Magyar állami kitüntetés egykori társult oktatónknak, dr. George Volceanov professzornak

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
Magyar állami kitüntetés egykori társult oktatónknak, dr. George Volceanov professzornak
Magyar állami kitüntetés egykori társult oktatónknak, dr. George Volceanov professzornak
Magyar állami kitüntetés egykori társult oktatónknak, dr. George Volceanov professzornak
2022. május 6.

A magyar irodalom romániai megismertetése és népszerűsítése, valamint a magyar-román műfordítói szakma új nemzedékének kinevelése terén végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Magyarország köztársasági elnöke 2022. május 4-én a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntette ki dr. George Volceanov professzort, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara Humántudományok Tanszékének korábbi társult oktatóját, aki nyugdíjba vonulásáig a magyar-román fordítás és tolmácsolás labirintusain kalauzolta a fordító-tolmács mesterszakos hallgatókat.

A kitüntetést a Liszt Intézet Bukarest indítványozta. „Ezelőtt hét évvel tüntettük ki Rostás Zoltán szociológust, a Bukaresti Egyetem tanárát, illetve három évvel ezelőtt Lucian Boia történészt” – nyilatkozta Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete, kiemelve a kitüntetés fontosságát és rendkívüliségét.

George Volceanov egyetemi oktatói és kutatói munkája mellett az utóbbi negyven évet a fordításnak szentelte. Az egy emberöltőnek számító időszakban több mint hatvan kötetet fordított románra angol és magyar nyelvről. Műfordítói munkásságának kiemelkedő teljesítménye a teljes Shakespeare-életmű románra történő újrafordításának koordinálása. A magyar irodalomban is széles skáláján mozog: Kassák Lajos, Petri György, Pál Dániel Levente, Rejtő Jenő, Esterházy Péter, Totth Benedek, Zalán Tibor, Kiss Tibor, Thuróczy Katalin és mások munkáit fordította románra.

Fotó: Ilina Schileru, Liszt Intézet Bukarest

Hírek
2024-06-07
2024-06-06
2024-06-06
2024-06-06Tagek

Együttműködés az UiT – The Arctic University of Norway egyetemmel
A Marosvásárhelyi Kar Gépészmérnöki Tanszéke támogatást nyert RoNo Cooperation for Virtual Manufacturing elnevezésű projektjére, melyet az UiT – The Arctic University of Norway egyetemmel, valamint a kolozsvári INNO Robotics Kft.-vel közösen valósít meg.

Még mindig lehet jelentkezni a Magyar Tudományos Akadémia Domus pályázatára – 2022
Tudományos könyvek kiadására, nemzetközi publikációk megjelentetésére, illetve nemzetközi konferenciákon való részvétel támogatására hirdetnek pályázatot.

HR: Az emberi erőforrás fontossága és kihívásai – megjelent a legújabb csíkszeredai Sapientia Podcast
A Sapientia Podcast következő részében három egyetemi oktató, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának munkatársai egy újabb témát dolgoznak fel, közelebb kerülünk a humánerőforrás szakmához.

Zöldségtermesztés gyakorlaton voltak a Marosvásárhelyi Kar másodéves kertészmérnök hallgatói
Héderfáján, az Anna-kertészetnél jártak.

Sapis sikerek a Pályázd be magad az EU-ba! versenyen
A Sapientia EMTE Kolozsvári Karának jogász hallgatói második és negyedik helyen végeztek.

HR Szakmai Napok második kiadása a Csíkszeredai Karon
2022. május 12-13. között a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Társadalomtudományi Tanszéke HR szakmai napokat szervez, hogy egy kis bepillantást nyerjünk a szakma titkaiba.

Megjelent a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogram 2022/23-as tanévre szóló felhívása
A pályázati űrlap kitöltése és benyújtása, valamint a szükséges kötelező és opcionális iratok csatolása a Neptun webes felületén, a kérvény modulon keresztül lehetséges 2022. május 11–25. között.

Erdeink egészsége egy változó világban – dr. Csóka György tart előadást a Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központban
A Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézet Erdővédelmi Osztályának vezetője 2022. május 5-én 10 órai kezdettel tart előadást az A205-ös teremben.

A Magyar Tudományos Akadémia külső tagja lett dr. Biró A. Zoltán professzorunk
Az MTA új rendes, levelező, külső és tiszteleti tagjait – köztük a Csíkszeredai Kar volt dékánját – 110, a közös akadémiai jelöltlistára felkerült kutató közül választotta meg május 3-án, kedden az Akadémikusok Gyűlése.

15. Új Média Konferencia a Marosvásárhelyi Karon – fotókiállítás is lesz
A 2022. május 6–7. között zajló konferencia témája a digitális élet és a társadalmi fenntarthatóság.

Megjelent a KáVéPONT Sapientia legújabb epizódja
A KáVéPONT aktuális adásában dr. Tonk Márton egyetemi tanár, a Sapientia EMTE rektora mesél a keleti blokk retro autóiról.

Készül a magyar film napjára a kolozsvári Média Tanszék
Az 1921-es Drakula halála című film remake-jének előzőleg létrehozott és legújabb fejezeteit vetítik.

TDK 2022 – tudományos diákköri konferenciák a Sapientián
A Sapientia EMTE minden évben, minden karon megszervezi a Kari Tudományos Diákköri Konferenciát, melynek célja, hogy ösztönözze a hallgatók tudományos diákköri tevékenységét, és teret biztosítson pályamunkáik ismertetésére.

EMTER 2022 – Matematika, informatika és fizika verseny a Marosvásárhelyi Karon
Idén 2022. április 30-án szervezik meg az EMTER: Matematika, informatika és fizika versenyt a Marosvásárhelyi Karon.

A bonchidai Bánffy-kastélyba látogattak filmművészet, fotóművészet, média szakos hallgatóink
2022. április 6-án a filmművészet, fotóművészet, média szak első- és másodéves hallgatói és oktatóik, dr. Mira Marincaș és dr. Tóth Orsolya vezetésével a bonchidai Bánffy-kastélyba látogattak egy tavaszi terepgyakorlat alkalmából.

Sapientia Podcast: Hitek és tévhitek a táplálkozásban
Dr. Albert Csilla, a Csíkszeredai Kar Élelmiszertudományi Tanszékének adjunktusa és beszélgetőpartnere dr. Csapó János, a Sapientia EMTE és a Debreceni Egyetem emeritus professzora ez alkalommal a hitek és tévhitek a táplálkozásban témáját boncolgatják.

Bukaresti tanulmányúton jártak hallgatóink
A Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Tanszék 2022. április 13. és 15. között tanulmányutat szervezett alapképzéses és mesteris hallgatói számára.

Online is lapozható a 2022-es felvételi tájékoztató füzet

Még lehet jelentkezni az ELTE Kárpát-medencei Nyári Egyetem 2022-es hallgatói felhívására
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem 25. alkalommal rendezi meg a határon túli magyar anyanyelvű egyetemi hallgatók számára az ELTE Kárpát-medencei Nyári Egyetem programot 2022. július 4. és július 10. között.

Látogatás az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen
Egyetemünk rektora, dr. Tonk Márton látogatott az egri intézménybe, ahol az április 25-ei megbeszélés keretében előadást is tartott a Sapientia EMTE-ről.

Készülnek az államvizsgafilmek
Elkezdték államvizsgafilmjeik forgatását a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának Filmművészet, fotóművészet, média szakos végzős hallgatói.

Nemzetközi versenyen értek el második helyezést hallgatóink
A SU Real Life Competition 2022 versenyen egyetemünkről Ilyés Kinga (Jog, IV. év) és Zeiler Hilda Izabella (FFM, II. év) vett részt.

Nemzetközi elismerésben részesült Keresztes Péter volt hallgatónk
A Román Televízió temesvári munkatársaként dolgozó Keresztes Péter a Prix CIRCOM 2022 nemzetközi televíziós fesztivál egyik különdíját nyerte el.

TANÁROK AKADÉMIÁJA – Prof. dr. Pusztai Gabriella: A szülők gyermeknevelő tevékenységének hatása a tanulmányi eredményességre
A Tanárok Akadémiájának második online előadására 2022. április 25-én, hétfőn 18 órától kerül sor.

Sikerrel zárultak a Nyílt Napok egyetemünk helyszínein
2022 tavaszán újra személyesen látogathattak az érdeklődő középiskolások a csíkszeredai, kolozsvári, marosvásárhelyi és sepsiszentgyörgyi oktatási helyszíneinkre.

Szakmai látogatás a Hargita Gyöngye Rt. ásványvíztöltődénél
A Csíkszeredai Kar Turisztikai mérnök-menedzser szakának másodéves hallgatói, valamint elsőéves Fenntartható biotechnológiák mesterszakos diákjai hivatalos szakmai látogatáson vettek részt a Hargita Gyöngye Rt. palackozó üzemnél.

Átadásra kerültek a 36. OTDK megbízólevelei
2023-ban, április 16–19. között a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara ad otthont a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Informatikatudományi tagozatának.

Országhatárokat átívelő pályázatban vesz részt a Marosvásárhelyi Kar
Támogatást nyert Horticulture 4.0 - Intelligens növényházak a kertészeti szakképzésben elnevezésű pályázatunk az Erasmus+ KA220-VET pályázati kategóriában.

Új robot érkezett a Marosvásárhelyi Karra
Az Accenture Románia egy Baxter robotot adományozott a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának.

Kolozsváron járt Szijjártó Péter – a Sapientia EMTE-re is ellátogatott
Magyarország külgazdasági és külügyminisztere egyetemünk vezetőivel is találkozott 2022. április 14-én, csütörtökön a Sapientia EMTE-n.

Hallgatóink hús- és tejfeldolgozó üzemeket látogattak meg
A Csíkszeredai Kar harmadéves élelmiszeripari mérnök szakos hallgatói szakmai látogatáson vettek részt a gyergyószentmiklósi Arterimpex húsfeldolgozóban és a csíkszépvízi Csengő Szövetkezet tejfeldolgozóban.

XVII. Kárpát-medencei Környezettudományi Konferencia – program
A konferencián hazai és magyarországi szakemberek tartanak előadásokat környezetföldrajz, környezetkémia, ökológia, környezeti nevelés, környezetfizika, alternatív energiák, agrár-környezettudomány, illetve környezetföldtan szekciókban.

Élelmiszeripari mérnök szakos hallgatók szakmai látogatáson a Vegadom House papírtasak gyárban
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának végzős élelmiszeripari mérnök szakos hallgatói az Élelmiszerek csomagolása és csomagolástervezés tárgy keretében szakmai látogatáson vettek részt a csíkszeredai Vegadom House S.R.L. papírtasak gyárban.

Sikeres volt az adománygyűjtés
A Sapientia EMTE köszönetet mond mindazoknak, akik csatlakoztak a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola közösségének megsegítésére kezdeményezett gyűjtéshez, és adományaikkal támogatták a Sapientia partnerintézményét.

Biomérnök mesteris hallgatók szakmai látogatáson a csíkszeredai tejgyárban
A Fenntartható biotechnológiák mesteri szak I. éves hallgatói az Iparban használt mikroorganizmusok tantárgy keretében hivatalos szakmai látogatáson vettek részt a csíkszeredai S.C. Lactate Harghita S.A. tejgyárban.

Perspectives in Human Sciences – online workshop
2022. április 8-án a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Humántudományok Tanszékén működő Kultúraközi Kölcsönhatások Kutatóközpont a Kolozsvári Akadémiai Bizottsággal közösen egynapos angol nyelvű interdiszciplináris online workshopot szervez meghívottakkal Perspectives in Human Sciences címmel.

Elindult a „Lost Millennials” projekt
A projekt fő célja, hogy hozzájáruljon a 25 évnél idősebb NEET-ek sikeres munkaerő-piaci vagy oktatási és képzési integrációjához.

„Erős bástyánk nékünk” – film készült a Sapientia EMTE első 20 évéről
2022. március 29-én, kedden, este 19 órától mutatták be a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban az Erős bástyánk nékünk című dokumentumfilmet, mely a Sapientia EMTE 20 éves történetét dolgozza fel.

Megújult a Karrieriroda a Marosvásárhelyi Karon - bemutatkozó
A Marosvásárhelyi Kar Karrierirodájának bemutatkozó rendezvényére 2022. március 28-án került sor 12 és 14 óra között a koronkai campus C007-es termében. A karriertervezés kihívásairól dr. Tőkés Gyöngyvér tartott előadást.

Change4Impact - Konferencia és hackathon
Első alkalommal rendezik meg a Change4Impact hackathonnal egybekötött konferenciát. A hibrid eseményre 2022. május 26. és 29. között kerül sor.

Oktatónkat választották az EME új elnökévé
Bitay Enikő professzorasszonyt választotta az Erdélyi Múzeum-Egyesület Közgyűlése az intézmény következő elnökévé.

A Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki egyetemünk rektorát
Egyetemünk rektora, dr. Tonk Márton az erdélyi magyar felsőfokú oktatás megszervezése, fejlesztése és magas színvonalú működtetése érdekében végzett kiemelkedő tudományos, oktatói és közösségszervező munkája elismeréséért a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét vehette át.

Budapesti egyetemek vezetőivel találkozott a Sapientia EMTE vezetősége
A Budapesti Corvinus Egyetem küldöttsége március 25-én, pénteken, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem vezetői pedig szombaton, március 26-án találkoztak a Sapientia EMTE vezetőségével.

Trans-Linguistica VI. - Konferencia felhívás
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának Alkalmazott Nyelvészeti Tanszéke és a DAMERG Kutatóközpont 2022. május 19. és 20. között online nemzetközi tudományos konferenciát szervez Trans-linguistica VI. Változó bölcsészettudomány: innováció, hagyomány, értékteremtés címmel.

Pályázati felhívás oktatók, kutatók tudományos tanácskozásokra, művészek fesztiválokra, mesterkurzusokra való kiutazásának résztámogatására - 2022 tavasz
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség által hirdetett, Communitas Alapítvány által lebonyolított pályázatra online lehet beküldeni a szükséges iratokat 2022. április 14., 16:00 óráig.

Megújult a Karrieriroda a Marosvásárhelyi Karon
A Marosvásárhelyi Kar Karrierirodájának bemutatkozó rendezvényére 2022. március 28-án kerül sor 12 és 14 óra között a koronkai campus C007-es termében. A rendezvény keretében a hallgatók a Karrieriroda tevékenységeivel ismerkedhetnek meg, majd az egyetemi hallgatók karriertervezésének kihívásairól dr. Tőkés Gyöngyvér tart előadást.

Tanárok Akadémiája névvel indítunk online előadás-sorozatot
Elsőként dr. Petteri Laihonen tart előadást „Kisebbségi nyelvoktatás Finnországban” címmel március 30-án, szerdán 18 órától.

Online felvételi előkészítőt tart a kolozsvári Média Tanszék
A felkészítő az idén is kétnapos lesz. Április 21-én délután 17:00 órától kap helyet egy elméleti felkészítő, április 22-én pedig a beküldőtt fotókat, illetve filmeket elemzik és véleményezik oktatóink.

Daoda Zoltán tart előadást a Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központban a műtrágyakrízis kapcsán
Globális műtrágya-hiány, mértéktelen drágulás, leromló talajok, szigorodó előírások. „Alternatíva a műtrágyakrízisre” címmel tart előadást Daoda Zoltán az AGRO.bio Kft. szakmai igazgatója március 25-én 9 és 10 órától.

Rendhagyó történelemórát szervez a Kolozsvári Hallgatói Önkormányzat: várossétára várják az érdeklődőket
A március 23-ai sétát Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Tanszék vezetője, dr. Murádin János Krisztóf egyetemi docens, történész vezeti, aki bemutatja a kolozsvári értékeket, amelyek a hétköznapok rohanásában elkerülhetik figyelmünket.

Az Óperenciás tengeren és Hollywoodon is túl – megjelent a KáVéPONT legújabb epizódja
A KáVéPONT aktuális adásában dr. Virginás Andrea egyetemi docens, a kolozsvári Média Tanszék vezetője és Lakatos Mihály doktorandusz beszélgetnek az Oscar-díj jelenéről és jövőjéről. Műsorvezető: Farkas Boglárka.

Könyvbemutatót szervez a Bocskai-házban egyetemünk Scientia Kiadója
Március 29-én, kedden Wanek Ferenc „Fordulópontok és meghatározó személyiségek Erdély altalajkincseinek megismeréstörténetében 1920 előtt” című könyve kerül bemutatásra.

Sapientia Podcast: Könyvajánlók a fenntarthatóságról
Dr. György Ottilia egyetemünk Csíkszeredai Karán adjunktusként közgazdasági tárgyakat oktat, ezen belül pedig a fenntartható gazdasági fejlődés tárggyal is foglalkozik. A csíkszeredai podcast legújabb részében Haba Tünde projektmenedzserrel, civil aktivistával a fenntarthatóság kapcsán érdekes könyveket, olvasmányokat osztanak meg az érdeklődőkkel.

Új publikációs lehetőség fiatal műszakiak tudományos eredményeinek magyar nyelvű közlésére
A hallgatók publikációs lehetőségére kialakított felület a MŰSZAKI SZEMLE tudományos folyóirat „Fiatal műszakiak” különszáma formájában jön létre.

Március végéig lehet jelentkezni a Közigazgatás-tudományi Doktori Iskolába
Március 31-ig lehet jelentkezni a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Sapientia EMTE Kolozsvári Kara által meghirdetett doktori képzésre.

Újabb kiemelkedő siker a középiskolai tehetséggondozásban
A kolozsvári Környezettudományi Tanszék kollégái által is koordinált kéttagú csapat nyert I. díjat a 28. Ifjú Kutatók Nemzetközi Konferenciája hazai szakaszán.

Make IT easy! néven szervez Hackathont a Marosvásárhelyi Kar
A 24 órás vetélkedőn a kar alap- és mesterképzéses hallgatói jelentkezhetnek háromfős csapatokban.

Megszervezték a XXXII. Herman Ottó Kárpát-medencei Biológia Verseny erdélyi fordulóját
Egyetemünk Kolozsvári Kara március 5-én szervezte meg online a 7–8. osztályosoknak szóló vetélkedőt.

Volt hallgatónkról készült film a MI, MAGYAROK sorozat keretében
Nyikó Anetta mozgássérült informatikus és slammer portréját március 31-én mutatják be a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban

Ezüstérmes lett egyetemünk csapata futsal sportágban a XIII. Kárpát-medencei Egyetemek Kupáján
Az eseményen a magyarországi csapatok mellett több csapat érkezett Erdélyből, Vajdaságból, Kárpátaljáról és Felvidékről.

Március 14–15. szabadnap a Sapientia EMTE-n
Az egyetemi Vezetőtanács elhatározta, hogy március 14-ét is szabadnapnak nyilvánítja a Sapientia EMTE-n, az oktatási tevékenységek bepótolásának feltételével.

Nyílt Napok a Sapientián – újra személyes jelenléttel
Két év kihagyás után újra személyesen látogathatnak oktatási helyszíneinkre az érdeklődő középiskolások 2022 tavaszán: Csíkszeredában, Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön is várjuk az egyéni vagy akár csoportos érdeklődőket! A részvétel természetesen ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, hiszen a helyek száma korlátozott.

Fiatalon Erasmussal: Európában és a világban! – online tájékoztató és beszélgetés
Az idei Erasmus Open Doors eseményre 2022. március 10-én, csütörtökön 18 órától csatlakozhatnak online a hallgatóink.

Erdélyi középiskolásokkal közösen készítettek filmet hallgatóink
A Sapientia EMTE Kolozsvári Kara egyike azon felsőoktatási partnerintézményeknek, amelyek részt vesznek az Erdélyi Magyar Televízió által szervezett, erdélyi magyar középiskolásoknak szánt versenyben, ahol öt középiskola készít kisfilmet Petőfi erdélyi látogatásairól.

Pénteken szervezi a IV. Innover: Innovációs Csapatverseny döntőjét a Marosvásárhelyi Kar
A verseny célja, hogy a hallgatók innovációs készségét fejlesztve egy versenyképes üzleti tervet alkossanak, majd egy szakmai zsűri előtt bemutatva összemérjék tudásukat. A versenyzők próbára tehetik vállalkozói képességeiket, bővíthetik kapcsolati hálójukat, valamint szakértői visszajelzést kaphatnak az ötletüket illetően.

Sapientia Podcast: Az élelmiszer-hamisítók leleplezése
Újabb Sapientia Podcast epizóddal jelentkezik a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara, ezúttal Dr. Csapó János, professzor emeritus és Dr. Albert Csilla, egyetemi adjunktus, az Élelmiszertudományi Tanszék oktatói beszélgetnek egy igen érdekes és sokunkat foglalkoztató témáról az élelmiszer-hamisításról.

Manufacturing címmel indít előadás-sorozatot a Marosvásárhelyi Kar Kiss Elemér Szakkollégiuma
Az első előadást március 1-jén 12:30-tól tartja Takó István, „The 4th Industrial revolution is here. Are you ready?” címmel.

Nyílt órákat hirdet a Csíkszeredai Kar
Az egyetemi oktatók előadásain a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött

Egyeztettünk a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola vezetőivel
A kárpátaljai intézmény vezetői általános tájékoztatást nyújtottak az ukrajnai háborús helyzetről, illetve a Sapientia EMTE részéről nyújtható segítség, támogatás lehetőségeiről, mibenlétéről.

Erasmus+ pályázati felhívások – 2022
A Sapientia EMTE három pályázatot hirdet: hallgatói, oktatási mobilitásra lehet jelentkezni, illetve munkatársak képzési mobilitására.

Egyetemi FILMklub a Marosvásárhelyi Karon
Folytatódik az ősszel elkezdett vetítéssorozat.

Légy egy napra Sapientiás! – nyílt napok Csíkszeredában
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara két év kihagyás után nyílt napokat szervez. Elsőkörben a csíkszeredai végzős középiskolásokat várják, de érdeklődés esetén másokkal is egyeztetnek a programlehetőségről.

Intézményi együttműködést kötöttünk a temesvári I. Mihály király Agrártudományi és Állatorvosi Egyetemmel
Dr. Tonk Márton egyetemi tanár, a Sapientia EMTE rektora és dr. Cosmin Alin Popescu, a temesvári egyetem rektora írtak alá megállapodást 2022. február 21-én.

Nemzetközi kutatói ösztöndíjprogram indításába csatlakozott be egyetemünk Marosvásárhelyi Kara
Romániai egyetemek szakirányú alapképzésében, mesteri, illetve doktori képzésében részt vevő hallgatói pályázhatnak a „Természetvédelem, területrendezés, tájrehabilitáció: A gyergyóújfalusi kőbánya újrahasznosítása” ösztöndíjprogram keretében.

A Szabók bástyájában tartanak fotókiállítást a Kolozsvári Kar hallgatói
Február 21. és 26. között Mák Krisztián és Ráduly Sándor kiállítása lesz megtekinthető a Szabók bástyájában.

Sapientia Podcast: Mítoszok, egykor és ma
A Csíkszeredai Kar podcastjének legújabb részében dr. Mihály Vilma-Irén egyetemi adjunktus és dr. Hubbes László-Attila egyetemi docens kalauzol el bennünket a mítoszok világába, és megérthetjük azt is, hogy miként értelmezhető a mítosz egykor és ma.

KáVéPONT: Támad-e az orosz medve?
A KáVéPONT Sapientia célja a tudományos ismeretterjesztés, a kolozsvári tanszékek és oktatók munkájának bemutatása.

Lehet jelentkezni a XVII. Kárpát-medencei Környezettudományi Konferenciára
Jelentkezési határidő: január 31. (online)

Három ERASMUS+ nemzetközi projektjét is bemutatta a Kolozsvári Kar
A Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Tanszék oktatói a kutatásmenedzsment témájú foRMAtion projekt, az EU biztonságáról és fenntarthatóságáról szóló EUSecure projekt, valamint a kisebbségi nyelvhasználatot megcélzó Listen projekt közreműködői.

Sapiophile: Jó üzlet az egészség
A Csíkszeredai Kar vlogjának legújabb részében dr. Tamás Melinda élelmiszerkémikus, dietetikus az ellentmondásos táplálkozási javaslatok zűrzavarában megjelöl pár alapfogalmat, amelyek segítenek eligazodni a tuti tippek labirintusában.

A Szent Anna-tó problematikája az M5 műsorában
Az M5 csatorna Multiverzum adásában feldolgozta csíkszeredai kollégánk, dr. Máthé István egyetemi docens kutatását, és a Szent Anna-tó vizének állapotáról készítettek egy riportot.

II. helyezést ért el a csíkszeredai ENIGMA csapat a győri versenyen
2022. február 5-én zajlott a Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégiumának szervezésében a XX. Országos Pénzügyi Esettanulmányi Verseny, ahol hallgatóink második helyezést értek el. A Magyarország egyik legnagyobb hagyományokkal bíró esettanulmány-versenyét ebben az évben online és offline formai megoldásokkal valósították meg.

EUHL-es válogatottban a Sapientia U23 hokicsapat több tagja
A csapat két játékosa és menedzsere is meghívást kapott egy EUHL-es (Európai Egyetemi Jégkorong Liga) válogatott programra, amely két rangos mérkőzést is tartalmaz.

Orbán Balázs-díjban részesült dr. Tamási Zsolt József marosvásárhelyi oktatónk
A díj rendszerint olyan oktatásban tevékenykedő szakembereket illet meg, akik fáradhatatlan munkájukkal és törekvéseikkel a közösségi értékek megőrzése mellett a szülőföldön maradásért is küzdenek.

Innotech Student Call néven indul innovatív vállalkozói tevékenység egyetemistáknak
Cél az egyetemi hallgatók vállalkozói készségeinek fejlesztése és 20 vállalkozás létrehozása, illetve támogatása 40.000–100.000 EUR közötti összeggel. Legalább második évfolyamra beiratkozott alapképzéses, mesterszakos vagy doktorandusz egyetemi hallgatók pályázhatnak.

Csíkszeredai Karunk is partnere az RMKT középiskolásoknak szóló gazdasági/üzleti vetélkedőjének
Az RMKT már nyolc alkalommal szervezett pénzügyi vetélkedőt középiskolás diákok számára.

XIII. „Gúzsba kötve táncolni” fordítói verseny középiskolásoknak
A Csíkszeredai Kar Humántudományok Tanszéke idén tizenharmadik alkalommal hirdeti meg fordítói versenyét a középiskolák 11–12. osztályos tanulói számára négy kategóriában.

XXVII. Fiatal Műszakiak Tudományos Ülésszaka – felhívás videókonferenciára
Az Erdélyi Múzeum-Egyesület a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karával közösen 2022. március 17-én rendezi meg a XXVII. Fiatal Műszakiak Tudományos Ülésszakát.

OBSCURA. SÖTÉT. KAMRA. – online diákfotó-kiállítást nyitott meg a kolozsvári Média Tanszék
A január 21-én megnyitott kiállítás a Kunstmatrix felületén „látogatható”.

Létrejött a Pro Bono Publico konzorcium
A Sapientia EMTE, a Partiumi Keresztény Egyetem és a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet által kezdeményezett társulás elsősorban az erdélyi magyar közösség, tágabb értelemben pedig a romániai társadalom egészének a javát kívánja szolgálni.

Lezajlott a kolozsvári Táncműveszet szakos hallgatók közös vizsgaelőadása
A Kolozsvári Karon működő táncművészet szak a 2021/2022-es tanév első félévét záró gyakorlati kollokviumaiból egy egészestés táncelőadást tartott, mindkét évfolyam közreműködésével.

KáVéPONT Sapientia címmel indított podcastsorozatot egyetemünk Kolozsvári Kara
A KáVéPONT Sapientia célja a tudományos ismeretterjesztés, a kolozsvári tanszékek és oktatók munkájának bemutatása.

Végzős egyetemisták, mesteris hallgatók és doktoranduszok számára hirdet pályázatot Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa
A jelentkezési űrlapot 2022. január 31-ig (postabélyegző dátuma) lehet leadni és még aznap 15 óráig szükséges a jelentkezési lapot a fent említett e-mail címre elküldeni.

Ott leszünk a 22. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon
A tavalyi online kiadás után személyesen mutatkozunk be 2022. január 13–15. között Budapesten a 22. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon a Hungexpo A csarnokában. A Sapientia EMTE a KT17-es jelzésű standot foglalja el.

Oktatónkra emlékezünk
Mély megrendüléssel vesszük tudomásul, hogy szeretett kollégánk, barátunk Gáspár Bencéné dr. Vér Katalin Mária 2022. január 5-én, életének 74. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt.

PÁLYÁZAT rangos nemzetközi (D1, Q1, Q2-es) szakmai folyóiratban közölt cikkek publikálási költségeinek a térítésére – 2022
A pályázat célja a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Partiumi Keresztény Egyetem keretében dolgozó főállású oktatók külföldi publikációs tevékenységének a támogatása, a kiemelkedő tudományos eredmények láthatóságának a javítása, valamint az intézmények nemzetközi elismertségének a növelése.

PÁLYÁZAT nemzetközi tudományos konferenciákon, művészeti fesztiválokon és kiállításokon való részvétel támogatására – 2022
A Sapientia Alapítvány – Kutatási Programok Intézete (KPI) pályázatot hirdet a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE), valamint a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) főállású oktatói számára nemzetközi tudományos konferenciákon, művészeti fesztiválokon, illetve kiállításokon való részvétel támogatására.

10 éves az AlgoRythmics YouTube-csatorna
„Beautiful piece of art to explain computer science, this is so EPIC!” – így jellemezte egyik kommentelő a marosvásárhelyi AlgoRythmics videókat, amelyek egy sajátos tudomány–művészetek párosítással igyekeznek megkapóvá és felejthetetlenné tenni a számítógépes algoritmusok tanulását.

Elismerő Oklevélben részesült a kolozsvári Média Tanszék
A Magyar Művészeti Akadémia kitüntetését az indoklás szerint „a tanszéken zajló magyar film-, és fotóművészet területén a felsőoktatásban kifejtett közel két évtizedes elhivatott, magasszintű művészeti oktatás, valamint a példaértékű, innovatív műhelymunka eredményeinek elismeréseként” nyerte le a tanszék.

Sapis eredmények a Price Media Law Moot Court Competition nemzetközi médiajogi versenyen
Sikeres szereplést tudhat maga mögött a Sapientia jogászcsapata a Price Media Law Moot Court Competition nemzetközi médiajogi perbeszédverseny regionális fordulóján.

Sapientia.ro
Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Rektori Hivatal

400112 Cluj-Napoca (Kolozsvár) str. Matei Corvin (Mátyás király u.) nr. 4

Tel.: +40 723 614 525, fax: +40 264 593 688
E-mail: officesapientia.ro

 

btz webdesign