Első nyári egyetemét tartotta a Sapientia EMTE

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
Első nyári egyetemét tartotta a Sapientia EMTE
Első nyári egyetemét tartotta a Sapientia EMTE
Első nyári egyetemét tartotta a Sapientia EMTE
2018. augusztus 13.

A vakáció kellős közepén bolydult meg a Sapientia koronkai kampusza, ahol diákok, előadók, vendégek és érdeklődők körében zajlott az első Sapientia Nyári Egyetem. Szó esett mindenről, ami érdekelheti az egyetemistákat, legyen az tudomány, technológia, protokoll, biológia vagy éppen politika.  

Az amúgy nyári hónapokban sokszor elég üresnek tűnő Sapientia egyetem egyáltalán nem vakációs hangulatot árasztott az elmúlt napokban, amikor korán reggeltől késő estig élet volt a Marosvásárhely melletti, koronkai kampuszon. Előadások, kerekasztal-beszélgetések, szórakozás gyanánt pedig játékest, néptánc, stand up comedy. A zsúfolt programban pedig beszélgetésekre, ismerkedésre, diákok és előadók közti eszmecserére is jutott idő, mert mire jó a nyári egyetem, ha nem erre - számolt be a Székelyhon a rendezvényről. 

Célközönség az egyetemisták

Ferencz Katalin, a Sapientia első nyári egyetemének főszervezője úgy véli, noha akadtak hibák, gyengeségek a rendezvényen, mégis állíthatják, hogy jól sikerült. „Bár nem jöttek el annyian, mint amennyien számítottunk rá, az elmúlt napokban 250–300 résztvevő biztosan megfordult. Kiderült közben, hogy sok hallgatói önkormányzatnál vakációban nem is olvasnak e-mailt, a telefonos kapcsolat működik jobban. Amúgy sokan jöttek bejelentkezéssel különböző egyetemekről, mások csak egy-két napra, vagy épp egy érdekes előadás miatt látogattak el hozzánk. Noha a célközönségünk az egyetemisták voltak, sok középiskolás is jelezte, hogy jönni szeretne, valamint az idősebb generáció tagjai is” – mondta kérdésünkre a főszervező, aki a marosvásárhelyi Hallgatói Önkormányzat elnökeként kezdett a szervezésbe, azóta azonban átadta az elnökséget.

Hangzatos cím, ismert előadó

A Sapientia Nyári Egyetemének öt napján összesen 25 előadás, valamint három kerekasztal-beszélgetés zajlott a legkülönfélébb témákban. A főszervező szerint igyekeztek olyan témákat feldolgozni, amelyekről a napi sajtóban lehet hallani, közérdeklődésre tart számot, de nyilván tudományos, technikai újdonságok is szóba kerültek.

„Azt vettük észre, hogy azokon az előadásokon voltak a legtöbben, amelyeknek a címe nagyon hangzatos volt, vagy az előadó volt valamilyen szinten érdekes. Ha a kettő összejött, akkor még jobb” – fogalmazott Ferencz Katalin.

Az okos várostól a napi politikáig

Hogy csak néhányat említsünk: Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke például a fake news generációról beszélt, vagyis azt boncolgatta, hogy a mai fiatalságnak milyen kötelezettségei vannak, mennyire érdekli a mai fiatalságot a politika, és mennyire vesszük ki részünket a közösségi munkából.

Sógor Csaba európai parlamenti képviselő arra a fő kérdésre igyekezett választ adni, hogy miért jó számunkra az Európai Unió. Kodok Márton az IT-technológia egyik legújabb technológiájáról beszélt, amely akár a rendszergazdák leváltását is eredményezheti, míg Lánszki Regő smart city szakértő előadásából az is kiderült, hogy az okos város nem egy jövőbeli, még elérhetetlennek vélt „álom”, hanem már valóság.

Hogy az orvosi, genetikai részbe is legyen egy kis belelátásuk a diákoknak, Szabó Mónika belgyógyászt, diabetológust hívták segítségül, míg az önvezető autókról például Márton Lőrincz beszélt.

A nyári egyetem kiemelkedő részei voltak a kerekasztal-beszélgetések: Az IT – Intröszting Technology nevet viselő kerekasztal-beszélgetésen ismert IT-cégek képviselői beszélgettek a mai marosvásárhelyi és egyben romániai IT-piacról, hogyan látják ők mint szakmabeliek, mit kell tudni ahhoz, hogy valaki bekerülhessen az IT-szakmába.

A Nők a közéletben című beszélgetésen Csép Andrea parlamenti képviselő, Mara Gyöngyvér egyetemi docens és Simó Barbara üzletasszony beszélt többek közt arról, hogy a tudás nem nemfüggő. Volt egy politikai kerekasztal is, amelynek célja az volt, hogy „megvilágítsa a közéletet” a diákok számára – itt Sógor Csaba EP-képviselő, Vass Levente romániai parlamenti képviselő, valamint Szenkovics Dezső, a Sapientia kolozsvári karának dékánhelyettese beszélgetett.

Ferencz Katalin kérdésünkre elárulta, még nem tudja, lesz-e folytatása a nyári egyetemnek, hiszen ő már nem HÖK-elnök, a rendezvény megszervezése pedig a mindenkori Hallgatói Önkormányzat feladata lenne. „Remélem, lesz folytatás, mert van igény rá, és ha jövőre is lesz rendezvény, akkor már mondhatni jövő héten neki kell fogni, mert nem kis feladat a pályázatoktól az előadókig mindent leszervezni” – összegzett a főszervező.

Hírek
2024-03-28
2024-03-25
2024-03-21
2024-03-20



Tagek

Számos érdeklődőt vonzott a Sapientia-sátor Tusványoson
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2018-ben is jelen volt a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen. Egyetemünk oktatói mellett magyarországi partneregyetemünk, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) előadói is színesítették a Sapientia-sátor programkínálatát.

Részképzés 2018/2019 ősz – pályázati felhívás
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel közösen pályázatot hirdet miniszteri ösztöndíjas teljes szemeszteres részképzésre, valamint részképzős tanulmányútra a magyarországi felsőoktatási intézmények nappali munkarendű képzésén a 2018/2019-es tanév őszi szemeszterében.

Pályázati felhívás: Collegium Talentum program (2018/2019-es tanév)
A sikeres pályázók ösztöndíjban, konferencia részvételi- és nyelvvizsgaköltség-támogatásban, képzések, szakmai és nemzeti identitást erősítő programok biztosításában, tutoraik pedig honoráriumban részesülnek. A pályázatot benyújtási határideje 2018. augusztus 28.

Marosvásárhelyen zajlik a Sapientia EMTE első Nyári Egyeteme
Nagy magyarországi egyetemek példájára szerveznek idén először Nyári Egyetemet a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karán. Az augusztus 7-12. között zajló rendezvény fókuszában a tudományos, technikai újdonságok, valamint az aktualitások kerülnek: három kerekasztal-beszélgetés mellett 26 előadás tarkítja a hatnapos rendezvény programját.

Aláírták a Sapientia EMTE és a Székelyföldi Jégkorong Akadémia közötti megállapodást
Sapientia U23 lesz a neve a Székelyföldi Jégkorong Akadémia és a Sapientia EMTE közös alakulatának, mely a 2018/19-es jégkorongidényben a román és magyar bajnokságokban indul. Elhangzott, hogy testnevelői kart is tervez indít a közeljövőben a Sapientia Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában.

Találkozzunk Tusványoson!
2018. július 25-27. között ismét vár titeket a Sapientia-sátor Tusványoson. Izgalmas előadásokkal készülnek egyetemünk oktatói, ugyanakkor lehetőségetek van találkozni hallgatóinkkal is.

Sapiophile: Hogyan válasszunk egyetemet?
Tudatos döntéseket nagyon nehéz meghozni, főleg 18 évesen. A #Sapiophile új részében Tánczos Levente-József és Prohászka-Rád Boróka bemutat két jó módszert, hogy hogyan is válasszunk egyetemet. Reméljük, hogy neked is segít a döntésben.

Előkelő helyen a Sapientia EMTE a nemzetközi egyetemi rangsorban
Mara Gyöngyvér rektorhelyettes szerint az elért helyezések bizonyítják, hogy minőségi oktatás zajlik az erdélyi felsőoktatási intézmény három karán, és még inkább hozzáad az érdemhez, hogy a mindössze 17 éves múlttal rendelkező egyetem sok nagyobb múltú felsőoktatási intézményt utasított maga mögé.

Ökológiai mérnök szakos hallgatóink a Retyezát csúcsán
A korábbi évek helyszínei után (Herkulesfürdő és Néra-völgye, Duna-delta, Radnai-havasok, Pádis karsztfennsík, Verespatak és környéke, Királyerdő-hegység) az idén a Retyezát Nemzeti Parkban szakmai gyakorlatoztak a Csíkszeredai Kar ökológiai mérnök szakos hallgatói 2018. július 3-9. között, dr. Máthé István oktató vezetésével.

Bolyai-plakettet és emléklapot kapott dr. Lupescu Radu, a Kolozsvári Kar oktatója
A Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Tanszék tanszékvezetőjét a Bolyai Nap keretében tüntette ki a Magyar Tudományos Akadémia, egyháztörténeti és művészettörténeti kutatási eredményei elismeréseként.

Előzetes pályázati felhívás Collegium Talentum programban való részvételre a 2018/2019-es tanévben
A Sapientia Hungariae Alapítvány kuratóriuma értesíti az érdeklődőket, hogy az alapítvány 2018. július végéig megjelenteti a honlapján a 2018/2019-es tanévre szóló Collegium Talentum (CT) ösztöndíjprogramját.

Új baktériumfajt azonosítottak a Sapientia EMTE és az ELTE mikrobiológusai a Szent Anna-tóban
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) mikrobiológusai a Szent Anna krátertó baktérium közösségének vizsgálata során egy új baktériumfajt izoláltak és írtak le Rhizobium aquaticum néven.

Csíkszentmihályi Mihály professzor tart előadást a Sapientián
2018. július 3-án, kedden, 18 órától vendégünk lesz dr. Csíkszentmihályi Mihály, Széchenyi-díjas pszichológus, Magyar Érdemrend nagykereszt tulajdonosa, pedagógus, egyetemi tanár, az MTA külső tagja, szakterülete a fejlődés- és neveléslélektan, valamint a kreativitás- és tehetségkutatás.

Közegészségügy szakos hallgatóink nemzetközi sikerei
Három hallgatónk vett részt az EHMATHON nemzetközi egészségügyi menedzsment versenyen Budapesten, a Semmelweis Egyetemen. A június 20-22. között tartott rangos megmérettetésen az EIT (European Institute of Innovation and Technology) különdíját nyerte a STORK nevű csapat.

A SapiEngineering csapat megnyerte a Zadarban rendezett folyamatirányítási versenyt
A Kardos Tamás volt és Hobaj Zsolt végzős hallgatókból álló SapiEngineering csapat a harmadik fordulóban megelőzte a belgrádi egyetem hallgatóiból álló rivális csapatot és megnyerte a zadari Mediteran Control Conference keretein belül meghirdetett folyamatirányítási versenyt.

Egység a változatosságban – projektzáró esemény a Sapientián
A „Nyelvi és interkulturális kompetenciák a vendéglátóiparban: egység a változatosságban az EU-s munkaerőpiacon” („Language skills and intercultural issues in the hospitality industry: unity in diversity in the EU labour market”) nevű Erasmus+ projekt záró rendezvényére került sor a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán, 2018. június 13-án.

Megjelent a Csíkszeredai Kar legújabb egyetemnépszerűsítő videója
A 2018/2019-es tanévben 14 alapképzésre és 5 mesterképzésre hirdet felvételit a Csíkszeredai Kar. Több mint 600 hely várja az érdeklődőket. A videóból az derül ki, hogy mi is vár rád az elkövetkezendő években, ha a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karára felvételizel.

Évzáró bemutatót tartanak a Média Tanszéken
A Kolozsvári Kar Média Tanszékén idén is lesz First Cut: június 22-én várunk mindenkit az évzáró bemutatóra, melyen a Filmművészet, fotóművészet, média szakos diákok munkái tekinthetők meg.

Pályázati felhívás tudomány-, művészet-, irodalom- vagy technikatörténeti tárgyú könyvek kiadására - 2018
A Scientia Kiadó, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kiadója nyílt pályázatot hirdet erdélyi vonatkozású tudomány-, művészet-, irodalom- vagy technikatörténeti tárgyú könyvek megjelentetésére.

Első helyezést értek el hallgatóink az Ecotrophelia Magyarország élelmiszer-innovációs versenyen
2018. június 11-én az Ecotrophelia Magyarország élelmiszer-innovációs versenyen a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának csapata első helyezést nyert el. Ez a helyezés azzal jár, hogy az Ecotrophelia Europe nemzetközi fordulójána nyertes csapat Magyarországot képviseli 2018. október 21-22. között, Párizsban.

Ellballagtak a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának hallgatói
Az idei ballagási ünnepségen 217 végzős vett búcsút az intézménytől. Június 8-án, pénteken ballagási szentmisére került sor a Csíksomlyói Kegytemplomban, ahová a végzősök népviseletbe öltözve, gyalog vonultak ki.

Sapientia Nyári Egyetem 2018 - Poszterverseny
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara és a Kar Hallgatói Önkormányzata idén első alkalommal szervezi meg a Sapientia Nyári Egyetem 2018 elnevezésű rendezvényt 2018. augusztus 7-12. között a Marosvásárhelyi Kar Kampuszán. Egyetemünk hallgatói poszterversenyen is részvételt nyerhetnek.

Kétnyelvű kultúrtörténeti vetélkedő a Kolozsvári Karon
A Robert Schumann Egyesület, a Sapientia EMTE Kolozsvári Kara, illetve a Kolozs megyei Tanfelügyelőség által szervezett megmérettetésre kolozsvári magyar és román iskolák neveztek be. Összesen tizennégy csapat mutatja meg kreativitását, illetve tudását Kolozsvár elmúlt száz esztendejének ismert román és magyar személyiségeiről.

Elballagtak a végzősök a Marosvásárhelyi Karon
A tizennegyedik végzős évfolyamot búcsúztatták szombaton a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karán, újabb erdélyi magyar értelmiségi-nemzedéket engedtek útjára. Olyan fiatalokat, akik az itt szerzett versenyképes tudás birtokában remélhetőleg itthon, a szülőföldjükön találnak munkahelyet, alapítanak családot.

Ecotrophelia ökoinnovációs versenyen különdíjasok lettek hallgatóink
2018. május 29-31. között került megszervezésre a VII. Romániai Ecotrophelia ökoinnovációs verseny, ahol a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának csapata, a Sapbakers különdíjban részesült. Az európai szintű verseny országos szakasza Galacon zajlott.

Challenges100 – konferencia a Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Tanszéken
Challenges100 címmel szervez angol nyelvű konferenciát a Kolozsvári Kar Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Tanszéke 2018. november 15–17. között Kolozsváron. A konferencia témája. Kihívások, konfliktusok és lehetőségek. 100 év állami és nemzeti lét Közép- és Kelet-Európában.

Szakmai közleményt adtak ki a rovarászok a székelyföldi „sáskainvázió” ügyében
Az elmúlt napokban a helyi és az országos sajtót is bejárta egy székelyföldi (kiemelten gyergyói) „sáskainvázió” híre. E kapcsán pontosítanak a Sapientia EMTE és a BBTE oktatói, akik szerint egy normális természeti jelenségről van szó.

Az Acta Universitatis Sapientiae egyetemi folyóirat bemutatója az MTA Könyvtár és Információs Központban
Az Acta Universitatis Sapientiae, a Sapientia EMTE angol nyelvű tudományos folyóirata 2018-ban lett 10 éves. Az évforduló kapcsán május 24-én folyóirat-bemutatóra került sor, a szerkesztők részvételével Budapesten, az MTA Könyvtár és Információs központban.

Véget ért Sepsiszentgyörgyön az Ezüst Akadémia Oktatási Program
2018. május 22-én, kedden tartottuk az oktatási program tanévzáró ünnepségét. Sepiszentgyörgyön a 2017/2018-as tanévben először sikerült megszervezni a rendezvényt, melynek hatalmas sikere volt.

TIFF-helyszínné válik tíz napra a Sapientia Kolozsvári Kara
Idén is a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) helyszíne a Tordai úti épület – összesen 63 eseményt és filmvetítést fogad be a Kolozsvári Kar Hunyadi Mátyás díszterme.

A harmadik tanévet zárta Csíkszeredában az Ezüst Akadémia program
2018. május 23-án, szerdán találkoztunk a 2017/2018-as tanévben utoljára az Ezüst Akadémia Oktatási Program résztvevőivel, hiszen a harmadik év is véget ért az előadássorozat keretében. Idén közel 420 aktív hallgató vehetett át oklevelet.

Erasmus+ pályázati felhívás Ukrajnában megvalósuló oktatási és képzési célú mobilitásra (STA, STT) a 2018/2019-es tanév első félévében
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet felsőoktatási munkatársak számára partnerországban megvalósuló oktatási és képzési célú Erasmus+ mobilitási támogatás elnyerésére a 2018/2019-es tanév első félévében.

Hallgatónkat díjazták az Országos Felsőoktatási Környezettudományi Diákkonferencián
Vincze Éva Boglárka, a Csíkszeredai Kar II. éves hallgatója jutalomban részesült az Országos Felsőoktatási Környezettudományi Diákkonferencián, témavezetője dr. Mara Gyöngyvér egyetemi docens volt.

Születésnapi meglepetés – 70 éves dr. Kása Zoltán volt rektorhelyettes
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem vezetősége 70. születésnapja alkalmából köszöntötte dr. Kása Zoltánt, az általa rendezett Matematika a Bolyain. Adalékok a matematika történetéhez a Bolyai Tudományegyetemen 1945–1959 c. film bemutatóján.

Három helyszínen zárja a tanévet az Ezüst Akadémia Oktatási Program
Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen is végéhez ért a Csíkszeredai Kar Ezüst Akadémia Oktatási Programja az 50 év fölöttiek számára. Korábbi évekhez hasonlóan, idén is hivatalos ünnepség keretén belül búcsúztatják a program résztvevőit.

Sapiophile: Lufi vagy arany? Egyszerűen a bitcoinról
200 millió dollár egy pizzáért? Egyszerűen nem hisszük el, de tényleg. A #bitcoin a jövő digitális aranya, az évszázad befektetése? Vagy csak egy nagy lufi, ami nemsokára kipukkad? Vegyünk vagy ne vegyünk?

A Marosvásárhelyi Kar hallgatója dicséretben részesült a Digilent Design Contest 2018 verseny európai szakaszán
Székely István-Zsolt, III éves Automatika és alkalmazott informatika szakos hallgató Localization based on RF modules című dolgozatával dicséretet kapott a Digilent Design Contest 2018 verseny európai szakaszán.

Pályázati felhívás: Kárpát-medencei Nyári Egyetem
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem várja Erdély, Felvidék, Kárpátalja, Délvidék, Muravidék és Őrvidék magyar ajkú hallgatóit Magyarország legnagyobb és első számú kutatóegyeteme által kifejezetten nekik szervezett kurzusaira.

Hallgatóink sikere a XIII. Magyar Alkalmazott Mérnöki Tudományok versenyen
Második helyezést ért el a Marosvásárhelyi Kar csapata a Magyar Alkalmazott Mérnöki Tudományok Versenyén, közismertebb nevén a Magyarok a Marson elnevezésű robotika megmérettetésen.

A Kárpát-medence vizes élőhelyei: új mikrobafajok és új biotechnológiai lehetőségek forrásai
2018. május 10-én, csütörtökön kerül sor egy előadássorozatra, amelynek programja az alábbiakban érhető el. Az esemény helyszíne a Kis Aula.

Ferber-ösztöndíj a 2017/2018-as tanévre
Ferber Miklós, az Eastern Michigan University Ipari Technológia Karának tanára már az alapításától kezdve támogatta a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet, és 2007 óta a kar Nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok szakát is. Az ő jóvoltából a Sapientia EMTE Kolozsvári Kara idén is ösztöndíjpályázatot hirdet a nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok szakos hallgatók számára.

Dr. Máthé István: „Csökkenteni kellene az emberi behatást a Szent Anna-tó védelme érdekében.”
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának docense szerint a vízminőséget az algák túlzott mértékű elszaporodása veszélyezteti, ennek fő oka pedig a tó vizéből kimutatható jelentős mennyiségű nitrogén és foszfor, amelyek nagyobbrészt emberi eredetre utalnak.

Innovation and technology in the knowledge based economy - 14th Annual International Conference
14th Annual International Conference on Economics and Business, CHALLENGES IN THE CARPATHIAN BASIN.

Erasmus+ pályázati felhívás programországban megvalósuló oktatási célú mobilitásra (STA) a 2018/2019-es tanévben (KA103)
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet oktatási célú Erasmus+ mobilitási támogatás elnyerésére a 2018/2019-es tanévben.

Erasmus+ pályázati felhívás felsőoktatási munkatársak programországban megvalósuló képzési célú mobilitására (STT) a 2018/2019-es tanévben (KA103)
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet felsőoktatási munkatársak számára programországban megvalósuló képzési célú Erasmus+ mobilitási támogatás elnyerésére a 2018/2019-es tanévben.

Szobrot állítottak Gidófalvy Istvánnak a Kolozsvári Karon
Április 27-én szobrot állítottak dr. Gidófalvy István szövetkezeti politikus, kolozsvári királyi közjegyző emlékére. Illyés Antal szobrászművész alkotását dr. Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke és dr. Tonk Márton, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Szenátusának elnöke avatta fel.

Sikeresen lezárult a VIII. Kolozsvári Kari Tudományos Diákköri Konferencia
Közel hetven diák vett részt a VIII. Kari Tudományos Diákköri Konferencián. Az idei megmérettetés más egyetemek számára is nyitott volt, hallgatóinkon kívül még öt intézmény diákjai vettek részt. Gratulálunk minden kedves TDK-zónak!

Rekordszámú érdeklődés a Sapientia Csíkszeredai Karán tartott Tudományos diákkonferencián
2018. április 25-én, szerdán zajlott a XV. Kari Tudományos Diákköri Konferencia (TDK) illetve a XXI. Agrártudományi Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia (ETDK) a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán, amelyen összesen 77 diák 54 dolgozat és kutatás eredményét mutatta be.

Border Crossings ‒ Nemzetközi konferencia zajlott a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán
2018. április 20-21-én a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karán angol nyelvű nemzetközi konferenciára került sor Border Crossings címmel, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara, Humántudományok Tanszéke, Kultúraközi Kölcsönhatások Kutatóközpontjának szervezésében.

Továbbra is együttműködik a Sapientia EMTE és a Budapesti Gazdasági Egyetem
Meghosszabbította a Budapesti Gazdasági Egyetemmel (BGE) fennálló együttműködési keretmegállapodást a Sapientia EMTE. Az erről szóló dokumentumot 2018. április 25-én írta alá dr. Heidrich Balázs, a BGE rektora és dr. Tonk Márton, a Sapientia EMTE Szenátusának elnöke Kolozsváron.

Gidófalvy István közjegyző szobrának avatása
A 2018. április 27., péntek 10 órakor kezdődő rendezvény helyszíne a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának Hunyadi Mátyás díszterme.

Agrártudományi ETDK és Kari Tudományos Diákköri Konferencia programja
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara 15. alkalommal szervez TDK-t, azzal a céllal, hogy tudományos és alkotói kutatómunkára ösztönözze az erdélyi felsőoktatásban résztvevő diákokat. Ugyanakkor idén Csíkszeredában lesz a XXI. Agrártudományi ETDK is.

A VIII. Kolozsvári Kari Tudományos Diákköri Konferencia programja
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara immár nyolcadik alkalommal szervez TDK-t, azzal a céllal, hogy tudományos és alkotói kutatómunkára ösztönözze az erdélyi felsőoktatásban résztvevő diákokat.

Border Crossings
2018. április 20-21-én a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karán angol nyelvű nemzetközi konferenciára kerül sor Border Crossings címmel.

A XVII. Marosvásárhelyi Kari TDK díjazottai
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kar Tudományos Diákköri Tanácsa és a Kar Hallgatói Önkormányzata szervezésében, 2018. április 13-14. között zajlott a XVII. Kari Tudományos Diákköri Konferencia (TDK).

A malária hatékony gyógyítását elősegítő kutatási eredmények születtek a Sapientián
A kutatás Dr. Balog Adalbert, a Sapientia EMTE professzora és Dr. Domokos Erzsébet, a MOGYE adjunktusa vezetésével folyt, és az egynyári üröm (Artemisiaannua) által termelt artemisinin hatóanyag növelésének lehetőségeit vizsgálta.

Sapiophile: Hogyan osszuk meg érzelmeinket emotikonok és tucatidézetek helyett?
Megjelent a #Sapiophile legújabb része, amelyben tippeket adunk, hogy legyünk igényesek a digitális világban, hogyan fejezzük ki magunkat az emojik mellett.

Internet az iskolában, internet a családban
Internet az iskolában, internet a családban címmel jelent meg a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán működő A média hatása a gyermekekre és fiatalokra kutatócsoport legújabb kiadványa (szerkesztette Biró A. Zoltán és Bodó Julianna, Státus Kiadó, Csíkszereda).

IV. Állásbörze a Marosvásárhelyi Karon
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának Hallgatói Önkormányzata 2018. április 14-én újra Sapis Állásbörzét szervez a hallgatók számára. A rendezvény célja, hogy a hallgatók megismerjék a környékbeli cégeket és közintézményeket, valamint lehetőséget kapjanak nyári gyakorlat, önkéntesség, esetleg teljes vagy részidős munka végzésére.

Csíkszeredai szociológus hallgatók vettek részt a VIII. Szociológus Hallgatói Találkozón
2018. április 5-8. között került megrendezésre, immár nyolcadik alkalommal, a Szociológus Hallgatói Találkozó, amelynek idén a budapesti Károli Gáspár Református Egyetem szociológus hallgatói voltak a házigazdái.

Pályázati felhívás: Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogram, 2018/19-es tanév
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet hallgatók számára a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogramban való részvételre, a 2018/2019-es tanév első és második félévében. Jelentkezni a kari Erasmus koordinátoroknál lehet. Jelentkezési határidő: 2018. április 23. hétfő, 16:00 óra.

Álláshirdetés: titkár, ERASMUS-koordinátor
A Sapientia EMTE Kolozsvári Kara titkárt, Erasmus-koordinátort keres Munkaidő: napi 8 óra Munkavégzés helyszíne: Kolozsvár, Tordai út 4 sz.

Két díjat is kapott Búzási Gyopár filmje az ÚTON Online Filmfesztiválon
A fesztiválon három kategóriában szavazhatott a közönség: a legjobb film, rendező és operatőr kaphatott díjat. A szavazás március 31-én zárult, Búzási Gyopár elsőéves mesteris hallgatónk Babuka a fűben című animációja két díjat kapott, a legjobb film és a legjobb rendező kategóriák nyertese lett.

XIX. Erdélyi Műszaki Tudományos Diákköri Konferencia
A Temesvári Magyar Diákszervezet (TMD) és a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának Hallgatói Önkormányzata (msHÖK) ezúton meghirdeti a XIX. Erdélyi Műszaki Tudományos Diákköri Konferenciát (MTDK 2018).

Jogász szakkollégium alakul Kolozsváron
Az Erdélyi Református Egyházkerület és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara együttműködésben indít jogász szakkollégiumot Collegium Iuridicum elnevezéssel.

Egyetemi állásbörze – felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára
2018. április 12-én, csütörtökön, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara egyetemi állásbörzét szervez a Hallgatói Önkormányzattal és a Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségével közösen.

Erdély első magyar nyelvű HR konferenciája
Első körben szervezi meg 2018. április 20-án az eHRdély nevű HR konferenciát a Siegel Eastern Europe képzőcég, illetve a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara. A Toborzási innovációk témájú rendezvénynek az udvarhelyi Küküllő Hotel ad otthont.

Dísznövény 2018 - Nemzetközi kertészeti kiállítás és vásár
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Kara a székelyudvarhelyi és a kézdivásárhelyi dísznövény kiállításokat szervező magyarországi ASSA-DiVi Kft-vel közösen nemzetközi kertészeti rendezvényt szervez 2018. május 4-6. között az egyetem koronkai székhelyén.

Nyílt Napok a Sapientia EMTE Kolozsvári Karán
2018. április 12–14. között újra megnyitjuk kapuinkat a középiskolások előtt. Szeretettel várunk minden érdeklődőt, aki szeretné kipróbálni, milyen sapientiásnak lenni! A program megközelítőleg 2 órás. Ezalatt a diákok ismertetőt kapnak az egyetemünkről, oktatási kínálatunkról, majd egy épületlátogatással körbejárjuk Tordai úti épületünket.

KKI–Sapientia: előadásokkal kezdődött meg az együttműködés
A Külügyi és Külgazdasági Intézet igazgatója az Egyetemi Esték című programsorozat keretében tartott előadást, ahol a Nyugat-Balkánról beszélt, majd a magyar külpolitikáról, illetve Donald Trump amerikai elnök tevékenységéről esett szó a Nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok szakos hallgatóinknak tartott előadáson.

Dr. Magyarics Tamás: Az ír–észak-ír kapcsolatok alakulása a BREXIT fényében
Március 28-án, szerdán 18 órától könyvbemutatóval egybekötött előadást szervez a Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Tanszék a Kolozsvári Karon. Az esemény folyamán sor kerül az Amerikai konzervatív gondolkodók című könyv bemutatójára, melynek szerkesztője dr. Magyarics Tamás nagykövet, egyetemi tanár.

Maros Dezső-díjjal tüntették ki hallgatóinkat Kolozsváron
Ferenc Katalin és Márton Loránd a Marosvásárhelyi Kar hallgatói a Fiatal Műszakiak Nemzetközi Tudományos Ülésszakán vehették át a kitüntetéseket.

A Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetéssel ismerték el a Marosvásárhelyi Kar oktatójának munkásságát
A magyar nemzeti ünnep alkalmából Weszely Tibor magyarság érdekében kifejtett munkáját ismerték el és jutalmazták a rangos magyar állami kitüntetéssel. Az Áder János köztársasági elnök által adományozott kitüntetésta csíkszeredai Lázár-házban adták át.

Kisfilmmel népszerűsít az Élelmiszeripari mérnök szak
Az élelmiszeripari mérnöki szakterületen az országban kizárólag a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán folyik magyar nyelven az oktatás. Ezért az élelmiszeripari mérnök szakos hallgatóink, volt diákjaink elmesélik, hogy mivel is foglalkoznak itt az egyetemen.

Elsevier Scopus és ScienceDirect képzés a Kolozsvári Karon
2018. március 22-én 10 órától Elsevier Scopus és ScienceDirect képzést tart dr. Kocsis Dénes, az Elseier megbízott oktatója. A tréning a Dékáni Hivatal tanácstermében lesz (B203-as terem), és várható időtartama 1,5 óra.

Sikeresen zárult a VIII. Laborkukac diákvetélkedő
Sikeresen zárult 2018. március 16-án, pénteken a nyolcadik alkalommal megszervezett Laborkukac Diákvetélkedő a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán.

Schőberl Márton nagykövet: Puskaporos hordó a kertek alatt – perspektívák a Nyugat-Balkánon
Az Egyetemi Esték előadás-sorozat újabb állomásának meghívottja Schőberl Márton nagykövet, a Külügyi és Külgazdasági Intézet főigazgatója, aki március 22-én 18 órától tart előadást a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának B301-es termében.

Két sapientiás államvizsgafilm a Mediawave fesztivál online versenyében
Buzási Gyopár: Babuka a fűben és Bán József: Az év lagzija c. filmjére március 31-ig lehet szavazni az online fesztiválon.

Több mint 200 diák vett részt az ERASMUS+ OPEN DOORS tájékoztatókon
Az Erasmus+ program iránti érdeklődés minden karon felülmúlta a tavalyit. Idén a Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központban is tartottak tájékoztatót a Sapientia EMTE Erasmus koordinátorai, így a négy helyszínen összesen 206 diák volt jelen az előadásokon.

2018. évi Domus pályázati felhívások
A legkorábbi, tavaszi pályázat leadásának határideje 2018. március 23., míg az őszi pályázatot 2018. október 12-ig lehet benyújtani. Ezek mellett szülőföldi ösztöndíjra, konferencia- és kiadványtámogatásra, valamint nemzetközi konferencia-részvételre is lehet pályázni.

Így teltek a Csíkszeredai Karon a nyílt napok
A Légy egy napra egyetemista! elnevezésű, 2018. március 9-10-én tartott rendezvényünkön több mint 380 diák vett részt. Folytatjuk még március 23-án, a részletekkel hamarosan jelentkezünk. Bejelentkezni ITT tudsz!

Gábor Áron-díjat kapott dr. Dávid László
A Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága 2017-ben döntött arról, hogy Gábor Áron-díjat adományoz a Sapientia EMTE rektorának. A kitüntetést a Székely Szabadság Napján adták át Marosvásárhelyen.

Újra várja a jelentkezőket a Közigazgatás-tudományi Doktori Iskola
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Sapientia EMTE Kolozsvári Kara pályázatot hirdet a Közigazgatás-tudományi Doktori Iskola keretében elvégzendő doktori képzésre a 2018 szeptemberétől kezdődő tanulmányi időszakra.

Felhívás: Művészeti alkotások szekció a VIII. Kari TDK-n
2018-ban először kerül megszervezésre a Kolozsvári Kar Tudományos Diákköri Konferenciája keretében a Művészeti alkotások szekció, amelyre a sík- és térbeli művészet, az időbeli művészet, zeneművészet, színművészet, táncművészet és az irodalom terén alkotók munkáit várják.

Pályázati felhívás: Bethlen Gábor Kutatói Ösztöndíj
A Bethlen Gábor Alapítvány, valamint a Lakiteleki Népfőiskola 2018-ban pályázatot hirdet a Bethlen Gábor Kutatói Ösztöndíjra olyan fiatal Kárpát-medencei magyar főiskolai, egyetemi hallgatók számára, akik a bölcsészet-, vagy egyéb társadalomtudomány valamely szakágával, vagy művészettörténettel foglalkoznak.

Könyvbemutató Kolozsváron: Erdély jogtörténete
A kötethez kapcsolódó kutatói és szakmai munkát Dr. Veress Emőd, a kötet szerkesztője és társszerzője, a Sapientia EMTE Jogtudományi Intézetének igazgatója ismerteti. A könyvbemutató helyszíne és időpontja: Sapientia EMTE, Bocskai ház, Óváry terem, 2018. március 16-a, 17.00 óra.

Sulibörze – diákszemmel? - kreatív kommunikációs verseny
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Társadalomtudományi Tanszéke, a Romániai Magyar Pedagógus Szövetséggel közösen második alkalommal szervezi meg a Sulibörze – diákszemmel? nevű kreatív kommunikációs versenyt.

Science Espresso: Funkcionális élelmiszerek az egészséges táplálkozásért
2018. március 6-án, kedden délután tartja dr. Albert Csilla, egyetemi adjunktus a hatodik Science Espresso előadást, amelynek témája a funkcionális élelmiszerek.

Mindent a mobilitásról: Erasmus+ Open Doors tájékoztató és beszélgetés
Kíváncsi vagy, hogy milyen lehet az Erasmus+ programban részt venni, külföldön tanulni ösztöndíjjal? Pályáznál, de vannak kérdéseid? Most megismerheted a programot, valamint azok tapasztalatait, akik már részt vettek mobilitáson, és intézményünk Erasmus+ koordinátorai válaszolnak kérdéseidre!

Erasmus+ hallgatói pályázati felhívás
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet hallgatók számára Erasmus+ szakmai gyakorlat mobilitási programban való részvételre 2018 nyarán, és tanulmányi mobilitási programban való részvételre a 2018/2019-as tanévben.

XXVIII. Herman Ottó Kárpát-medencei Biológia Verseny
A verseny a magyarul tanuló VII–VIII. osztályos biológiakedvelő iskolásoknak szól Felvidéktől Erdélyig, Vajdaságtól Kárpátaljáig. Az erdélyi fordulójának programja a hírben található. Megkérünk minden résztvevőt, hogy időben érkezzen a regisztrációra, ahol e-mail cím és telefonszám megadására is szükség lesz!

VIII. Laborkukac diákvetélkedő
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának keretein belül működő Biomérnöki- és Élelmiszertudományi Tanszékek nyolcadik alkalommal hirdetik meg a Laborkukac Diákvetélkedőt a romániai magyar általános- és középiskolások számára.

Mesemozi a XXVI. Kolozsvári Mátyás Napokon
Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara, továbbá a Filmtett Egyesület és a Magyar Nemzeti Filmarchívum együttműködésében 2018-ban is folytatódik a magyar rajzfilmeket havi rendszerességgel bemutató rendezvénysorozat Kolozsváron.

Sapientiás oktató tanulmányát közölte a Scientific Data
A Nature című brit tudományos szaklap portfóliójába tartozó Scientific Data folyóirat publikálta Dr. Balog Adalbert és munkatársai cikkét. A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának oktatója és a társszerzők négyféle géntechnológiával módosított kukoricahibridekben, valamint azok kontrolljában vizsgálták a hasznos ízeltlábú szervezeteket.

VIII. Kiss Elemér Programozói tábor
A Kiss Elemér Szakkollégium Matematika Informatika Műhelye idén is megszervezi az immár VIII. Kiss Elemér Programozói Tábort 2018. március 9-11. között a Sapientia EMTE diákjainak. A tábor mindazoknak szól, akik szeretnek programozni, és izgalmas feladatokat megoldani.

Együttműködési megállapodást kötött a Sapientia EMTE és az Eszterházy Károly Egyetem
Együttműködési keretmegállapodást írt alá dr. Dávid László, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora és dr. Liptai Kálmán, az Eszterházy Károly Egyetem rektora Kolozsváron.

Hunyadi Mátyás díszterem avatóünnepsége
A Sapientia EMTE Kolozsvári Karán Hunyadi Mátyás díszteremmé avatják az eddigi aulát. A XXVI. Kolozsvári Mátyás Napok részét képező rendezvény 2018. február 23-án, pénteken 18 órakor kezdődik. Szeretettel várunk minden érdeklődőt a teremavató ünnepségére!

14th Annual International Conference on Economics and Business
REGISTRATION AND ABSTRACT SUBMISSION DEADLINE EXTENDED! NEW DEADLINE: 19TH MARCH Sapientia Hungarian University of Transylvania, Faculty of Economics, Socio-Human Sciences and Engineering Miercurea Ciuc invite you to the 14th Annual International Conference on Economics and Business CHALLENGES IN THE CARPATHIAN BASIN which takes place in Csíkszereda/Miercurea Ciuc (Romania), 10-12th MAY, 2018.

Pénteken érkezik a Bocskai-zarándoklat Kolozsvárra
Immár tizenkettedik alkalommal kerül sor a Bocskai-zarándoklatra, melynek során 2018. február 16–17. között egy magyarországi küldöttség tagjai a fejedelem életéhez kötődő helyszínekre látogatnak el. Már hagyomány, hogy Kolozsváron is állomásoznak a látogatók, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara látja vendégül őket.

Székelyudvarhelyi győzelemmel ért véget a Sapitour vetélkedő
2018. február 9-én került sor a Sapitour 3.0 középiskolás vetélkedő második fordulójára, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán. A vetélkedő szervezői, a Turisztikai mérnök-menedzser szak hallgatói és oktatói azt tűzték ki célul, hogy a gasztronómia sokszínűségét és a turizmusban betöltött szerepét, arcát megismertessék a középiskolás diákokkal.

Sapientia.ro
Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Rektori Hivatal

400112 Cluj-Napoca (Kolozsvár) str. Matei Corvin (Mátyás király u.) nr. 4

Tel.: +40 723 614 525, fax: +40 264 593 688
E-mail: officesapientia.ro

 

btz webdesign