A Sapientia EMTE Bocskai-díjjal tüntette ki dr. Szili Katalint

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
A Sapientia EMTE Bocskai-díjjal tüntette ki dr. Szili Katalint
A Sapientia EMTE Bocskai-díjjal tüntette ki dr. Szili Katalint
A Sapientia EMTE Bocskai-díjjal tüntette ki dr. Szili Katalint
2020. október 5.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Bocskai-díjával tüntették ki szombaton Marosvásárhelyen Szili Katalin miniszterelnöki megbízottat, az Országgyűlés volt elnökét. Az egyetem közösségi oldalán élőben közvetített díjátadót az intézmény kapunyitásának a 20. évfordulóján tartották. Dávid László rektor méltatásában felidézte: az első Orbán kormány segítségével 2000-ben létrehozott egyetem vezetőinek azt is meg kellett tapasztalniuk a későbbi baloldali magyarországi kormányzások idején, hogy „kihátrál mellőlük az, akinek a segítségével elindultak".

Mint elmesélte: egy ilyen időszakban tett eleget az Országgyűlés oktatási és kulturális bizottsága meghívásának, a bizottsági ülésen azonban a kormányoldal képviselői nem jelentek meg. Ezt követően fogadta az egyetem képviselőit Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, aki azzal nyugtatta meg őket, hogy a gáncsoskodók neve a feledésbe merül, de az egyetemet évtizedek múlva is ismerni fogják. Szili Katalin az országgyűlés csengőjével ajándékozta meg az erdélyi egyetemi küldöttséget. „Ez és a hasonló gesztusok adtak erőt, hogy ide jussunk” – jelentette ki a rektor. 

Fotó: Kiss Gábor/MTI

Szili Katalin úgy emlékezett: az országgyűlési csengő átadásakor azt is mondta: csengessenek neki, ha bajban vannak, és igyekszik segíteni. Ezt 2007-ben a költségvetési törvényhez benyújtott, az egyetemet segítő módosító indítványával meg is tette. A politikus köszönőbeszédében azt a nézetét hangoztatta, hogy nem szabad megengedni, hogy a pártpolitika megossza a magyarságot. Meg kell találni azt a nemzeti minimumot, amiért a különböző nézeteket vallók is együtt tudnak harcolni. Bocskai István erdélyi fejedelem végrendeletéből idézte: „a magyarságnak semmi nagyobb erőssége nem lehet az egymás között való egyezségnél és szeretetnél”. Úgy vélte: kellenek a viták de néhány olyan dolognak is kell lennie a nemzeten belül, ami mindenkinek fontos. Az egyik alapkérdésnek a magyarság megmaradását tekintette, ennek pedig szerinte az a kulcsa, hogy milyen az egyetemek által nevelt magyar értelmiség.

Amint az ünnepségen Tonk Márton, az egyetem szenátusának elnöke elmondta: a koronavírus-járvány miatt különleges körülmények között kellett elkezdeni a 2020-2021-es tanévet. Az intézmény némi kockázatot is vállalva a hibrid rendszer mellett döntött, amikor az oktatás egy része az interneten, másik része pedig a tantermekben történik. Tonk Márton felidézte: voltak ennél sokkal nehezebb idők is az erdélyi magyar egyetemi oktatásban. A kolozsvári Ferenc József Egyetem 1944 szeptemberében például légvédelmi óvóhelyen tartotta a tanévnyitóját. A rendezvényen Soós Zoltán történész, Marosvásárhely megválasztott polgármestere is szót kapott. Felidézte: több mint négyszáz éves múltja van az erdélyi magyar felsőoktatásnak, és ha a történelem viszontagságai között időről-időre felszámolták az egyetemet, azt mindig sikerült újraépíteni. „Ma már senkinek nem kérdés, hogy kell Erdélybe a Sapientia tudományegyetem. Az a kérdés, hogy mikor tudjuk továbbfejleszteni” – fogalmazott a választott polgármester. (MTI)

Hírek
2022-11-25
2022-11-23
2022-11-23
2022-11-23Tagek

Egyetem Napja a Marosvásárhelyi Karon
A 2020. október 3-án, 11 órai kezdettel tartandó ünnepi rendezvényt csak limitált számú résztvevővel tudjuk megszervezni. Az eseményt élőben közvetítjük a Marosvásárhelyi Kar Youtube csatornáján. Tisztelettel kérjük, ha tehetik, csatlakozzanak online és ünnepeljenek együtt velünk!

Pályázati felhívás: Erasmus+ hallgatói tanulmányi mobilitás a 2020/21-es tanév II. félévében
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet hallgatók számára az Erasmus+ tanulmányi mobilitási programban való részvételre a 2020/2021-es tanév második félévében. A pályázatok 2020. október 9. péntek déli 12:00 óráig küldhetők be.

XXIII. Online Agrártudományi ETDK
A Sapientia EMTE a 2020/2021-es tanév első félévére meghirdeti a XXIII. Agrártudományi Erdélyi Tudományos Diákköri Konferenciát (ETDK), amely online módon kerül megrendezésre. Jelentkezés, kivonat és dolgozat leadása: 2020. október 16., 23:59 óra.

Egyetemisták számára hirdet nemzetközi online ötletversenyt a Deutsche Telekom IT Solutions
A futuRE:build elnevezésű online eseményre olyan közép-kelet-európai egyetemi hallgatók csapatait várják, amelyek kreatív intelligenciájuk, innovatív ötleteik és újszerű megoldásaik révén a világjárvány utáni világ égető problémáira nyújthatnak megoldásokat.

Online évnyitóval indult a 2020/2021-es tanév
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 20. tanévét együtt nyitotta meg a Csíkszeredai Kar, a Marosvásárhelyi Kar és a Kolozsvári Kar. Az adás a hírben nézhető vissza.

Útmutató a felsőoktatási intézményekben a járvány idejére vonatkozó egészségbiztonsági intézkedéseket illetően
Kivonat a tanügyminiszter 5487/1494/2020 sz. rendeletéből, és a vonatkozó szabályzatokból. Érvényes 2020. szeptember 2-tól.

Tanszéki és kari szintű választások a Sapientián - az új Szenátus megválasztása
Az egyetemi választások folytatásaként 2020. szeptember-október hónapban, a Sapientia EMTE Szenátusa által elfogadott ütemezés alapján tanszékvezetőt, kari tanácsi tagokat, tanszéki tanácsot és szenátusi tagokat választ az egyetemi közösség.

Huszadik tanévét kezdi meg a Sapientia EMTE
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 20. tanévét együtt nyitja meg a Csíkszeredai Kar, a Marosvásárhelyi Kar és a Kolozsvári Kar. A járványhelyzetre való tekintettel a megnyitóra online kerül sor 2020. szeptember 15-én, kedden, 14 órától.

Álláshirdetés: Kapus állás
A Sapientia Alapítvány pályázatot ír ki KAPUS ÁLLÁS betöltésére. Jelentkezési feltételek: középiskolai végzettség, magyar nyelv ismerete. Előnyt jelent: a munkakörnek megfelelő jártasság, előzetes tapasztalat, a munkakör feladataival összefüggő szaktanfolyam elvégzése. Munkavégzés helye: Kolozsvár.

Tandíjmentes helyekre is lehet jelentkezni az őszi felvételin
A Sapientia EMTE fennmaradó tandíjmentes és tandíjas helyeire 2020. szeptember 2-tól lehet jelentkezni. Az őszi beiratkozás kizárólag online történik, továbbá a jelenlegi járványügyi helyzetre való tekintettel a jelentkezők mentesülnek a beiratkozási díj befizetésének terhe alól. A felvételi beiratkozási platform ITT érhető el.

Nemzetközi versenyben hallgatóink filmje: Szkopjeben kerül bemutatásra a Szabad Románia
Sós Timothy (rendező) és Nagy Márton (operatőr), a Sapientia filmművészet, fotóművészet, média szak harmadévesei közösen dolgozták ki a '89-ben játszódó Szabad Románia rövidfilm ötletét. A kilencperces alkotást 1300 beküldött munka közül választották ki.

Hibrid rendszerű oktatás bevezetését tervezi a Sapientia EMTE a 2020/2021 tanév első félévében
A Vezetőtanács határozata szerint, amennyiben a járványügyi helyzet és az országos szintű rendelkezések lehetővé teszik, a 2020/2021 tanév első félévében a Sapientia EMTE-n az oktatási tevékenység megszervezése a jelenléti és digitális oktatás kombinációja által történik, ún. hibrid oktatási rendszer bevezetésével.

Sapientiás fődíjas a TIFF helyi filmek versenyén
Farkas Boglárka Angéla a Sapientia EMTE média szakán államvizsgafilmként készítette el fekete humorral átitatott filmjét egy spontánul alakult halotti torról, amelyben a gyászhoz kapcsolódó érzéseket vizsgálja. A fődíjjal egy 1500 eurós pénzjutalom és egy évig havi egy doboz premium csokoládé is jár. A helyi versenyben hét rövidfilm indult, köztük négy magyar alkotás.

Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki dr. Bitay Enikőt
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának egyetemi docense, az Erdélyi Múzeum-Egyesület főtitkára, az erdélyi magyar kutatás és oktatás területén végzett színvonalas munkája, valamint a kolozsvári kulturális, illetve tudományos közéletben betöltött szerepe elismeréseként vehette át a rangos kitüntetést.

Jól vizsgázott a Sapientia EMTE az online felvételin
Sikeresnek bizonyult az első online felvételi iratkozás a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen. A felhasználóbarát iratkozási felületnek köszönhetően gördülékenyen, fennakadások nélkül zajlott a beiratkozási folyamat. Az alap- és mesterképzéses szakokra összesen 1223-an jelentkeztek.

A Scientia Kiadó legújabb kiadványai az MTA Könyvtár Repozitóriumának weboldalán
A kiadványok az alábbi linkeken érhetők el: Márton Lőrinc–Fehér Áron: Irányítástechnika. Laboratóriumi útmutató Erika-Mária Tódor, Enikő Pál, Zsuzsanna Dégi, Vilma-Irén Mihály (ed.): Spaţii Intermediare / Spaces in Between

A Kolozsvári Akadémiai Bizottság 2020. II. félévére szóló pályázati felhívása
A Kolozsvári Akadémiai Bizottság (KAB) elnökségének döntése értelmében 2020. II. félévében tudományos rendezvényekre, illetve tudományos kiadványok megjelentetésére igényelhetnek a szakbizottságok támogatást.

Mit lehet tenni a Szent Anna-tó megmentése érdekében?
Rohamosan romlik a Szent Anna-tó vizének minősége, a kialakult helyzet mielőbbi beavatkozást igényel. Erről és a lehetséges megoldásokról kérdezte az Erdély TV a Csíkszeredai Kar oktatóját, dr. Máthé Istvánt.

Elstartolt az online felvételi!
2020-ban kizárólag online lehet felvételizni a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemre, a beiratkozás pedig ingyenes. 2020. július 8., szerdától működik a felvételi platformunk, szakjainkra a szükséges adatok és dokumentumok feltöltésével lehet jelentkezni. A platform IDE és a képre kattintva is elérhető, részletes információk ITT találhatók. Várunk az Egyetemre!

Pályázati felhívás: Székely Előfutár Ösztöndíj 2020.
A Székely Előfutár Ösztöndíjak célja a Székelyföldről és Erdélyből származó, alkotó tehetségek támogatása tudományos munka tanulásában, melyet választott tanácsadó segítségével egyetemi vagy kutatóintézeti irányítással végeznek. A támogatás teljes összege nyertes pályázónként maximum 1000 amerikai dollár.

Környezetbarátan a rák ellen – volt hallgatónk publikációja
Kántor Izolda, a Környezettudomány Tanszék volt hallgatója olyan környezetbarát anyagok előállításán dolgozik, amelyekkel célzottan, helyileg lehet felszabadítani a rákellenes hatóanyagot az emberi szervezetben. A munkatársaival együtt elért eredményeit egy nemzetközi neves szaklapban közölte, mely »ide« kattintva elérhető.

Kétszázadik ülését tartotta a Sapientia EMTE Szenátusa
Június 26-án, pénteken tartotta 200. jubileumi ülését a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Szenátusa. A virtuális térben tartott értekezleten arról is határozott a testület, hogy Bocskai-díjat adományoz Dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízottnak, az Országgyűlés volt elnökének.

Képességvizsga: interaktív térkép készült a Sapientián az eredményekből
A Marosvásárhelyi Kar Matematika-Informatika Tanszékének adjunktusa, Dr. Jánosi-Rancz Katalin Tünde és hallgatói elkészítették a képességvizsga országos eredményeinek interaktív vizualizációját. Az adatok ITT böngészhetők.

Pályázati felhívás: Collegium Talentum program (2020–2021-es tanév)
A Sapientia Hungariae Alapítvány kuratóriuma a tanulmányaikat a felsőoktatásban végző külhoni magyar hallgatók szakmai munkáját, az értelmiségi pályán való előrehaladásukat segítendő, pályázatot hirdet a Collegium Talentum 2020/2021-es tanévi programjában való részvételre.

Pályázati felhívás tervezésre
A Sapientia Alapítvány és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem magánpályázatot hirdet az egyetem új, Sepsiszentgyörgy északi határában, a Sepsi Arénával szemben, mintegy 12 ha területen elhelyezkedő campusának generáltervezésére. A campus oktatási és adminisztratív felületeket, laboratóriumokat, sportlétesítményeket és egy bentlakást foglal magába.

Pályázati felhívás: Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogram, 2020/21-es tanév
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet hallgatók számára a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogramban való részvételre, a 2020/2021-es tanév első és második félévében. Jelen pályázati felhívás célja a hallgatók egy félévre (5 hónap), valamint 1 hónapra terjedő részképzési mobilitásának támogatása.

Online ballagtak a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának végzős hallgatói
2020. június 6-án került sor a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának ballagására. Az esemény a járványügyi helyzet miatt nem a megszokott módon zajlott. A végzős hallgatók online dobták fel a kalapokat, videókat küldtek és ebből készült egy kis közösségi film.

Animációs kisfilmmel népszerűsíti a 2020-as felvételit a Sapientia EMTE
A videóból kiderül, hogy miért érdemes a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet választani a közelgő egyetemi felvételin. Annyit elárulunk, hogy nemcsak azért, mert ingyenesen és online lehet jelentkezni szakjainkra. Találkozzunk az egyetemen!

Erasmus+ pályázati felhívás programországban megvalósuló oktatási célú mobilitásra (STA) a 2020/2021-es tanévben (KA103)
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet oktatási célú Erasmus+ mobilitási támogatás elnyerésére a 2020/2021-es tanévben. A pályázat célja: lehetőség biztosítása oktatási célú mobilitás (oktatási tevékenység) megvalósítására külföldi felsőoktatási intézményben, az Európai Unió Erasmus+ programjának keretén belül.

Erasmus+ pályázati felhívás felsőoktatási munkatársak programországban megvalósuló képzési célú mobilitására (STT) a 2020/2021-es tanévben (KA103)
A pályázat célja lehetőség biztosítása a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem felsőoktatási munkatársai számára képzési célú mobilitás (STT) megvalósítására az Európai Unió Erasmus+ programja keretén belül.

Az online felvételivel kapcsolatos tudnivalókról beszélt a Sapientia EMTE rektora az Erdélyi Figyelőben
Az ingyenes, online beiratkozással kapcsolatos tudnivalókról és a jelenlegi sajátos időszak legfontosabb tapasztalatairól kérdezte Dr. Dávid Lászlót, a Sapientia EMTE rektorát az Erdélyi Figyelő.

Zebra dr. Tonk Mártonnal: beszélgetés az oktatásról a koronavírus-járvány idején
Az Erdélyi Magyar Televízió június 1-jei adásának vendége volt a Sapientia EMTE Szenátusának elnöke, a Kolozsvári Kar dékánja és Vörös Alpár iskolaigazgató. „Bizalomerősítő is volt sok tekintetben – és jelen pillanatban is az – ez az időszak” – foglalta össze az elmúlt hónapok pozitívumait Tonk Márton.

Újabb lépések a tiszta víz irányába – sapientiás kutatók nemzetközi publikációja
A Nature csoporthoz tartozó rangos Scientific Reports folyóiratban publikált tanulmányt a Környezettudomány Tanszék oktatója és kutatója, dr. Tonk Szende, illetve Rápó Eszter volt hallgatónk, doktorandusz, valamint neves magyarországi intézmények kutatói.

Sapientiások az EUHL egyéni díjazottjai között
Nyilvánosságra hozta az előző szezon legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó sportembereinek listáját az European University Hockey League (EUHL). A Sapientia U23 játékosát, Róth Zoltánt a legjobb újoncnak, Horvát Tamást pedig a liga legjobb csapatmenedzserének választották.

SAPIECON Applikáció
Elkészült az első tananyagra épülő Sapientiás telefonos alkalmazás, a SAPIECON, amely 3 közgazdasági tárgyra fókuszál: Bevezetés a közgazdaságtanba, Mikroökonómia és a Makroökonómia. A folyamatosan bővülő applikációban jelenleg 432 tesztkérdés található a Bevezetés a közgazdaságtan tárgyhoz kapcsolódóan.

Pályázati felhívás tudomány-, művészet-, irodalom- vagy technikatörténeti tárgyú könyvek kiadására - 2020
A Scientia Kiadó, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kiadója nyílt pályázatot hirdet erdélyi vonatkozású tudomány-, művészet-, irodalom- vagy technikatörténeti tárgyú könyvek megjelentetésére.

Rektorválasztás módját meghatározó referendum eredményei
Lezárult a rektorválasztás módját meghatározó egyetemi referendum. A választási névjegyzéken 221 választójoggal rendelkező személy szerepelt, közülük 165-en adták le szavazatukat, ami 74,66 %-os részvételt jelent. A szavazók többsége (80,6 %-a) az általános, közvetlen, titkos és egyenlő szavazás útján történő rektorválasztásra voksolt.

Online rendezik meg a XXI. Erdélyi Műszaki Tudományos Diákköri Konferenciát
A Temesvári Magyar Diákszervezet (TMD) és a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának Hallgatói Önkormányzata (msHÖK) az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Tanács szakmai irányításával meghirdeti a XXI. Erdélyi Műszaki Tudományos Diákköri Konferenciát (MTDK 2020). Időpont: 2020. július 04.

Online, beiratkozási díj nélkül lehet felvételizni a Sapientiára
A Sapientia EMTE Szenátusa úgy határozott, hogy a 2020/2021-es egyetemi felvételi beiratkozás kizárólag online módon fog történni, a jelentkezőket pedig mentesíti a beiratkozási díj térítése alól. A döntés értelmében az alap- és mesterképzésekre való nyári és őszi beiratkozás, és ahol szükséges, a felvételi vizsga is egy online platformon keresztül fog zajlani. Beiratkozási időszak: 2020. július 8-tól.

Egyetemi választások: a referendumot megelőző utolsó online tájékoztató konferencia
2020. május 25-én, hétfőn kerül sor a 2020. május 27-én tartandó referendum utolsó online tájékoztatójára. Alábbiaknak a tájékoztatók teljes menetrendje olvasható, a választással kapcsolatos megjegyzések, fellebezések pedig a referendum@sapientia.ro címre küldhetők.

Útmutató a rektorválasztás módját meghatározó referendumon történő szavazáshoz
A rektorválasztás módját meghatározó referendumon a szavazás elektronikusan történik, a Neptun ETR-en keresztül. A szavazási titkos, a válaszok anonimak, csak a jelenlétet rögzíti a rendszer. Az útmutató IDE kattintva érhető el.

Scientia kiadványokat tett közzé a REAL
Újabb Scientia-kiadványokat publikált a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ repozitóriuma, a REAL. A kiadványok az alábbi linkeken érhetők el: Márton Lőrinc, Fehér Áron: Irányítástechnika, egyetemi jegyzet Lajos Katalin, Tapodi Zsuzsa (szerk.): Köztes terek, konferenciakötet

Pályázati felhívás: Sapientia Maximus Hallgatói Díj 2020
A Sapientia EMTE Tehetséggondozási és Tudományos Diákköri Tanácsa pályázatot hirdet a SAPIENTIA MAXIMUS HALLGATÓI DÍJRA, a legkiemelkedőbb hallgatói tudományos munka elismeréseként. A díj oklevélből és pénzjutalomból áll, annak átadására a kari évzáró ünnepségek alkalmával kerül sor.

Egyetemi választások: nyilvános a választói lista
Nyilvánosan elérhető a szavazati joggal rendelkező oktatók és hallgatók jegyzéke. Kérjük az egyetemi polgárokat, ellenőrizzék, hogy szerepelnek-e az ITT található adatbázisban. Az egyetemi választásokkal kapcsolatos összes információ ITT érhető el. A referendummal kapcsolatos észrevételeket, megjegyzéseket a referendum@sapientia.ro e-mail-címen lehet jelezni.

Volt sapientiás alkotása nyerte a legjobb Úton dokumentumfilmnek járó díjat
A 2010-ben végzett László József kísérleti filmje lett díjnyertes a Mediawave fesztivál online versenyében. A rendező Sapienta EMTE filmes szakán diplomázott 2010-ben. Több kisjátékfilm után 2016-ban fejezte be első nagyobb lélegzetvételű projektjét, a 70 perces Human Places című dokumentumfilmet.

Oktatóink az online jogászképzésről
A koronavírus-járvány hatására teljesen megváltozott az oktatás: átkerült a virtuális térbe. Ez oktatónak és hallgatónak egyaránt nagy kihívás. Nemsokára vége a szorgalmi időszaknak: a Jogtudományi Intézet oktatói mondják el a tapasztalataikat az online oktatásról.

Erdélyi mindennapok egy világjárvány idején - Egy szociológiai kutatás tanulságai
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Alkalmazott Társadalomtudományi Kutatóközpont online kérdőíves kutatást végzett. Kutatóink arra keresték a választ, hogy hogyan viszonyul az erdélyi magyar közösség a COVID-19 járványhoz. A kutatási jelentés ITT érhető el.

Sapientiás oktatók is vannak az MTA Arany János díj és érem 2020. évi díjazottjai között
Arany János Fiatal Kutatói Díjban részesül Farkas Csaba matematikus, a Marosvásárhelyi Kar docense és Arany János-érmet kap Tonk Márton filozófiatörténész, a Kolozsvári Kar egyetemi tanára. A Magyar Tudományos Akadémia díjainak és okleveleinek átadására később kerül sor.

Sapientiás sikerek az önerősítéses polipropilén kompozitok ultrahangos hegesztése terén
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Polimertechnika Tanszéke, az MTA–BME Kompozittechnológiai Kutatócsoport és a Sapientia EMTE kutatóinak olyan könnyű és erős anyagot sikerült kifejleszteniük, amely új lehetőséget teremt a jármű- és sportszergyártásban, illetve az energiaiparban.

Volt hallgatóink dokumentumfilmjét mutatják be a torontói Hot Docs fesztiválon
Visky Ábel Mesék a zárkából című filmjének világpremierjét idén januárban tartották a biarritzi FIPADOC filmfesztiválon, most pedig Észak-Amerika legjelentősebb dokumentumfilm-fesztiváljára, a torontói Hot Docs-ra hívták meg a 2010-ben végzett hallgatónk első mozifilmjét.

Sapientiás „kéznyomok” Rúzsa Magdolna új videoklipjén
A Zoom Studio animálta a Remarker Kft. grafikáit az énekesnő új klipjéhez, két sapientiás dolgozott a projekten idén áprilisban.

Koronavírus mikroszkóp alatt - interjú Albert Beáta professzorral
A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház molekuláris biológiai laboratóriumában Albert Beáta vezeti a koronavírus-tesztelési folyamatot. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem professzorával a Hargita Népe napilap beszélgetett.

A TVSZ-t módosító ideiglenes rendelkezések az online térben történő oktatásra és vizsgáztatásra vonatkozóan
A jelenlegi vis maior helyzet miatti online térben történő oktatásra és vizsgáztatásra vonatkozóan a Szenátus ideiglenes rendelkezéseket hozott a Sapientia EMTE Tanulmányi és vizsgaszabályzatának (TVSZ) kiegészítésére és módosítására. Részletes információk ITT találhatók.

Koronavírussal kapcsolatos információk és döntések
Alábbiakban a Sapientia EMTE Járványügyi Operatív Testületének döntései olvashatók. Legújabb hír: A távoktatásos rendszer működtetésével és kiterjesztésével folytatódik az oktatási folyamat A lista folyamatosan frissül!

Rektorválasztási referendumról szóló online tájékoztató ülések
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektorának választási módját eldöntő referendumra 2020. május 27-én kerül sor. A referendummal kapcsolatos online tájékoztató ülésekre az alábbi ütemezés szerint kerül sor , Google Classroom platformon keresztül, a Kari Választási Bizottságok által közzétett módon.

Sapiophile - Önálló munka, hogyan?
A járványügyi helyzet miatt az emberek egy része már egy ideje home officeban folytatja a munkavégzést. Feltevődik a kérdés, hogy ezt hogyan is lehet megvalósítani, hiszen nem olyan rendszerben szocializálódtunk, melyben bizalommal támogatnák az önálló munkát.

Online felvételi előkészítőt szervez a Média Tanszék
Várjuk szeretettel mindazokat, akik felvételizni szeretnének a Sapientia EMTE fotóművészet, filmművészet, média szakára! Tanáraink online, videókonferencia formájában tartanak felkészítőt. JELENTKEZNI egy bemutatkozó levéllel lehet a sapientia.ffm@gmail.com e-mail-címen, legkésőbb 2020. május 15-én 12 óráig.

Pályázati kiírás: „Történetek a szülőföldről”
A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK), a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának és Szili Katalin, az Országgyűlés volt elnöke, Miniszterelnöki Biztos személyes támogatásával a 2020-as nemzeti összetartozás éve kapcsán pályázatot hirdet külhoni magyar főiskolai és egyetemi hallgatók számára.

Telefonos és e-mail alapú tanácsadás, segítségnyújtás a Sapientián
A jelenlegi járványügyi helyzet idején a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának közegészségügyi szolgáltatások és politikák szakos oktatói telefonos tanácsadást és segítségnyújtást biztosítanak az érdeklődők számára. Szakembereink az alábbiakban olvasható időpontokban és elérhetőségeken állnak rendelkezésre.

Sapientiás siker a Kortárs Hangon ’20 irodalmi pályázaton
Kovács Gabriella világ- és összehasonlító irodalom szakos hallgatónk I. helyezést ért el, illetve a Magyar Írószövetség egyik különdíját is magáénak tudhatja. Baliga Béla Kommunikáció és közkapcsolatok mesterképzős hallgatónk pedig különdíjas lett.

Angol nyelvű tanulmánykötet jelent meg
Adaptation, Remediation and Intermediality: Forms of In-Betweenness in Cinema címmel angol nyelvű tanulmánykötet jelent meg a Kolozsvári Egyetemi Kiadónál. Szerzője dr. Pieldner Judit egyetemi docens, a Csíkszeredai Kar Humántudományok Tanszékének oktatója.

Online is elérhetők a Scientia Kiadó legújabb kiadványai
Domokos József–Papp Sándor Analóg elektronika gyakorlatok c. egyetemi jegyzete és Salamon Júlia–Makó Zoltán Döntéselmélet közgazdászoknak c. oktatói segédlete a címekre kattintva érhetők el.

Online elérhető kötet: Az első bűnügy-történeti konferencia előadásai
A Forum Iuris Könyvkiadó 51. kötete az első bűnügy-történeti konferencia előadásait tartalmazó rendkívül érdekes könyv. A koronavírus okozta kijárási korlátozások végett a kolozsvári kalapácsos sorozatgyilkosról is tanulmányt tartalmazó kötetet online is elérhetővé tette a Sapientia EMTE Jogtudományi Tanszéke.

Kutatási eredmény a Média Tanszéknél: angol nyelvű tanulmánykötet jelent meg
A Kolozsvári Kar Média Tanszéke két egymást követő, az UEFISCDI által támogatott kutatási projektjének eredményeként jelent meg tanulmánykötet dr. Pethő Ágnes szerkesztésében az intermedialitásról a kortárs kelet-európai és orosz filmekben.

Kéthónapos ingyenes próbahozzáférést nyitott meg az Elsevier
A világ egyik legnagyobb tudományos kiadóvállalata kéthónapos próbahozzáférést nyitott meg a Sapientia EMTE számára több termék esetén is. A távoli hozzáférést a felhasználók intézményi e-mail cím alapján otthonról is tudják igényelni IDE kattintva.

ÚJRA MEGNYITVA! Pályázati felhívás: Erasmus+ hallgatói mobilitási program, szakmai gyakorlat (2020 nyara) és tanulmányi mobilitás (2020/21-es tanév)
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet hallgatók számára Erasmus+ szakmai gyakorlat mobilitási programban való részvételre 2020 nyarán, és tanulmányi mobilitási programban való részvételre a 2020/2021-es tanévben.

Szenátusi állásfoglalás: A távoktatásos rendszer működtetésével és kiterjesztésével folytatódik az oktatási folyamat
A Sapientia EMTE Szenátusa a félévi vizsgák és záróvizsgák előkészítése és megszervezése során nem támaszt olyan tanulmányi- és vizsgaelvárásokat a hallgatók irányába, amelyek távoktatásban nem valósíthatók meg.

Két nyelven adott ki monográfiát a Sapientia EMTE Jogtudományi Intézete
A világjárványban az egyetem az internetre szorult ideiglenesen vissza, de a tudományos munka mégsem állt meg: Veress Emőd és Székely János közreműködésének eredményeképpen román és magyar nyelven is monográfia jelent meg a román öröklési jogról.

Tájékoztató a MeRSZ, a Szotar.net és az AKJournals adatbázisok távoli eléréséhez
Az Akadémiai Kiadó a vészhelyzet ideje alatt is kiemelt szerepet szán az online adatbázisok távoli elérésének, ezért az eduID-s azonosítás mellett lehetővé teszik a távoli használatot más módon is, hogy ezzel is segíthessék a digitális oktatás sikerességét.

Az EISZ közzétette a koronavírus-járvány ideje alatt szabadon hozzáférhető nemzetközi szakirodalmi források listáját
Az Elektronikus Információszolgáltatás (EISZ) Nemzeti Program keretében folyamatosan bővülő elektronikus tartalomszolgáltatással segíti a kutatókat. A szabadon hozzáférhető nemzetközi szakirodalmi források listája IDE kattintva érhető el.

Online ügyintézés a Sapienta EMTE Rektori Hivatalában
A koronavírus-járványra és a 2020. március 16-án kihirdetett szükségállapotra való tekintettel a Sapientia EMTE Rektori Hivatala 2020. március 17-től határozatlan ideig online ügyintézésre vált. Postai küldeményeket a továbbiakban is fogadunk, e-mailben, közösségi oldalainkon és telefonon történő megkeresésekre is válaszolunk.

A Magyar Érdemrend tisztikeresztjének elismerésében részesült dr. Kilár Ferenc
Magyarország köztársasági elnöke a nemzeti ünnep alkalmából kitüntetést adományozott a bioanalitika, illetve az elválasztástudomány területén elért, nemzetközileg is kimagasló kutatási eredményei, valamint oktatói és tudományszervezői tevékenysége elismeréseként a Csíkszeredai Kar professzorának.

Március 16-án, hétfőn elkezdődik az online oktatás az érvényes órarend szerint
A hallgatókkal való kommunikáció elősegítése érdekében kérjük, hogy a Neptun rendszerben mindenki ellenőrizze, szükség esetén korrigálja az email címét, és kövesse figyelemmel mind a Neptun ETR-ben közzétett rendszerüzeneteket, mind pedig a saját email címére kiküldött értesítéseket.

Zöldülő ERASMUS: lezajlott az OPEN DOORS
Március 3-án és 4-én tartottuk a hagyományos Erasmus+ Open Doors tájékoztató és beszélgetés rendezvénysorozatot a Sapientia EMTE karain. Az érdeklődés a diákok részéről a tavalyival megegyezően alakult, összesen 124 diák jött el a három helyszínen tartott tájékoztatóra.

X. LABORKUKAC DIÁKVETÉLKEDŐ 2020
A Csíkszeredai Kar Biomérnöki- és Élelmiszertudományi Tanszékei 10. alkalommal hirdetik meg a Laborkukac Diákvetélkedőt a romániai magyar általános- és középiskolások számára.A vetélkedő célja a tanulók gyakorlati ismereteinek gyarapítása a biológia, kémia, környezettudomány és élelmiszertudomány szakterületeken.

Kiutazások résztámogatására pályázhatnak az oktatók, kutatók a Communitas Alapítványnál
Az RMDSZ pályázatot hirdet a Kisebbségi Tanács 2020. évi alapjából oktatók, kutatók számára külföldi tudományos tanácskozásokon való részvételre előadói minőségben, művészek fesztiválokra, valamint mesterkurzusokra való kiutazásának résztámogatására (kizárólag személyre szóló meghívó alapján, utazási jegyek, bizonylatok költségének megtérítésére).

Együtt a Kárpát-medence gazdaságáért
Gazdaságtudományi területen oktató és kutató szakemberek tevékenységének összehangolására alakult meg a Debreceni Egyetem és nyolc magyar nyelven oktató határon túli felsőoktatási intézmény részvételével a Kárpát-medencei Tudományos Platform. Az eseményen Mara Gyöngyvér rektorhelyettes és Lázár Ede, a Csíkszeredai Kar dékánja képviselte a Sapientia EMTE-t.

Erasmus+ Open Doors tájékoztató és beszélgetés 2020
Kíváncsi vagy, hogy milyen lehet az Erasmus+ programban részt venni, külföldön tanulni ösztöndíjjal? Pályáznál, de vannak kérdéseid? Bátorításra van szükséged? Meghallgatnád, hogy másoknak milyen élményei vannak? Itt az alkalom, hogy megismerd a programot.

2020-ban is folytatódik a KAB jelentős tudományos eredmények közérthető megjelenítését célzó projektje
A Kolozsvári Akadémiai Bizottság (KAB) idén is várja a romániai magyar kutatók jelentős tudományos eredményeinek rövid szöveges vagy videós összefoglalóit. Az ismertetőket a KAB a saját honlapján teszi közzé, és ösztönzésként félévente egy szerzőt 2000 lejes díjjal jutalmaz.

Dr. Bálint János a Szelényi Gusztáv Emlékérem ifjúsági fokozat kitüntetettje
A Marosvásárhelyi Kar Kertészmérnöki Tanszékének előadótanára a 66. Növényvédelmi Tudományos Napokon, a Magyar Tudományos Akadémia nagytermében vette át a díjat 2020. február 18-án. Az emlékérmeket évente két kategóriában, fiatal és senior szakembereknek adományozza az alapítvány kuratóriuma.

Elindult a jelentkezési folyamat a Kari Tudományos Diákköri Konferenciákra
A Sapientia EMTE Kari Tehetséggondozó Bizottságai és Hallgatói Önkormányzatai a 2019/2020-as tanév tavaszi félévére hirdetik meg a Kari Tudományos Diákköri Konferenciákat (TDK). A TDK célja, hogy ösztönözze a tudományos diákköri tevékenységet, és teret biztosítson a hallgatók pályamunkáinak ismertetésére. Idén középiskolás diákokat is várunk.

Testnevelés-tanári és edző szakok elindításáról folytatott beszélgetést két budapesti intézménnyel a Sapientia
A Testnevelés Egyetem és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem képviselői február 13-án látogattak a Sapientia EMTE-re. A beszélgetés folyamán a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara bemutatta a két tervezett alapképzést, a Sport és edzőképző szakot, illetve a Testnevelés és sport szakot.

Sapiophile ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️: 5 szerelmi gesztus az irodalomból ❤️
Miről is szól a Valentin nap, azon túl, hogy az éttermek és virágboltok forgalma megugrik? A műanyag szívbe csomagolt vallomások helyett, most a Sapiophile 5 csillagban Prohászka-Rád Boróka és Orsolya Gergely bemutatnak 5 szerelmi gesztust az irodalomból és megnézik mennyire passzolnak napjaink társadalmi elvárásaival.

VIII. Pénzidomár gazdasági vetélkedő
Február első hétvégéjén tartották a Pénzidomár gazdasági vetélkedő döntőjét, amelyet a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara, a Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, az OTP Bank Románia, a Bölöni Farkas Sándor Szakkollégium és a Gyermelyi romániai vállalata már nyolcadik alkalommal szervezett meg.

Volt hallgatónkat díjazták a 3. Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Versenyen Budapesten
Az öt díjazási kategória közül a kisjátékfilmest a zilahi születésű Bántó Csaba nyerte el, aki 2008-ban szerezte filmművészet, fotóművészet, média szakunkon az operatőri diplomáját, ezt követően pedig a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen mesterizett.

Tájékoztató a Springer Nature Kiadónál való publikálási lehetőségekről
A Springer-Nature 2020-ban is biztosítja kiadványaiban az ingyenes, teljes terjedelmű és nyílt hozzáférésű közlési lehetőséget. A teljes terjedelmű és nyílt hozzáférés díjmentesség feltétele, hogy a tudományos cikk levelező szerzője a Sapientia EMTE főállású oktatója legyen.

Volt hallgatóink sikerei a 2020-as Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Ugron Réka dobrogea-i magányos anyákról szóló dokumentumfilmmel nyert különdíjat, míg László Barna Isteni kéz című dokumentumfilmje versenyen kívül került a programba.

Politika és oktatás - interjú dr. Lányi Szabolcs egyetemi tanárral
A román televízió bukaresti magyar nyelvű adása interjút készített Dr. Lányi Szabolcs nyugalmazott professzorunkkal. Az alábbiakban megtekinthető a teljes interjú.

Sapiophile ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️: A vállalkozás 5 mítosza
Január elteltével se feledjük el az újévi céljainkat! Talán még nem késő megvalósítanod a milliókat érő ötleted. A Sapiophile 5 csillag legújabb részében segítünk, hogy a vállalkozói kedv kitartson egész évben. Tánczos Levente és Gergely Orsolya rámutat, milyen káros gondolatoktól szabaduljunk meg a siker érdekében.

Frankovič Boldizsár-díjat kapott Fülöp Tímea
A Marosvásárhelyi Kar szoftverfejlesztés mestarszakos hallgatója a 18. SAMI-konferencián vehette át az Óbudai Egyetem és a Magyar Fuzzy Társaság által alapított, a 35 év alatti fiatal résztvevők közül a legjobb cikk és előadás szerzőjének járó elismerést. A kitüntetést eredményező tudományos munkát Kovács Levente egyetemi professzor, az Óbudai Egyetem rektora, és Szilágyi László, a Sapientia EMTE professzora vezették.

Megjelent az EISZ 2020-as kiadói adatbázisa
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) égisze alatt működő Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) 2020-ban is biztosítja a határon túli magyar intézmények számára az e-könyvek hozzáférését az EISZ-en keresztül. 2020-ban a kedvezményezett intézmények az alábbi kiadói adatbázisokhoz, és így 8000 e-könyvhöz férhetnek hozzá.

Pályázati felhívás a Balassi Bálint−ösztöndíjprogram − Klebelsberg Kuno Tehetséggondozó ösztöndíjban való részvételre (2019/2020. tanév)
A Külgazdasági és Külügyminisztérium ösztöndíjpályázatot hirdet a 2019/2020-as tanévben a magyarországi, szülőföldi és csehországi felsőoktatási intézményekben tanulmányokat folytató határon túli magyar hallgatók és vezetőtanáraik részére. A pályázati anyag beküldési határideje: 2020. február 6., csütörtök 24.00 óra (közép-európai idő /CET/).

PÁLYÁZAT nemzetközi tudományos konferenciákon, művészeti fesztiválokon és kiállításokon való részvétel támogatására - 2020
A Kutatási Programok Intézete (KPI) pályázatot hirdet a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE), valamint a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) főállású oktatói számára nemzetközi konferenciákon, fesztiválokon illetve művészeti kiállításokon való részvétel támogatására.

Álláshirdetés: Műszaki szakértő (projektmenedzser) - Sepsiszentgyörgy
A kolozsvári Sapientia Alapítvány pályázatot hirdet Műszaki szakértő (projektmenedzser)feladatkör ellátására, a Sapientia Alapítvány támogatásával és felügyelete alatt Sepsiszentgyörgyön megvalósuló egyetemi központ (campus) tervezése és felépítése céljából.

Együttműködési szerződést írt alá a Szegedi Tudományegyetem és a Sapientia EMTE
Az együttműködés történelmileg is megalapozott, hiszen Szeged és Kolozsvár két olyan egyetemi város, melyek a múltban is szorosan kapcsolódtak egymáshoz.

Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsának pályázati felhívása
Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa pályázatot hirdet végzős egyetemisták, mesteris hallgatók és doktoranduszok számára. A nyomtatott pályázati űrlapot személyesen vagy postai úton lehet benyújtani.

A Sapientia EMTE is jelen lesz a 20. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon
2020. január 9-11. között várunk minden érdeklődőt Budapesten a 20. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon a Hungexpo "A" csarnokában! A Sapientia EMTE a HA06-os jelzésű standot foglalja el.

Kari TDK-k és ETDK-k 2020-ban is a Sapientián – középiskolások felé is nyitunk
A 2019/2020-as tanévtől kezdődően a kari TDK-n olyan középiskolások is részt vehetnek az egyetemi hallgatók mellett, akik tudományos kutatási eredményeiket ezen a fórumon is be szeretnék mutatni, külön poszterszekció keretében.

Kiváló TDK-szervezői díjat kapott oktatónk, dr. Domokos József
A Marosvásárhelyi Kar Villamosmérnöki Tanszékének vezetője, tanulmányi programfelelős a felsőoktatási diáktudományos tevékenységet segítő, példamutató helyi és országos szervezői munkája elismeréseként részesült az Országos Tudományos Diákköri Tanács Elnöksége kitüntetésében.

Felvételit hirdetünk a 2020-as hangmester felnőttképzésre
A Sapientia EMTE Kolozsvári Kara egy hiánypótló, magyar nyelvű, akkreditált, rendszerezett körülmények között zajló és tudatosan felépített tantervet követő HANGMESTER felnőttképzést indít 2020 februárjában.

Sapientia.ro
Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Rektori Hivatal

400112 Cluj-Napoca (Kolozsvár) str. Matei Corvin (Mátyás király u.) nr. 4

Tel.: +40 723 614 525, fax: +40 264 593 688
E-mail: officesapientia.ro

 

btz webdesign