Au început filmările scurtmetrajelor pentru examenul de licență

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
Au început filmările scurtmetrajelor pentru examenul de licență
Au început filmările scurtmetrajelor pentru examenul de licență
Au început filmările scurtmetrajelor pentru examenul de licență
25 Aprilie 2022

Absolvenții specializării Cinematografie, fotografie, media din cadrul Facultății de Științe și Arte din Cluj-Napoca au început filmările scurtmetrajelor pentru examenul de licență.

BODONI-DOMBI István a filmat la Oradea, între 23 și 27 martie, filmul său intitulat Project Ecotec

În continuare, între 6 și 10 aprilie a urmat filmarea scurtmetrajului Így szólt hozzám Édesapám (Tatăl meu mi-a vorbit așa), proiectul de examen al regizorului FEKETE Tímea și al operatorului VOLONCS Orsolya.

Studenții noștri s-au clasat pe locul 2 la o competiție internațională
La concursul SU Real Life Competition 2022 din partea Universității Sapientia au participat studentele Ilyés Kinga (Drept, anul IV) și Zeiler Hilda Izabella (Cinematografie, fotografie, media, anul II).

Recunoaștere internațională pentru Keresztes Péter, fost student al Universității Sapientia
Keresztes Péter, videojurnalistul studioului din Timișoara al Televiziunii Române, a obținut un premiu special la festivalul internațional de televiziune Prix CIRCOM 2022.

Zilele Porților Deschise s-au încheiat cu succes
În primăvara anului 2022, elevii de liceu interesați au putut vizita din nou centrele noastre de studii din Miercurea Ciuc, Cluj-Napoca, Târgu Mureș și Sfântu Gheorghe.

Vizită la o fabrică de îmbuteliere a apei minerale
Studenții anului II de la specializarea Inginerie și management în alimentație publică și agroturism și studenții anului I de la programul de master Biotehnologii sustenabile din cadrul Facultății de Științe Economice, Socio-Umane și Inginerești din Miercurea-Ciuc au vizitat fabrica de îmbuteliere S.C. Perla Harghitei S.A.

Universitatea Sapientia, partener într-un proiect transfrontalier
Proiectul Horticulture 4.0 - Învățământ profesional pentru transformarea digitală în horticultură a câștigat finanțare în categoria de proiecte Erasmus+ KA220-VET.

Robot nou la Universitatea Sapientia
Compania Accenture România a donat un robot Baxter Facultății de Științe Tehnice și Umaniste din Târgu Mureș.

Studenți în vizită la fabrici de prelucrare a cărnii și a laptelui

Studenți în vizită la fabrica de pungi de hârtie Vegadom House
În cadrul disciplinei Ambalaje și design în industria alimentară, studenții din ultimul an de la specializarea Ingineria produselor alimentare din cadrul Facultății de Științe Economice, Socio-Umane și Inginerești din Miercurea-Ciuc au participat la o vizită profesională la fabrica de pungi de hârtie Vegadom House S.R.L.

Masteranzi în vizită profesională la fabrica de lactate din Miercurea Ciuc
Masteranzii anului I de la specializarea Biotehnologii sustenabile din cadrul Facultatății de Științe Economice, Socio-Umane și Inginerești din Miercurea Ciuc, au participat în cadrul disciplinei Microorganisme utilizate în industrie la o vizită oficială la fabrica de lactate S.C. Lactate Harghita S.A.

Perspectives in Human Sciences – workshop online
În data de 8 aprilie 2022 Centrul de Cercetare Confluențe Interculturale al Departamentului de Științe Umane din cadrul Facultății de Științe Economice, Socio-Umane și Inginerești din Miercurea Ciuc, în colaborare cu Filiala din Cluj a Academiei Maghiare de Științe, va organiza un atelier interdisciplinar online de o zi în limba engleză.

Proiectul Lost Millennials a fost lansat
Obiectivul principal al proiectului este de a contribui la integrarea cu succes a tinerilor NEETs de peste 25 de ani pe piața muncii sau în educație și formare profesională.

A fost lansat noul Centru de Consiliere și Orientare în Carieră din Târgu Mureș
Prezentarea noului Centru de Consiliere și Orientare în Carieră din Târgu Mureș a avut loc în data de 28 martie 2022, între orele 12 și 14, în sala C007 al campusului din Corunca, unde dr. Tőkés Gyöngyvér a ținut o prezentare despre provocările planificării carierei.

Change4Impact - Conferință și hackathon
Conferința Change4Impact, împreună cu un hackathon de 36 de ore, va fi organizată pentru prima dată în format hibrid între 26 și 29 mai 2022.

Rectorul Universității noastre a fost decorat cu titlul Crucea de Ofițer a Ordinului de Merit al Ungariei
Dr. Tonk Márton, rectorul Universității noastre, a fost decorat cu Crucea de Ofițer a Ordinului de Merit al Ungariei, în semn de recunoaștere a activității sale academice, didactice și comunitare deosebite.

Conferința Trans-Linguistica VI.
Departamentul de Lingvistică Aplicată al Facultății de Științe Tehnice și Umaniste de la Universitatea Sapientia din Târgu Mureș și Centrul de Cercetare DAMERG organizează, în perioada 19-20 mai 2022, o conferință academică internațională online Trans-linguistica VI: Metamorfozele științelor umaniste: inovație - tradiție - creare de valori.

Academia Profesorilor - Lansăm o serie de programe educaționale online
Dr. Petteri Laihonen va susține prima prelegere a seriei pe tema educației lingvistice a minorităților în Finlanda, miercuri, 30 martie, de la ora 18:00.

Un nou succes remarcabil în promovarea talentelor
Echipa formată din doi elevi de liceu, coordonată de cadre didactice de la Departamentul de Știința Mediului din Cluj-Napoca, a obținut premiul I la etapa națională a celei de-a 28-a ediție a concursului ” Internațional Conference of Young Scientists”.

Film despre o fostă studentă a Universității Sapientia
Portretul lui NYIKÓ Anetta, informatician și slammer cu dizabilități, va fi difuzat în data de 31 martie, ora 18:00, la Teatrul Național de Film Urania din Budapesta.

Medalie de argint la futsal la cea de-a XIII-a ediție a Cupei Universităților din Bazinul Carpatic
La evenimentul multisport au participat echipe ale unor universități din cinci țări.

Zilele Porților Deschise - din nou cu prezență personală
După o pauză de doi ani, în primăvara anului 2022 elevii interesați pot vizita din nou în persoană locațiile noastre. Vă așteptăm la vizite individuale sau de grup în Miercurea Ciuc, Cluj-Napoca, Târgu Mureș și Sfântu Gheorghe! Participarea este, desigur, gratuită, dar înregistrarea este necesară, deoarece locurile sunt limitate.

Ne-am consultat cu liderii Colegiului Universitar Maghiar din Transcarpatia II. Rákóczi Ferenc
Liderii instituției partenere din regiunea Transcarpatia a Ucrainei ne-au oferit informații generale despre situația de război din țara lor, precum și despre posibilitățile de ajutor și sprijin din partea Universității Sapientia.

Am încheiat un acord de cooperare instituțională cu USAMVBT
Acordul a fost semnat de conducerea celor două instituții pe 21 februarie 2022, la Timișoara.

Expoziție de fotografie în Turnul Croitorilor
Expoziția studenților MÁK Krisztián și RÁDULY Sándor va putea fi vizionată între 21 și 26 februarie în Turnul Croitorilor.

Facultatea de Științe și Arte din Cluj-Napoca a prezentat trei proiecte internaționale ERASMUS+
Cadre didactice ale Departamentului de Relații Internaționale și Studii Europene participă la proiectul foRMAtion destinat managementului cercetării, la proiectul EUSecure privind securitatea și sustenabilitatea în UE, și la proiectul Listen despre utilizarea limbilor minoritare.

Premiul Orbán Balázs pentru dr. Tamási Zsolt József
Premiul se acordă profesioniștilor din domeniul educației care, prin munca și eforturile lor neobosite, luptă nu numai pentru păstrarea valorilor comunității, dar și pentru rămânerea tinerilor în țara natală.

A fost înființat consorțiul PRO BONO PUBLICO
Asociația inițiată de Universitatea Sapientia, Universitatea Creștină Partium și Institutul Teologic Protestant din Cluj-Napoca are ca scop atât sprijinirea comunității maghiare din Transilvania, cât și a societății din România în general.

A avut loc spectacolul examen al studenților de la Artele spectacolului
Studenții programului de studiu Artele spectacolului (Coregrafie) au susținut un spectacol de dans compus din piese ale colocviului practic de la finalul primului semestru.

Ne vedem la EDUCATIO!
După ediția online de anul trecut, ne vom întâlni și în persoană la cea de-a 22-a ediție a Expoziției Internaționale Educatio, organizată între 13 și 15 ianuarie 2022 la Budapesta. Veți găsi standul Universității Sapientia sub numărul KT17 din Sala ”A” a Centrului Expozițional Hungexpo.

Decernarea Premiilor Bocskai
Universitatea Sapientia și-a încheiat anul jubiliar cu o ședință festivă a Senatului, care a avut loc pe 17 decembrie 2021 în sala festivă a Facultății de Științe și Arte din Cluj-Napoca. În cadrul acesteia au fost acordate două Premii Bocskai, onorându-i pe dr. Trócsányi László, europarlamentar și fost ministru al justiției în Ungaria, și pe dr. Dávid László, președinte al Senatului și fost rector al Universității Sapientia.

Dispoziţii în contextul situaţiei epidemiologice, începând cu data de 2 decembrie 2021, pe durata stării de alertă la nivel naţional

Dispoziţii în contextul situaţiei epidemiologice, începând cu data de 8 noiembrie 2021, pe durata stării de alertă la nivel naţional
În sprijinul reluării activităţilor didactice cu prezenţă fizică în fiecare locaţie, ţinând cont de recomandarea Consiliului de...

Au fost lansate două competiții UEFISCDI
Au fost lansate competițiile pentru: Premierea rezultatelor cercetării - articole – competiția se adresează cercetătorilor afiliaţi...

Crisis, Change And Perspectives International Online Conference
16-17 aprilie 2021

Zilele Porților Deschise 2021 - online
În primăvara anului 2021 vom organiza Zilele Porților Deschise în mediul online, în toate locațiile noastre.

Abordarea restaurativă a relației cu autoritatea în Europa de Est / România
Conferință Internațională 2021

Dezvoltări la scară largă la locaţia noului campus al Universităţii Sapientia din Sfântu Gheorghe
Marţi a avut loc la Sfântu Gheorghe prezentarea proiectului Universităţii Sapientia de extindere a ofertei educaţionale în această regiune şi de a construi un campus universitar modern la ieşirea din oraş spre Miercurea Ciuc, vizavi de Arena Sepsi.

Broşura de admitere - 2021

Concurs pentru selectarea decanilor
În conformitate cu prevederile Regulamentului de alegeri şi a Regulamentului de concurs pentru selectarea decanilor, rectorul Universităţii Sapientia din Cluj-Napoca anunţă concursul pentru funcţiile de decan a Facultăţii de Ştiinţe Economice, Socio-Umane şi Inginereşti din Miercurea Ciuc, a Facultăţii de Ştiinţe şi Arte, respectiv a Facultăţii de Ştiinţe Tehnince şi Umaniste din Târgu Mureş.

Platforma națională de informare despre vaccinarea COVID-19
Autoritățiile au lansat o platforma națională de informare despre vaccinarea COVID-19 (https://vaccinare-covid.gov.ro/), iar scopul principal al acestui site este de a furniza informații exacte, obiective și actualizate despre vaccinuri, vaccinare pentru o mai bună, corectă și completă informare a opiniei publice.

Senatul universitar a validat rezultatele alegerilor rectorului Universităţii Sapientia
Senatul Universităţii a validat rezultatul alegerilor generale prin vot direct, egal şi secret din 9 decembrie 2020, în urma cărora d-l prof. dr. Tonk Márton a fost ales de comunitatea academică în funcţia de rector al Universităţii Sapientia.

Prof. univ. dr. Tonk Márton a fost ales în funcţia de rector al Universităţii Sapientia din Cluj-Napoca
În data de 9 decembrie 2020 d-l prof. dr. Tonk Márton a fost ales de comunitatea academică în funcţia de rector al Universităţii Sapientia. În cadrul alegerilor generale prin vot direct, egal şi secret dintre cele 215 persoane cu drept de vot, cadre didactice şi reprezentanţii studenţilor, 174 s-au prezentat în faţa urnelor, ceea ce înseamnă o participare de 80,55%, procentul necesar pentru valabilitatea scrutinului fiind de 50%.

Lista cadrelor didactice titulare şi a studenţilor cu drept de vot din secțiile de votare
Listele electorale privind alegerile pentru desemnarea rectorului Universității „Sapientia” din Cluj-Napoca pot fi consultate prin intermediul link-urilor menționate mai jos. Vă rugăm să verificați listele electorale și să raportați orice eroare posibilă la adresa de e-mail valasztasok@sapientia.ro până la 5 decembrie 2020.

Examene pentru promovarea în cariera didactică în cadrul Universităţii Sapientia
Universitatea Sapientia a anunţat posturile didactice propuse pentru examen de promovare în cariera didactică începând din semestrul II. al anului universitar 2020/2021. Termenul de depunere a dosarelor candidaţilor este 18 ianuarie 2021. Detalii privind organizarea examenului sunt postate pe site la următoarea adresă.

Alegeri pentru desemnarea rectorului Universităţii Sapientia
Alegerea rectorului Universitatii Sapientia va avea loc în 9 decembrie 2020 între orele 9-17. Dispun de drept de vot cadrele didactice titulare ale universităţii şi studenţii aleşi ca membri în consiliile facultăţilor şi în Senat. Toţi membrii cu drept de vot ai comunităţii academice sunt îndemnaţi să participe la vot.

Prelungirea activităţilor online în cadrul Universităţii Sapientia
Luând în considerare măsurile luate la nivel naţional pentru prevenirea şi combaterea pandemiei COVID-19 se prelungeşte suspendarea activităţilor didactice directe, respectiv organizarea în mediul online a orelor de contact în cadrul Universităţii Sapientia până la data de 8 decembrie 2020, deoarece în toate localităţile în care funcţionează instituţia incidenţa infectării cu cooronavirus depăşeşte valoarea limită stabilită prin reglementările în vigoare.

Candidatul pentru funcţia de rector al Universităţii Sapientia este d-l prof. univ. dr. Tonk Márton
Potrivit Calendarului alegerilor universitare, până la data limită de 9 noiembrie 2020 un singur candidat în persoana d-lui prof. univ. dr. Tonk Márton şi-a depus candidatura pentru funcţia de rector. Programul managerial şi curriculum vitae sunt postate pe site.

Prima ședință a noului Senat
După validarea rezultatelor alegerilor membrilor Senatului universitar, în data de 6 noiembrie 2020 începând cu ora 11 va avea loc prima reuniune a noului Senat. În cadrul şedinţei va fi ales noul preşedinte al Senatului. Până la termenul limită stabilit a fost depusă o singură candidatură de către d-l prof. univ. dr. Tonk Márton.

Plan de măsuri privind implementarea scenariului de organizare a activităţii în contextul epidemiologic SARS-CoV-2
Senatul Universităţii Sapientia a decis ca activitatea didactică din semestrul I. al anului universitar 2020/2021 să se desfăşoare în sistem hibrid.

Alegeri la Universitatea „Sapientia” la nivelul departamentelor şi al facultăţilor - alegerea noului Senat
În continuarea procesului de alegeri universitare, în lunile septembrie–octombrie 2020 comunitatea academică va alege şefii de departamente, membrii consiliilor facultăţilor, respectiv ai consiliilor departamentelor, precum şi membrii Senatului, conform calendarului aprobat de Senatul Universităţii.

Dr. Máthé István despre Lacul Sfânta Ana: „Vorbim deja despre un lac eutrof, care tinde spre hipertrof, care devine de fapt un heleşteu”
Turismul haotic, nerespectarea şi/sau lipsa unor reguli, a infrastructurii adecvate şi, mai abitir ca acestea la un loc, popularea voluntară cu caras argintiu, au condus la degradarea singurului lac vulcanic din România.

Concurs de selecție Erasmus+ mobilități STA pentru anul universitar 2020/2021 (KA103)
Apel de concurs pentru granturi Erasmus+: acțiuni de mobilitate a personalului pentru predare (STA) în țările programului în anul universitar 2020/2021 (KA103)

Concurs de selecție Erasmus+ mobilități STT pentru anul universitar 2020/2021 (KA103)
Apel de concurs pentru granturi Erasmus+: acțiuni de mobilitate a personalului pentru formare (STT) în țările programului în anul universitar 2020/2021 (KA103)

Rezultatele referendumului pentru stabilirea modului de alegere a rectorului Universităţii Sapientia
S-a încheiat referendumul pentru stabilirea modului de alegere a rectorului. La vot au participat 165 de persoane din cele 221 cu drept de vot, reprezentând 74,66% din alegători, referendumul fiind valid. Majoritatea alegătorilor (80.6 % din voturile valabil exprimate) s-au exprimat pentru alegerea rectorului pe bază de alegeri generale, prin vot universal, direct, secret şi egal.

Ghid privind desfăşurarea votului la referendumul pentru stabilirea modalităţii de desemnare a rectorului
La referendumul pentru stabilirea modalităţii de desemnare a rectorului votul se va desfăşura online, prin platforma electronică Sistemului Unitar de Gestiune a Studiilor Neptun. Votul este secret şi anonim, sistemul înregistrează doar prezenţa la vot. Pentru descărcarea ghidului, apăsaţi AICI.

Ședințele de informare online privind alegerea Rectorului
Referendumul privind alegerea modalității de desemnare a Rectorului Universității Sapientia va avea loc pe 27 mai 2020. Ședințele de informare online prin intermediul platformei Google Classroom privind referendumul vor fi programate conform următorului calendar, publicat de comisiile electorale ale facultăților.

Relaţii cu publicul online la Rectoratul Universităţii Sapientia
În efortul de a ajuta la reducerea răspândirii COVID-19 luând în considerare starea de urgenţă decretată, începând cu 17 martie, activitatea de relaţii cu publicul a Rectoratului Universităţii Sapientia va fi suspendată pentru o perioadă nedeterminată.

Dr. János Bálint a primit Medalia Memorială Gusztáv Szelényi, gradul de tineret
Profesorul asociat al Departamentului de horticultură din cadrul Facultăţii de Știinţe Tehnice şi Umaniste, Târgu Mureş a preluat premiul cu ocazia celei de-a 66-a ediţie a Ziilelor Ştiinţifice de Protecţia Plantelor la Academiei Ungară de Ştiinţă din 18 februarie 2020.

Discuții cu privire la lansarea programelor de professor de educație fizică şi antrenoriat cu două instituții din Budapesta
La 13 februarie, reprezentanți ai Universității de Educație Fizică și ai Universității Națională de Servicii Publice au vizitat Universitatea Sapientia. În cadrul discuțiilor, Facultatea de Ştiinţe Economice, Socio-Umane și Inginereşti, Miercurea Ciuc a prezentat cele două programe de licență: sport, antrenoriat și educație fizică și sport.

Fostul nostru student a fost premiat la cea de-a III-a ediție a Festivalului de Cinematografie László Kovács și Vilmos Zsigmond din Budapesta
Din cele cinci categorii de premii, premiul pentru scurtmetraj a fost acordat lui Csaba Bántó, care a absolvit în cadrul secției Cinematografie, Fotografie și Media al universității noastre, cu specializarea în Cinematografie în anul 2008, iar apoi a absolvit Universitatea de Teatru și Film din Budapesta. Cinematograful a colaborat cu regizorul Balázs Dudás la filmul premiat Két csík.

Succesul foștilor noștri studenți la Festivalul Internațional de Film Documentar 2020 din Budapesta
Réka Ugron a câștigat premiul special pentru un documentar despre mame singure din Dobrogea, în timp ce documentarul lui László Barna, Divina mână a fost proiectat în afara concursului.

Tímea Fülöp a primit premiul Frankovič Baltazár
Acordul recent de cooperare dintre Universitatea Sapientia și Universitatea din Óbuda a avut ca rezultat recunoașterea profesională de prestigiu.

CONCURS pentru sprijinirea participării la manifestări ştiinţifice, festivaluri și expoziții artistice internaţionale - 2020
Institutul de Cercetare al Fundaţiei Sapientia (IPC) lansează concurs pentru cadrele didactice cu funcția de bază la Universitatea „Sapientia” din municipiul Cluj-Napoca, respectiv la Universitatea Creştină Partium în vederea sprijinirii participării lor la manifestări ştiinţifice, expoziții și festivaluri artistice internaţionale.

Broşura de admitere - 2020

Cea mai nouă populație de bacterii poartă numele Sapientia
Specialiștii în microbiologie ai Universității Sapientia și Universității Eötvös Loránd din Budapesta au izolat din craterul laculului vulcanic Sfânta Ana o nouă populație de bacterii, necunoscută până acum, numind-o Sapientia aquatica.

Memorandum de colaborare între Universitatea Marymount și trei instituții de învățământ superior maghiare de peste hotare
Memorandumul a fost semnat de către dr. Juhász György, rectorul Universității Selye János, dr. Dávid László, rectorul Universității Sapientia și dr. Fodor Gyula, prorectorul Colegiului Superior Maghiar II. Rákóczi Ferenc din Transcarpatia, respectiv dr. Irma Becerra, președintele Universității Marymount.

Ziua Universității la Facultatea din Cluj-Napoca
Cea de-a 18-a aniversare de la prima deschidere a anului universitar la Sapientia va fi sărbătorită la Cluj-Napoca. Evenimentul numit Ziua Universității va începe joi, 3 octombrie 2019, ora 11:00 în clădirea Facultății de Științe și Arte. Așteptăm cu drag toți profesorii, studenții și membrii echipei administrative!

Concurs de selecție Erasmus+ KA107: STA, 2019/2020
Concurs de selecție pentru mobilităţile Erasmus+ de predare în Ucraina pentru anul universitar 2019/2020.

Facultatea din Miercurea Ciuc a început cel de-al 19-lea an universitar
Luni, 16 septembrie 2019, Facultatea de Științe Economice, Socio-Umane și Inginerești din Miercurea-Ciuc a organizat cea de-a 19-a ceremonie de deschidere a anului universitar pentru noii săi studenți și întregul colectiv academic. În acest an 341 de studenți își vor începe studiile la anul I, din care 254 la nivel de licență și 87 la masterat.

Conferință privind apele minerale la Miskolc
Între 22 și 24 august 2019 a avut loc cea de a 15-a ediție a conferinței științifice internaționale itinerante ”Apele minerale în Regiunea Carpatică”, Universitatea Sapientia fiind partener organizator al acesteia. Gazda ediției din acest an a fost orașul Miskolc din Ungaria.

Bitay Enikő, conferențiar al Universității Sapientia, distins cu titlul de Honorary Professor al Universității Óbuda
Academicianul Bitay Enikő, conferențiar al Facultății de Științe Technice și Umaniste din Târgu-Mureș, a fost distins cu titlul de Honorary Professor al Universității Óbuda pe 30 august 2019, la deschiderea festivă organizată la Palatul Artelor (Művészetek Palotája) din Budapesta.

Interes crescut față de programele de studii ale Universității Sapientia
Cu toate că rezultatele bacalaureatului din acest an au fost mai slabe, numărul candidaților înscriși a crescut la fiecare dintre cele trei facultăți ale Universității Sapientia. În fiecare locație există specializări mai populare, dar în multe cazuri rămân locuri și pentru sesiunea de admitere din toamnă.

Remake după filmul "Dracula" din 1921, o nouă producție Sapientia
La Facultatea de Științe și Arte din Cluj-Napoca se desfășoară un proiect special. Departamentul de Media împreună cu Asociația Cineaștilor Maghiari din Transilvania, cu sprijinul Fondului Bethlen Gábor, a organizat o serie de ateliere de creație cinematografică pe peliculă, și astfel în cursul anului 2018 studenții de la Departamentul de Media au colaborat la filmarea unui remake după filmul maghiar Dracula, pierdut în întregime în cursul anilor '40 ai secolului trecut.

SapExperience – ne mutăm la Festivalul VIBE
La începutul lunii iulie ne ridicăm din nou cortul la malul Mureșului: vă așteptăm la VIBE Koli cu chill zone și beanbag-uri, expoziții audio-video, proiecții ale filmelor de licență, jocuri de societate și prezentări pe o varietate de subiecte interesante. Între 4 și 7 iulie vom fi într-o locație nouă, unde printre altele vom discuta și despre Cernobîl, libertatea de exprimare, fotografie, geopolitică sau munca în străinătate.

Sapientia, pe locul 20 în topul celor mai bune universități din România
Universitatea Sapientia se situează pe locul 20 în topul celor mai bune universități din România – se află din studiul realizat în acest an de uniRank. Clasamentul internațional este realizat și publicat în fiecare an de către instituții de cercetare independente. Printre instituțiile de învățământ superior ale mai multor țări, clasamentul uniRank listează și universitățile din România.

Vizita studenților de la Universitatea de Științe Aplicate din Berna la Sapientia
Studenți absolvenți ai Universității de Științe Aplicate din Berna (Berner Fachhochschule), însoțiți de doi profesori, au vizitat la sfârșitul lunii mai Departamentele de Bioinginerie și de Științe Alimentare din cadrul Facultății de Științe Economice, Socio-Umane și Inginerești din Miercurea Ciuc, respectiv Departamentul de Horticultură al Facultății de Științe Tehnice și Umaniste din Târgu Mureș.

Conferința Internațională Trans-linguistica 5.
Departamentul de Lingvistică Aplicată al Facultății de Științe Tehnice și Umaniste din cadrul Universității Sapientia din Târgu Mureș în perioada 30-31 mai organizează cea de-a V-a ediție a Conferinței Internaționale Trans-Linguistica, având ca temă "Medierea lingvistică și culturală după revoluția digitală - provocările secolului 21."

Rezultate remarcabile la OTDK, ediția a 34-a
Studenții Universității Sapientia au participat cu success la cea de a 34-a ediție a Conferinței Cercurilor Științifice Studențești din Ungaria (Országos Tudományos Diákköri Konferencia – OTDK), câștigând în total 17 premii. Cursanții celor trei facultăți au obținut trei locuri I, patru locuri II, patru locuri III și șase premii speciale.

Conferință despre cele mai recente cercetări de mediu la Facultatea de Științe și Arte
Cea de a 15-a ediție a Conferinței de Științe ale Mediului în Bazinul Carpatic va avea loc în perioada 3-6 aprilie 2019, și va fi organizată de către Departamentul de Știința Mediului din cadrul Universității Sapientia și Asociația EnviroScientia. Conferința internațională se va desfășura în clădirea Facultății de Științe și Arte din Cluj-Napoca (Calea Turzii nr. 4).

Studentă premiată la OTDK
Doi studenți ai universității noastre și-au prezentat lucrările în cadrul secțiunilor Instrumente electronice și informatice, sisteme integrate, și Proiectare mașini. Ferencz Katalin, studenta noastră la anul I (masterat) a obținut premiul II.

Trans-linguistica 5.
Departamentul de Lingvistică Aplicată al Facultății de Științe Tehnice și Umaniste din cadrul Universității Sapientia din Târgu Mureș va organiza cea de-a V-a ediție a Conferinței Internaționale Trans-Linguistica, având ca temă "Medierea lingvistică și culturală după revoluția digitală - provocările secolului 21."

Universitatea Sapientia va lansa un program de studii pentru formarea dansatorilor și instructorilor de dans popular
În toamna anului 2019 Facultatea de Științe și Arte din Cluj-Napoca va lansa o nouă specializare pentru formarea dansatorilor și instructorilor de dans popular. Programul se va desfășura în parteneriat cu Universitatea de Artă a Dansului (Magyar Táncművészeti Egyetem) din Ungaria și Casa Tradițiilor (Hagyományok Háza). De asemenea, din toamnă va începe și un curs de formare pentru dansatorii profesioniști ai ansamblurilor din Transilvania.

Concurs de eseuri – Iluzia alegerii: sistemele de recomandare înseamnă sfârșitul voinței libere?
Site-ul de cariere în educație 365 Data Science a anunțat un concurs de eseuri în limba engleză. Autorul celui mai bun eseu va fi premiat cu 1000 de dolari, iar cei clasați pe locurile 2 și 3 vor primi câte 300, respectiv 200 de dolari. Termen de înscriere: 28 aprilie 2019.

CONCURS pentru sprijinirea participării la manifestări ştiinţifice, festivaluri, expoziții artistice internaţionale – 2019
Institutul de Cercetare al Fundaţiei Sapientia (IPC) lansează concurs pentru cadrele didactice cu funcția de bază la Universitatea „Sapientia” din municipiul Cluj-Napoca, respectiv la Universitatea Creştină Partium în vederea sprijinirii participării lor la manifestări ştiinţifice, expoziții și festivaluri artistice internaţionale.

Dr. Kolozsváry Zoltán, profesor al Universității Sapientia, premiat
Profesorul a primit Premiul Dennis Gabor pentru rezultatele sale obținute în domeniul științei materialelor și pentru activitatea sa didactică remarcabilă.

Vino la Expoziția Internațională EDUCATIO!
Vă așteptăm la cea de a 19-a ediție a Expoziției Internaționale EDUCATIO, organizată între 10 și 12 ianuarie 2019 în hala ”A” a Centrului Expozițional Hungexpo din Budapesta. Veți găsi standul Universității Sapientia sub numărul DA24.

Conferințele Cercurilor Științifice Studențești: au început înscrierile
Comisiile pentru Promovarea Talentelor și Organizațiile Studențești care funcționează la nivelul facultăților din cadrul Universității Sapientia anunță începerea înscrierilor pentru Conferințele Cercurilor Științifice Studențești (CCȘS / TDK) din sesiunea de primăvară a anului universitar 2018/2019.

Studenții noștri la Paris – Ecotrophelia Europe 2018
În perioada 21-22 octombrie 2018 a avut loc etapa internațională a competiției Ecotrophelia Europe 2018, destinată inovației din industria alimentară. La concursul desfășurat în cadrul expoziției SIAL Paris, echipa Sapbakers a Facultății de Științe Economice, Socio-Umane și Inginerești din Miercurea Ciuc a reprezentat Ungaria.

Broşura de admitere - 2019
Broşura de admitere a Universităţii Sapientia acum poate fi accesată şi online.

Inaugurarea Colegiului de Performanță Academică ”Collegium Iuridicum”
La Cluj-Napoca a fost inaugurat Colegiul de Performanță Academică ”Collegium Iuridicum” al Universității Sapientia, finalizat cu sprijinul financiar al statului maghiar. Împreună cu acesta a fost predat și biblioteca juridică ”Bálint Kolosváry”, care va funcționa în incinta acestuia.

Anunţ competiţie: SapiLine Tracer v5.0
Competiţia de roboți va avea loc în data de 11 decembrie 2018, și va fi organizată de Departamentul de Inginerie Electrică și de Consiliul Studenţilor din cadrul Facultăţii de Știinţe Tehnice și Umaniste, Târgu-Mureş.

Echipa HeptaCube a câștigat premiul I la concursul internațional de robotică Robochallenge
La concursul de robotică au participat 140 de echipe din 15 țări (Bulgaria, Bolivia, Columbia, Ecuador, Mexic, Republica Moldova, Letonia, Lituania, Paraguay, Peru, Polonia, România, Rusia, Turcia și Spania).

Köztes terek / Spaţii intermediare / Spaces In Between ‒ Nemzetközi konferencia 2019
Departamentul de Ştiinţe Umane al Facultăţii de Ştiinţe Economice, Socio-Umane şi Inginereşti din Miercurea Ciuc, Universitatea „Sapientia” din municipiul Cluj-Napoca, în colaborare cu Centrul de Cercetare „Confluenţe Interculturale” vă anunţă organizarea conferinţei trilingve cu titlul Köztes terek/ Spaţii intermediare/ Spaces In Between, care se va desfăşura la Miercurea Ciuc, în perioada 26‒27 aprilie 2019. Termenul de înregistrare: 31 ianuarie 2019.

Conferință internațională de studii media și de film la Universitatea Sapientia
Departamentului de Media din cadrul Universității Sapientia organizează pentru a 18-a oară conferință de studii de film. În cadrul acesteia vor fi dezbătute subiecte conexe celor cercetate de către cadrele didactice ale departamentului.

CONCURS pentru sprijinirea participării la manifestări ştiinţifice internaţionale – 2018/II.
Institutul de Cercetare al Fundaţiei Sapientia (IPC) lansează concurs pentru cadrele didactice ale Universităţii Sapientia şi ale Universităţii Creştine Partium în vederea sprijinirii participării lor la manifestări ştiinţifice internaţionale.

Unity in Diversity – Multiplier Event at Sapientia University
On 13 June 2018, the Campus of Miercurea Ciuc of Sapientia Hungarian University of Transylvania hosted the multiplier event of the Erasmus+ project entitled Language skills and intercultural issues in the hospitality industry: unity in diversity in the EU labour market.

Challenges, conflicts and opportunities. 100 years of state- and nationhood in Central and Eastern Europe
Challenges, conflicts, and opportunities. 100 years of state- and nationhood in Central and Eastern Europe (2018. november 15–17., Kolozsvár)

Innovation and technology in the knowledge based economy - 14th Annual International Conference
14th Annual International Conference on Economics and Business, CHALLENGES IN THE CARPATHIAN BASIN.

C.Ş.S.T. în Ştiinţe Agricole - Ediţia a XXI-a şi Conferinţa Ştiinţifică Studenţească - Ediţia a XV-a în Facultatea din Miercurea Ciuc
Cea de-a XXI-a ediţie a Conferinţei Ştiinţifice Studenţească din Transilvania în Ştiinţe Agricole (C.Ş.S.T.) va avea loc pe 25 aprilie 2018 la Universitatea Sapienta, Facultatea din Miercurea Ciuc.

Conferinţa Ştiinţifică Studenţească al Facultăţii din Cluj-Napoca – Ediţia a VIII-a
Cea de-a VIII-a ediţie a Conferinţei Ştiinţifice Studenţească al Facultăţii din Cluj-Napoca va avea loc între 25-26 aprilie 2018. Programul conferinţei în limba maghiară se poate accesa AICI.

Border Crossings
The Intercultural Confluences Research Centre of the Department of Humanities, Faculty of Economics, Socio-Human Sciences and Engineering, Miercurea Ciuc, Sapientia Hungarian University of Transylvania, Romania, organizes the English language International Conference Border Crossings in the Miercurea Ciuc campus of the university on 20-21 April, 2018.

Sapientia.ro
Sapientia EMTE

Universitatea „Sapientia” este o instituție autonomă a maghiarilor din România, care și-a definit principala menire în a-i asigura acestei comunităţi naţionale o educaţie şi o viaţă ştiinţifică la un nivel profesional recunoscut.

Contact

Rectorat

400112 Cluj-Napoca, str. Matei Corvin nr. 4
 
Tel.: +40 723 614 525, fax: +40 264 593 688
E-mail: officesapientia.ro
 
 
btz webdesign