Sapis eredmények a Price Media Law Moot Court Competition nemzetközi médiajogi versenyen

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
Sapis eredmények a Price Media Law Moot Court Competition nemzetközi médiajogi versenyen
Sapis eredmények a Price Media Law Moot Court Competition nemzetközi médiajogi versenyen
Sapis eredmények a Price Media Law Moot Court Competition nemzetközi médiajogi versenyen
2021. december 20.

Sikeres szereplést tudhat maga mögött a Sapientia jogász-csapata a Price Media Law Moot Court Competition nemzetközi médiajogi perbeszédverseny regionális fordulóján.

A Kolozsvári Kar joghallgatói 2018 óta immár negyedik alkalommal méretkeznek meg a perbeszédversenyen és idén két díjat hoztak haza: Iklandi Boglárka negyedéves joghallgató különdíjat nyert a legjobb szóbeli érvelés kategóriában (Best Speaker No. 9), illetve a Sapis csapat nyerte a “leglelkesebb csapatnak” járó különdíjat is (Spirit of the moot), annak köszönhetően, hogy a legnépesebb és legkitartóbb szurkológárda követte online zajló meccseit.

A Price Media Law Moot Court Competition egy évente megrendezésre kerülő, angol nyelvű, nemzetközi perszimulációs verseny, amely a nemzetközi médiajog és a kapcsolódó emberi jogok témakörére összpontosít, nevét a „Programme in Comparative Media Law and Policy” (PCMLP) alapítója, Monroe E. Price jogász tiszteletére kapta. Első alkalommal 2008-ban Oxfordban került megrendezésre, 2010 óta pedig a nemzetközi fordulón történő megmérettetés előfeltétele a regionális fordulón való részvétel és kvalifikáció. A Price Media Law Moot Court Competition az egyetlen úgynevezett „Grand Slam” perbeszédmondó verseny a világon, amelynek regionális fordulóját Magyarország szervezheti (az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar révén).

A verseny regionális fordulójában a Dél- és Közép-Kelet-európai régióból a médiajog, a szólásszabadság, az adatvédelem és az infokommunikáció iránt érdeklődő hallgatók mérik össze jogi tudásukat és érvelési készségeiket angol nyelven.

A 2021-2022-es évben a Sapientia csapata 6 rendes tagot (Balla Bulcsú, Iklandi Boglárka, Nagy Gellért, Szabó Kriszta, Szabó Erzsébet Zsófia és Torjai Gergő-Zoltán), illetve egy megfigyelő tagot (Howson Hannah Laura) számlált, a csapat felkészítője dr. Kokoly Zsolt, egyetemi adjunktus volt, a munkában (az eddigi évekhez hasonlóan) részt vett dr. Székely János egyetemi adjunktus is.

A részvétel hasznos szakmai tapasztalatot jelentett, melyet később sikerrel kamatoztathat a még fiatal – ebben a felállásban először megméretkező – csapat.

Hírek
2024-03-28
2024-03-25
2024-03-21
2024-03-20



Tagek

Bankkártya- és készpénzhasználati szokások
A bankkártya és készpénz használati szokásokat, és az arra ható tényezőket szeretné felmérni a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusa és a Sapientia EMTE, Csíkszereda közös kutatása.

Antik költemény és modern zene ötvözete, itt a Horatius Hits zenei lista
Két horatiusi óda (Thaliarchushoz és Leuconoéhez) kapcsán tettek kísérletet a Csíkszeredai Kar elsőéves Világ- és összehasonlító irodalom – angol nyelv és irodalom szakos hallgatói az antik költemény és a mai modern zenei párhuzamainak a felállításra.

Bocskai-díjak átadásával zártuk a jubileumi 20. évfordulós évet
Ünnepi szenátusi üléssel zárta huszadik jubileumi évét a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2021. december 17-én, melynek keretében két Bocskai-díjat adtak át. Az egyetem Kolozsvári Karának dísztermében köszönték meg dr. Trócsányi László európai parlamenti képviselő, Magyarország volt igazságügyi miniszterének támogatását, illetve dr. Dávid László egyetemi szenátusi elnök, a Sapientia EMTE volt rektorának munkáját.

Másodéves erdőmérnök hallgatóink szakmai tanulmányúton vettek részt Sopronban
Soproni tanulmányúton vettek részt a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karához tartozó Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központ másodéves erdőmérnök hallgatói. A tanulmányút kezdeményezője és koordinátora dr. Náhlik András egyetemi tanár volt, az út soproni Erdészeti és Faipari Képzést Támogató Alapítvány támogatásával valósult meg. Dr. Farkas Attila, az erdőmérnöki szak programfelelőse végigkísérte a diákokat a tanulmányúton - az ő beszámolóját olvashatják.

Tájépítészeti TervMix 2021
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának campusán kerül sor december 14-én du. 16 órakor az aulában a tájépítészmérnöki szak évzáró rendezvényére.

Átadta a Csíkszeredai Kar a gazdasági szakos hallgatóknak a Kiválósági ösztöndíjakat
2021. december 9-én, csütörtökön, 11 órától tartottuk meg a Pallas Athéné Kiválósági ösztöndíj átadó ünnepséget, melynek keretében közgazdaság szakos alap- és mesterképzésben résztvevő diákokat díjaztunk.

Nagy ajándék, kicsi cipő - jótékonysági akciót szervez a Csíkszeredai Kar
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának munkatársai minden évben karácsony környékén bekapcsolódnak egy-egy jótékonysági kezdeményezésbe, ahol gyerekeket támogatnak. Idén sem szeretnénk spórolni a jó cselekedetekkel, ennek szellemében hirdetjük meg idei felhívásunkat, amellyel Kalányos Ottó, csíkszentkirályi segédlelkész által vezetett alcsíki cigánypasztoráció tevékenységet kívánjuk segíteni.

Pénteken lezárul a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának Magyar filmtörténeti vetítéssorozata
A 2021. december 10-ei záróalkalmon a Média Tanszék oktatója, dr. Gelencsér Gábor filmtörténész tartja Fábri Zoltán 1976-os Az ötödik pecsét című filmjének felvezetőjét.

XVII. Agrártudományi Konferencia – Agrártudomány az élhető jövőhöz
Online térben rendezik meg a XVII. Agrártudományi Konferenciát Agrártudomány az élhető jövőhöz néven 2021. december 10-én, 10 órai kezdettel a Sapientia EMTE Kertészmérnöki Tanszékének társszervezésében.

A túlsúly, az elhízás és a táplálkozás kapcsolata – online előadás-sorozatot tart dr. Csapó János, egyetemünk professor emeritusa
Az előadásokra december 8-án, szerdán 18:30-kor, csütörtökön 19:00-kor, pénteken 18:30-kor, szombaton pedig 14:00-kor kerül sor, időtartamuk maximum 60 perc.

Elhunyt dr. Bolla Csaba, a környezettudomány szak korábbi oktatója
Szomorú szívvel búcsúzunk dr. Bolla Csabától, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem nyugalmazott adjunktusától, aki a kolozsvári környezettudomány szakunk létesítését követően több éven keresztül társult oktatóként kémiát tanított a szak hallgatóinak. Őszinte részvétünket fejezzük ki a gyászoló családnak.

Újabb sapientiás siker az Országos Controlling Esettanulmányi Versenyen
A Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Karának Lámfalussy Sándor Szakkollégiuma 2021. december 3-án megrendezte – immár tizedik alkalommal – az Országos Controlling Esettanulmányi Versenyt (OCEV) döntőjét.

Gr. Mikó Imre-emléklapot adományozott dr. Tonk Márton rektor részére az Erdélyi Múzeum-Egyesület
Egyetemünk vezetője jelentős oktatói és kutatói tevékenysége, valamint az Erdélyi Múzeum-Egyesület szándékainak megvalósításában és az erdélyi magyar tudományos élet szervezésében kifejtett munkája elismeréséül kapta a kitüntetést.

Az egyetem Szenátusának 2021. november 26-i határozata
Az alábbiakban közöljük a tudnivalókat.

Kiutak a válságból: társadalomtudományi online konferencia a Magyar Tudomány Ünnepe tiszteletére
Társadalomtudományi online műhelykonferenciát szervez 2021. november 26-án a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Társadalomtudományi Tanszéke a Marosvásárhelyi és Kolozsvári Karral közösen.

Újra megszervezte a IX. Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedőt a Csíkszeredai Kar.
Az immár kilencedik alkalommal megszervezett versenyt a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium csapata nyerte meg.

Tudományos Kiválóság Díjat kapott oktatónk
A Csíkszeredai Kar oktatóját, dr. Sándor Zsolt egyetemi professzort díjazta a Kolozsvári Akadémiai Bizottság a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából szervezett konferencia keretében.

November 29 - szabadnap
Rektori rendelet értelmében november 29 (hétfő) oktatás- és munkaszüneti nap a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen.

Mestertanár Aranyéremben részesült egyetemünk oktatója
A 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) ünnepi záróülésén került átadásra többek között a Mestertanár Aranyérem, amelyben a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának oktatója, dr. Antal Margit egyetemi docens is részesült. 

Elindult a jelentkezés a Herman Ottó Kárpát-medencei Biológia Verseny erdélyi fordulójára
A Sapientia EMTE Kolozsvári Kara által szervezett versenyre 2022. február 4-ig lehet jelentkezni.

Maratoni távot teljesített a Sapientia EMTE rektora a hétvégi kolozsvári nemzetközi maratonon
Jubileumi évfordulós Sapientia 20-as színekben szaladt 2021. november 7-én, vasárnap dr. Tonk Márton, egyetemünk rektora a Wizz Air Maratonon.

Járványügyi rendelkezések november 8-tól az országos szinten elrendelt vészhelyzet időszakára
A jelenléti oktatás minden egyetemi helyszínen történő újrakezdése érdekében a Szenátus járványügyi rendelkezéseket fogadott el.

A Kolozsvári Kar hallgatói az MCC Smart City Challenge 2021 versenyen
A kolozsvári sapis hallgatók csapata kvalifikált a verseny 2021. november 12-i döntőjére, mely Budapesten a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen kerül megszervezésre.

A Marosvásárhelyi Kar képviselte egyetemünket a XXVI. Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Versenyen
A versenyen 11 különböző intézményből 16 csapat mérte össze tudását november 2–4. között Debrecenben.

Film-fotós szakkönyvadomány érkezett a kolozsvári Tonk Sándor Könyvtárba
Török Gáspár marosvásárhelyi fotóművész lánya közel 600 szakkönyvből álló hagyatékot ajándékozott a Kolozsvári Karunk könyvtárának.

Az erdélyi hivatásos táncegyüttesek vezetőivel találkozott a Kolozsvári Kar dékánja és a Táncművészet szak néhány oktatója
A találkozó témája a táncegyüttesek és a kar szakmai együttműködése volt.

Tanulmányi támogatás doktori hallgatók részére – 2021/2022-es tanév pályázati felhívása
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem pályázatot hirdet ösztöndíjra a szülőföldi felsőoktatási tanulmányok támogatása céljából a 2021/2022-es tanévben külhoni felsőoktatási doktori képzésben

Alap- és mesterképzéses hallgatóknak, illetve vezetőtanáraiknak hirdet ösztöndíjpályázatot a magyarországi Külgazdasági és Külügyminisztérium
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) ösztöndíjpályázatot hirdet a 2022. évben a magyarországi, szülőföldi és csehországi felsőoktatási intézményekben tanulmányokat folytató határon túli magyar hallgatók és vezetőtanáraik számára a Balassi Bálint-ösztöndíjprogram Klebelsberg Kuno tehetséggondozó ösztöndíjban való részvételre.

Interjú dr. Gagyi József egyetemi tanárral a MagyarAdásban
2021. november 1-i MagyarAdás Beszélgetések a kávéházban című műsor vendége a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának oktatója, Dr. Gagyi József egyetemi tanár volt.

A Sapientia EMTE főállású alkalmazottainak oltottságára vonatkozó a kimutatás

Sapiophile: Legrosszabb állapotában van a Szent Anna-tó
Újabb Sapiophile évad indul a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán, ezúttal dr. Máthé István, egyetemi docenssel nézték meg a Szent Anna-tó jelenlegi állapotát

Riminiben jártak tanulmányúton a marosvásárhelyi tájépítészet szakos hallgatóink
Október 15 és 18. között a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának harmad- és negyedéves tájépítész hallgatói az olaszországi Riminiben voltak tanulmányúton.

Szabó István utolsó filmjét játsszák a Kolozsvári Kar Magyar Filmtörténeti Vetítéssorozatában
A 2020-as Zárójelentést október 29-én, 18:00-tól vetíti online a Média Tanszék, a felvezetőt dr. Virginás Andrea tanszékvezető tartja.

A Scientia Kiadó legújabb kiadványai elérhetők elektronikusan az MTA Könyvtár REAL Repozitóriumának weboldalán
A Scientia Kiadó legújabb kiadványai elérhetők elektronikusan az MTA Könyvtár REAL Repozitóriumának weboldalán

„Nem kell félni a magyar szavaktól az informatikában és a matematikában” – interjú dr. Kása Zoltán rektori tanácsossal
Professor emeritusunk a Kossuth Rádió Nagyok műsorának vendége volt október 19-én.

A hit és az elkötelezettség egyeteme – dr. Tonk Márton rektorral készített interjút a Figyelő
A magyarországi Figyelő hetilap 2021/41. számában megjelent interjú.

Megjelent dr. Sztranyiczki Szilárd tanulmánya a Revista de Dreptul Familiei kiadványban
Apaság a halál után: az in vitro post mortem megtermékenyítési eljárások joghatásai címmel közölt tanulmányt a Kolozsvári Kar dékánhelyettese.

Nemzetközi meccseket játszik a Sapientia U23 hokicsapatunk
A meccsek kapcsán a Székelyföldi Jégkorong Akadémia írt cikket.

„Nekünk ki kell tartanunk itt, Erdélyben” – interjú a Kolozsvári Kar dékánjával, dr. Szenkovics Dezsővel
A kar vezetője többek között itthonmaradásról is beszélt a Képmás magazin műsorában.

Barabási Albert-Lászlóval készítette podcastjének legújabb részét a Csíkszeredai Kar
Nemrég jelent meg Barabási Albert-László Dashun Wanggal közösen írt a Tudományok tudománya című könyve.

Döntős sapientiás helyezés a Pécsi Menedzsment Esettanulmányi Versenyen
A Csíkszeredai Kar csapata negyedik helyezést ért el a Pécsi Menedzsment Esettanulmányi Verseny döntőjében.

Kolozsvári jogászhallgatóink látogatása a vatikáni bíróságon – interjú
A kolozsvári Jogtudományi Intézet hallgatói szeptember 1-jén ellátogattak a Vatikánállami Bíróságra római szakmai kirándulásuk keretében.

Dr. Kovács Kázmér oktatónkat is díjazta a Magyar Művészeti Akadémia
Október 18-án, hétfőn adták át Budapesten a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagozati díjait.

Harmadéves élelmiszermérnök szakos hallgatóink a Gastropan a szakmai kiállításon
Egyetemünk Csíkszeredai Karának hallgatói Szilágyi József és Tamás Melinda oktatók vezetésével vettek részt az aradi szakmai kiállításon.

Megjelent a 2021-es pályázati felhívás a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány programjában való részvételre
A kiválasztott tehetségek egyénre szabott támogatásban részesülnek.

Ott voltunk a 36. SPAR Budapest Maratonon
Sapientiás, 20 tanév együtt színekben képviselte egyetemünket dr. Tonk Márton rektor úr a hétvégi budapesti maratonon, ahol 3 óra 57 perc alatt teljesítette a 42,2 km-es távot.

Megjelent a Székely Előfutár Ösztöndíj 2021. évi pályázati felhívása
November 10. éjfélig várják olyan erdélyi származású és itteni lakóhellyel rendelkező hallgatók jelentkezését, akik kutatásban vagy művészeti alkotómunkában vesznek részt.

Wabi-sabi címmel nyílt kiállítása dr. Mira Marincaș kolozsvári oktatónknak a Visor Székelyföldi Fotófesztiválon
A kiállítás október 17-ig megtekinthető a sepsiszentgyörgyi Tein teázóban.

Megjelent az Egyetemi Kutatási Program pályázati kiírása a 2022/2023-as tanévre
A pályázás kizárólag a KPI honlapján elérhető KPIOR online rendszeren keresztül történik 2021. október 12 – november 5., 16.00 óra között.

Herman Ottó-éremmel tüntette ki a Magyar Természettudományi Társulat egyetemünk oktatóját
A kitüntetést dr. Tonk Szende egyetemi docens, a kolozsvári Környezettudomány Tanszék oktatója kapta.

ERASMUS+ kiegészítő pályázat oktatási és képzési célú mobilitási támogatásra
A Sapientia EMTE Erasmus+ kiegészítő oktatási és képzési célú mobilitási pályázatot hirdet a 2021/2022-es tanévben mindazoknak, akik 2020-ban nem pályáztak.

A kolozsvári Média Tanszék volt hallgatóinak munkáit díjazták a 29. Alter-Native filmfesztiválon
Buzási Gyopár a zsűri különdíját kapta meg, a fődíjas film vágásáért pedig Dunai László felelt.

Húsz tanév együtt – jubileumi évfordulós Egyetem Napját szerveztünk Csíkszeredában
Közösségi futással, kiállításokkal, koncertekkel, pódiumbeszélgetéssel, díszünnepséggel, majd zenés-táncos vacsorával ünnepeltünk.

Első tanévnyitónk 20. évfordulóját ünnepeljük Csíkszeredában
Idén a szélesebb közönség számára is megnyitjuk az október 2-ai, szombat délutáni zenei programokon való részvételt, Szabó Balázs Bandája-koncertre hívva minden érdeklődőt.

A szatmári béke 310. évfordulójára készítettek filmet a kolozsvári Média Tanszék másodéves hallgatói
Balogh Zsolt projektvezető így nyilatkozott: „egyetemista szemmel, fiatalos lendülettel járták a környéket, dokumentumokat, emlékeket és az emlékezetet kutatva”.

COVID-19 helyzet a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának diákjai körében
2021 szeptemberében felmérés készült egyetemünk Kolozsvári Karán, melynek célja a diákok átoltottsága, fizikai oktatásról alkotott véleménye és a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos félelmeinek feltárása volt.

Pályázati felhívás: Erasmus+ hallgatói tanulmányi mobilitás a 2021/22-es tanév II. félévében
Az Európai Unió Erasmus+ Programjának keretében meghirdetett pályázatra 2021. október 8. péntek déli 12 óráig jelentkezhetnek hallgatóink.

Jubileumi Egyetem Napja a Sapientia EMTE-n
A Sapientia EMTE 2001. október 3-án nyitotta meg kapuit, amelynek 20. jubileumi évfordulóját idén Csíkszeredában ünnepeljük. OKtóber 2-án ingyenes zenei programra várunk minden érdeklődőt.

Sebesvárra kirándult a kolozsvári Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Tanszék
Ismét megszervezhették a korábbi években hagyományossá vált tanszéki kirándulását szeptember 16-án.

Megjelentek a Román Kutatási és Innovációs Alap újabb pályázati kiírásai – 2021
Az UEFISCDI cikkeket és szabadalmakat támogató kiírásaira 2021. november 26., 16 óráig lehet pályázni az online platformjukon, további részletek a kiírásokban olvashatók.

Rektori körlevél: Koronavírus-tájékoztatás (2021. szeptember 8.)
A küszöbön álló tanévkezdés kapcsán, valamint a SARS-CoV-2 járvány negyedik hullámának egyre hangsúlyozottabb terjedése miatt az egyetem Vezetőtanácsa a következő rendelkezéseket hozta.

Tiszteletbeli professzor címet adományozott az Óbudai Egyetem dr. Tonk Mártonnak, egyetemünk rektorának
A rektor úr az Honorary Professor kitüntető címet 2021. augusztus 30-án, hétfőn vette át az Óbudai Egyetem tanévnyitó ünnepségén.

Együttműködési megállapodást kötött a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara a Caola Zrt.-vel
A Caola Zrt. zöldmezős beruházásra készül Csíkszeredában, egy gyáregységet szeretnének létrehozni.

Könyvadomány érkezett a Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központba
A Romániában egyedülálló erdészmérnöki felsőfokú képzés szakkönyvtárának fejlesztését karolta fel a magyarországi Országos Erdészeti Egyesület (OEE).

Őszi felvételi a Sapientia Erdélyi Magyar Tudoményegyetemen – tandíjmentes helyekkel is várjuk az érdeklődőket
Ha lemaradtál a nyári iratkozásról, szeptember elején még elcsípheted az alap- és mesterképzéseinken megmaradt helyek egyikét.

Augusztus 28-án lesz dr. Hantz András vegyészprofesszor temetése
Életének 86. évében, 2021. január 15-én hunyt el dr. Hantz András vegyészprofesszor, kémikus, vegyészeti szakíró, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának társult professzora.

Húszéves a Sapientia EMTE – programpontjaink a 12. Kolozsvári Magyar Napokon
Idén is izgalmas programokkal várjuk a résztvevőket: számos filmvetítést, könyvbemutatókat, kerekasztal-beszélgetéseket és fotókiállításokat szervezünk augusztus 17–20. között.

Újra sapientiás hallgató nyerte el a TIFF helyi filmes versenyének fődíját
Farkas Ágnes Anna filmművészet, fotóművészet, média szakos hallgató Játsszuk tovább államvizsgafilmje immár a 11. sapientiás alkotás, ami a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál helyi versenyének fődíját kapta.

Sapientiás hallgatók és oktató filmje a 2021-es TIFF programjában
A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál idei kiadásának keretében 3 hallgatónk filmje versenyez a legjobb helyi film díjáért, illetve Felméri Cecília oktatónk Spiráljának a romániai premierje is a fesztivál keretében lesz.

Megjelent a Hunyadi János ösztöndíj 2021/2022-es tanév őszi szemeszterére vonatkozó felhívása
Pályázni teljes szemeszteres részképzésre, valamint részképzős tanulmányútra lehet elektronikus úton 2021. augusztus 8., 23:59-ig (magyarországi idő szerint).

Moldvai tanulmányúton voltak az agrármérnöki szakos hallgatóink
Szakspecifikus hagyományokhoz igazodva a Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központban tanuló agrármérnöki szakos hallgatók az idén is tanulmányúton vehettek részt július 12–16. között, közel 1300 km-es távot beutazva a Moldva-térségben.

Egy vérből vagyunk – jótékonysági futás érintette a kolozsvári Sapientiát
A jubileumi 20. évét ünneplő Sapientia EMTE is bekapcsolódott társszervezőként az Egy vérből vagyunk nevet viselő, az intézmény Kolozsvári Karát július 18-án érintő jótékonysági futásba.

Így zajlott az elveszett Drakula film újraforgatásának második felvonása egyetemünk Kolozsvári Karán
A kolozsvári Média Tanszék együttműködésével 2018-ban indult Drakula halála celluloidfilmes workshop a járványhelyzetben sem szünetelt.

Online iratkozás, offline órák – elindult az iratkozás a Sapientia EMTE-n
Újra a felveteli.sapientia.ro online platformon iratkozhatnak júliusban a Sapientia EMTE-re azok az érdeklődők, akik 2021 őszétől nálunk szeretnék megkezdeni tanulmányaikat.

A Kolozsvári Akadémiai Bizottság 2021. II. félévére szóló pályázati felhívása
Tudományos rendezvények, illetve tudományos kiadványok (nemzetközi lapban publikálás, könyvkiadás, tudományos folyóirat megjelentetése) költségeire lehet pályázni.

Szakmai terepgyakorlaton voltak a csíkszeredai turisztikai mérnök-menedzser szak hallgatói az Egyeskőnél
2021 júliusának első hetében látogattak a Nagyhagymás-hegységbe az első-, másod-, illetve harmadéves hallgatók.

Online Final Multiplier Event of ifempower – ERASMUS+ projektben partner a Csíkszeredai Kar
Nyár végén zárul az ifempower, melynek keretében osztrák, izlandi, magyar, német, portugál és spanyol partnerek mellett a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara képviselte Romániát.

Festőművész és szobrászművész szak indul ősztől Sepsiszentgyörgyön
A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara és a Sapientia EMTE Kolozsvár Kara együttműködésével induló képzésekre július 18. éjfélig lehet jelentkezni.

First Cut IV – bemutatják munkáikat a kolozsvári Média Tanszék idén végzett hallgatói
Július 9-én és 10-én fotókiállításokkal, installációkkal és az államvizsgafilmek vetítésével várják az érdeklődőket a Kolozsvári Karon.

Sapviz – a 2021-es képességvizsga-eredményekről készítettek
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának hallgatói dr. Jánosi-Rancz Katalin Tünde vezetésével vizualizálták, hogyan teljesített az ország a képességi vizsgán.

Gratulálunk volt hallgatónknak, Kacsó-Doboly Izabella-Máriának az ifjúsági államtitkári kinevezéséhez
A frissen kinevezett államtitkár 2010-ben szerzett diplomát a kolozsvári nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok alapképzésünkön.

Visszatér az élet a Sapientia épületeibe – jelenléti oktatással indítjuk az új tanévet
2021. június 25-ei ülésén egyetemünk Szenátus elhatározta, hogy a 2021/2022-es tanévben jelenléti oktatással folytatódik az egyetem tevékenysége.

Nyitott kapuk Kolozsváron – Nyitott kapuk a Sapientián
Kolozsvári magyar civilszervezetek szerveznek szabadidős programokat nyáron 12–18 éves tinédzsereknek. Egyetemünk Kolozsvári Kara a Film-fotó udvar programját szolgáltatja.

Lakatos Róberttel közölt interjút a Variety készülő filmje kapcsán
A kolozsvári Média Tanszékünk oktatója részletesen mesél a Ki kutyája vagyok én? című, román-magyar koprodukcióban készülő egész estés dokumentumfilmjének témaválasztásáról.

Az MTA Domus kiadvány- és nemzetközi publikációs pályázati felhívásai
Az MTA új típusú Domus pályázatokat hirdet tudományos könyvek kiadására (határidő: augusztus 31.) és nemzetközi publikációk (határidő: szeptember 30.) megjelentetésére.

Professor emeritus címet adtunk át dr. Csapó János nyugalmazott egyetemi tanárunknak
Ünnepi szenátusi ülés keretében adtuk át dr. Csapó János egyetemi tanárnak a professor emeritus címet a kolozsvári Bocskai-házban 2021. június 25-én, pénteken.

Pályázati felhívás: Collegium Talentum program (2021/2022-es tanév)
Mesterisek, doktorisok, figyelem! Megjelent a Collegium Talentum pályázati kiírása, 2021. július 19., hétfőn 23:59-ig (magyarországi idő szerint) lehet jelentkezni online.

Perui díjat nyert Felméri Cecília sapientiás oktató Spirál című filmje
Május 26. és június 18. között rendezték meg Peruban a 12. Al Este filmfesztivált, ahol a kolozsvári Média Tanszékünk oktatójának első nagyjátékfilmje kapta meg a legjobb film díját.

Az Acta Univeristatis Sapientiae egyetemi folyóirat Mathematica és Philologica sorozatai a 2020-as évre SCImago Q3 besorolást kaptak
A SCImago tudományos mutatók alapján jelzi, melyik negyedbe esik egy folyóirat a szakterületi rangsorban.

21. századi társadalmi kérdésekkel foglalkozó könyvek kiadására hirdet nyílt pályázatot a Scientia Kiadó
Olyan kéziratok beérkezését várjuk, amelyek az erdélyi léthelyzettel összefüggő sajátos problémákat vetnek fel és tárgyalnak.

A Sapientia Alapítvány pályázatot hirdet ügyintézői állás betöltésére
A teljes munkaidős állásra 2021. június 25., pénteken 14 óráig lehet jelentkezni, a szükséges iratokat személyesen kell benyújtani a Sapientia Alapítványhoz.

Sapientiás oktatók a 10. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten – díjátvétel és könyvbemutató is volt
Felméri Cecíliát a Magyar Kortárs Kultúráért Díjjal tüntették ki, Blos-Jáni Melinda pedig társszerzőként egy könyvbemutató meghívottja volt.

Elsőéves közegészségügy szakos hallgatóink tudományos pályán bontogatják szárnyaikat
A Marosvsárhelyi Kar hallgatói három szaktanulmányt jegyeznek a Debreceni Egyetem gondozásában megjelent Diáktudomány 6. – Fejlesztő tudomány online kötetetben.

Ballagási ünnepség a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karán
Egyetemünk Marosvásárhelyi Kara háromnapos ünnepségre készül: 2021. június 28–30. között, hétfőn, kedden és szerdán búcsúztatják a végzős hallgatókat szakok szerinti csoportokra osztva.

Megjelentek a Román Kutatási és Innovációs Alap pályázati kiírásai
Az UEFISCDI posztdoktori, fiatal kutatói, illetve komplex kutatási projekteket támogató kiírásaira 2021. július 7-én 16:00-ig lehet pályázni az online platformjukon, további részletek a kiírásokban olvashatók.

Magyar állami kitüntetést vett át Kató Béla, a Sapientia Alapítvány elnöke
Megtartották a járvány miatt elmaradt Magyar Érdemrendek átadását június 3-án Budapesten. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes adta át a kitüntetéseket.

Három sapientiás rendező a Magyar Mozgókép Díjak jelöltjei között
A díjra a Média Tanszék három volt hallgatóját jelölték: Felméri Cecília a legjobb elsőfilmes, illetve a legjobb rendezői, Visky Ábel a dokumentumfilm, Buzási Gyopár pedig animációs film kategóriában versenyez.

Ballagási ünnepség a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán
2021. június 4–5. között kerül sor a ballagási ünnepségre a Csíkszeredai Karon, a hagyományokhoz híven kétnapos rendezvénnyel ünnepelnek a végzős egyetemi hallgatók.

OTDK-eredményekben gazdag tavasz a Sapientián
Összesen 21 díjat szereztek hallgatóink műszaki, informatika, agrártudomány, biológia, társadalomtudomány, közgazdaság, művészet, tanulás- és tanításmódszertan, illetve jogtudomány területén.

„Visszaállítjuk” a rég elveszett Bocskai-táblát
A 20. évfordulónk első jubileumi eseményére készülünk: május 21-én, pénteken 11 órától szimbolikusan visszaállítjuk a Bocskai-házban a 115 éve készült Bocskai-táblát. Az ünnepséget online lehet követni Facebookon.

Sapientia.ro
Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Rektori Hivatal

400112 Cluj-Napoca (Kolozsvár) str. Matei Corvin (Mátyás király u.) nr. 4

Tel.: +40 723 614 525, fax: +40 264 593 688
E-mail: officesapientia.ro

 

btz webdesign