Studiu Sapientia: Copiii pot mânca zăpada proaspăt căzuta

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
Studiu Sapientia: Copiii pot mânca zăpada proaspăt căzuta
Studiu Sapientia: Copiii pot mânca zăpada proaspăt căzuta
Studiu Sapientia: Copiii pot mânca zăpada proaspăt căzuta
7 Februarie 2018

Copiii pot mânca zăpadă proaspăt căzută sau nu mai veche de o jumătate de zi, arată un studiu privind încărcătura microbiană a zăpezii realizat în premieră în Miercurea Ciuc de cercetători ai Universităţii Sapientia.

Conferenţiarul universitar dr. Máthé István, de la Catedra de Bioinginerie a Universităţii Sapientia din Miercurea Ciuc, a declarat joi, pentru AGERPRES, că în lunile ianuarie şi februarie 2017 a realizat un studiu privind încărcătura microbiană a zăpezii, împreună cu studenţii - Emese Maxem şi Beáta Emese Akácsosde la secţia Ingineria Mediului, rezultatele fiind făcute publice acum.

Potrivit sursei citate, în prima zi a cercetării s-a colectat zăpadă în recipiente sterile, chiar în timp ce ningea, după care, la fiecare a doua zi s-au prelevat probe din acelaşi loc, respectiv de la locul de joacă din Parcul Central din Miercurea Ciuc şi de la un scuar aflat într-un sens giratoriu dintr-o intersecţie circulată a municipiului.

Membrii echipei de cercetare au topit zăpada şi au însămânţat lichidele 'pe medii nutritive, pe care au putut să crească bacteriile şi mucegaiurile existente în proba respectivă'.

Dr. Máthé István a menţionat că, după prima zi în care a nins, nu s-au mai înregistrat precipitaţii pe tot parcursul experimentului, iar temperatura medie a fost de minus 8 grade Celsius, cea mai scăzută valoare fiind de minus 17,4 grade Celsius, iar cea mai ridicată fiind de minus 1,1 grade Celsius.

Rezultatele au arătat că, în prima zi, în zăpada proaspăt căzută, au fost identificate cinci bacterii pe mililitru în luna ianuarie, respectiv 20 de bacterii în februarie, după care, cu trecerea timpului, numărul lor a crescut.

Astfel, după două zile s-au identificat 65 de bacterii, iar după patru zile 104 bacterii pe mililitru, iar în ziua a şasea există un maximum de 180 de bacterii pe mililitru în luna ianuarie, respectiv 178 de bacterii în februarie.

Creşterea numărului de microorganisme, spune cercetătorul, 'se datorează impurităţilor din aer, care se depun pe zăpadă odată cu trecerea timpului'. Dr. Máthé István a punctat faptul că 'numărul bacteriilor este cu puţin mai mare în sensul giratoriu decât în parc, dar nu semnificativ'. Referitor la prezenţa mucegaiurilor, în prima zi acestea nu au fost identificate, nici în probele din ianuarie şi nici în cele din februarie, după care s-au identificat într-un număr destul de constant, între 5 şi 20 pe mililitru. Numărul este mai mic, întrucât mucegaiurile suportă mai greu condiţiile meteo precizate, în vreme ce bacteriile, majoritatea aparţinând genului Bacillus, au spori şi rezistă mult mai bine condiţiilor vitrege de mediu.

"Dacă vrem să facem o sinteză a studiului făcut în Miercurea Ciuc, putem spune că microorganisme, în special bacteriile vii, pot fi evidenţiate chiar şi în zăpada proaspătă care, foarte probabil, sunt lipite de particulele din aer şi cad odată cu fulgii de zăpadă şi aşa ajung pe sol, iar numărul şi diversitatea lor creşte odată cu timpul. Însă, nu trebuie să fim prea miraţi, deoarece nici aerul din jurul nostru nu este steril. Noi am evidenţiat că şi în ianuarie, în Miercurea Ciuc, în medie pot fi cam 105 bacterii, respectiv 48 de mucegaiuri într-un metru cub de aer", a declarat Máthé István.

În calitate de microbiolog, cercetătorul harghitean spune că cei mici pot mânca zăpadă, acesta fiind un obicei destul de larg răspândit la copii, dar propune ca zăpada să fie proaspătă sau nu mai 'veche' de o jumătate de zi. "Plecând de la faptul că în parc copiii mai mănâncă zăpadă, ca şi tată, ca şi microbiolog, mi-am pus întrebarea cât de sigur este mâncatul zăpezii, iar pe baza rezultatelor noastre nu le-aş interzice copiilor să mănânce zăpadă, dar propunerea mea este să fie numai zăpadă proaspătă sau nu mai veche de jumătate de zi", a arătat dr. Máthé István. În plus, cercetătorul a mai spus că atunci când mâncăm un bulgăre de zăpadă, ajung în organism doar câţiva mililitri de lichid.

El a făcut referire şi la un studiu similar efectuat în 2011 de cercetătoarea Paris Arya din Canada, care a arătat că în Montreal şi în zona suburbană numărul bacteriilor este cuprins între câteva zeci şi 2.500 pe mililitru, iar numărul mucegaiurilor seamănă cu rezultatele cercetării de Miercurea Ciuc, adică maxim câteva zeci. De asemenea, potrivit unui alt studiu recent al cercetătoarei canadiene, realizat în 2016 şi legat de chimia aerului, zăpada, chiar şi după câteva ore 'absoarbe într-o cantitate semnificativă unele substanţe chimice din gazele emanate de autoturisme, care sunt dăunătoare sănătăţii, cum ar fi benzenul, toluenul, xilenul', recomandarea acesteia către copii din zona urbană fiind mult mai strictă, aceea de a nu mănânca zăpadă.

Acesta este primul studiu privind încărcătura microbiană a zăpezii realizat de cercetătorii din Miercurea Ciuc, în trecut aceştia realizând cercetări despre calitatea aerului din municipiu şi din împrejurimi. 

Border Crossings ‒ International Conference 2018 Call for Papers
The Intercultural Confluences Research Centre of the Department of Humanities, Faculty of Economics, Socio-Human Sciences and Engineering, Miercurea Ciuc, Sapientia Hungarian University of Transylvania, Romania, organizes the English language International Conference Border Crossings in the Miercurea Ciuc campus of the university on 20-21 April, 2018. Extended deadline for submissions: 10 February 2018

CONCURS pentru sprijinirea participării la manifestări ştiinţifice internaţionale - 2018
Institutul de Cercetare al Fundaţiei Sapientia (IPC) lansează concurs pentru cadrele didactice ale Universităţii Sapientia şi ale Universităţii Creştine Partium în vederea sprijinirii participării lor la manifestări ştiinţifice internaţionale.

Rețeaua de Bioanalitică CEEPUS este Câștigătorul Premiul de Excelență a Ministerului
Rețeaua CEEPUS CIII-RO-0010 de “Predarea și învăţarea bioanalizei” avînd ca partener Universitatea Sapientia, Facultatea Ştiinţe Economice, Socio-Umane şi Ingineresti, Departamentul de Bioinginerie a primit Premiul de Excelență a Ministerului.

Broşura de admitere - 2018
Broşura de admitere a Universităţii Sapientia acum poate fi accesată şi online.

CALL FOR APPLICATION: ALBERT SZENT-GYÖRGYI YOUNG INVESTIGATOR AWARD
The New York Hungarian Scientific Society, a non-for-profit charitable 501 (c)(3) organization, is accepting applications for the Albert Szent-Györgyi Young Investigator Award supporting original research by Hungarian scientists living in Hungary or in neighboring countries.

Concursul financiar și economic "Pénzidomár"
Până la data de 6 noiembrie se poate aplica la concursul financiar şi economic "Pénzidomár", organizat de Facultatea de Ştiinţe Economice, Socio-Umane şi Inginereşti, Miercurea Ciuc, OTP Bank Romania şi Consulatul General al Ungariei la Miercurea Ciuc.

IX. „Gúzsba kötve táncolni” - Concurs de traducător pentru elevi din liceu
Concursul este organizat pentru a noua oară de Departamentul de Ştiinţe Umane. Competiţia este dedicată elevilor de clasa 11–12., care pot concura în patru categorii.

Contract de colaborare între Facultatea de Ştiinţe şi Arte şi Mathias Corvinus Collegium
Contractul a fost semnat de decanul facultăţii, dr. Márton Tonk şi de Péter Lánczi, director executiv adjunct a Mathias Corvinus Collegium din Budapesta.

Ziua Ştiinţei Maghiare în Cluj-Napoca
Filiala din Cluj a Academiei Maghiare de Ştiinţe organizează o conferinţă cu ocazia Zilei Ştiinţei Maghiare. Evenimentul va avea loc în Cluj-Napoca între 2-4 noiembrie 2017. Participanţii conferinţei sunt cercetători, specialişti de origine transilvăneană, renumiţi la nivel mondial.

3rd World Congress on Civil, Structural, and Environmental Engineering (Csee'18)
CSEE'18 is composed of 5 conferences, while each conference consists of an individual and separate theme, they share considerable overlap, which prompted the organization of this congress.

Broşura Universităţii Sapientia
S-a publicat broşura bilingvă - maghiară şi engleză - a Universităţii Sapientia, care pe lângă universitate, promovează şi mediul în care funcţionează instituţia.

CONCURS pentru sprijinirea participării la manifestări ştiinţifice internaţionale 2017/II.
Institutul de Cercetare al Fundaţiei Sapientia (IPC) lansează concurs pentru cadrele didactice ale Universităţii Sapientia şi ale Universităţii Creştine Partium în vederea sprijinirii participării lor la manifestări ştiinţifice internaţionale. Suma solicitată nu poate depăşi 2500 RON.

Anunţ rezultate: beneficiarii Programului Universitar de Cercetare 2017/2018
Conform deciziei nr. 4/2017 a Consiliului Ştiinţific în anul universitar 2017/2018 vor fi finanţate următoarele proiecte de cercetare.

A demarat procedura de desemnare a decanilor Universităţii Sapientia
La termenul stabilit prin Regulamentul de desemnare a decanilor au fost depuse următoarele candidaturi: la Facultatea de Ştiinţe Economice...

Post-Communist Restitution of Nationalized Property
Post-Communist Restitution of Nationalized Property

Au fost desemnaţi prorectorii Universităţii Sapientia
În conformitate cu Regulamentul de alegeri al Universităţii, la propunerea rectorului Prof. univ. dr. Dávid László, Senatul Universităţii...

Concurs pentru selecţia decanilor
alegeri, alegere, decan, selecţie

Prof. univ. dr. ing. Dávid László, actualul rector al Universităţii Sapientia a câştigat un nou mandat
Dintre participanţii la vot 138 de persoane şi-au exprimat încrederea în rectorul în funcţiune, astfel d-l prof. univ. dr. ing. Dávid László a câştigat un nou mandat de rector cu o majoritate de 90,19% a voturilor valabil exprimate.

Anunţ concurs: Programul universitar de cercetare 2017/2018
Fundaţia Sapientia - Institutul Programelor de Cercetare anunţă concurs pentru proiecte de cercetare derulate în cadrul departamentelor şi centrelor de cercetare ale Universităţii Sapientia şi ale Universităţii Creştine Partium.

CONCURS pentru sprijinirea participării la manifestări ştiinţifice internaţionale - 2017
Institutul de Cercetare al Fundaţiei Sapientia (IPC) lansează concurs pentru cadrele didactice ale Universităţii Sapientia şi ale Universităţii Creştine Partium în vederea sprijinirii participării lor la manifestări ştiinţifice internaţionale.

Rectorul Universităţii Sapientia va fi ales în 14 decembrie
Dispun de drept de vot cadrele didactice titulare ale universităţii şi studenţii aleşi ca membri în consiliile facultăţilor şi în Senat.

Un singur candidat pentru funcţia de rector al Universităţii Sapientia
Până la termenul stabilit un singur candidat, actualul rector, prof. dr. univ. Dávid László şi-a depus dosarul pentru funcţia de rector al Universităţii.

Rezultatele referendumului privind stabilirea modalităţii de desemnare a rectorului
În urma referendumului desfăşurat în 8 aprilie 2016 majoritatea alegătorilor s-au exprimat pentru alegeri generale, prin vot universal...

Referendum pentru stabilirea modalității de desemnare a rectorului
Senatul Universităţii a decis data referendumului pentru stabilirea modalității de desemnare a rectorului, acesta va avea loc pe 8 aprilie...

A II-a CONFERINȚĂ DE SĂNĂTATE PUBLICĂ STIL DE VIAȚĂ ȘI SĂNĂTATE
16. Aprilie. 2016, Târgu-Mureș

Şedinţele de informare cu privire la referendumul pentru stabilirea modalităţii de desemnare a rectorului
Târgu Mureş: 8 martie 2016, ora11.50, Sala Senatului Cluj-Napoca: 8 martie 2016, ora 10, Aula Mare Miercurea Ciuc:7 martie 2016, ora 12...

Referendum pentru stabilirea modalității de desemnare a rectorului
Referendumul pentru stabilirea modalității de desemnare a rectorului va avea loc pe 8 aprilie 2016.

Concurs pentru sprijinirea participării la manifestări ştiinţifice internaţionale - 2016
Institutul de Cercetare al Fundaţiei Sapientia (IPC) lansează concurs pentru cadrele didactice ale Universităţii Sapientia şi ale Universităţii Creştine Partium în vederea sprijinirii participării lor la manifestări ştiinţifice internaţionale.

Colegul nostru Hartel Tibor a prezentat valorile ecologice, culturale și economice ale pășunilor cu arbori în Parlamentul UE
La 17 noiembrie, Asociatia Pogány-Havas, BirdLife Europa și Forumul European pentru Conservarea Naturii și Pastoralism au organizat împreună un seminar de politici la Parlamentul European.

Noi numere ale revistei Acta Universitatis Sapientiae!
Seriile noi: Mathematia, Informatica, Film and Media Studies, European and Regional Studies.

Middle Bengali Retreat cum Workshop in Transylvania, 2016
The Department of Humanities at Sapientia — Hungarian University of Transylvania, Miercurea Ciuc/Csíkszereda is organising a Middle Bengali Retreat and Workshop between Thursday 11 Aug and Sunday 21 Aug. 2016.

Practică de specialitate în zona mediterraneană – Grecia (22-31 mai 2015)
La practica de specialitate organizată în Grecia de câtre Departamentul de Știința Mediului, în acest an au participat și studenți ai Departamentului de Horticultură din Târgu Mureș.

Vizită de studiu la Stația de Epurare din Someșeni, 29.aprilie 2015.
În data de 29. aprilie 2015, studenții de la specializarea Științei Mediului au efectuat o vizită de studiu la Someșeni, la Stația de Epurare a apei uzate orășenești.

Concurs pentru sprijinirea participării la manifestări ştiinţifice internaţionale - 2015/II.
Institutul de Cercetare al Fundaţiei Sapientia (IPC) lansează concurs pentru cadrele didactice ale Universităţii Sapientia şi ale Universităţii Creştine Partium în vederea sprijinirii participării lor la manifestări ştiinţifice internaţionale.

Caiet de licitație - echipamente de calcul și de birotică
Universitatea Sapientia din Târgu Mureș achiziționează prin licitație echipamente de calcul și de birotică.

Anunț rezultate: beneficiarii Programului Universitar de Cercetare 2015/2016
Conform deciziei nr. 3/2015 a Consiliului Ştiinţific în anul universitar 2015/2016 vor fi finanţate următoarele proiecte de cercetare:

Am vizitat peste 5000 de elevi
Universitatea Sapientia a vizitat în perioada 17-28. noiembrie 2015 peste 150 de licee şi a prezentat liniile de studii a universitatii pentru în jur de 5000 de elevi.

Concurs pentru sprijinirea participării la manifestări ştiinţifice internaţionale - 2015
Institutul de Cercetare al Fundaţiei Sapientia (IPC) lansează concurs pentru cadrele didactice ale Universităţii Sapientia şi ale Universităţii Creştine Partium în vederea sprijinirii participării lor la manifestări ştiinţifice internaţionale.

Noi numere ale revistei Acta Universitatis Sapientiae!
Seriile noi: Mathematics, Economics, Agriculture şi Alimentaria

Ziua Universităţii
Vă invităm cu drag la manifestarea dedicată Zilei Universităţii Sapientia.

Pășuni cu arbori multiseculari în Transilvania
Departamentul Știința Mediului a realizat un film despre valoarea excepţională a păşunilor cu arbori din Transilvania.

Licitație: mobilier și alte echipamente
Universitatea Sapientia achiziționează prin licitație mobilier și alte echipamente pentru cămin studențesc.

Au apărut noi numere ale seriilor Acta Universitatis Sapientiae Alimentaria, Informatica, Mathematica!

Peste 100.000 de vizualizări pe Happy Sapientia
Filmul Happy Sapientia a Universitatii, inspirat din videoclipul Pharrell Williams Happy a trecut peste 100.000 de vizualizări Youtube.

6 serii ale revistei Acta Universitatis Sapientiae publicate de Editura De Gruyter Open
6 serii ale revistei universitare Acta Univerisitatis Sapientiae (Mathematica, Informatica, Agriculture and Environment, Philologica, Film and Media Studies, Economics and Business) au fost publicate pe site-ul De Gruyter Open.

Articolul semnat de profesorul Adalbert Balog şi alţi coautori a fost publicat de prestigiosul jurnal Scientific Reports.
Articolul Short-term effects of different genetically modified maize varieties on arthropod food web properties: an experimental field assessment

Informaţii despre mobilităţi studenţesti Erasmus+
Oferte de mobilităţi studenţeşti în cadrul programului Erasmus+ pentru anul universitar 2014/2015

Concurs pentru sprijinirea participării la manifestări ştiinţifice internaţionale
Institutul de Cercetare al Fundaţiei Sapientia (IPC) lansează un concurs pentru cadrele didactice ale Universităţii Sapientia şi...

Happy Sapientia
Universitatea Sapientia Dacă aveţi probleme cu afişarea videoclipului vă rugăm folosiţi următorul...

Anunț rezultate: beneficiarii Programului Universitar de Cercetare 2013/2014
În cadrul Programului Universitar de Cercetare în anul universitar 2012/2013 vor fi finanţate următoarele proiecte de cercetare.

Anunț rezultate: Programul de Burse Sapientia pentru Doctoranzi 2013/2014
Lista beneficiarilor Programului de Burse Sapientia pentru Doctoranzi pe anul universitar 2013-2014.

Posturi didactice anunţate în semestrul II. al anului universitar 2013/2014, Târgu Mureş
Universitatea Sapientia anunță scoaterea la concurs a posturilor didactice de asistent universitar pe durată determinată, începând cu semestrul II. al anului universitar 2013/2014.

Festivitate de absolvire 2013
Festivitățile de absolvire vor avea loc conform următorelor locații și date.

Licitație pentru servicii de proiectare: campus universitar Miercurea Ciuc
Facultățile din Miercurea Ciuc a Universității Sapientia anunță licitație pentru servicii de proiectare.

Anunț rezultate: beneficiarii Programului Universitar de Cercetare 2012/2013
În cadrul Programului Universitar de Cercetare în anul universitar 2012/2013 vor fi finanţate următoarele proiecte de cercetare:

Anunț rezultate: beneficiarii Programului de Burse Sapientia pentru Doctoranzi 2012/2013
Lista beneficiarilor Programului de Burse Sapientia pentru Doctoranzi pe anul universitar 2012-2013.

Concurs public: cadru didactic plata cu ora, limba engleză, Cluj-Napoca
Facultatea de Științe și Arte din cadrul Universității Sapientia organizează concurs public pentru ocuparea postului de cadru didactic cu plata cu ora, limba engleză, pentru o perioadă determinată (2 ani).

Posturi didactice anunţate în semestrul I. al anului universitar 2012/2013
Universitatea Sapientia din Cluj-Napoca anunță scoaterea la concurs a următoarelor posturi didactice:

Concurs public pentru selectarea decanilor 2013
Termenul de depunere a candidaturilor este 17 ianuarie 2013.

Anunț: Concurs pentru sprijinirea financiară a activității științifice individuale
Institutul de Cercetare al Fundației Sapientia lansează concurs pentru sprijinirea participării la conferințe internaționale, respectiv publicare în reviste din străinătate, la edituri externe.

Am primit Carta universitară ERASMUS!
În urma obţinerii acreditării instituţionale, Comisia Europeană a acordat Universităţii Sapientia Carta universitară ERASMUS extinsă.

Alegerea rectorului 2012 – rezultate
Prof. univ. Dávid László, actualul rector al Universităţii Sapientia câștigă un nou mandat

Alegerea rectorului 2012 – informare despre desfășurarea și procedura alegerii
Alegerea rectorului Universității Sapientia va avea loc pe 16 noiembrie 2012.

Alegerea rectorului 2012
Data depunerii dosarelor de canditatură pentru funcția de rector al Universității Sapientia a expirat pe 2 noiembrie 2012.

Reprezantarea minorităţilor şi drepturi lingvistice minoritare
Conferinţa internaţională va avea loc între 11-14 octombrie 2012, la Cluj-Napoca.

Alegeri 2012
Anul acesta vor avea loc alegerile organelor de conducere – decizionale și executive – la nivel de universitate, facultăți și departamente.

Posturi didactice pentru semestrul I. al anului universitar 2012/2013, Târgu Mureş
Universitatea Sapientia din Cluj-Napoca anunță scoaterea la concurs a postului didactic de asistent universitar pe durată determinată începând cu semestrul I. al anului universitar 2012/2013.

Specializare nouă în Târgu Mureş: Peisagistică
Consiliul ARACIS a avizat acreditarea programului de studiu Comunicare şi relații publice, respectiv a acordat autorizația de funcţionare provizorie pentru specializarea Peisagistică.

Festivitate de absolvire 2012
Festivitățile de închidere a anului universitar 2011/2012 vor avea loc pe 2 și 9 iunie 2012.

Rezultatele referendumului pentru modalitatea de desemnare a rectorului
Comunitatea academică a stabilit ca modul de desemnare a rectorului Universităţii Sapientia să fie în baza unor alegeri generale, prin vot universal, direct, secret și egal.

Referendum – zile de informare
Între 24-26 aprilie în fiecare centru de studiu se organizează dezbateri interne pentru informarea comunităţii academice asupra referendumului şi implicaţiilor care decurg din acesta.

Criterii de admitere schimbate
S-au modificat criteriile de admitere în conformitate cu prevederile ordinului nr. 3313/23.02.2012 al Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului.

Referendum pentru stabilirea modalității de desemnare a rectorului
Referendumul pentru stabilirea modalității de desemnare a rectorului va avea loc pe 16 mai 2012.

Universitatea Sapientia din Cluj-Napoca – universitate acreditată!
Legea nr. 58 din 29 martie 2012, privind înfiinţarea Universităţii Sapientia ca instituţie de învăţământ superior acreditată a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 222, Partea I, 3 aprilie 2012.

Posturi didactice anunţate în semestrul II. al anului universitar 2011/2012
Fundația Sapientia - Universitatea Sapientia din Cluj-Napoca anunță scoaterea la concurs a următoarelor posturi didactice:

Zilele Porţilor Deschise la Târgu Mureş
Campusul din Târgu Mureş îşi redeschide porțile pe 10, 17 și 24 martie.

Diasporă şi asimilare. Dezbaterea unui model
Discuţia și dezbaterea va avea loc marţi, 6 martie 2012 la Cluj-Napoca.

Seara Academică cu dr. Éva Kriszt
Evenimentul următor al Serilor Acedemice va avea loc pe 8 martie 2012, la sediul Facultății de Științe și Arte din Cluj-Napoca.

S-a încheiat procesul de acreditare!
Parlamentul României, în şedinţa plenară din 28 februarie 2012 a adoptat legea de înfiinţare a Universităţii Sapientia, ca instituţie de învăţământ superior acreditată de drept privat, această decizie însemnând încheierea procesului de acreditare.

Posturi didactice pentru semestrul II. al anului universitar 2011/2012, Târgu Mureş
Fundația Sapientia - Universitatea Sapientia din Cluj-Napoca anunță scoaterea la concurs a postului didactic de asistent universitar pe durată determinată începând cu semestrul II. al anului universitar 2011/2012.

Universitatea vine la tine!
Turneul de promovare a Universităţii va avea loc între 13-17 şi 20-24 februarie 2012.

Posturi didactice pentru semestrul II. al anului universitar 2011/2012, Miercurea Ciuc
Fundația Sapientia - Universitatea Sapientia din Cluj-Napoca anunță scoaterea la concurs a posturilor didactice de asistent universitar pe durată determinată începând cu semestrul II. al anului universitar 2011/2012.

Sapientia.ro
Sapientia EMTE

Universitatea „Sapientia” este o instituție autonomă a maghiarilor din România, care și-a definit principala menire în a-i asigura acestei comunităţi naţionale o educaţie şi o viaţă ştiinţifică la un nivel profesional recunoscut.

Contact

Rectorat

400112 Cluj-Napoca, str. Matei Corvin nr. 4
 
Tel.: +40 723 614 525, fax: +40 264 593 688
E-mail: officesapientia.ro
 
 
btz webdesign