După o pauză de doi ani, Universitatea Sapientia a revenit la liceeni maghiari din întreaga țară pentru a răspunde la întrebările lor privind programele de studii oferite. Pe parcursul turneului de informare, care s-a desfășurat în perioada 14-18 noiembrie 2022, echipele formate din studenți Sapientia au susținut aproape 100 de prezentări.
"Trăiește cea mai bună versiune a ta, noi îți asigurăm baza, restul depinde de tine" - astfel au încurajat studenții voluntari ai Universității Sapientia liceenii maghiari transilvăneni să-și continue studiile, în timp ce și-au asumat misiunea de a prezenta oferta educațională a Facultății de Științe Economice, Socio-Umane și Inginerești din Miercurea Ciuc, a Facultății de Științe și Arte din Cluj-Napoca, a Facultății de Științe Tehnice și Umaniste din Târgu Mureș, și a Centrului de Studii din Sfântu Gheorghe, precum și avantajele de a fi student universitar în Transilvania. Turul de informare a fost o oportunitate pentru elevii de liceu de a obține informații direct de la studenții de la Sapientia despre programele de studii oferite de universitate și despre viața de student, sau de a pune întrebări privind criteriile de admitere. În timpul întâlnirilor studenții și-au împărtășit experiențele personale, ajutându-i astfel pe liceeni să facă o alegere cât mai bună în ceea ce privește viitoarea carieră.
Patru echipe au activat în apropierea orașului Miercurea Ciuc și Cluj-Napoca, și două echipe în zona Târgu Mureș - în fiecare echipă câte-un student a reprezentat cele trei facultăți ale universității. Echipele au călătorit de la Brașov, prin Gheorgheni și Miercurea Nirajului, până în Sighetu Marmației și Arad, oferind o imagine mai amplă a instituției.
Cei care nu au fost vizitați de studenții universității, pot vizita universitatea în martie 2023, deoarece în fiecare vineri vor fi organizate Zilele Porților Deschise. O altă noutate a turului este faptul că toate locațiile instituției au devenit "vizitabile" cu ajutorul unor tururi virtuale online de 360 de grade, pe www.sapientia.ro, în cadrul meniul Despre noi.
Sunteți gata pentru selfie-uri?
Studenții de la Peisagistică în excursie de studiu în Germania
Vizita studenților din anul III de la Facultatea de Științe Tehnice și Umaniste din Târgu Mureș s-a desfășurat în cadrul concursului internațional de proiecte studențești Le Notre, organizat de Federația Internațională a Arhitecților Peisagiști (IFLA).
Întâlnirea profesorilor mentori la DSPP din Miercurea Ciuc
Întâlnirea anuală a profesorilor mentori a avut loc în acest an universitar pe 9 noiembrie 2022 la Departamentul de Specialitate cu Profil Psihopedagogic din Miercurea Ciuc.
Dl profesor emerit Hollanda Dénes fost distins cu Premiul Maestrul Științei din Transilvania
În cadrul conferinței organizate cu ocazia sărbătoririi Zilelor Științei Maghiare, în data de 11 noiembrie 2022, la Târgu Mureș, au fost decernate premiile științifice ale Filialei din Cluj a Academiei Maghiare de Științe pentru anul 2022.
Uncanny Intermediality - Conferință internațională de științe cinematografice
Conferința a avut loc în cadrul proiectului de cercetare "Affective Intermediality. Cinema between Media, Sensation and Reality" în perioada 21-22 octombrie 2022 la Facultatea de Științe și Arte din Cluj-Napoca.
A apărut noua carte a lect. univ. dr. Zsigmond Andrea
Lectorul Departamentului de Știința Mediului din cadrul Facultății de Științe și Arte din Cluj-Napoca și-a publicat noua lucrare pe tema prelucrării datelor cu R și a aplicațiilor în știința mediului.
Călătorie de studiu în Italia în cadrul proiectului HealAll
În cadrul unui proiect internațional Erasmus+, personalul Facultății de Științe Economice, Socio-Umane și Inginerești din Miercurea Ciuc a participat la o excursie de studiu în regiunea Veneto din Italia.
Întâlnire Lost Millennials în Burgos
În perioada 27-28 septembrie 2022 a avut loc al doilea întâlnire personală între participanții proiectului internațional Lost Millennials în orașul Burgos, Spania.
Profesionalism în managementul și administrarea proiectelor de cercetare
În cadrul proiectului foRMAtion va avea loc un nou eveniment public în data de 28 octombrie 2022 la Facultatea de Științe și Arte din Cluj-Napoca.
Marele premiu Filmgalopp a fost câștigat de studenții noștri
Premiul publicului și două premii speciale au fost, de asemenea, câștigate de absolvenți ai Facultății de Științe și Arte din Cluj-Napoca.
Premiera mondială a noului film semnat de Lakatos Róbert va avea loc la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia
Cea de-a 38-a ediție a festivalului se va desfășura între 14 și 23 octombrie.
Filmul lui Nagy Márton, premiat la cea de-a 30-a ediție a festivalului Alter-Native
Scurtmetrajul fostului student al Facultății de Științe și Arte din Cluj-Napoca, intitulat Cum s-a aprins iubita mea la a treia întâlnire, a câștigat Premiul Schnedarek Ervin pentru cel mai bun film regional.
Am încheiat un acord de cooperare pentru continuarea programului HTDK
În data de 30 septembrie 2022, la Oradea a avut loc sesiunea plenară a Consiliului Național al Rectorilor Maghiari, în cadrul căreia am semnat un nou acord de cooperare pe termen lung cu OTDT și reprezentanții sistemului de învățământ superior maghiar.
Profesorul Szilágyi László s-a alăturat programului științific al Universității Óbuda
În acest an, pentru prima dată, Universitatea din Óbuda a anunțat un concurs pentru obținerea titlului de Profesor de Excelență.
Conf. univ. dr. Bakk Miklós a fost onorat cu titlul Crucea de Cavaler a Ordinului de Merit al Ungariei
Cadrul didactic asociat al Departamentului de Relații Internaționale și Studii Europene din Cluj-Napoca a preluat distincția în data de 10 septembrie 2022.
Conferință internațională MACRo 2022 la Târgu Mureș
În perioada 21-22 noiembrie 2022, Departamentul de Inginerie Mecanică și Electrică al Facultății de Științe Tehnice și Umaniste din Târgu Mureș, Universitatea Neumann János din Óbuda, IEEE Hungary Section și Societatea Fuzzy din Ungaria vor organiza cea de-a opta ediție a conferinței internaționale MACRo.
Studenții de la Peisagistică au participat la un workshop profesional la Nantes
În perioada 3-10 iulie, cadrele didactice și studenții de la Peisagistică din cadrul Facultății de Științe Tehnice și Umaniste din Târgu Mureș au participat la un workshop organizat prin proiectul The Builder Method - Action-oriented educational approaches in architecture în Nantes, Franța.
Delegația Universității Metropolitan din Budapesta în vizită la Universitatea Sapientia
Cu ocazia vizitei din 14 iulie, liderii celor două instituții au discutat despre oportunități de cooperare.
Studentă a Facultății de Științe și Arte din Cluj-Napoca, premiată la Filmul de Piatră
Orbán Orsolya a primit premiul pentru cel mai bun film de ficțiune pentru scurtmetrajul Blonda și bruneta.
Proiectul foRMAtion a ajuns într-o nouă etapă
Instituțiile partenere ale proiectului foRMAtion, care s-a desfășurat în mediul online din cauza pandemiei, s-au reunit la Lisabona între 16 și 18 mai 2022.
Excursia de studiu a studenților ingineri în Valea Cernei
Studenții anului I și II de la specializarea Inginerie și management în alimentație publică și agroturism, respectiv Inginerie genetică au participat în perioada 24-29 iunie 2022 la o excursie de studiu în Parcul Național Domogled – Valea Cernei.
Un masterand a câștigat marele premiu la un festival de film internațional
Scurtmetrajul lui NAGY Márton a fost ales ca fiind cel mai bun dintre cele 50 de scurtmetraje proiectate și 7 scurtmetraje înscrise în competiția International Vampire Film & Arts Festival.
Studenți ai Facultății de Științe și Arte din Cluj-Napoca au fost premiați la un concurs internațional de protocol
După doi ani de întrerupere, Concursul Internațional de Comunicare, Cultură Comportamentală și Protocol destinat studenților a avut loc din nou în data de 10 iunie 2022.
Apel pentru aplicații - Programul Sándor Csoma Kőrösi și Programul Sándor Petőfi
În acest an, Secretariatul de Stat pentru Politică Națională a anunțat din nou apelurile pentru Programul Csoma Sándor Kőrösi și Programul Sándor Petőfi, care au ca scop sprijinirea și consolidarea comunităților maghiare din străinătate cu ajutorul bursierilor.
Medalie de bronz pentru elevii mentorați
Ceremonia de decernare a premiilor celei de a 28-a ediții a concursului ”International Conference of Young Scientists” de la Belgrad a avut loc în data de 8 iunie 2022 în amfiteatrul Muzeului Zoologic din Cluj-Napoca.
Universitatea Sapientia a obținut cel mai înalt calificativ profesional
Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) a publicat rezultatele ultimei evaluări instituționale externe.
A încetat din viață fosta studentă și cadrul didactic asociat Molnár Beáta
Comunitatea academică a Universității Sapientia își ia rămas bun cu profundă durere de la MOLNÁR Beáta, fostă studență din Târgu Mureș la Comunicare și relații publice, cadru didactic asociat la Facultatea de Științe și Arte din Cluj-Napoca.
Vizitele de studiu ale studenților din Miercurea Ciuc
Studenții Facultății de Științe Economice, Socio-Umane și Inginerești din Miercurea Ciuc au participat la o expoziție de panificație și cofetărie, la o excursie de studiu la București și au vizitat o fermă de bovine.
Departamentul de Științe Juridice organizează o conferință în limba română
În perioada 13-14 mai 2022, Departamentul de Științe Juridice al Facultății de Științe și Arte din Cluj-Napoca organizează o conferință în limba română cu titlul Dreptul penal și procesual în teorie și practică.
Studenți din Târgu Mureș în vizite profesionale
În ultimele săptămâni studenți de la Facultatea de Științe Tehnice și Umaniste din Târgu Mureș al Universității Sapientia au participat la o serie de programe care contribuie la dezvoltarea lor profesională continuă.
Domnul prof. univ. dr. George Volceanov a fost distins cu Ordinul de merit în grad de cavaler al Republicii Ungare
În data de 4 mai, dr. George VOLCEANOV, fost profesor asociat al Departamentului de Științe Umane din cadrul Facultății de Științe Economice, Socio-Umane și Inginerești din Miercurea-Ciuc, a fost distins cu Ordinul de merit în grad de cavaler al Republicii Ungare.
Cooperare interuniversitară cu UiT – The Arctic University of Norway
Departamentul de Inginerie mecanică din cadrul Facultății de Științe Tehnice și Umaniste din Târgu Mureș a obținut finanțare pentru proiectul RoNo Cooperation for Virtual Manufacturing, care se desfășoară în parteneriat cu UiT - The Arctic University of Norway și INNO Robotics SRL din Cluj-Napoca.
Succes la un concurs al studenților de la Drept
Studenții de la Drept din cadrul Facultății de Științe și Arte din Cluj-Napoca s-au clasat pe locurile II și IV.
CCȘS 2022 – Conferințele Cercurilor Științifice Studențești la Sapientia
Universitatea Sapientia organizează anual Conferințe ale Cercurilor Științifice Studențești la nivelul fiecărei facultăți, care au ca scop încurajarea activităților științifice ale studenților și asigurarea unei platforme pentru prezentarea proiectelor lor.
Studenți în excursie de studiu la București
În perioada 13-15 aprilie 2022, Departamentul de relații internaționale și studii europene a organizat o excursie de studiu pentru studenții săi de la programele de licență și masterat.
Au început filmările scurtmetrajelor pentru examenul de licență
Absolvenții specializării Cinematografie, fotografie, media din cadrul Facultății de Științe și Arte din Cluj-Napoca au început filmările scurtmetrajelor pentru examenul de licență.
Studenții noștri s-au clasat pe locul 2 la o competiție internațională
La concursul SU Real Life Competition 2022 din partea Universității Sapientia au participat studentele Ilyés Kinga (Drept, anul IV) și Zeiler Hilda Izabella (Cinematografie, fotografie, media, anul II).
Recunoaștere internațională pentru Keresztes Péter, fost student al Universității Sapientia
Keresztes Péter, videojurnalistul studioului din Timișoara al Televiziunii Române, a obținut un premiu special la festivalul internațional de televiziune Prix CIRCOM 2022.
Zilele Porților Deschise s-au încheiat cu succes
În primăvara anului 2022, elevii de liceu interesați au putut vizita din nou centrele noastre de studii din Miercurea Ciuc, Cluj-Napoca, Târgu Mureș și Sfântu Gheorghe.
Vizită la o fabrică de îmbuteliere a apei minerale
Studenții anului II de la specializarea Inginerie și management în alimentație publică și agroturism și studenții anului I de la programul de master Biotehnologii sustenabile din cadrul Facultății de Științe Economice, Socio-Umane și Inginerești din Miercurea-Ciuc au vizitat fabrica de îmbuteliere S.C. Perla Harghitei S.A.
Universitatea Sapientia, partener într-un proiect transfrontalier
Proiectul Horticulture 4.0 - Învățământ profesional pentru transformarea digitală în horticultură a câștigat finanțare în categoria de proiecte Erasmus+ KA220-VET.
Robot nou la Universitatea Sapientia
Compania Accenture România a donat un robot Baxter Facultății de Științe Tehnice și Umaniste din Târgu Mureș.
Studenți în vizită la fabrici de prelucrare a cărnii și a laptelui
Studenți în vizită la fabrica de pungi de hârtie Vegadom House
În cadrul disciplinei Ambalaje și design în industria alimentară, studenții din ultimul an de la specializarea Ingineria produselor alimentare din cadrul Facultății de Științe Economice, Socio-Umane și Inginerești din Miercurea-Ciuc au participat la o vizită profesională la fabrica de pungi de hârtie Vegadom House S.R.L.
Masteranzi în vizită profesională la fabrica de lactate din Miercurea Ciuc
Masteranzii anului I de la specializarea Biotehnologii sustenabile din cadrul Facultatății de Științe Economice, Socio-Umane și Inginerești din Miercurea Ciuc, au participat în cadrul disciplinei Microorganisme utilizate în industrie la o vizită oficială la fabrica de lactate S.C. Lactate Harghita S.A.
Perspectives in Human Sciences – workshop online
În data de 8 aprilie 2022 Centrul de Cercetare Confluențe Interculturale al Departamentului de Științe Umane din cadrul Facultății de Științe Economice, Socio-Umane și Inginerești din Miercurea Ciuc, în colaborare cu Filiala din Cluj a Academiei Maghiare de Științe, va organiza un atelier interdisciplinar online de o zi în limba engleză.
Proiectul Lost Millennials a fost lansat
Obiectivul principal al proiectului este de a contribui la integrarea cu succes a tinerilor NEETs de peste 25 de ani pe piața muncii sau în educație și formare profesională.
A fost lansat noul Centru de Consiliere și Orientare în Carieră din Târgu Mureș
Prezentarea noului Centru de Consiliere și Orientare în Carieră din Târgu Mureș a avut loc în data de 28 martie 2022, între orele 12 și 14, în sala C007 al campusului din Corunca, unde dr. Tőkés Gyöngyvér a ținut o prezentare despre provocările planificării carierei.
Change4Impact - Conferință și hackathon
Conferința Change4Impact, împreună cu un hackathon de 36 de ore, va fi organizată pentru prima dată în format hibrid între 26 și 29 mai 2022.
Rectorul Universității noastre a fost decorat cu titlul Crucea de Ofițer a Ordinului de Merit al Ungariei
Dr. Tonk Márton, rectorul Universității noastre, a fost decorat cu Crucea de Ofițer a Ordinului de Merit al Ungariei, în semn de recunoaștere a activității sale academice, didactice și comunitare deosebite.
Conferința Trans-Linguistica VI.
Departamentul de Lingvistică Aplicată al Facultății de Științe Tehnice și Umaniste de la Universitatea Sapientia din Târgu Mureș și Centrul de Cercetare DAMERG organizează, în perioada 19-20 mai 2022, o conferință academică internațională online Trans-linguistica VI: Metamorfozele științelor umaniste: inovație - tradiție - creare de valori.
Academia Profesorilor - Lansăm o serie de programe educaționale online
Dr. Petteri Laihonen va susține prima prelegere a seriei pe tema educației lingvistice a minorităților în Finlanda, miercuri, 30 martie, de la ora 18:00.
Un nou succes remarcabil în promovarea talentelor
Echipa formată din doi elevi de liceu, coordonată de cadre didactice de la Departamentul de Știința Mediului din Cluj-Napoca, a obținut premiul I la etapa națională a celei de-a 28-a ediție a concursului ” Internațional Conference of Young Scientists”.
Film despre o fostă studentă a Universității Sapientia
Portretul lui NYIKÓ Anetta, informatician și slammer cu dizabilități, va fi difuzat în data de 31 martie, ora 18:00, la Teatrul Național de Film Urania din Budapesta.
Medalie de argint la futsal la cea de-a XIII-a ediție a Cupei Universităților din Bazinul Carpatic
La evenimentul multisport au participat echipe ale unor universități din cinci țări.
Zilele Porților Deschise - din nou cu prezență personală
După o pauză de doi ani, în primăvara anului 2022 elevii interesați pot vizita din nou în persoană locațiile noastre. Vă așteptăm la vizite individuale sau de grup în Miercurea Ciuc, Cluj-Napoca, Târgu Mureș și Sfântu Gheorghe! Participarea este, desigur, gratuită, dar înregistrarea este necesară, deoarece locurile sunt limitate.
Ne-am consultat cu liderii Colegiului Universitar Maghiar din Transcarpatia II. Rákóczi Ferenc
Liderii instituției partenere din regiunea Transcarpatia a Ucrainei ne-au oferit informații generale despre situația de război din țara lor, precum și despre posibilitățile de ajutor și sprijin din partea Universității Sapientia.
Am încheiat un acord de cooperare instituțională cu USAMVBT
Acordul a fost semnat de conducerea celor două instituții pe 21 februarie 2022, la Timișoara.
Expoziție de fotografie în Turnul Croitorilor
Expoziția studenților MÁK Krisztián și RÁDULY Sándor va putea fi vizionată între 21 și 26 februarie în Turnul Croitorilor.
Facultatea de Științe și Arte din Cluj-Napoca a prezentat trei proiecte internaționale ERASMUS+
Cadre didactice ale Departamentului de Relații Internaționale și Studii Europene participă la proiectul foRMAtion destinat managementului cercetării, la proiectul EUSecure privind securitatea și sustenabilitatea în UE, și la proiectul Listen despre utilizarea limbilor minoritare.
Premiul Orbán Balázs pentru dr. Tamási Zsolt József
Premiul se acordă profesioniștilor din domeniul educației care, prin munca și eforturile lor neobosite, luptă nu numai pentru păstrarea valorilor comunității, dar și pentru rămânerea tinerilor în țara natală.
A fost înființat consorțiul PRO BONO PUBLICO
Asociația inițiată de Universitatea Sapientia, Universitatea Creștină Partium și Institutul Teologic Protestant din Cluj-Napoca are ca scop atât sprijinirea comunității maghiare din Transilvania, cât și a societății din România în general.
A avut loc spectacolul examen al studenților de la Artele spectacolului
Studenții programului de studiu Artele spectacolului (Coregrafie) au susținut un spectacol de dans compus din piese ale colocviului practic de la finalul primului semestru.
Ne vedem la EDUCATIO!
După ediția online de anul trecut, ne vom întâlni și în persoană la cea de-a 22-a ediție a Expoziției Internaționale Educatio, organizată între 13 și 15 ianuarie 2022 la Budapesta. Veți găsi standul Universității Sapientia sub numărul KT17 din Sala ”A” a Centrului Expozițional Hungexpo.
Decernarea Premiilor Bocskai
Universitatea Sapientia și-a încheiat anul jubiliar cu o ședință festivă a Senatului, care a avut loc pe 17 decembrie 2021 în sala festivă a Facultății de Științe și Arte din Cluj-Napoca. În cadrul acesteia au fost acordate două Premii Bocskai, onorându-i pe dr. Trócsányi László, europarlamentar și fost ministru al justiției în Ungaria, și pe dr. Dávid László, președinte al Senatului și fost rector al Universității Sapientia.
Dispoziţii în contextul situaţiei epidemiologice, începând cu data de 8 noiembrie 2021, pe durata stării de alertă la nivel naţional
În sprijinul reluării activităţilor didactice cu prezenţă fizică în fiecare locaţie, ţinând cont de recomandarea Consiliului de...
Au fost lansate două competiții UEFISCDI
Au fost lansate competițiile pentru: Premierea rezultatelor cercetării - articole – competiția se adresează cercetătorilor afiliaţi...
Crisis, Change And Perspectives International Online Conference
16-17 aprilie 2021
Zilele Porților Deschise 2021 - online
În primăvara anului 2021 vom organiza Zilele Porților Deschise în mediul online, în toate locațiile noastre.
Abordarea restaurativă a relației cu autoritatea în Europa de Est / România
Conferință Internațională 2021
Dezvoltări la scară largă la locaţia noului campus al Universităţii Sapientia din Sfântu Gheorghe
Marţi a avut loc la Sfântu Gheorghe prezentarea proiectului Universităţii Sapientia de extindere a ofertei educaţionale în această regiune şi de a construi un campus universitar modern la ieşirea din oraş spre Miercurea Ciuc, vizavi de Arena Sepsi.
Concurs pentru selectarea decanilor
În conformitate cu prevederile Regulamentului de alegeri şi a Regulamentului de concurs pentru selectarea decanilor, rectorul Universităţii Sapientia din Cluj-Napoca anunţă concursul pentru funcţiile de decan a Facultăţii de Ştiinţe Economice, Socio-Umane şi Inginereşti din Miercurea Ciuc, a Facultăţii de Ştiinţe şi Arte, respectiv a Facultăţii de Ştiinţe Tehnince şi Umaniste din Târgu Mureş.
Platforma națională de informare despre vaccinarea COVID-19
Autoritățiile au lansat o platforma națională de informare despre vaccinarea COVID-19 (https://vaccinare-covid.gov.ro/), iar scopul principal al acestui site este de a furniza informații exacte, obiective și actualizate despre vaccinuri, vaccinare pentru o mai bună, corectă și completă informare a opiniei publice.
Senatul universitar a validat rezultatele alegerilor rectorului Universităţii Sapientia
Senatul Universităţii a validat rezultatul alegerilor generale prin vot direct, egal şi secret din 9 decembrie 2020, în urma cărora d-l prof. dr. Tonk Márton a fost ales de comunitatea academică în funcţia de rector al Universităţii Sapientia.
Prof. univ. dr. Tonk Márton a fost ales în funcţia de rector al Universităţii Sapientia din Cluj-Napoca
În data de 9 decembrie 2020 d-l prof. dr. Tonk Márton a fost ales de comunitatea academică în funcţia de rector al Universităţii Sapientia. În cadrul alegerilor generale prin vot direct, egal şi secret dintre cele 215 persoane cu drept de vot, cadre didactice şi reprezentanţii studenţilor, 174 s-au prezentat în faţa urnelor, ceea ce înseamnă o participare de 80,55%, procentul necesar pentru valabilitatea scrutinului fiind de 50%.
Lista cadrelor didactice titulare şi a studenţilor cu drept de vot din secțiile de votare
Listele electorale privind alegerile pentru desemnarea rectorului Universității „Sapientia” din Cluj-Napoca pot fi consultate prin intermediul link-urilor menționate mai jos. Vă rugăm să verificați listele electorale și să raportați orice eroare posibilă la adresa de e-mail valasztasok@sapientia.ro până la 5 decembrie 2020.
Examene pentru promovarea în cariera didactică în cadrul Universităţii Sapientia
Universitatea Sapientia a anunţat posturile didactice propuse pentru examen de promovare în cariera didactică începând din semestrul II. al anului universitar 2020/2021. Termenul de depunere a dosarelor candidaţilor este 18 ianuarie 2021. Detalii privind organizarea examenului sunt postate pe site la următoarea adresă.
Alegeri pentru desemnarea rectorului Universităţii Sapientia
Alegerea rectorului Universitatii Sapientia va avea loc în 9 decembrie 2020 între orele 9-17. Dispun de drept de vot cadrele didactice titulare ale universităţii şi studenţii aleşi ca membri în consiliile facultăţilor şi în Senat. Toţi membrii cu drept de vot ai comunităţii academice sunt îndemnaţi să participe la vot.
Prelungirea activităţilor online în cadrul Universităţii Sapientia
Luând în considerare măsurile luate la nivel naţional pentru prevenirea şi combaterea pandemiei COVID-19 se prelungeşte suspendarea activităţilor didactice directe, respectiv organizarea în mediul online a orelor de contact în cadrul Universităţii Sapientia până la data de 8 decembrie 2020, deoarece în toate localităţile în care funcţionează instituţia incidenţa infectării cu cooronavirus depăşeşte valoarea limită stabilită prin reglementările în vigoare.
Candidatul pentru funcţia de rector al Universităţii Sapientia este d-l prof. univ. dr. Tonk Márton
Potrivit Calendarului alegerilor universitare, până la data limită de 9 noiembrie 2020 un singur candidat în persoana d-lui prof. univ. dr. Tonk Márton şi-a depus candidatura pentru funcţia de rector. Programul managerial şi curriculum vitae sunt postate pe site.
Prima ședință a noului Senat
După validarea rezultatelor alegerilor membrilor Senatului universitar, în data de 6 noiembrie 2020 începând cu ora 11 va avea loc prima reuniune a noului Senat. În cadrul şedinţei va fi ales noul preşedinte al Senatului. Până la termenul limită stabilit a fost depusă o singură candidatură de către d-l prof. univ. dr. Tonk Márton.
Plan de măsuri privind implementarea scenariului de organizare a activităţii în contextul epidemiologic SARS-CoV-2
Senatul Universităţii Sapientia a decis ca activitatea didactică din semestrul I. al anului universitar 2020/2021 să se desfăşoare în sistem hibrid.
Alegeri la Universitatea „Sapientia” la nivelul departamentelor şi al facultăţilor - alegerea noului Senat
În continuarea procesului de alegeri universitare, în lunile septembrie–octombrie 2020 comunitatea academică va alege şefii de departamente, membrii consiliilor facultăţilor, respectiv ai consiliilor departamentelor, precum şi membrii Senatului, conform calendarului aprobat de Senatul Universităţii.
Dr. Máthé István despre Lacul Sfânta Ana: „Vorbim deja despre un lac eutrof, care tinde spre hipertrof, care devine de fapt un heleşteu”
Turismul haotic, nerespectarea şi/sau lipsa unor reguli, a infrastructurii adecvate şi, mai abitir ca acestea la un loc, popularea voluntară cu caras argintiu, au condus la degradarea singurului lac vulcanic din România.
Concurs de selecție Erasmus+ mobilități STA pentru anul universitar 2020/2021 (KA103)
Apel de concurs pentru granturi Erasmus+:
acțiuni de mobilitate a personalului pentru predare (STA) în țările programului în anul universitar 2020/2021 (KA103)
Concurs de selecție Erasmus+ mobilități STT pentru anul universitar 2020/2021 (KA103)
Apel de concurs pentru granturi Erasmus+:
acțiuni de mobilitate a personalului pentru formare (STT) în țările programului în anul universitar 2020/2021 (KA103)
Rezultatele referendumului pentru stabilirea modului de alegere a rectorului Universităţii Sapientia
S-a încheiat referendumul pentru stabilirea modului de alegere a rectorului. La vot au participat 165 de persoane din cele 221 cu drept de vot, reprezentând 74,66% din alegători, referendumul fiind valid. Majoritatea alegătorilor (80.6 % din voturile valabil exprimate) s-au exprimat pentru alegerea rectorului pe bază de alegeri generale, prin vot universal, direct, secret şi egal.
Ghid privind desfăşurarea votului la referendumul pentru stabilirea modalităţii de desemnare a rectorului
La referendumul pentru stabilirea modalităţii de desemnare a rectorului votul se va desfăşura online, prin platforma electronică Sistemului Unitar de Gestiune a Studiilor Neptun. Votul este secret şi anonim, sistemul înregistrează doar prezenţa la vot. Pentru descărcarea ghidului, apăsaţi AICI.
Ședințele de informare online privind alegerea Rectorului
Referendumul privind alegerea modalității de desemnare a Rectorului Universității Sapientia va avea loc pe 27 mai 2020. Ședințele de informare online prin intermediul platformei Google Classroom privind referendumul vor fi programate conform următorului calendar, publicat de comisiile electorale ale facultăților.
Relaţii cu publicul online la Rectoratul Universităţii Sapientia
În efortul de a ajuta la reducerea răspândirii COVID-19 luând în considerare starea de urgenţă decretată, începând cu 17 martie, activitatea de relaţii cu publicul a Rectoratului Universităţii Sapientia va fi suspendată pentru o perioadă nedeterminată.
Dr. János Bálint a primit Medalia Memorială Gusztáv Szelényi, gradul de tineret
Profesorul asociat al Departamentului de horticultură din cadrul Facultăţii de Știinţe Tehnice şi Umaniste, Târgu Mureş a preluat premiul cu ocazia celei de-a 66-a ediţie a Ziilelor Ştiinţifice de Protecţia Plantelor la Academiei Ungară de Ştiinţă din 18 februarie 2020.
Discuții cu privire la lansarea programelor de professor de educație fizică şi antrenoriat cu două instituții din Budapesta
La 13 februarie, reprezentanți ai Universității de Educație Fizică și ai Universității Națională de Servicii Publice au vizitat Universitatea Sapientia. În cadrul discuțiilor, Facultatea de Ştiinţe Economice, Socio-Umane și Inginereşti, Miercurea Ciuc a prezentat cele două programe de licență: sport, antrenoriat și educație fizică și sport.
Fostul nostru student a fost premiat la cea de-a III-a ediție a Festivalului de Cinematografie László Kovács și Vilmos Zsigmond din Budapesta
Din cele cinci categorii de premii, premiul pentru scurtmetraj a fost acordat lui Csaba Bántó, care a absolvit în cadrul secției Cinematografie, Fotografie și Media al universității noastre, cu specializarea în Cinematografie în anul 2008, iar apoi a absolvit Universitatea de Teatru și Film din Budapesta. Cinematograful a colaborat cu regizorul Balázs Dudás la filmul premiat Két csík.
Succesul foștilor noștri studenți la Festivalul Internațional de Film Documentar 2020 din Budapesta
Réka Ugron a câștigat premiul special pentru un documentar despre mame singure din Dobrogea, în timp ce documentarul lui László Barna, Divina mână a fost proiectat în afara concursului.
Tímea Fülöp a primit premiul Frankovič Baltazár
Acordul recent de cooperare dintre Universitatea Sapientia și Universitatea din Óbuda a avut ca rezultat recunoașterea profesională de prestigiu.
CONCURS pentru sprijinirea participării la manifestări ştiinţifice, festivaluri și expoziții artistice internaţionale - 2020
Institutul de Cercetare al Fundaţiei Sapientia (IPC) lansează concurs pentru cadrele didactice cu funcția de bază la Universitatea „Sapientia” din municipiul Cluj-Napoca, respectiv la Universitatea Creştină Partium în vederea sprijinirii participării lor la manifestări ştiinţifice, expoziții și festivaluri artistice internaţionale.
Cea mai nouă populație de bacterii poartă numele Sapientia
Specialiștii în microbiologie ai Universității Sapientia și Universității Eötvös Loránd din Budapesta au izolat din craterul laculului vulcanic Sfânta Ana o nouă populație de bacterii, necunoscută până acum, numind-o Sapientia aquatica.
Universitatea „Sapientia” este o instituție autonomă a maghiarilor din România, care și-a definit principala menire în a-i asigura acestei comunităţi naţionale o educaţie şi o viaţă ştiinţifică la un nivel profesional recunoscut.
Rectorat