University Ipari Technológia Karának tanára már az alapításától kezdve támogatta a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet, és 2007 óta a kar Nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok szakát is. Az ő jóvoltából a Sapientia EMTE Kolozsvári Kara idén is ösztöndíjpályázatot hirdet a nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok szakos hallgatók számára.

Dr. Máthé István: „Csökkenteni kellene az emberi behatást a Szent Anna-tó védelme érdekében.”
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának docense szerint a vízminőséget az algák túlzott mértékű elszaporodása veszélyezteti, ennek fő oka pedig a tó vizéből kimutatható jelentős mennyiségű nitrogén és foszfor, amelyek nagyobbrészt emberi eredetre utalnak.

Innovation and technology in the knowledge based economy - 14th Annual International Conference
14th Annual International Conference on Economics and Business, CHALLENGES IN THE CARPATHIAN BASIN.

Erasmus+ pályázati felhívás programországban megvalósuló oktatási célú mobilitásra (STA) a 2018/2019-es tanévben (KA103)
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet oktatási célú Erasmus+ mobilitási támogatás elnyerésére a 2018/2019-es tanévben.

Erasmus+ pályázati felhívás felsőoktatási munkatársak programországban megvalósuló képzési célú mobilitására (STT) a 2018/2019-es tanévben (KA103)
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet felsőoktatási munkatársak számára programországban megvalósuló képzési célú Erasmus+ mobilitási támogatás elnyerésére a 2018/2019-es tanévben.

Szobrot állítottak Gidófalvy Istvánnak a Kolozsvári Karon
Április 27-én szobrot állítottak dr. Gidófalvy István szövetkezeti politikus, kolozsvári királyi közjegyző emlékére. Illyés Antal szobrászművész alkotását dr. Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke és dr. Tonk Márton, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Szenátusának elnöke avatta fel.

Sikeresen lezárult a VIII. Kolozsvári Kari Tudományos Diákköri Konferencia
Közel hetven diák vett részt a VIII. Kari Tudományos Diákköri Konferencián. Az idei megmérettetés más egyetemek számára is nyitott volt, hallgatóinkon kívül még öt intézmény diákjai vettek részt. Gratulálunk minden kedves TDK-zónak!

Rekordszámú érdeklődés a Sapientia Csíkszeredai Karán tartott Tudományos diákkonferencián
2018. április 25-én, szerdán zajlott a XV. Kari Tudományos Diákköri Konferencia (TDK) illetve a XXI. Agrártudományi Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia (ETDK) a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán, amelyen összesen 77 diák 54 dolgozat és kutatás eredményét mutatta be.

Border Crossings ‒ Nemzetközi konferencia zajlott a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán
2018. április 20-21-én a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karán angol nyelvű nemzetközi konferenciára került sor Border Crossings címmel, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara, Humántudományok Tanszéke, Kultúraközi Kölcsönhatások Kutatóközpontjának szervezésében.

Továbbra is együttműködik a Sapientia EMTE és a Budapesti Gazdasági Egyetem
Meghosszabbította a Budapesti Gazdasági Egyetemmel (BGE) fennálló együttműködési keretmegállapodást a Sapientia EMTE. Az erről szóló dokumentumot 2018. április 25-én írta alá dr. Heidrich Balázs, a BGE rektora és dr. Tonk Márton, a Sapientia EMTE Szenátusának elnöke Kolozsváron.

Gidófalvy István közjegyző szobrának avatása
A 2018. április 27., péntek 10 órakor kezdődő rendezvény helyszíne a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának Hunyadi Mátyás díszterme.

Agrártudományi ETDK és Kari Tudományos Diákköri Konferencia programja
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara 15. alkalommal szervez TDK-t, azzal a céllal, hogy tudományos és alkotói kutatómunkára ösztönözze az erdélyi felsőoktatásban résztvevő diákokat. Ugyanakkor idén Csíkszeredában lesz a XXI. Agrártudományi ETDK is.

A VIII. Kolozsvári Kari Tudományos Diákköri Konferencia programja
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara immár nyolcadik alkalommal szervez TDK-t, azzal a céllal, hogy tudományos és alkotói kutatómunkára ösztönözze az erdélyi felsőoktatásban résztvevő diákokat.

Border Crossings
2018. április 20-21-én a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karán angol nyelvű nemzetközi konferenciára kerül sor Border Crossings címmel.

Sapientia.ro
Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Rektori Hivatal

400112 Cluj-Napoca (Kolozsvár) str. Matei Corvin (Mátyás király u.) nr. 4

Tel.: +40 723 614 525, fax: +40 264 593 688
E-mail: officesapientia.ro

 

btz webdesign