Egyetemi FILMklub a Marosvásárhelyi Karon

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
Egyetemi FILMklub a Marosvásárhelyi Karon
2022. február 22.

A Magyar Nemzeti Filmintézet támogatásával indított filmklubot a tanév őszén a kar, második félévben is folytatódnak a vetítések.

A műsoron levő filmek szintén művészfilmek, amelyek felhívják a figyelmünket az élet igazán fontos dolgaira, és gondolkodásra ösztönöznek: álljunk le egy pillanatra, nézzük meg, mi is történik körülöttünk, mi történik a társunkkal, mi történik velünk, kik is vagyunk mi tulajdonképpen, mit is akarunk másoktól, magunktól vagy az élettől.

A filmek vetítési ütemterve:

Február 24.

Szabó István: Álmodozások kora (1964)
Március 10. Huszárik Zoltán: Csontváry (1979)
Március 24. Szabó István: Mephisto (1981)
Április 7. Tímár Péter: Egészséges erotika (1985)
Április 21. Sára Sándor: Tüske a köröm alatt (1987)
Április 28. Monory Mész András: Meteo (1990)
Május 12. M. Kiss Csaba: Brazilok (2017)
Május 26. Nagy Viktor Oszkár: Becsúszó szerelem (2020)

 

 

 

 

 

A vetítések minden második héten, csütörtöként este 7 órától a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának főépületében található 230-as termében lesznek.

Filmklubvezető: Miholcsa Gyula

Hírek
2022-08-03
2022-07-20
2022-07-19
2022-07-15Tagek

Légy egy napra Sapientiás! – nyílt napok Csíkszeredában
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara két év kihagyás után nyílt napokat szervez. Elsőkörben a csíkszeredai végzős középiskolásokat várják, de érdeklődés esetén másokkal is egyeztetnek a programlehetőségről.

Intézményi együttműködést kötöttünk a temesvári I. Mihály király Agrártudományi és Állatorvosi Egyetemmel
Dr. Tonk Márton egyetemi tanár, a Sapientia EMTE rektora és dr. Cosmin Alin Popescu, a temesvári egyetem rektora írtak alá megállapodást 2022. február 21-én.

Nemzetközi kutatói ösztöndíjprogram indításába csatlakozott be egyetemünk Marosvásárhelyi Kara
Romániai egyetemek szakirányú alapképzésében, mesteri, illetve doktori képzésében részt vevő hallgatói pályázhatnak a „Természetvédelem, területrendezés, tájrehabilitáció: A gyergyóújfalusi kőbánya újrahasznosítása” ösztöndíjprogram keretében.

A Szabók bástyájában tartanak fotókiállítást a Kolozsvári Kar hallgatói
Február 21. és 26. között Mák Krisztián és Ráduly Sándor kiállítása lesz megtekinthető a Szabók bástyájában.

Sapientia Podcast: Mítoszok, egykor és ma
A Csíkszeredai Kar podcastjének legújabb részében dr. Mihály Vilma-Irén egyetemi adjunktus és dr. Hubbes László-Attila egyetemi docens kalauzol el bennünket a mítoszok világába, és megérthetjük azt is, hogy miként értelmezhető a mítosz egykor és ma.

KáVéPONT: Támad-e az orosz medve?
A KáVéPONT Sapientia célja a tudományos ismeretterjesztés, a kolozsvári tanszékek és oktatók munkájának bemutatása.

Lehet jelentkezni a XVII. Kárpát-medencei Környezettudományi Konferenciára
Jelentkezési határidő: január 31. (online)

Három ERASMUS+ nemzetközi projektjét is bemutatta a Kolozsvári Kar
A Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Tanszék oktatói a kutatásmenedzsment témájú foRMAtion projekt, az EU biztonságáról és fenntarthatóságáról szóló EUSecure projekt, valamint a kisebbségi nyelvhasználatot megcélzó Listen projekt közreműködői.

Sapiophile: Jó üzlet az egészség
A Csíkszeredai Kar vlogjának legújabb részében dr. Tamás Melinda élelmiszerkémikus, dietetikus az ellentmondásos táplálkozási javaslatok zűrzavarában megjelöl pár alapfogalmat, amelyek segítenek eligazodni a tuti tippek labirintusában.

A Szent Anna-tó problematikája az M5 műsorában
Az M5 csatorna Multiverzum adásában feldolgozta csíkszeredai kollégánk, dr. Máthé István egyetemi docens kutatását, és a Szent Anna-tó vizének állapotáról készítettek egy riportot.

II. helyezést ért el a csíkszeredai ENIGMA csapat a győri versenyen
2022. február 5-én zajlott a Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégiumának szervezésében a XX. Országos Pénzügyi Esettanulmányi Verseny, ahol hallgatóink második helyezést értek el. A Magyarország egyik legnagyobb hagyományokkal bíró esettanulmány-versenyét ebben az évben online és offline formai megoldásokkal valósították meg.

EUHL-es válogatottban a Sapientia U23 hokicsapat több tagja
A csapat két játékosa és menedzsere is meghívást kapott egy EUHL-es (Európai Egyetemi Jégkorong Liga) válogatott programra, amely két rangos mérkőzést is tartalmaz.

Orbán Balázs-díjban részesült dr. Tamási Zsolt József marosvásárhelyi oktatónk
A díj rendszerint olyan oktatásban tevékenykedő szakembereket illet meg, akik fáradhatatlan munkájukkal és törekvéseikkel a közösségi értékek megőrzése mellett a szülőföldön maradásért is küzdenek.

Innotech Student Call néven indul innovatív vállalkozói tevékenység egyetemistáknak
Cél az egyetemi hallgatók vállalkozói készségeinek fejlesztése és 20 vállalkozás létrehozása, illetve támogatása 40.000–100.000 EUR közötti összeggel. Legalább második évfolyamra beiratkozott alapképzéses, mesterszakos vagy doktorandusz egyetemi hallgatók pályázhatnak.

Csíkszeredai Karunk is partnere az RMKT középiskolásoknak szóló gazdasági/üzleti vetélkedőjének
Az RMKT már nyolc alkalommal szervezett pénzügyi vetélkedőt középiskolás diákok számára.

XIII. „Gúzsba kötve táncolni” fordítói verseny középiskolásoknak
A Csíkszeredai Kar Humántudományok Tanszéke idén tizenharmadik alkalommal hirdeti meg fordítói versenyét a középiskolák 11–12. osztályos tanulói számára négy kategóriában.

XXVII. Fiatal Műszakiak Tudományos Ülésszaka – felhívás videókonferenciára
Az Erdélyi Múzeum-Egyesület a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karával közösen 2022. március 17-én rendezi meg a XXVII. Fiatal Műszakiak Tudományos Ülésszakát.

OBSCURA. SÖTÉT. KAMRA. – online diákfotó-kiállítást nyitott meg a kolozsvári Média Tanszék
A január 21-én megnyitott kiállítás a Kunstmatrix felületén „látogatható”.

Létrejött a Pro Bono Publico konzorcium
A Sapientia EMTE, a Partiumi Keresztény Egyetem és a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet által kezdeményezett társulás elsősorban az erdélyi magyar közösség, tágabb értelemben pedig a romániai társadalom egészének a javát kívánja szolgálni.

Lezajlott a kolozsvári Táncműveszet szakos hallgatók közös vizsgaelőadása
A Kolozsvári Karon működő táncművészet szak a 2021/2022-es tanév első félévét záró gyakorlati kollokviumaiból egy egészestés táncelőadást tartott, mindkét évfolyam közreműködésével.

KáVéPONT Sapientia címmel indított podcastsorozatot egyetemünk Kolozsvári Kara
A KáVéPONT Sapientia célja a tudományos ismeretterjesztés, a kolozsvári tanszékek és oktatók munkájának bemutatása.

Végzős egyetemisták, mesteris hallgatók és doktoranduszok számára hirdet pályázatot Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa
A jelentkezési űrlapot 2022. január 31-ig (postabélyegző dátuma) lehet leadni és még aznap 15 óráig szükséges a jelentkezési lapot a fent említett e-mail címre elküldeni.

Ott leszünk a 22. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon
A tavalyi online kiadás után személyesen mutatkozunk be 2022. január 13–15. között Budapesten a 22. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon a Hungexpo A csarnokában. A Sapientia EMTE a KT17-es jelzésű standot foglalja el.

Oktatónkra emlékezünk
Mély megrendüléssel vesszük tudomásul, hogy szeretett kollégánk, barátunk Gáspár Bencéné dr. Vér Katalin Mária 2022. január 5-én, életének 74. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt.

PÁLYÁZAT rangos nemzetközi (D1, Q1, Q2-es) szakmai folyóiratban közölt cikkek publikálási költségeinek a térítésére – 2022
A pályázat célja a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Partiumi Keresztény Egyetem keretében dolgozó főállású oktatók külföldi publikációs tevékenységének a támogatása, a kiemelkedő tudományos eredmények láthatóságának a javítása, valamint az intézmények nemzetközi elismertségének a növelése.

PÁLYÁZAT nemzetközi tudományos konferenciákon, művészeti fesztiválokon és kiállításokon való részvétel támogatására – 2022
A Sapientia Alapítvány – Kutatási Programok Intézete (KPI) pályázatot hirdet a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE), valamint a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) főállású oktatói számára nemzetközi tudományos konferenciákon, művészeti fesztiválokon, illetve kiállításokon való részvétel támogatására.

10 éves az AlgoRythmics YouTube-csatorna
„Beautiful piece of art to explain computer science, this is so EPIC!” – így jellemezte egyik kommentelő a marosvásárhelyi AlgoRythmics videókat, amelyek egy sajátos tudomány–művészetek párosítással igyekeznek megkapóvá és felejthetetlenné tenni a számítógépes algoritmusok tanulását.

Elismerő Oklevélben részesült a kolozsvári Média Tanszék
A Magyar Művészeti Akadémia kitüntetését az indoklás szerint „a tanszéken zajló magyar film-, és fotóművészet területén a felsőoktatásban kifejtett közel két évtizedes elhivatott, magasszintű művészeti oktatás, valamint a példaértékű, innovatív műhelymunka eredményeinek elismeréseként” nyerte le a tanszék.

Sapis eredmények a Price Media Law Moot Court Competition nemzetközi médiajogi versenyen
Sikeres szereplést tudhat maga mögött a Sapientia jogászcsapata a Price Media Law Moot Court Competition nemzetközi médiajogi perbeszédverseny regionális fordulóján.

Bankkártya- és készpénzhasználati szokások
A bankkártya és készpénz használati szokásokat, és az arra ható tényezőket szeretné felmérni a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusa és a Sapientia EMTE, Csíkszereda közös kutatása.

Antik költemény és modern zene ötvözete, itt a Horatius Hits zenei lista
Két horatiusi óda (Thaliarchushoz és Leuconoéhez) kapcsán tettek kísérletet a Csíkszeredai Kar elsőéves Világ- és összehasonlító irodalom – angol nyelv és irodalom szakos hallgatói az antik költemény és a mai modern zenei párhuzamainak a felállításra.

Bocskai-díjak átadásával zártuk a jubileumi 20. évfordulós évet
Ünnepi szenátusi üléssel zárta huszadik jubileumi évét a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2021. december 17-én, melynek keretében két Bocskai-díjat adtak át. Az egyetem Kolozsvári Karának dísztermében köszönték meg dr. Trócsányi László európai parlamenti képviselő, Magyarország volt igazságügyi miniszterének támogatását, illetve dr. Dávid László egyetemi szenátusi elnök, a Sapientia EMTE volt rektorának munkáját.

Másodéves erdőmérnök hallgatóink szakmai tanulmányúton vettek részt Sopronban
Soproni tanulmányúton vettek részt a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karához tartozó Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központ másodéves erdőmérnök hallgatói. A tanulmányút kezdeményezője és koordinátora dr. Náhlik András egyetemi tanár volt, az út soproni Erdészeti és Faipari Képzést Támogató Alapítvány támogatásával valósult meg. Dr. Farkas Attila, az erdőmérnöki szak programfelelőse végigkísérte a diákokat a tanulmányúton - az ő beszámolóját olvashatják.

Tájépítészeti TervMix 2021
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának campusán kerül sor december 14-én du. 16 órakor az aulában a tájépítészmérnöki szak évzáró rendezvényére.

Átadta a Csíkszeredai Kar a gazdasági szakos hallgatóknak a Kiválósági ösztöndíjakat
2021. december 9-én, csütörtökön, 11 órától tartottuk meg a Pallas Athéné Kiválósági ösztöndíj átadó ünnepséget, melynek keretében közgazdaság szakos alap- és mesterképzésben résztvevő diákokat díjaztunk.

Nagy ajándék, kicsi cipő - jótékonysági akciót szervez a Csíkszeredai Kar
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának munkatársai minden évben karácsony környékén bekapcsolódnak egy-egy jótékonysági kezdeményezésbe, ahol gyerekeket támogatnak. Idén sem szeretnénk spórolni a jó cselekedetekkel, ennek szellemében hirdetjük meg idei felhívásunkat, amellyel Kalányos Ottó, csíkszentkirályi segédlelkész által vezetett alcsíki cigánypasztoráció tevékenységet kívánjuk segíteni.

Pénteken lezárul a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának Magyar filmtörténeti vetítéssorozata
A 2021. december 10-ei záróalkalmon a Média Tanszék oktatója, dr. Gelencsér Gábor filmtörténész tartja Fábri Zoltán 1976-os Az ötödik pecsét című filmjének felvezetőjét.

XVII. Agrártudományi Konferencia – Agrártudomány az élhető jövőhöz
Online térben rendezik meg a XVII. Agrártudományi Konferenciát Agrártudomány az élhető jövőhöz néven 2021. december 10-én, 10 órai kezdettel a Sapientia EMTE Kertészmérnöki Tanszékének társszervezésében.

A túlsúly, az elhízás és a táplálkozás kapcsolata – online előadás-sorozatot tart dr. Csapó János, egyetemünk professor emeritusa
Az előadásokra december 8-án, szerdán 18:30-kor, csütörtökön 19:00-kor, pénteken 18:30-kor, szombaton pedig 14:00-kor kerül sor, időtartamuk maximum 60 perc.

Elhunyt dr. Bolla Csaba, a környezettudomány szak korábbi oktatója
Szomorú szívvel búcsúzunk dr. Bolla Csabától, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem nyugalmazott adjunktusától, aki a kolozsvári környezettudomány szakunk létesítését követően több éven keresztül társult oktatóként kémiát tanított a szak hallgatóinak. Őszinte részvétünket fejezzük ki a gyászoló családnak.

Újabb sapientiás siker az Országos Controlling Esettanulmányi Versenyen
A Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Karának Lámfalussy Sándor Szakkollégiuma 2021. december 3-án megrendezte – immár tizedik alkalommal – az Országos Controlling Esettanulmányi Versenyt (OCEV) döntőjét.

Gr. Mikó Imre-emléklapot adományozott dr. Tonk Márton rektor részére az Erdélyi Múzeum-Egyesület
Egyetemünk vezetője jelentős oktatói és kutatói tevékenysége, valamint az Erdélyi Múzeum-Egyesület szándékainak megvalósításában és az erdélyi magyar tudományos élet szervezésében kifejtett munkája elismeréséül kapta a kitüntetést.

Az egyetem Szenátusának 2021. november 26-i határozata
Az alábbiakban közöljük a tudnivalókat.

Kiutak a válságból: társadalomtudományi online konferencia a Magyar Tudomány Ünnepe tiszteletére
Társadalomtudományi online műhelykonferenciát szervez 2021. november 26-án a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Társadalomtudományi Tanszéke a Marosvásárhelyi és Kolozsvári Karral közösen.

Újra megszervezte a IX. Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedőt a Csíkszeredai Kar.
Az immár kilencedik alkalommal megszervezett versenyt a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium csapata nyerte meg.

Tudományos Kiválóság Díjat kapott oktatónk
A Csíkszeredai Kar oktatóját, dr. Sándor Zsolt egyetemi professzort díjazta a Kolozsvári Akadémiai Bizottság a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából szervezett konferencia keretében.

November 29 - szabadnap
Rektori rendelet értelmében november 29 (hétfő) oktatás- és munkaszüneti nap a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen.

Mestertanár Aranyéremben részesült egyetemünk oktatója
A 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) ünnepi záróülésén került átadásra többek között a Mestertanár Aranyérem, amelyben a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának oktatója, dr. Antal Margit egyetemi docens is részesült. 

Elindult a jelentkezés a Herman Ottó Kárpát-medencei Biológia Verseny erdélyi fordulójára
A Sapientia EMTE Kolozsvári Kara által szervezett versenyre 2022. február 4-ig lehet jelentkezni.

Maratoni távot teljesített a Sapientia EMTE rektora a hétvégi kolozsvári nemzetközi maratonon
Jubileumi évfordulós Sapientia 20-as színekben szaladt 2021. november 7-én, vasárnap dr. Tonk Márton, egyetemünk rektora a Wizz Air Maratonon.

Járványügyi rendelkezések november 8-tól az országos szinten elrendelt vészhelyzet időszakára
A jelenléti oktatás minden egyetemi helyszínen történő újrakezdése érdekében a Szenátus járványügyi rendelkezéseket fogadott el.

A Kolozsvári Kar hallgatói az MCC Smart City Challenge 2021 versenyen
A kolozsvári sapis hallgatók csapata kvalifikált a verseny 2021. november 12-i döntőjére, mely Budapesten a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen kerül megszervezésre.

A Marosvásárhelyi Kar képviselte egyetemünket a XXVI. Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Versenyen
A versenyen 11 különböző intézményből 16 csapat mérte össze tudását november 2–4. között Debrecenben.

Film-fotós szakkönyvadomány érkezett a kolozsvári Tonk Sándor Könyvtárba
Török Gáspár marosvásárhelyi fotóművész lánya közel 600 szakkönyvből álló hagyatékot ajándékozott a Kolozsvári Karunk könyvtárának.

Az erdélyi hivatásos táncegyüttesek vezetőivel találkozott a Kolozsvári Kar dékánja és a Táncművészet szak néhány oktatója
A találkozó témája a táncegyüttesek és a kar szakmai együttműködése volt.

Tanulmányi támogatás doktori hallgatók részére – 2021/2022-es tanév pályázati felhívása
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem pályázatot hirdet ösztöndíjra a szülőföldi felsőoktatási tanulmányok támogatása céljából a 2021/2022-es tanévben külhoni felsőoktatási doktori képzésben

Alap- és mesterképzéses hallgatóknak, illetve vezetőtanáraiknak hirdet ösztöndíjpályázatot a magyarországi Külgazdasági és Külügyminisztérium
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) ösztöndíjpályázatot hirdet a 2022. évben a magyarországi, szülőföldi és csehországi felsőoktatási intézményekben tanulmányokat folytató határon túli magyar hallgatók és vezetőtanáraik számára a Balassi Bálint-ösztöndíjprogram Klebelsberg Kuno tehetséggondozó ösztöndíjban való részvételre.

Interjú dr. Gagyi József egyetemi tanárral a MagyarAdásban
2021. november 1-i MagyarAdás Beszélgetések a kávéházban című műsor vendége a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának oktatója, Dr. Gagyi József egyetemi tanár volt.

A Sapientia EMTE főállású alkalmazottainak oltottságára vonatkozó a kimutatás

Sapiophile: Legrosszabb állapotában van a Szent Anna-tó
Újabb Sapiophile évad indul a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán, ezúttal dr. Máthé István, egyetemi docenssel nézték meg a Szent Anna-tó jelenlegi állapotát

Riminiben jártak tanulmányúton a marosvásárhelyi tájépítészet szakos hallgatóink
Október 15 és 18. között a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának harmad- és negyedéves tájépítész hallgatói az olaszországi Riminiben voltak tanulmányúton.

Szabó István utolsó filmjét játsszák a Kolozsvári Kar Magyar Filmtörténeti Vetítéssorozatában
A 2020-as Zárójelentést október 29-én, 18:00-tól vetíti online a Média Tanszék, a felvezetőt dr. Virginás Andrea tanszékvezető tartja.

A Scientia Kiadó legújabb kiadványai elérhetők elektronikusan az MTA Könyvtár REAL Repozitóriumának weboldalán
A Scientia Kiadó legújabb kiadványai elérhetők elektronikusan az MTA Könyvtár REAL Repozitóriumának weboldalán

„Nem kell félni a magyar szavaktól az informatikában és a matematikában” – interjú dr. Kása Zoltán rektori tanácsossal
Professor emeritusunk a Kossuth Rádió Nagyok műsorának vendége volt október 19-én.

A hit és az elkötelezettség egyeteme – dr. Tonk Márton rektorral készített interjút a Figyelő
A magyarországi Figyelő hetilap 2021/41. számában megjelent interjú.

Megjelent dr. Sztranyiczki Szilárd tanulmánya a Revista de Dreptul Familiei kiadványban
Apaság a halál után: az in vitro post mortem megtermékenyítési eljárások joghatásai címmel közölt tanulmányt a Kolozsvári Kar dékánhelyettese.

Nemzetközi meccseket játszik a Sapientia U23 hokicsapatunk
A meccsek kapcsán a Székelyföldi Jégkorong Akadémia írt cikket.

„Nekünk ki kell tartanunk itt, Erdélyben” – interjú a Kolozsvári Kar dékánjával, dr. Szenkovics Dezsővel
A kar vezetője többek között itthonmaradásról is beszélt a Képmás magazin műsorában.

Barabási Albert-Lászlóval készítette podcastjének legújabb részét a Csíkszeredai Kar
Nemrég jelent meg Barabási Albert-László Dashun Wanggal közösen írt a Tudományok tudománya című könyve.

Döntős sapientiás helyezés a Pécsi Menedzsment Esettanulmányi Versenyen
A Csíkszeredai Kar csapata negyedik helyezést ért el a Pécsi Menedzsment Esettanulmányi Verseny döntőjében.

Kolozsvári jogászhallgatóink látogatása a vatikáni bíróságon – interjú
A kolozsvári Jogtudományi Intézet hallgatói szeptember 1-jén ellátogattak a Vatikánállami Bíróságra római szakmai kirándulásuk keretében.

Dr. Kovács Kázmér oktatónkat is díjazta a Magyar Művészeti Akadémia
Október 18-án, hétfőn adták át Budapesten a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagozati díjait.

Harmadéves élelmiszermérnök szakos hallgatóink a Gastropan a szakmai kiállításon
Egyetemünk Csíkszeredai Karának hallgatói Szilágyi József és Tamás Melinda oktatók vezetésével vettek részt az aradi szakmai kiállításon.

Megjelent a 2021-es pályázati felhívás a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány programjában való részvételre
A kiválasztott tehetségek egyénre szabott támogatásban részesülnek.

Ott voltunk a 36. SPAR Budapest Maratonon
Sapientiás, 20 tanév együtt színekben képviselte egyetemünket dr. Tonk Márton rektor úr a hétvégi budapesti maratonon, ahol 3 óra 57 perc alatt teljesítette a 42,2 km-es távot.

Megjelent a Székely Előfutár Ösztöndíj 2021. évi pályázati felhívása
November 10. éjfélig várják olyan erdélyi származású és itteni lakóhellyel rendelkező hallgatók jelentkezését, akik kutatásban vagy művészeti alkotómunkában vesznek részt.

Wabi-sabi címmel nyílt kiállítása dr. Mira Marincaș kolozsvári oktatónknak a Visor Székelyföldi Fotófesztiválon
A kiállítás október 17-ig megtekinthető a sepsiszentgyörgyi Tein teázóban.

Megjelent az Egyetemi Kutatási Program pályázati kiírása a 2022/2023-as tanévre
A pályázás kizárólag a KPI honlapján elérhető KPIOR online rendszeren keresztül történik 2021. október 12 – november 5., 16.00 óra között.

Herman Ottó-éremmel tüntette ki a Magyar Természettudományi Társulat egyetemünk oktatóját
A kitüntetést dr. Tonk Szende egyetemi docens, a kolozsvári Környezettudomány Tanszék oktatója kapta.

ERASMUS+ kiegészítő pályázat oktatási és képzési célú mobilitási támogatásra
A Sapientia EMTE Erasmus+ kiegészítő oktatási és képzési célú mobilitási pályázatot hirdet a 2021/2022-es tanévben mindazoknak, akik 2020-ban nem pályáztak.

A kolozsvári Média Tanszék volt hallgatóinak munkáit díjazták a 29. Alter-Native filmfesztiválon
Buzási Gyopár a zsűri különdíját kapta meg, a fődíjas film vágásáért pedig Dunai László felelt.

Húsz tanév együtt – jubileumi évfordulós Egyetem Napját szerveztünk Csíkszeredában
Közösségi futással, kiállításokkal, koncertekkel, pódiumbeszélgetéssel, díszünnepséggel, majd zenés-táncos vacsorával ünnepeltünk.

Első tanévnyitónk 20. évfordulóját ünnepeljük Csíkszeredában
Idén a szélesebb közönség számára is megnyitjuk az október 2-ai, szombat délutáni zenei programokon való részvételt, Szabó Balázs Bandája-koncertre hívva minden érdeklődőt.

A szatmári béke 310. évfordulójára készítettek filmet a kolozsvári Média Tanszék másodéves hallgatói
Balogh Zsolt projektvezető így nyilatkozott: „egyetemista szemmel, fiatalos lendülettel járták a környéket, dokumentumokat, emlékeket és az emlékezetet kutatva”.

COVID-19 helyzet a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának diákjai körében
2021 szeptemberében felmérés készült egyetemünk Kolozsvári Karán, melynek célja a diákok átoltottsága, fizikai oktatásról alkotott véleménye és a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos félelmeinek feltárása volt.

Pályázati felhívás: Erasmus+ hallgatói tanulmányi mobilitás a 2021/22-es tanév II. félévében
Az Európai Unió Erasmus+ Programjának keretében meghirdetett pályázatra 2021. október 8. péntek déli 12 óráig jelentkezhetnek hallgatóink.

Jubileumi Egyetem Napja a Sapientia EMTE-n
A Sapientia EMTE 2001. október 3-án nyitotta meg kapuit, amelynek 20. jubileumi évfordulóját idén Csíkszeredában ünnepeljük. OKtóber 2-án ingyenes zenei programra várunk minden érdeklődőt.

Sebesvárra kirándult a kolozsvári Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Tanszék
Ismét megszervezhették a korábbi években hagyományossá vált tanszéki kirándulását szeptember 16-án.

Megjelentek a Román Kutatási és Innovációs Alap újabb pályázati kiírásai – 2021
Az UEFISCDI cikkeket és szabadalmakat támogató kiírásaira 2021. november 26., 16 óráig lehet pályázni az online platformjukon, további részletek a kiírásokban olvashatók.

Rektori körlevél: Koronavírus-tájékoztatás (2021. szeptember 8.)
A küszöbön álló tanévkezdés kapcsán, valamint a SARS-CoV-2 járvány negyedik hullámának egyre hangsúlyozottabb terjedése miatt az egyetem Vezetőtanácsa a következő rendelkezéseket hozta.

Tiszteletbeli professzor címet adományozott az Óbudai Egyetem dr. Tonk Mártonnak, egyetemünk rektorának
A rektor úr az Honorary Professor kitüntető címet 2021. augusztus 30-án, hétfőn vette át az Óbudai Egyetem tanévnyitó ünnepségén.

Együttműködési megállapodást kötött a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara a Caola Zrt.-vel
A Caola Zrt. zöldmezős beruházásra készül Csíkszeredában, egy gyáregységet szeretnének létrehozni.

Könyvadomány érkezett a Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központba
A Romániában egyedülálló erdészmérnöki felsőfokú képzés szakkönyvtárának fejlesztését karolta fel a magyarországi Országos Erdészeti Egyesület (OEE).

Őszi felvételi a Sapientia Erdélyi Magyar Tudoményegyetemen – tandíjmentes helyekkel is várjuk az érdeklődőket
Ha lemaradtál a nyári iratkozásról, szeptember elején még elcsípheted az alap- és mesterképzéseinken megmaradt helyek egyikét.

Augusztus 28-án lesz dr. Hantz András vegyészprofesszor temetése
Életének 86. évében, 2021. január 15-én hunyt el dr. Hantz András vegyészprofesszor, kémikus, vegyészeti szakíró, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának társult professzora.

Húszéves a Sapientia EMTE – programpontjaink a 12. Kolozsvári Magyar Napokon
Idén is izgalmas programokkal várjuk a résztvevőket: számos filmvetítést, könyvbemutatókat, kerekasztal-beszélgetéseket és fotókiállításokat szervezünk augusztus 17–20. között.

Újra sapientiás hallgató nyerte el a TIFF helyi filmes versenyének fődíját
Farkas Ágnes Anna filmművészet, fotóművészet, média szakos hallgató Játsszuk tovább államvizsgafilmje immár a 11. sapientiás alkotás, ami a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál helyi versenyének fődíját kapta.

Sapientiás hallgatók és oktató filmje a 2021-es TIFF programjában
A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál idei kiadásának keretében 3 hallgatónk filmje versenyez a legjobb helyi film díjáért, illetve Felméri Cecília oktatónk Spiráljának a romániai premierje is a fesztivál keretében lesz.

Megjelent a Hunyadi János ösztöndíj 2021/2022-es tanév őszi szemeszterére vonatkozó felhívása
Pályázni teljes szemeszteres részképzésre, valamint részképzős tanulmányútra lehet elektronikus úton 2021. augusztus 8., 23:59-ig (magyarországi idő szerint).

Moldvai tanulmányúton voltak az agrármérnöki szakos hallgatóink
Szakspecifikus hagyományokhoz igazodva a Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központban tanuló agrármérnöki szakos hallgatók az idén is tanulmányúton vehettek részt július 12–16. között, közel 1300 km-es távot beutazva a Moldva-térségben.

Sapientia.ro
Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Rektori Hivatal

400112 Cluj-Napoca (Kolozsvár) str. Matei Corvin (Mátyás király u.) nr. 4

Tel.: +40 723 614 525, fax: +40 264 593 688
E-mail: officesapientia.ro

 

btz webdesign